Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Preturi si piete

Grâu Porumb Rapiţă Orz Soia Şrot de soia Zahăr alb

Ploile şi temperaturilor scăzute de la finalul lunii mai şi începutul lunii iunie au oprit dezvoltarea culturlor şi au dus la amânarea recoltării. Există deja ştiri despre ieşirea din unele contract pentru grâu furajer cu 199-200 USD/t, FOB Ucraina şi un altul cu 202-202,50 USD/t FOB CVB. De asemenea, unii comercianți au vândut volume fizice pe piețele de destinație, cum ar fi Asia, considerând că au asigurat deja oferta la origine şi ulterior au aflat că sursa nu are suficient grâu pentru a onora contractul.

Oferta redusă de grâu din piaţă de datorează şi evoluţiei de anul trecut a preţului, Acum mulţi fermieri au optat să amâne vânzarea, aceştia preferând să depoziteze grâul în aşteptarea unui preţ mai bun.

Oferta limitată a redus diferenţa de preţ dintre grâul furajer şi cel de panificaţie. Aceasta în condiţiile în care în 2020 se apreciază că producția globală de grâu va stabili un nou record, cu peste 770 milioane tone. Totuşi, creşteri ale producţiei de grâu se preconizează pentru majoritatea țărilor exportatoare, cu excepția statelor UE și a Ucrainei.

grau F2_b 

România rămâne al doilea mare exportator de grâu către destinații non-UE

Conform datelor Comisiei Europene, în sezonul 2019/2020, exporturile de grâu ale României către destinațiile non-UE au fost cu 42% mai mari față de aceeași perioadă din sezonul 2018/2019.

Principalul motiv al creșterii exporturilor României către destinațiile din afara UE a fost cererea scăzută din partea țărilor UE, pe fondul revenirii producţiei europene de grâu în 2019. Principalele destinații de export ale grâului românesc, în afara UE, au fost Egipt, Iordania, Sudan, Filipine și Thailanda.

În cadrul Uniunii Europene, România rămâne al doilea mare exportator de grâu către state non-UE, după Franţa, cu o pondere de 16% din totalul exporturilor europene.

Egiptul a cumpărat grâu din Rusia

La ultima licitaţie (7 iulie 2020), Egiptul a cumpărat 230 mii tone de grâu din Rusia cu livrarea în perioada 8-18 august 2020, la un preț mediu de 218,80 USD/t C&F.

Anterior, în 18 iunie 2020, Egiptul a achiziționat 240 mii tone de grâu din România, Ucraina și Rusia la un preț mediu de 218,40 USD/t C&F şi livrare în perioada 25 iulie - 5 august 2020.

Piața internaţională a cerealelor s-a confruntat cu multe incertitudini şi a fost puternic afectată de unele măsuri de combatere a pandemiei de coronavirus. S-au înregistrat fluctuații ale prețurilor cerealelor din cauza restricțiilor și a deteriorării așteptărilor pieței. În mod similar cu efectele ulterioare crizei din 2008-2009, perspectiva privind câștigurile și profiturile în 2020 este foarte modestă. Din nou, fermierii vor fi cei care vor "încasa" la maxim efectele negative ale deteriorării pieţei cerealelor.

Pandemia Covid-19 a provocat întreruperi în lanțul alimentar global, în special pentru unele produse procesate, dar nu a fost afectată producţia de cereale şi oleaginoase. Atât culturile semănat în toamnă cât şi cele de primăvară şi-au urmat cursul normal. În schimb a fost puternic afectată cererea pentru o serie de produse alimentare şi au fost perturbări în lanțurile de logistică și transport.

Dar condiţiile meteorologice au afectat producţia şi calitatea recoltei. Se apreciază că au fost compromise culturile de cereale de toamnă de pe o suprafaţă de cca. un milion de hectare în România şi cca. 400-550mii hectare în Ucraina. De asemenea, în Franța și Germania, cei doi exportatori de top ai UE, secetat a redus puternic randamentul la grâu şi, cel mai probabil, producția și exportul lor de grâu ar putea scădea. USDA se aşteaptă ca exporturile UE de grâu să fie sub media ultimilor cinci ani și cu 6,5 milioane tone mai mic decât anul trecut.

Aşteptări mari - preţuri mici

Toate aceste proiecții contrastează cu scăderea progresivă a prețurilor grâului din ultimile săptămâni şi care se poate explica prin prognoza USDA de creştere a stocurilor de cereale și prin scăderea cererii pentru a evita blocarea capacităţilor de depozitare. O presiune în plus asupra cererii internaţionale de grâu o au şi stocurile mari de grâu din vechea recoltă ale SUA.

În ultimile două din cele trei sezoane anterioare, preţurile grâului au început să crească în august-septembrie, doar în 2018 prețurile grâului s-au consolidat considerabil încă din iulie.

În acest sezon este de aşteptat ca prețurile la grâu să crescă mai devreme decât de obicei, adică imediat după jumătatea lunii iulie.

O posibilă reluare a restricțiilor Rusiei pentru exportul de grâu este, de asemenea, luată în considerare. Furnizorii au propria lor experiență în reglementarea pieței grâului şi realizează că oprirea aprovizionării cu grâu din orice regiune ar putea fi completată de către alți furnizori, dacă există ofertă suficientă.

combina-in-lanul-de-grau_b 

Porumb mai mult - preţ mai mic

Scăderea prețurilor petrolului și a producției de etanol a condus şi la reducerea cererii de furaje, respectiv de porumb. Ca urmare, prețurile la termen sunt mai mari sau apropiate de nivelurile anului trecut, dar acum porumbul este mai ieftin cu 15-20%. Piața porumbului este acum una dintre cele mai competitive piețe internaţionale şi nu este exclus ca prețurile porumbului să continue să scadă.

Producția și exportul de porumb din regiunea Mării Negre pentru sezonul viitor este de aşteptat să rămână la același nivel ca în sezonul trecut, chiar dacă producția și exportul de porumb din UE vor scădea, cel mai probabil. Comisia Europeană prognozează o scădere a importului UE de porumb, în timp ce USDA a crescut prognoza privind importul de porumb în UE, deoarece USDA se așteaptă la o creștere a producției de carne de porc și o scădere a consumului de grâu furajer. Totuşi, diferența dintre cifrele prognozate de USDA și cele ale Comisiei Europene este de aproximativ 6,5 milioane tone.

La noi, de mai mulți ani, rapița este una dintre cele mai profitabile culturi agricole. Ca urmare, tot mai mulţi fermieri au crescut suprafaţa cultivată cu rapiţă. În sezonul 2018/2019 suprafaţa cultivată cu rapiţă şi care a reuşit apoi să ajungă la maturitate a fost cea mai mică din ultimii ani şapte ani. După producţiile record din 2018 şi 2017 (1,67 milioane tone, respectiv 1,61 milioane tone), anul trecut am obţinut numai 685,7 mii tone rapiţă, cu 57% mai puţin decât în 2018.

Concurență acută între biodisel şi combustibilii convenționali

Preţul petrolului a înregistrat cea mai mare cădere din istorie, iar în martie a scăzut cu circa 55%. A scăzut dramatic consumului de carburanţi la nivel mondial datorită pandemiei coronavirus, iar presiuni suplimentare au fost generate de incapacitatea OPEC şi a Rusiei de a extinde acordul de limitare a producţiei de petrol, aşa cum informează Reuters. Cotaţia petrolului a scăzut luni, 30 martie, la 21,65 dolari/baril, cel mai redus nivel atins din anul 2002. Acum, o uşoară redresare a preţului petrolului (până la 30 dolari/baril) a avut loc ca urmare a anunţului preşedintelui Donald Trump privind o eventuală înţelegere a OPEC cu Rusia privind limitarea cotei de extracţie a petrolului.

Rapita_bioetanol_b

UE - importurile de rapiţă se apropie de 5 milioane tone

Ritmul importurilor UE de rapiță se menţine ridicat. Până la sfârșitul lunii martie, livrările acumulate de la începutul sezonului au fost de peste 4,9 milioane tone. Cei mai importanți furnizori sunt Canada şi Australia, de la care s-au importat în total 2,85 milioane tone rapiță, urmate de Ucraina.

În această toamnă, în Ucraina au fost semănate cu rapiţă 1,37 milioane hectare şi iarna blândă a permis "supravieţuirea" culturii pe cca. 1,3 milioane hectare, aşa cum apreciază statisticile optimiste ale Ministerului agriculturii din ţara vecină.

Şi Canada se aşteaptă la o producţie bună de rapiţă, deşi Agenția naţională de statistică (Statcan) anticipează o scădere de 2%, până la 8,3 milioane hectare a suprafeţei totale cultivată. Totuţi, randamentul mediu estimat este de 2,25 tone/ha, respectiv o producţie totală de 18,5 milioane tone. Statcan apreciază că exporturile canadiene de rapiţă vor fi sezonul următor de 9,5 milioane tone, cu 6% mai mari decât anul trecut trecut.

Perspectivele generale privind producția de grâu din acest sezon sunt încă contradictorii, unii analiști şi-au redus prognozele de producție, iar alții văd mai optimist perspectivele privind producţia de grâu a Rusiei, la aproximativ 77-78 milioane tone.

Conform datelor oficiale oferite de Ministrul Agriculturii din Rusia, până în data de 7 iulie, în această campanie au fost deja recoltate 12,8 milioane tone cereale, de pe 3,9 milioane hectare, cu un randament mediu de 3,23 t/ha.

În acest sezon, Rusia este de așteptat să recolteze 122,5 milioane tone cereale şi oleaginoase, din care numai grâu cca. 75 milioane tone, cu 0,6% mai mult decât anul trecut, potrivit prognozei oficiale.

Totuşi, estimările agențiilor private diferă de cele oficiale, în ultimele săptămâni unele companii crescând perspectivele, în timp ce altele le-au redus recent.

Săptămâna aceasta, agenția IKAR a redus proiecțiile pentru producţia totală de cereale din Rusia la 126 milioane tone, de la 128 milioane tone și a tăiat estimarea privind producţia de grâu de la 79,5 milioane tone la 78 milioane tone.

SovEcon, o altă agenție de analiză din Rusia, a redus prognoza privind producția de grâu la 80,9 milioane tone, de la 82,7 milioane tone, datorită secetei din regiunile sudice.

În acelaşi timp, Rusagrotrans a ridicat estimarea recoltei de grâu cu 900 mii tone, până la 77,8 milioane tone şi crescut estimarea totală a producției de cereale cu 300 mii tone până la 124,4 milioane mt.

Raportul USDA din iunie, apreciază producția de grâu a Rusiei la 77 milioane tone, cu 4,6% mai mult decât anul trecut.

Spic de grâu_b

Rusia urmează să introducă o cotă pentru exportul de cereale în a doua jumătate a sezonului 2020/2021, după încheierea recoltării, a declarat ministrul rus Dmitry Patrushev.

La începutul lunii aprilie, guvernul rus a limitat exporturile de cereale la 7 milioane tone până la 1 iulie, iar exportatorii au epuizat cota în aproape o lună. Atunci au fost dezbateri aprinse cu privire la manipularea declarațiilor vamale, ceea ce a ajutat marile companii să rezerve viitoarele volume fără expedierea fizică a cerealelor.

Încă nu au fost publicate datele oficiale pentru această săptămână, dar agenția Williams estimează că încă 3 milioane tone vor fi livrate până la finalul lunii aprilie.

Acesta este cel mai mare volum al exporturilor de soia din mai 2018, când 12,4 milioane tone soia au părăsit porturile braziliene, în perioada "războiului" comercial dintre SUA și China.

China - principala destinaţie pentru soia americană

Brazilia rămâne principalul furnizor de soia pentru China, în ciuda tranzacţiilor în scădere, cu aproape 2,1 milioane tone livrate în martie (-25% faţă de martie 2019), din totalul de 4,28 milioane tone câte a importat în total China. În acelaşi perioadă, Argentina a exportat 336 mii tone tone soia către China, în creștere cu 4% față de aceeași lună a anului trecut.

soia siloz_b

China, cel mai mare cumpărător de soia din lume, a importat peste 1,71 milioane tone soia în luna martie din SUA, cu 13% mai mult față de aceeași lună din 2019, aşa cum arată datele oficiale vamale.

Această creştere a tranzacţiilor a fost posibilă pe fondul acordului comercial Faza 1, semnat în ianuarie, prin care China s-a angajat să cumpere produse agricole din SUA în valoare de 40 miliarde dolari, în acest an.

Laptele se vinde, la momentul actual, cu 19,8 cenți/litru (-2,3 cenți comparativ cu luna februarie). Astfel, prețul laptelui scade pentru a cincea lună consecutivă, atingând nivelul istoric cel mai redus.

Principala cauză este imposibilitatea de a vinde produsele, îndeosebi untul, dar și laptele praf degresat. Acest trend va continua. În martie 2015, prețul laptelui a fost de 30,1 cenți/litru. sursa:agrarticker.de

Prognoza Comisiei Europene se bazează în special pe tendinţa de creştere a suprafeţelor cultivate cu sfeclă de zahăr la 1,5 milioane hectare. Randamentele au rămas la nivelul mediei din ultimii cinci ani, respectiv o producţie la hectar de 73 tone. Prin urmare, cantitatea de sfeclă de zahăr recoltată în acest sezon este de aşteptat să atingă 110 milioane tone, în creştere cu 8% comparativ cu sezonul 2015/2016.

Producţia finală de zahăr este încă incertă, deoarece atât cantitatea de sfeclă de zahăr recoltată cât şi, mai ales, conţinutul de zahăr pot suferi modificări spre sfârşitul anului calendaristic. Producţia de sfeclă de zahăr a fost în mod evident afectată anul acesta de surplusul de umiditate din sol înregistrat în primăvară în statele mari cultivatoare, cum ar fi Franţa, Olanda, Belgia şi Marea Britanie, care deşi au recuperat uşor pe timpul verii, nu au atins randamentele scontate şi nici nivelul optim în ceea ce priveşte conţinutul de zahăr. În plus, condiţiile meteorologice din această toamnă au îngreunat procesul de recoltare. Pe de altă parte, însă, Polonia ar putea înregistra o producţie foarte bună anul acesta, chiar dacă vremea rece şi ploaia reprezintă factori de risc spre sfârşitul sezonului.

zahar_b

Video

Semănat în sistem No-till

Semănat în sistem No-till

Cu siguranţă aţi auzit despre “No till”, adică “fără arătură”. În ţara noastră sunt puţini fermieri care au decis să producă în acest sistem. Unul dintre ei este Laurenţiu Gogoşeanu din comuna Murgaşi, judeţul Dolj. Iată tehnologia No-till în imagini!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Dănut Viezuină
Montaj: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019