Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Preturi si piete

Grâu Porumb Rapiţă Orz Soia Şrot de soia Zahăr alb

Agenția IKAR și Ministerul rus al agriculturii au anunţat săptămâna trecută o prognoză scăzută privind producţia viitoare de grâu din Rusia, în special din cauza secetei instalate în sudul țării. Specialiştii SovEcon sunt încă rezervaţi în ceea ce priveşte realizarea prognozei oficiale de 81,2 milioane tone grâu şi un total de 126,3 milioane tone cereale, deşi în luna mai au fost o serie de precipitaţii şi situaţia culturilor rămâne bună în Rusia Centrală și în regiunea Volga.

 Depozit de cereale_b

Exporturi în scădere în luna mai

De la începutul sezonului actual de comercializare (1 iulie 2019) şi până la 21 mai 2020, Rusia a exportat 35,3 milioane tone cereale, cu 13% mai puțin decât anul trecut.

Exporturile de grâu au ajuns la 30,2 milioane tone (cu 10% mai puțin faţă de perioada similară din sezonul trecut), orz - 2,73 milioane tone (40% mai puțin), porumb - 2,37 milioane tone (cu 7% mai puțin), relatează SovEcon, citând statistici vamale oficiale.

Volumul exporturilor a scăzut brusc la 35 mii tone grâu săptămâna trecută (săpt. 21), după ce în săptămâna anterioară au fost exportate cca. 170 mii tone și 700 mii tone grâu în ultima săptămână a lunii aprilie. SovEcon se așteaptă ca exporturile din luna mai să ajungă la 2,0 milioane tone cereale, dintre care 1,5 milioane tone grâu.

Piaţa internă continuă să scadă

Piața internă a grâului a continuat să scadă în condițiile unei activități scăzute a cumpărătorilor și exportatorilor autohtoni. Grâul din clasa a treia a scăzut cu 150 ruble/tonă, până la 13.950 ruble/tonă (196,3 USD/tonă) şi grâul clasa a patra cu 205 ruble/tonă, până la 13.825 ruble/tonă (194,54USD/tonă), preţ fără transport, în partea europeană a Rusiei.

Prețurile la floarea-soarelui au crescut cu 225 ruble/tonă până la 24.400 ruble/tonă (343,36USD/tonă). Prețurile la export pentru uleiul de floarea soarelui au sărit cu 35USD, până la 735USD/tonă FOB, din cauza revenirii cererii de ulei vegetal din partea Chinei.

  • Seceta extremă care afectează culturile agricole
  • Necesitatea de a reînsămânţa suprafeţe mari cu culturi de primăvară
  • Mistreţii care distrug culturile şi sunt vectori de propagare a PPA
  • Lipsa lichidităţilor şi perspectiva de a nu putea acoperi datoriile către furnizori şi de a relua ciclul de producţie

Pentru fiecare din aceste probleme, care pun în pericol securitatea alimentară a României, APPR propune MADR soluţii concrete.

Redăm mai jos comunicatul transmis de APPR către AGROINFO:

Dorim să revenim, pe această cale, la cele mai stringente probleme cu care fermierii din sectorul vegetal se confruntă în această perioadă şi pe care le-am mai menţionat în câteva ocazii, solicitându-vă, încă o dată, să analizaţi urgent situaţiile expuse şi să dispuneţi soluţii care să ducă la rezolvarea blocajelor.

Suntem conştienţi de efortul pe care trebuie să-l faceţi în a asigura funcţionarea întregului lanţ agro-alimentar, ca şi a celorlalte sectoare economice, dar orice întârziere în remedierea acestor probleme grave poate afecta decisiv posibilitatea producătorilor agricoli de a relua ciclul de producţie, cu consecinţe grave asupra aprovizionării populaţiei.

1. În primul rând, reiterăm solicitarea noastră cu privire la constituirea comisiilor judeţene care să constate şi să evalueze a pagubele suferite de culturile agricole afectate de fenomenele meteorologice nefavorabile din iarnă şi primăvară, adică seceta pedologică prelungită şi îngheţul din a doua jumătate a lunii martie. Procesele verbale de constatare şi evaluare a pagubelor sunt necesare fermierilor pentru a fi prezentate autorităţilor fiscale de control prin care se justifică efectuarea de cheltuieli cu înfiinţarea şi întreţinerea culturilor agricole, care fie nu vor avea recoltă, necesitând a fi întoarse, fie vor fi reportate în cheltuielile noilor culturi care se pot înfiinţa. De asemenea, intervenţia la nivel legislativ este imperios necesară, având în vedere că, la acest moment, fermierii sunt expuşi riscului de neîndeplinire a obligaţiilor din contractele futures, inclusiv riscului de acaparare a suprafeţelor de teren de către furnizorii de inputuri. Reiterăm ideea că este necesar ca aceste comisii să constate fenomenul de secetă pe suprafeţe agricole extinse, nu la nivel de fermă. Fiind impactate zone extinse, solicităm declararea zonelor calamitate şi a certificatelor de forţă majoră valabile la nivel de UAT-uri.

HG 557/2016 (Sistemul Naţional al Managentului Situaţiilor de Urgenţă), art 8, alin. 4 coroborat cu Anexa 1 pct. 2.5 - secetă pedologică - dă dreptul autorităţilor responsabile cu rol secundar în gestionarea riscului (în acest caz, secetă pedologică) să elaboreze regulamente, proceduri sau instrucţiuni proprii, prin care se detaliază modul de îndeplinire a activităţilor prevăzute.

În acelaşi context, vă rugăm să aveţi în vedere continuarea şi îmbunătăţirea/flexibilizarea măsurilor de subvenţionare a asigurărilor agricole din PNDR.

2. O altă problemă majoră cu care ne confruntăm, şi care parţial derivă din cea amintită la punctul anterior, din cauza faptului că mari suprafeţe cu culturi de toamnă vor trebui întoarse, este riscul diminuării sau chiar pierderii producţiei de pe suprafeţele ce vor fi însămânţate cu culturi de primăvară, mai ales porumb şi floarea-soarelui. În condiţiile restricţiilor impuse de actuala stare de urgenţă, care generează implicit întârzieri în furnizarea de inputuri pentru fermieri, în special pentru zonele în care se utilizează tratamentul cu substanţe din familia neonicotinoidelor, vă rugăm să dipuneţi găsirea de soluţii în fermă pentru tratamentul seminţelor.Lipsa protecţiei pentru seminţele de floarea-soarelui ar trebui, de asemenea, analizată în privinţa oportunităţii ca autorizarea de urgenţă să fie extinsă şi pentru această cultură strategică.

3. A treia prioritate absolută este legată de PESTA PORCINĂ AFRICANĂ şi de principalul vector de propagare, porcii mistreţi. Apreciem că, în conformitate cu modificările la Legea vânătorii, paza culturilor agricole faţă de mistreţi nu mai e în sarcina fermierilor. Totuşi, HG nr. 1679/2008 privind modalităţile de punere în aplicare a despăgubirilor nu s-a modificat. De aceea, vă solicităm să ne precizaţi care este procedura care se aplică în acest an cu privire la pază şi la valoarea despăgubirii (adică, dacă despăgubirea se face în funcţie de investiţii sau de valoarea de piaţă a culturii).

4. Având în vedere cele de mai sus, subliniem încă o dată importanţa crucială a acordării avansului din plăţile directe aferente anului 2020 cât mai curând cu putinţă, deoarece, aproape în întreaga ţară, culturile de toamnă au fost grav afectate de secetă instalată încă din toamna anului 2019 şi veniturile realizate din valorificarea acestei producţii vor fi insuficiente pentru acoperirea datoriilor la furnizori şi reluarea ciclului de producţie. Lipsa instrumentelor minime de finanţare într-un sector vulnerabil, dar în acelaşi timp strategic, va duce la incapacitatea continuării activităţii de producţie agricolă şi va avea un impact major asupra securităţii alimentare!

Nicolae SITARU, preşedinte APPR

seceta_b


La noi, de mai mulți ani, rapița este una dintre cele mai profitabile culturi agricole. Ca urmare, tot mai mulţi fermieri au crescut suprafaţa cultivată cu rapiţă. În sezonul 2018/2019 suprafaţa cultivată cu rapiţă şi care a reuşit apoi să ajungă la maturitate a fost cea mai mică din ultimii ani şapte ani. După producţiile record din 2018 şi 2017 (1,67 milioane tone, respectiv 1,61 milioane tone), anul trecut am obţinut numai 685,7 mii tone rapiţă, cu 57% mai puţin decât în 2018.

Concurență acută între biodisel şi combustibilii convenționali

Preţul petrolului a înregistrat cea mai mare cădere din istorie, iar în martie a scăzut cu circa 55%. A scăzut dramatic consumului de carburanţi la nivel mondial datorită pandemiei coronavirus, iar presiuni suplimentare au fost generate de incapacitatea OPEC şi a Rusiei de a extinde acordul de limitare a producţiei de petrol, aşa cum informează Reuters. Cotaţia petrolului a scăzut luni, 30 martie, la 21,65 dolari/baril, cel mai redus nivel atins din anul 2002. Acum, o uşoară redresare a preţului petrolului (până la 30 dolari/baril) a avut loc ca urmare a anunţului preşedintelui Donald Trump privind o eventuală înţelegere a OPEC cu Rusia privind limitarea cotei de extracţie a petrolului.

Rapita_bioetanol_b

UE - importurile de rapiţă se apropie de 5 milioane tone

Ritmul importurilor UE de rapiță se menţine ridicat. Până la sfârșitul lunii martie, livrările acumulate de la începutul sezonului au fost de peste 4,9 milioane tone. Cei mai importanți furnizori sunt Canada şi Australia, de la care s-au importat în total 2,85 milioane tone rapiță, urmate de Ucraina.

În această toamnă, în Ucraina au fost semănate cu rapiţă 1,37 milioane hectare şi iarna blândă a permis "supravieţuirea" culturii pe cca. 1,3 milioane hectare, aşa cum apreciază statisticile optimiste ale Ministerului agriculturii din ţara vecină.

Şi Canada se aşteaptă la o producţie bună de rapiţă, deşi Agenția naţională de statistică (Statcan) anticipează o scădere de 2%, până la 8,3 milioane hectare a suprafeţei totale cultivată. Totuţi, randamentul mediu estimat este de 2,25 tone/ha, respectiv o producţie totală de 18,5 milioane tone. Statcan apreciază că exporturile canadiene de rapiţă vor fi sezonul următor de 9,5 milioane tone, cu 6% mai mari decât anul trecut trecut.

Arabia Saudită a rămas principalul cumpărător pentru orzului românesc, dar livrările către acest stat au scăzut cu 23% față de aceeași perioadă a sezonului trecut iar Spania este al doilea cel mai mare importator. Anul acesta producţia de orz din Spania a fost cu 2 milioane tone mai mică decât anul trecut, astfel că necesarul de orz este mare.

 grau 2019_b

În august am exportat 1094,8 mii tone grâu

De asemenea, în luna august România a exportat aproape 1,1 milioane tone grâu de grâu, cu 19% mai mult decât în aceeași lună a anului trecut şi volumul record pentru această lună. În ultimele trei sezoane, volumul mediu lunar al exporturilor de grâu a fost de 922 mii tone.

În august 2019, principalii cumpărători de grâu românesc au fost: Egipt, Spania, Sudan și Iordania. Importante au fost și exporturile către Algeria și Japonia.

În perioada iulie-august, România a exportat 1,870 milioane tone grâu prin porturile de la Marea Neagră, ceea ce reprezintă cu 7% mai mult decât în perioada similară a sezonului trecut și până acum un nou record.

Cel mai important cumpărător pentru grâul românesc continuă să fie Egiptul, cu o creştere de 17% a volumului importat în iulie-august 2019. Thailanda, care a importat doar 20 mii tone în tot sezonul 2018/2019, în perioada amintită a fost al doilea cel mai mare cumpărător cu 190,2 mii tone achiziţionate. Foarte mult au crescut şi exporturile de grâu către Sudan (+168%) şi Coreea de Sud.

Încă nu au fost publicate datele oficiale pentru această săptămână, dar agenția Williams estimează că încă 3 milioane tone vor fi livrate până la finalul lunii aprilie.

Acesta este cel mai mare volum al exporturilor de soia din mai 2018, când 12,4 milioane tone soia au părăsit porturile braziliene, în perioada "războiului" comercial dintre SUA și China.

China - principala destinaţie pentru soia americană

Brazilia rămâne principalul furnizor de soia pentru China, în ciuda tranzacţiilor în scădere, cu aproape 2,1 milioane tone livrate în martie (-25% faţă de martie 2019), din totalul de 4,28 milioane tone câte a importat în total China. În acelaşi perioadă, Argentina a exportat 336 mii tone tone soia către China, în creștere cu 4% față de aceeași lună a anului trecut.

soia siloz_b

China, cel mai mare cumpărător de soia din lume, a importat peste 1,71 milioane tone soia în luna martie din SUA, cu 13% mai mult față de aceeași lună din 2019, aşa cum arată datele oficiale vamale.

Această creştere a tranzacţiilor a fost posibilă pe fondul acordului comercial Faza 1, semnat în ianuarie, prin care China s-a angajat să cumpere produse agricole din SUA în valoare de 40 miliarde dolari, în acest an.

Laptele se vinde, la momentul actual, cu 19,8 cenți/litru (-2,3 cenți comparativ cu luna februarie). Astfel, prețul laptelui scade pentru a cincea lună consecutivă, atingând nivelul istoric cel mai redus.

Principala cauză este imposibilitatea de a vinde produsele, îndeosebi untul, dar și laptele praf degresat. Acest trend va continua. În martie 2015, prețul laptelui a fost de 30,1 cenți/litru. sursa:agrarticker.de

Prognoza Comisiei Europene se bazează în special pe tendinţa de creştere a suprafeţelor cultivate cu sfeclă de zahăr la 1,5 milioane hectare. Randamentele au rămas la nivelul mediei din ultimii cinci ani, respectiv o producţie la hectar de 73 tone. Prin urmare, cantitatea de sfeclă de zahăr recoltată în acest sezon este de aşteptat să atingă 110 milioane tone, în creştere cu 8% comparativ cu sezonul 2015/2016.

Producţia finală de zahăr este încă incertă, deoarece atât cantitatea de sfeclă de zahăr recoltată cât şi, mai ales, conţinutul de zahăr pot suferi modificări spre sfârşitul anului calendaristic. Producţia de sfeclă de zahăr a fost în mod evident afectată anul acesta de surplusul de umiditate din sol înregistrat în primăvară în statele mari cultivatoare, cum ar fi Franţa, Olanda, Belgia şi Marea Britanie, care deşi au recuperat uşor pe timpul verii, nu au atins randamentele scontate şi nici nivelul optim în ceea ce priveşte conţinutul de zahăr. În plus, condiţiile meteorologice din această toamnă au îngreunat procesul de recoltare. Pe de altă parte, însă, Polonia ar putea înregistra o producţie foarte bună anul acesta, chiar dacă vremea rece şi ploaia reprezintă factori de risc spre sfârşitul sezonului.

zahar_b

Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019