Incendiu în lanul de grâu al unui cunoscut fermier. Paguba este destul de mare! Într-o postare pe o reţea de socializare, Laurenţiu Baciu, fermier din Bacău, şi-a făcut public strigătul de amărăciune. „Ce nu mi-a distrus seceta mi-a distrus focul! Ambele mi-au făcut scrum culturile”, a comentat cu vădită mâhnire fostul preşedinte LAPAR.
ANUNȚ NOUL GUVERN. Reformarea celor două agenții de plăți în agricultură: Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), cu accent pe debirocratizarea procedurilor, în scopul accelerării și creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene, anunță Guvernul Cîțu, în noul Program de guvernare liberal.
Încă din 2011 Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a elaborat un proiect de ordonanţă privind igienizarea terenurilor agricole, actul normativ urmând să fie obligatoriu după aprobare, atât pentru persoanele fizice cât şi pentru deţinătorii publici de terenuri, acum proiectul revine pe lista priorităţilor.
România va face un demers către Uniunea Europeană prin care să nu fie obligată să vândă teren agricol către nerezidenţi, până în anul 2020, a declarat, la Berlin, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
Ordonanţa privind igienizarea terenurilor agricole care prevede că proprietarii care nu îşi curăţă terenurile de buruieni riscă amenzi anuale de până la 400 lei pe hectar va avea în vedere nu doar persoanele fizice, ci şi instituţiile publice care deţin teren agricol şi ar putea fi aprobată de Guvern în maxim două săptămâni, a declarat, în 21 noiembrie 2011, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
Cele peste 13 milioane de hectare de teren agricol din România valorează, în total, peste 25 miliarde euro, reprezentând a cincea parte din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit calculelor efectuate de cotidianul Ziarul Financiar, pe baza anunţurilor de vânzare postate pe internet.
Proprietarii de terenuri agricole, fie ei agricultori sau nu, care nu întreţin în bune condiţii şi nu igienizează terenurile riscă amenzi de la 200 lei la 400 lei pe hectar pe an, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă al Ministerului Agriculturii, ale cărei prevederi ar putea fi aplicate, cel mai devreme, de la începutul anului viitor.
Proiectul legii privind penalizarea proprietarilor de terenuri lăsate neigienizate este finalizat şi urmează să fie afişat pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Prezent, duminică, la Şcoala de vară a tinerilor democraţi-liberali, de la Eforie Nord preşedintele Traian Băsescu a declarat, că mărirea taxei pe pământurile nelucrate este o măsură necesară.
Problema sancţionării a celor care nu-şi lucrează terenurile şi le lasă neîngrijite e de actualitate, urmând ca proiectul care legiferează această chestiune să intre în dezbatere în această toamnă, a declarat Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, la sfârşitul săptămânii trecute la Zlatna, în judeţul Alba, după ce reprezentanţi ai ministerului Agriculturii anunţaseră în urmă cu câteva luni că se va renunţa, deocamdată, la taxa pe pârloagă, dat fiind că suprafaţa necultivată în acest an a scăzut sub 1 milion de hectare şi că românii au, oricum, prea multe taxe de plătit.