Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Decizie MADR importuri Ucraina! Ce cantități uriașe de produse agroalimentare au intrat în România

Publicat: 14 decembrie 2023 - 22:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Noi produse adăugate pe lista restricțiilor de import din Ucraina. Ministerul Agriculturii propune și prelungirea perioadei în care importurile de produse agroalimentare din Ucraina vor fi permise în România doar în anumite condiții.

Ministerul Agriculturii propune extinderea listei cu produsele agroalimentare care pot fi importate din Ucraina doar în baza unui acord de punere în liberă circulaţie şi utilizare în/pe teritoriul României emis de MADR, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 84/2023, care este în vigoare din 13 octombrie și expiră pe 31 decembrie 2023.

Pe lângă grâu, meslin, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea soarelui, ar urma să fie adăugate pe listă făină de grâu sau de meslin și zahăr din trestie sau din sfeclă și zaharoză chimic pură, în stare solidă.

De asemenea, pe lista operatorilor care pot solicita acordul pentru importul acestor produse din Ucraina vor intra și cei care au ca activitate fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase și fabricarea zahărului.

Restricțiile la import din Ucraina pentru aceste produse ar trebui să fie aplicate până la data de 31 decembrie 2024, propune MADR.

Importuri din Ucraina: Cantități mai mari de aproape 13 ori pentru făină și de 7 ori pentru zahăr

”Ținând cont de prețurile mici ale materiei prime provenite din Ucraina, procesatorii români s-au orientat către achiziționarea acesteia din Ucraina, în detrimentul fermierilor români care nu au mai reușit să-și valorifice produsele primare și implicit, să-și acopere costurile de producție.

Potrivit datelor statistice, datorită prețurilor mici a unor produse procesate, cum ar fi făina de grâu și zahăr, operatorii economici din România au efectuat importuri masive în detrimentul produselor locale, astfel:
- cantitatea de făină de grâu sau de meslin importată, în perioada ianuarie - august 2023, a fost de 6.806,67 tone, față de aceeași perioadă de referință a anului 2022, în care importurile din Ucraina au fost de 535,13 tone, înregistrându-se o creștere deosebită a cantităților de făină importate din Ucraina, ceea ce afectează activitatea procesatorilor din industria morăritului care nu își pot valorifica produsele cel puțin la prețul de producție, precum și activitatea fermierilor care nu își pot vinde grâul aflat în depozite către industria morăritului, producția anului 2023;
- în sectorul zahărului, cantitatea importată, în perioada ianuarie - august 2023, a fost de 84.633 tone, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, când s-au importat 12.000 tone, creșterea importurilor fiind semnificativă, cu consecințe imediate și ireversibile privind cultura și procesarea sfeclei de zahăr.

Importurile masive de făină de grâu și zahăr din Ucraina pe piața din România și prețurile mici ale acestora, comparativ cu media prețurilor în Uniunea Europeană, au dus la nemulțumiri în rândul fermierilor care au cultivat grâu și sfeclă de zahăr și care nu își pot valorifica produsele la prețul de producție, sunt necesare măsuri de protejare a producției interne.

Totodată, este necesară menținerea în activitate a fabricilor procesatoare și a locurilor de muncă, prin producerea zahărului și a făinii în unitățile economice din România, prin obținerea de produse de calitate și cu valoare economică adăugată, ceea ce contribuie la creșterea veniturilor fermierilor și a procesatorilor.

La nivel european, asociațiile europene profesionale ale fermierilor și procesatorilor de sfeclă de zahăr, Confederația Internațională a Producătorilor de Sfeclă Europeană și Asociația Europeană a Producătorilor de Zahăr au atras atenția Comisiei Europene asupra distorsiunilor din piață și efectelor negative asupra producției europene, care vor apărea ca urmare ca exportului masiv, fără taxe vamale, de zahăr alb cu origine Ucraina”, se arată în Expunerea de motive a proiectului de Ordonanță de Urgență elaborat de MADR pentru completarea și modificarea OUG 84/2023. 

Ministrul Barbu: România nu a importat nici un bob de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui din Ucraina!


Vizualizat: 821 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ce cantități de cereale din Ucraina au intrat în România!

Ce cantități de cereale din Ucraina au intrat în România!

20 februarie 2024 - 23:43

Ministerul Agriculturii anunță că nu a emis nicio licență de import pentru produse agricole din Ucraina din octombrie 2023 până pe 20 februarie 2024.

TIR cu cereale din Ucraina, cu sigiliu ”de formă”, oprit de fermieri în România!

TIR cu cereale din Ucraina, cu sigiliu ”de formă”, oprit de fermieri în România!

13 februarie 2024 - 21:49

Fermierii români acuză, cu dovezi, că TIR-urile cu cereale care intră din Ucraina în România sunt sigilate doar ”de formă”. Premierul Ciolacu: ”Se manipulează”!

Ministrul Barbu: Un kilogram de grâu este 0,9 lei

Ministrul Barbu: Un kilogram de grâu este 0,9 lei

05 februarie 2024 - 19:58

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat că piaţa de cereale s-a dezechilibrat după începerea războiului din Ucraina şi a precizat că un kilogram de grâu era înainte de 1,8 lei şi acum este de 0,9 lei, relatează News.ro.

Agricultura sustenabilă: Călătoria de succes a Corinei Hodorogea cu Corteva Agriscience

Agricultura sustenabilă: Călătoria de succes a Corinei Hodorogea cu Corteva Agriscience

09 ianuarie 2024 - 18:29

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicată activității sale, din satul Băleni-Sârbi din județul Dâmbovița, se poziționează în fruntea inovației agricole cu proiectul său SELO - o marcă locală de produse alimentare artizanale - susținut de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. 

Un nou record mondial înregistrat de porumbul Pioneer® de 39.2 t/ha

Un nou record mondial înregistrat de porumbul Pioneer® de 39.2 t/ha

09 ianuarie 2024 - 17:56

Deținătorul titlului de 5 ori campion al unui concurs organizat de NCGA obține un nou punct de referință cu porumbul Pioneer®.

Decizie Guvern fermieri!

Decizie Guvern fermieri!

29 decembrie 2023 - 16:33

În ședința de Guvern din 28 decembrie 2023 a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 84/2023 privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole.

România pe locul 3 la vânzarea cârnaților!

România pe locul 3 la vânzarea cârnaților!

21 decembrie 2023 - 19:19

România este pe locul 3 între statele europene la vânzarea cârnaților, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. 

Ministrul Barbu, dezvăluire șoc despre brânza, untul importate!

Ministrul Barbu, dezvăluire șoc despre brânza, untul importate!

12 decembrie 2023 - 09:03

Dezvăluire făcută de ministrul agriculturii, Florin Barbu: „În România intră produse din lapte care nu sunt produse, de fapt, din lapte”. Ministrul agriculturii a spus că untul, cașcavalul venite din Franța, unele dintre aceste produse importate nu ar fi văzut laptele.

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

04 decembrie 2023 - 15:34

Vechi crescător de vaci din Șicula, județul Arad, Aurel Nieș, îi dă o replică usturătoare ministrului agriculturii, Florin Barbu, prin intermediul Agroinfo.

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

28 noiembrie 2023 - 14:09

Care este prețul cu care se vinde, în această perioadă, o vacă din rasa Bălțată Românească, neînscrisă în registrul genealogic al rasei, și cu cât se vinde un exemplar înscris în secțiunea principală a registrului genealogic?

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii