Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

PENSIE SAU SUBVENȚIE! ALEGEȚI CE VREȚI SĂ ÎNCASAȚI!

Publicat: 29 aprilie 2018 - 08:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DECLARAȚIE EXPLOZIVĂ EUROPARLAMENTAR. Pensie, fie ea și decentă, sau subvenții din agricultură?! O întrebare care s-ar putea să primească un răspuns din partea Comisiei Europene! Din partea mea, un mare “NU”! Declară eurodeputatul Daniel Buda (PPE). AGROINFO este prima publicație care v-a spus că la nivelul Comisiei Europene se discută despre tăierea subvențiilor agricole pentru fermierii pensionari.

Personal am votat împotriva acestui amendament, fiind de părere că atât pensia cât și subvențiile obținute în cadrul unei exploatații agricole pot coexista. Fără discuție, vorbim de fermierii activi care fac agricultură. Dincolo de aspectele posibile de neconstituționalitate, în România procesul de întinerire a agriculturii poate cunoaște pârghii de altă natură.

În mod cert, agricultura viitorului nu poate fi sustenabilă şi performantă fără ca tinerii fermieri să aibă susţinere financiară şi acces la mecanime tehnologice de ultimă generație. Rămâne ca la momentul potrivit reprezentații României din Consiliul European să se opună acestei prevederi care de altfel ar fi și foarte greu de implementat în statele membre.

AGROINFO A PUBLICAT AICI ÎN PREMIERĂ DESPRE DECIZIILE DE LA BRUXELLES: VEȘTI de la BRUXELLES: PLATA SUBVENȚIILOR, REEVALUATĂ! FERMIERII CARE IAU PENSIE AR PUTEA FI EXCLUȘI de la SUBVENȚII!

În cadrul Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei membru sunt, a fost adoptat proiectul de raport privind “Punerea în aplicare a instrumentelor PAC pentru tinerii fermieri în UE după reforma din 2013”. La acest raport am adus o serie de amendamente care au fost adoptate. Un prim amendament subliniază faptul că tinerii fermieri au o mai mare deschidere către punerea în aplicare a progreselor tehnologice și a inovațiilor în sectorul agricol iar în acest sens este recomandat să se acorde în continuare sprijin „Schemei pentru tinerii fermieri” și să se crească peste 2% nivelul maxim al alocărilor din fonduri naționale pentru a se încuraja înnoirea generațiilor și eliminarea pragului de 25% din plata de bază. De asemenea, este necesară alocarea din cadrul sub-plafonului de peste 2% a unei sume forfetare consistente care să contribuie în mod real la atragerea și menținerea tinerilor în mediul rural.

Un alt amendament se referă la sprijinul pentru tinerii fermieri, care ar trebui acordat de la momentul intrării acestora în sistem până la vârsta de 40 de ani. Am invitat cu această ocazie Comisia Europeană Comisia să propună măsuri de sprijin pentru investiții în agricultura inteligentă cu scopul de a facilita accesul tinerilor fermieri la progresele tehnologice. Un alt amendament salută faptul că reforma Politicii Agricole Comune (PAC) din 2014-2020 a introdus noi măsuri de sprijinire a tinerilor fermieri care doresc să înființeze exploatații agricole însă trebuie exprimată preocuparea cu privire la faptul că nivelul sarcinilor administrative constituie o piedică în calea celor care doresc să beneficieze de aceste măsuri. Gestionarea globală a plăților directe și măsurile programului de dezvoltare rurală este considerată foarte complexă și dificilă, în special pentru noii fermieri care nu cunosc sistemul de plăți, un process real de simplificare fiind mai mult decât necesar.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV! SUBVENȚIA ACORDATĂ TINERILOR FERMIERI, PRELUNGITĂ DE LA 5 ANI LA 7 ANI!

De asemenea, s-a constatat faptul că accesul la terenuri reprezintă cel mai mare obstacol în calea noilor fermieri din Europa și este limitat din cauza ofertei reduse de terenuri de vânzare sau de închiriat din multe regiuni, precum și din cauza concurenței din partea altor fermieri (în special investitori străini), investitori și utilizatori rezidențiali, accesul la resurse financiare.

Schema SAPS nu afectează negativ vânzarea și închirierea de terenuri, ci reprezintă chiar un stimulent pentru menținerea tinerilor în sector. Problema accesului la terenuri este agravată de actuala structură pentru plățile directe, care impune o utilizare activă minimă a terenurilor și alocarea subvențiilor în mare parte pe baza proprietății funciare iar actualii fermieri sunt motivați să își păstreze accesul la terenuri, pentru a avea în continuare acces la subvenții, în loc să asigure cea mai bună utilizare a terenurilor.
Un alt amendament statuează faptul că statele membre ar putea dezvolta instrumente de tipul băncilor funciare (deja existente în unele state membre) pentru a facilita în continuare accesul la terenuri și privilegierea noilor fermieri din sectorul agricol iar aici Comisia trebuie să intervină şi să sprijine schimbul de bune practici privind accesul la terenuri în statele membre.

În multe state membre, reînnoirea generațiilor și accesul tinerilor la terenuri agricole sunt împiedicate din cauza realizării cu întârziere a succesiunilor. Din păcate, actuala PAC nu prevede niciun fel de stimulente pentru ca fermierii mai în vârstă să predea exploatațiile lor generațiilor mai tinere. În acest sens este necesară revizuirea punerii în aplicare a măsurilor care ar motiva fermierii mai în vârstă să își predea exploatațiile lor agricole fermierilor mai tineri. Mai mult, o definiție corespunzătoare a fermierului activ va ajuta la reînnoirea generațiilor, va impulsiona schimbările structurale și va contribui la mobilitatea terenurilor.

Totodată, am considerat că este incorectă restricționarea posibilității fermierilor de a beneficia în paralel și de pensia acordată de stat și de subvențiile agricole. Mai mult, sunt de părere că trebuie să se asigure aceleași condiții și nivel de trai pentru tinerii care trăiesc în zonele rurale și pentru cei care locuiesc în zonele urbane. Pentru a evita discriminarea și pentru a preveni abandonarea zonelor rurale, ar trebui să fie furnizate: conexiune Wi-fi, acces la sănătate, educație, formare și inovare, drumuri mai bune.
Nu în cele din urmă, am formulat un amendament care prevede crearea unui sistem de tip „Erasmus” în corelație cu formarea profesională pentru a îmbunătăți abilitățile și experiența tinerilor fermieri.
Una peste alta, un raport per ansamblu bunicel care se poate constitui într-un reper pentru viitoarele Reulamente și Directive ale UE în domeniul agricol dar care trebuie respins fără discuție în privința cumulării pensiei cu subvențiile din agricultură! A scris europarlamentarul român pe pagina sa de Facebook.

Vizualizat: 4880 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănat în sistem No-till

Semănat în sistem No-till

Cu siguranţă aţi auzit despre “No till”, adică “fără arătură”. În ţara noastră sunt puţini fermieri care au decis să producă în acest sistem. Unul dintre ei este Laurenţiu Gogoşeanu din comuna Murgaşi, judeţul Dolj. Iată tehnologia No-till în imagini!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Dănut Viezuină
Montaj: Claudiu Borobei

A inceput INDAGRA! Hibridul SY Experto - producţie record Titan Machinery la Agromalim 2019

Bancul zilei

Fericire

Fericire
Soţia se adresează cu indignare soţului: Detalii