VEȘTI PROASTE PENTRU FERMIERII CARE NU PLĂTESC TAXE LA FISC! Condiție obligatorie pentru un aagricultor român care cere subvenții la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este demonstrarea calității de fermier activ. Definiția fermierului activ este modificată prin regulamentul Omnibus și veștile nu sunt tocmai bune pentru fermierii români.
Între principalele modificări introduse în cele patru regulamente de bază ale Politicii Agricole Comune (PAC) prin regulamentul Omnibus sunt trei amendamente care privesc definiția fermierului activ:
Statele membre UE pot decide să excludă de la eligibilitate agricultorii care nu sunt înregistrați fiscal sau în registrul național de asigurări sociale. Altfel spus, fermele care nu sunt înregistrate fiscal, nefiscalizate, pot fi excluse de la plata subvențiilor agricole., fiind considerate neeligibile.
Pentru cei mai mulți dintre fermierii români, vestea nu este deloc bună. Sunt foarte puține exploatații agricole fiscalizate. În peisajul agriculturii din țara noastră, ar predomina fermele fără niciun document fiscal.
Astăzi avem 855.000 de ferme care au depus cererea unică de plată, din care doar 53.000 sunt înregistrate fiscal. Faptul că cele 800.000 nu au niciun document fiscal cu care să demonstreze profitabilitatea pe ce înseamnă fermă va crea o mare problemă, ne-a declarat Emil Dumitru, președintele Federației Pro Agro, în mai 2017.
Celelalte două amendamente ale definiției de fermier activ privesc așa-zisa listă neagră pe care figurează cei care nu au dreptul să beneficieze de plățile directe pe suprafață chiar dacă dețin sau administrează terenuri. Lista neagră a apărut în 2015 și au fost incluși pe ea următorii: cei care gestionează aeroporturi, servicii de transport feroviar, servicii de alimentare cu apă, servicii imobiliare, terenuri permanente de sport și recreere sau alte întreprinderi cu activități neagricole similare, companii de construcții, Regia Națională a Pădurilor, administratorii privați de păduri, penitenciare, unități administrativ-teritoriale.
Ce schimbări se fac pentru lista neagră?
Pentru solicitanții care intră sub incidența listei negre, statele membre pot alege să implementeze numai unul sau două criterii pentru a fi considerați fermieri activi.
Statele membre pot opta să întrerupă în totalitate aplicarea listei negative.
VEZI AICI DE CÂND INTRĂ ÎN VIGOARE MODIFICĂRILE PENTRU PLĂȚI DIRECTE
VEZI AICI CE SE SCHIMBĂ LA PLATA PENTRU TINERII FERMIERI!
Sursa: DG Agri, Comisia Europeană