OFICIAL COMISIA EUROPEANĂ! O serie de schimbări la subvențiile fermierilor vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2018. Scopul lor este simplificarea Politicii Agricole Comune. Sunt vizate schema pentru tineri fermieri, definiția fermierului activ, înverzirea, sprijinul cuplat. Schimbările majore sunt prevăzute în partea de agricultură a regulamentului Omnibus, care va fi adoptat de Consiliul miniștrilor agriculturii și de Parlamentul European, anunță un comunicat al Comisiei Europene transmis AGROINFO.
Printre îmbunătățirile cheie incluse în Omnibus, la capitolul agricultură și dezvoltare rurală, se numără:
Sprijin mai puternic pentru poziția agricultorilor în lanțul de aprovizionare cu alimente. Noile norme vor include clauze de partajare a valorii care vor fi negociate de fiecare sector de produse și vor acorda agricultorilor dreptul de a solicita pentru prima dată un contract scris (cu excepția cazului în care se tranzacționează cu IMM-uri);
Instrumente mai simple de gestionare a riscurilor pentru a ajuta agricultorii, inclusiv un instrument specific pentru sectorul de stabilizare a veniturilor și îmbunătățirea sistemelor de asigurări care să permită compensarea a până la 70% pentru agricultorii a căror producție sau venit este redus cu cel puțin 20%;
Norme mai clare care reglementează intervenția pe piețe, permițând Comisiei să acționeze rapid pentru a aborda eșecurile pieței fără a trebui să utilizeze măsuri de intervenție publică sau de depozitare privată;
O mai mare flexibilitate pentru statele membre de a sprijini anumite sectoare de importanță economică, socială sau ecologică prin sprijin cuplat voluntar, chiar și atunci când aceste sectoare nu sunt în criză;
Norme mai clare privind sprijinul acordat fermierilor, în special prin mai multă flexibilitate în ceea ce privește definirea fermierilor activi și stimulente mai puternice pentru tinerii agricultori, cu o creștere a plăților suplimentare de la 25% la 50% și garantarea acordării tuturor tinerilor agricultori dreptului la alocația completă de cinci ani pentru aceste plăți, indiferent de momentul în care solicită acest lucru în primii cinci ani de la înființarea acestora;
Îmbunătățirea măsurilor de mediu, inclusiv a unor norme mai simple privind diversificarea culturilor și adăugarea a trei noi tipuri de zone ecologice concentrate pe culturile de fixare a azotului, oferind agricultorilor și autorităților naționale mai multe opțiuni pentru a se potrivi circumstanțelor lor particulare.
Cu accentul pus pe normele mai flexibile și mai puțin birocratice, precum și pe accentul pe îmbunătățirea rezultatelor în domenii-cheie precum acțiunea de mediu și sprijinul pentru agricultori, schimbările propuse prin Omnibus sunt pe deplin conforme cu noua abordare a PAC după 2020 prezentat în recenta Comunicare privind viitorul alimentației și al agriculturii.
Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: Salut progresele înregistrate de Parlamentul European și de Consiliu, care deschid calea pentru punerea în aplicare a unei serii de măsuri de simplificare semnificative, care vor ușura viața agricultorilor și a altor beneficiari ai PAC. Acestea includ domeniile importante de simplificare a normelor privind instrumentele financiare, îmbunătățirea instrumentelor de gestionare a riscurilor și o mai mare flexibilitate pentru furnizarea activă a plăților către agricultori.
Adoptată de Comisie în septembrie 2016, propunerea Omnibus cuprinde o serie de modificări ale Regulamentului financiar și amendamente la o serie de alte regulamente privind cheltuielile, inclusiv cele patru regulamente ale PAC.
Aceste amendamente au avut drept scop să avanseze o simplificare foarte necesară pentru punerea în aplicare a politicii în urma experienței dobândite de la ultima reformă a PAC adoptată în 2013.
După negocieri intense în patru trialoguri, în vara și toamna anului 2017, la 12 octombrie 2017 a fost încheiat un acord privind dispozițiile agricole între Comisie, Parlamentul European și Consiliu.
Având în vedere că negocierile privind alte părți ale propunerii Omnibus urmează să fie finalizate și dorința multor state membre de a pune în aplicare cât mai curând posibil propunerile convenite, Parlamentul European și Consiliul au convenit să separe dispozițiile agricole ale Omnibus și le va adopta ca un regulament autonom, care va intra în vigoare cel mai târziu la 1 ianuarie 2018.
Sursa: Comisia Europeană