KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

EXCLUSIV! MILIOANE DE EURO SUBVENȚII pentru FERMIERI ARUNCATE ÎN AER de o DECLARAȚIE GREȘITĂ de AUTORITĂȚILE ROMÂNE!

Publicat: 15 martie 2018 - 17:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

UNDE SUNT BANII FERMIERILOR ROMÂNI, DOMNULE MINISTRU AL AGRICULTURII?! O decizie a Comisiei Europene aruncă în aer milioanele de euro care li se cuvin fermierilor români! Decizia privește doar România! Sunt milioane de euro care la această oră ar fi trebuit deja împărțite fermierilor români. Este un supliment substanțial la subvențiile APIA. Autoritățile române sunt singurele responsabile pentru că aceste milioane de euro nu au ajuns nici acum în România.

AGROINFO a mers pe urmele milioanelor de euro care li se cuvin fermierilor români din rezerva europeană pentru situațiile de criză din sectorul agricol constituită în anul 2017, milioane care nu au ajuns nici acum în România. Pe 27 noiembrie 2017, prin Regulamentul European 2017/2197, Comisia Europeană a decis ca suma de 433 de milioane de euro, din rezerva de criză pentru anul 2017, care a rămas necheltuită, să fie împărțită între statele membre UE ca să fie acordată fermierilor ca un supliment la subvenții.

Singura țară exclusă de pe lista cu bani a fost România! Mai mult decât atât, în textul Regulamentului se spune clar de ce României nu i-a  revenit nicio sumă din cele 433 de milioane de euro.

În cazul României, declarația de cheltuieli detaliată nu ține seama întru totul de pragul de 2 000 EUR care se aplică disciplinei financiare în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013. Așadar, în scopul bunei gestiuni financiare, nu ar trebui să se pună la dispoziția României nicio sumă pentru rambursare în această etapă.

CITEȘTE AICI LISTA CU SUMELE ÎMPĂRȚITE STATELOR MEMBRE UE!

Aceste milioane de euro sunt un cartof fierbinte care frige palmele celor de la Minsterul Agriculturii și, implicit, ale conducerii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).  Conducerea APIA trebuia să corecteze această declarație cu cheltuielile făcute cu plățile directe.

În august 2017, cu aproape trei luni înainte de adoptarea regulamentului european prin care se împart cele 433 de milioane de euro, Mihail Dumitru, directorul general adjunct al Direcției Generale pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, DG Agri, din Comisia Europeană, atrăgea atenția șefului APIA, Adrian Pintea, să corecteze această declarație până la data limită de 27 octombrie 2017 astfel încât România și fermierii noștri să beneficieze de banii care li se cuvin chiar de la 1 decembrie 2017.

AGROINFO a intrat, anul trecut, în posesia unei corespondențe între DG Agri și APIA. În această corespondență internă, Mihail Dumitru îi dădea un exemplu șefului APIA care să-l ajute pe acesta să completeze corect declarația.

Vă reamintim că articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 prevede că "rata de ajustare stabilită în conformitate cu articolul 26 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 (rata de disciplină financiară) se aplică numai plăților directe care depășesc 2 000 EUR care urmează să fie acordate agricultorilor în anul calendaristic corespunzător. "
În termeni mai concreți, acest lucru implică faptul că primele 2 000 de euro din toate plățile directe acordate unui agricultor, care include și schema micilor agricultori, sunt scutite de disciplina financiară.
De exemplu, în cazul în care un agricultor trebuie să primească plăți directe în valoare de 10 000 EUR, rata de ajustare se aplică numai la 8 000 EUR. 2 000 EUR nu se reduc cu rata de ajustare, îi spunea Mihail Dumitru șefului APIA.

INTEGRAL CORESPONDENȚA O GĂSEȘTI AICI: EXPLOZIV! DOCUMENTUL SECRET CARE ARATĂ CUM A PIERDUT ROMÂNIA BANI pentru SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

Termenul limită de 27 octombrie 2017 a expirat fără ca autoritățile române să trimită Comisiei Europene declarația corectă. S-a adoptat regulamentul european, despre care  v-am spus deja, România a fost exclusă de pe lista cu bani. În decembrie 2017, ministrul agriculturii, Petre Daea, a fost întrebat  de AGROINFO ce se întâmplă, totuși, cu milioanele de euro care li se cuvin fermierilor români din rezerva de criză.

Toată lumea s-a ridicat și a spus: domle, 433 a pierdut România, 433 de milioane! Este suma la toate țările. României îi revine undeva la 17 milioane, nu a pierdut România nimic. Îi vin și României, și Croației banii pentru că sunt alte metodologii de lucru, și a Croației, și a României, care sunt diferite de celelalte state pentru că noi nu am intrat în exercițiul acesta decât din 2016 și procedura la noi este un pic întârziată față de procedurile celelalte, a țărilor care au exersat cu acest mecanism și care au primit banii înapoi. Nu-s pierduți banii!  Ne-a răspuns ministrul Daea.

Noi știm, domnule ministru, că "este suma la toate țările", doar noi v-am spus acest lucru. Nu știm în schimb de unde ați scos că României îi revin 17 milioane de euro când Comisia Europeană nu a stabilit nici astăzi, 15 martie 2018, ce sumă îi revine țării noastre din rezerva de criză constituită la nivel european. Tocmai declarația care nu este nici acum corectată stă la baza stabilirii sumei care-i revine României.

Pe 13 decembrie 2017, Ministerul Agriculturii anunța, într-un comunicat oficial, că suma respectivă va fi rambursată  României începând cu mijlocul lunii februarie 2018.

Pentru aceasta, APIA efectuează, până la data de 15 februarie 2018, corecții asupra sumelor calculate pentru anul de cerere 2016 permițând astfel stabilirea cuantumului final al disciplinei financiare aplicate în exercițiul financiar 2017. Aplicația informatică este ajustată în mod corespunzător pentru a efectua plata către fermieri, preciza comunicatul MADR.

INTEGRAL COMUNICATUL MADR AICI! EFECTUL DEZVĂLUIRILOR AGROINFO: SUPLIMENTAREA SUBVENȚIILOR APIA!

Pe 7 februarie 2018, a venit bomba de la Comisia Europeană, o decizie care arată că, la acea dată, autoritățile române nu reușiseră încă să corecteze declarația și că banii nu au venit în țară în februarie 2018, așa cum promitea Ministerul Agriculturii.

O sumă totală de 450 500 000 EUR de credite neangajate a fost transferată de la articolul 05 03 10 – Rezervă pentru situațiile de criză din sectorul agricol la articolul 05 03 09 – Rambursarea plăților directe acordate fermierilor din creditele reportate în raport cu disciplina financiară. Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2197 al Comisiei stabilește sumele pe care fiecare stat membru trebuie să le ramburseze fermierilor și prevede că cheltuielile legate de această rambursare sunt eligibile pentru finanțare din partea Uniunii numai dacă sumele au fost plătite beneficiarilor înainte de 16 octombrie 2018. Aceste sume corespund disciplinei financiare aplicate în cursul exercițiului financiar 2017, în valoare totală de 433 300 000 EUR.

În acest stadiu, România nu este inclusă în regulamentul menționat. Se va pune la dispoziție o sumă pentru rambursările aplicate în România printr-o modificare a regulamentului respectiv, după ce autoritățile competente din România vor furniza cifre fiabile care să permită Comisiei să calculeze suma exactă în timp util. Suma de 450 500 000 EUR de la articolul 05 03 09 trebuie reportată în bugetul pentru 2018 și pusă la dispoziția statelor membre în vederea rambursării, acoperind inclusiv o eventuală rambursare către România într-un stadiu ulterior, se arată în Decizia Comisiei Europene.

decizie ce bani_b

Optimiști că autoritățile din România ar fi depus între timp un efort  ca să corecteze declarația, am solicitat din nou, chiar ASTĂZI, 15 MARTIE 2018, Comisiei Europene să ne comunice dacă România a transmis declarația corectă și ce sumă îi revine țării noastre. Din păcate, avem vești proaste! Declarația nu ar fi fost corectată nici acum! Inserăm integral răspunsul primit la solicitarea noastră de la DG Agri, Comisia Europeană.

La data de 27/11/2017, Comisia Europeană a publicat un regulament (Regulamentul 2017/2197), care prevede acordarea către statele membre a 433 de milioane de euro pentru rambursarea disciplinei financiare pentru agricultori. Reducerea disciplinei financiare aplicată plăților directe în exercițiul financiar 2017 a servit la constituirea rezervei de criză, care totuși nu a fost utilizată în anul financiar 2017.

Suma de rambursare pusă la dispoziția fiecărui stat membru în regulament corespunde exact reducerii disciplinei financiare aplicate în fiecare stat membru în cursul exercițiului financiar 2017. Este un calcul tehnic bazat pe declarația de cheltuieli a fiecărui stat membru.

Pentru România, anul financiar 2017 a fost primul an de aplicare a disciplinei financiare. România s-a confruntat cu dificultăți în aplicarea pragului de 2000 euro pe agricultor, pentru care nu se va aplica o reducere a disciplinei financiare. Prin urmare, declarația de cheltuieli a României nu a oferit o imagine corectă a sumelor cheltuielilor care ar fi  trebuit să facă obiectul unei discipline financiare.

În consecință, nu a fost încă posibilă alocarea unei sume pentru rambursare în România în același timp cu celelalte state membre. Această situație a fost discutată și convenită cu autoritățile române, care au fost informate că o sumă de rambursare poate fi pusă la dispoziția României, în cazul în care autoritățile române furnizează în timp util informații corecte. Acest lucru va permite Comisiei să calculeze valoarea corectă a disciplinei financiare aplicate, a răspuns Clemence Robin, purtător de cuvânt Comisia Europeană, Agricultură. Acest răspuns a fost dat în exclusivitate pentru AGROINFO, la solicitarea AGROINFO.

raspuns-ce_b

Domnule ministru Petre Daea, vă știm preocupat de absorbția fondurilor europene, de aceea vă întrebăm încă o dată: Unde sunt banii fermierilor români? 

Vizualizat: 7700 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

30 iulie 2021 - 20:01

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Bihor. Șeful MADR le-a spus care este suma alocată pentru plata subvențiilor APIA pentru anii 2021 și 2022, dar și suma pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

30 iulie 2021 - 16:17

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la Oradea, că tinerii fermieri care muncesc prin țări străine sunt așteptați în țară ca să preia gospodăriile bunicilor sau pe ale părinților și să le consolideze ca ferme. Ajutorul financiar pe care-l primesc tinerii care au decis să revină în România este de maxim 50.000 de euro/fermier, sprijin pentru instalarea tânărului fermier, componenta diaspora. Până acum, 160 de tineri români din diaspora vor beneficia de acest ajutor.

Banii transferați în conturile fermelor mici!

Banii transferați în conturile fermelor mici!

30 iulie 2021 - 11:13

Peste 244 de milioane de euro transferate în conturile fermierilor mici! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță că până la această dată cele mai multe proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR 2020, au fost cele pentru dezvoltarea fermelor mici.

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

30 iulie 2021 - 10:39

Banii pentru această subvenție APIA trebuie alocați la rectificarea bugetară! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara plata ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în trimestrul 2 al acestui an după rectificarea bugetară. Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat joi că va aloca mai mulți bani pentru plata subvenției la motorina folosită în agricultură.

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

30 iulie 2021 - 09:52

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat, joi, că vrea să elimine subvențiile agricole moștenite de la Dragnea. Sunt ajutoare de minimis lansate pe vremea fostului ministru al agriculturii, Petre Daea, pentru cultivatorii de usturoi, dar și pentru crescătorii de animale.

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

30 iulie 2021 - 09:20

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că a început să efectueze plățile aferente ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, perioada 01.01 – 31.03.2021 (trimestrul I/2021), în conformitate cu prevederile HG nr.1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

30 iulie 2021 - 07:45

Ministerul Agriculturii a publicat, joi, 29 iulie 2021, lista subvențiilor de care beneficiază un fermier român care cultivă legume.

Fermierilor români li se face loc în piețe!

Fermierilor români li se face loc în piețe!

29 iulie 2021 - 20:33

Reprezentanții Asociației Administratorilor de Piețe din România vin în sprijinul producătorilor agricoli și îi asigură că în piețele agroalimentare sunt spații de vânzare destinate acestora unde să-și poată valorifica producția proprie. Este important atât pentru producător cât și pentru consumator ca produsul românesc să ajungă pe tarabele din piețe, să fie comercializat și fermierii să nu mai fie nevoiți să-și arunce marfa, anunță un comunicat al Asociației Administratorilor de Piețe, transmis Agroinfo.

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

29 iulie 2021 - 17:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a efectuat până în prezent plăți în valoare de 7,56 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbție a fondurilor europene de 80%. Menționăm că valoarea plăților efectuate în conturilor beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) este aferentă atât proiectelor de investiții, cât și plăților directe pentru agromediu și climă, anunță AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Fermierii români amenință cu proteste pe termen nelimitat!

Fermierii români amenință cu proteste pe termen nelimitat!

29 iulie 2021 - 17:01

Uniunea Salvăm Țăranul Român solicită Guvernului măsuri urgente de ajutor pentru fermierii mici și medii, în caz contrar va organiza proteste pe termen nelimitat, amenință USTR, într-un comunicat transmis astăzi către Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

SMS pentru PISI...

SMS pentru PISI...
SMS: „Bună pisi! Ce faci? Ce zici dacă ne vedem în seara asta? Iau acum o sticlă de vin... apartamentul este al nostru!”. Detalii