Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

EXCLUSIV! MILIOANE DE EURO SUBVENȚII pentru FERMIERI ARUNCATE ÎN AER de o DECLARAȚIE GREȘITĂ de AUTORITĂȚILE ROMÂNE!

Publicat: 15 martie 2018 - 17:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

UNDE SUNT BANII FERMIERILOR ROMÂNI, DOMNULE MINISTRU AL AGRICULTURII?! O decizie a Comisiei Europene aruncă în aer milioanele de euro care li se cuvin fermierilor români! Decizia privește doar România! Sunt milioane de euro care la această oră ar fi trebuit deja împărțite fermierilor români. Este un supliment substanțial la subvențiile APIA. Autoritățile române sunt singurele responsabile pentru că aceste milioane de euro nu au ajuns nici acum în România.

AGROINFO a mers pe urmele milioanelor de euro care li se cuvin fermierilor români din rezerva europeană pentru situațiile de criză din sectorul agricol constituită în anul 2017, milioane care nu au ajuns nici acum în România. Pe 27 noiembrie 2017, prin Regulamentul European 2017/2197, Comisia Europeană a decis ca suma de 433 de milioane de euro, din rezerva de criză pentru anul 2017, care a rămas necheltuită, să fie împărțită între statele membre UE ca să fie acordată fermierilor ca un supliment la subvenții.

Singura țară exclusă de pe lista cu bani a fost România! Mai mult decât atât, în textul Regulamentului se spune clar de ce României nu i-a  revenit nicio sumă din cele 433 de milioane de euro.

În cazul României, declarația de cheltuieli detaliată nu ține seama întru totul de pragul de 2 000 EUR care se aplică disciplinei financiare în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013. Așadar, în scopul bunei gestiuni financiare, nu ar trebui să se pună la dispoziția României nicio sumă pentru rambursare în această etapă.

CITEȘTE AICI LISTA CU SUMELE ÎMPĂRȚITE STATELOR MEMBRE UE!

Aceste milioane de euro sunt un cartof fierbinte care frige palmele celor de la Minsterul Agriculturii și, implicit, ale conducerii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).  Conducerea APIA trebuia să corecteze această declarație cu cheltuielile făcute cu plățile directe.

În august 2017, cu aproape trei luni înainte de adoptarea regulamentului european prin care se împart cele 433 de milioane de euro, Mihail Dumitru, directorul general adjunct al Direcției Generale pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, DG Agri, din Comisia Europeană, atrăgea atenția șefului APIA, Adrian Pintea, să corecteze această declarație până la data limită de 27 octombrie 2017 astfel încât România și fermierii noștri să beneficieze de banii care li se cuvin chiar de la 1 decembrie 2017.

AGROINFO a intrat, anul trecut, în posesia unei corespondențe între DG Agri și APIA. În această corespondență internă, Mihail Dumitru îi dădea un exemplu șefului APIA care să-l ajute pe acesta să completeze corect declarația.

Vă reamintim că articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 prevede că "rata de ajustare stabilită în conformitate cu articolul 26 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 (rata de disciplină financiară) se aplică numai plăților directe care depășesc 2 000 EUR care urmează să fie acordate agricultorilor în anul calendaristic corespunzător. "
În termeni mai concreți, acest lucru implică faptul că primele 2 000 de euro din toate plățile directe acordate unui agricultor, care include și schema micilor agricultori, sunt scutite de disciplina financiară.
De exemplu, în cazul în care un agricultor trebuie să primească plăți directe în valoare de 10 000 EUR, rata de ajustare se aplică numai la 8 000 EUR. 2 000 EUR nu se reduc cu rata de ajustare, îi spunea Mihail Dumitru șefului APIA.

INTEGRAL CORESPONDENȚA O GĂSEȘTI AICI: EXPLOZIV! DOCUMENTUL SECRET CARE ARATĂ CUM A PIERDUT ROMÂNIA BANI pentru SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

Termenul limită de 27 octombrie 2017 a expirat fără ca autoritățile române să trimită Comisiei Europene declarația corectă. S-a adoptat regulamentul european, despre care  v-am spus deja, România a fost exclusă de pe lista cu bani. În decembrie 2017, ministrul agriculturii, Petre Daea, a fost întrebat  de AGROINFO ce se întâmplă, totuși, cu milioanele de euro care li se cuvin fermierilor români din rezerva de criză.

Toată lumea s-a ridicat și a spus: domle, 433 a pierdut România, 433 de milioane! Este suma la toate țările. României îi revine undeva la 17 milioane, nu a pierdut România nimic. Îi vin și României, și Croației banii pentru că sunt alte metodologii de lucru, și a Croației, și a României, care sunt diferite de celelalte state pentru că noi nu am intrat în exercițiul acesta decât din 2016 și procedura la noi este un pic întârziată față de procedurile celelalte, a țărilor care au exersat cu acest mecanism și care au primit banii înapoi. Nu-s pierduți banii!  Ne-a răspuns ministrul Daea.

Noi știm, domnule ministru, că "este suma la toate țările", doar noi v-am spus acest lucru. Nu știm în schimb de unde ați scos că României îi revin 17 milioane de euro când Comisia Europeană nu a stabilit nici astăzi, 15 martie 2018, ce sumă îi revine țării noastre din rezerva de criză constituită la nivel european. Tocmai declarația care nu este nici acum corectată stă la baza stabilirii sumei care-i revine României.

Pe 13 decembrie 2017, Ministerul Agriculturii anunța, într-un comunicat oficial, că suma respectivă va fi rambursată  României începând cu mijlocul lunii februarie 2018.

Pentru aceasta, APIA efectuează, până la data de 15 februarie 2018, corecții asupra sumelor calculate pentru anul de cerere 2016 permițând astfel stabilirea cuantumului final al disciplinei financiare aplicate în exercițiul financiar 2017. Aplicația informatică este ajustată în mod corespunzător pentru a efectua plata către fermieri, preciza comunicatul MADR.

INTEGRAL COMUNICATUL MADR AICI! EFECTUL DEZVĂLUIRILOR AGROINFO: SUPLIMENTAREA SUBVENȚIILOR APIA!

Pe 7 februarie 2018, a venit bomba de la Comisia Europeană, o decizie care arată că, la acea dată, autoritățile române nu reușiseră încă să corecteze declarația și că banii nu au venit în țară în februarie 2018, așa cum promitea Ministerul Agriculturii.

O sumă totală de 450 500 000 EUR de credite neangajate a fost transferată de la articolul 05 03 10 – Rezervă pentru situațiile de criză din sectorul agricol la articolul 05 03 09 – Rambursarea plăților directe acordate fermierilor din creditele reportate în raport cu disciplina financiară. Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2197 al Comisiei stabilește sumele pe care fiecare stat membru trebuie să le ramburseze fermierilor și prevede că cheltuielile legate de această rambursare sunt eligibile pentru finanțare din partea Uniunii numai dacă sumele au fost plătite beneficiarilor înainte de 16 octombrie 2018. Aceste sume corespund disciplinei financiare aplicate în cursul exercițiului financiar 2017, în valoare totală de 433 300 000 EUR.

În acest stadiu, România nu este inclusă în regulamentul menționat. Se va pune la dispoziție o sumă pentru rambursările aplicate în România printr-o modificare a regulamentului respectiv, după ce autoritățile competente din România vor furniza cifre fiabile care să permită Comisiei să calculeze suma exactă în timp util. Suma de 450 500 000 EUR de la articolul 05 03 09 trebuie reportată în bugetul pentru 2018 și pusă la dispoziția statelor membre în vederea rambursării, acoperind inclusiv o eventuală rambursare către România într-un stadiu ulterior, se arată în Decizia Comisiei Europene.

decizie ce bani_b

Optimiști că autoritățile din România ar fi depus între timp un efort  ca să corecteze declarația, am solicitat din nou, chiar ASTĂZI, 15 MARTIE 2018, Comisiei Europene să ne comunice dacă România a transmis declarația corectă și ce sumă îi revine țării noastre. Din păcate, avem vești proaste! Declarația nu ar fi fost corectată nici acum! Inserăm integral răspunsul primit la solicitarea noastră de la DG Agri, Comisia Europeană.

La data de 27/11/2017, Comisia Europeană a publicat un regulament (Regulamentul 2017/2197), care prevede acordarea către statele membre a 433 de milioane de euro pentru rambursarea disciplinei financiare pentru agricultori. Reducerea disciplinei financiare aplicată plăților directe în exercițiul financiar 2017 a servit la constituirea rezervei de criză, care totuși nu a fost utilizată în anul financiar 2017.

Suma de rambursare pusă la dispoziția fiecărui stat membru în regulament corespunde exact reducerii disciplinei financiare aplicate în fiecare stat membru în cursul exercițiului financiar 2017. Este un calcul tehnic bazat pe declarația de cheltuieli a fiecărui stat membru.

Pentru România, anul financiar 2017 a fost primul an de aplicare a disciplinei financiare. România s-a confruntat cu dificultăți în aplicarea pragului de 2000 euro pe agricultor, pentru care nu se va aplica o reducere a disciplinei financiare. Prin urmare, declarația de cheltuieli a României nu a oferit o imagine corectă a sumelor cheltuielilor care ar fi  trebuit să facă obiectul unei discipline financiare.

În consecință, nu a fost încă posibilă alocarea unei sume pentru rambursare în România în același timp cu celelalte state membre. Această situație a fost discutată și convenită cu autoritățile române, care au fost informate că o sumă de rambursare poate fi pusă la dispoziția României, în cazul în care autoritățile române furnizează în timp util informații corecte. Acest lucru va permite Comisiei să calculeze valoarea corectă a disciplinei financiare aplicate, a răspuns Clemence Robin, purtător de cuvânt Comisia Europeană, Agricultură. Acest răspuns a fost dat în exclusivitate pentru AGROINFO, la solicitarea AGROINFO.

raspuns-ce_b

Domnule ministru Petre Daea, vă știm preocupat de absorbția fondurilor europene, de aceea vă întrebăm încă o dată: Unde sunt banii fermierilor români? 

Vizualizat: 7356 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

AFIR: SPRIJIN DE 100.000 EURO PE AN!

AFIR: SPRIJIN DE 100.000 EURO PE AN!

03 iulie 2020 - 08:11

OFICIAL. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță deschiderea în perioada 30 iunie – 30 septembrie 2020 a primei sesiuni de depunere a Cererilor de finanțare din 2020 pentru submăsura 9.1a „Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”, din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sprijinul acordat este de 100.000 de euro/an.

URGENT MODIFICATĂ LEGEA CARE LE DĂ DREPT PRIMARILOR SĂ-I EXECUTE PE FERMIERI PRIN ÎNCHIDEREA FERMELOR!

URGENT MODIFICATĂ LEGEA CARE LE DĂ DREPT PRIMARILOR SĂ-I EXECUTE PE FERMIERI PRIN ÎNCHIDEREA FERMELOR!

02 iulie 2020 - 16:49

LEGEA CARE LOVEȘTE ÎN CRESCĂTORII DE ANIMALE! Legea mirosurilor, adoptată de Parlament, va da ocazia multor primari, care nu au cerut avize de mediu când au dat autorizații de construcții, să-i execute pe fermieri și să le închidă fermele. Ceea ce nu este corect, de aceea am cerut ca legea să fie întoarsă, a declarat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros. El a adăugat că zona fermelor a fost invadată de construcții pentru care nu s-a cerut aviz de mediu.

SPRIJIN pentru INSTALAREA TINERILOR FERMIERI LANSATĂ PE 15 IULIE!

SPRIJIN pentru INSTALAREA TINERILOR FERMIERI LANSATĂ PE 15 IULIE!

02 iulie 2020 - 16:09

AJUTOR TINERI FERMIERI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri va fi lansată pe data de 15 iulie 2020 și va fi deschisă până-n data de 15 octombrie 2020.

SUME PE HECTAR AJUTOR de SECETĂ DE LA 1.002 LEI/HA pentru RAPIȚĂ la 805 LEI/HA pentru TRITICALE!

SUME PE HECTAR AJUTOR de SECETĂ DE LA 1.002 LEI/HA pentru RAPIȚĂ la 805 LEI/HA pentru TRITICALE!

02 iulie 2020 - 15:16

SE ÎNTÂMPLĂ ACUM! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în urmă cu puțin timp, în cadrul conferinței de presă, în desfășurare la Ministerul Agriculturii, sumele pe hectar pentru despăgubirea fermierilor care au avut de suferit de pe urma secetei extreme.

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI LA ORA 15!

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI LA ORA 15!

02 iulie 2020 - 10:52

OFICIAL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii. Declarațiile ministrului vor fi transmise live pe pagina sa oficială Facebook și pagina Ministerului Agriculturii, anunță Ministerul Agriculturii, într-o informare transmisă pentru AGROINFO.

SCRISOARE DESCHISĂ A APICULTORILOR ROMÂNI CĂTRE EUROPARLAMENTARI!

SCRISOARE DESCHISĂ A APICULTORILOR ROMÂNI CĂTRE EUROPARLAMENTARI!

02 iulie 2020 - 10:40

APELUL APICULTORILOR! AGROINFO a primit scrisoarea deschisă a apicultorilor români, semnată de mai multe organizații din sectorul apicol, adresată, în principal, europarlamentarului Carmen Avram (S&D). Inserăm integral textul scrisorii.

AJUTOR DE 10 LEI PE CAP DE OVINĂ!

AJUTOR DE 10 LEI PE CAP DE OVINĂ!

02 iulie 2020 - 09:56

AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE OVINE! Suma de 14,5 milioane de euro care ar fi trebuit alocată pentru plata subvenției la lâna de oaie va fi folosită pentru acordarea unui ajutor de cap de ovină, în condițiile în care subvenția la lână a fost anulată. Secretarul de stat MADR George Scarlat a anunțat miercuri seara, 1 iulie, că această sumă a crescut la 43,5 milioane de euro, iar ajutorul care va fi acordat oierilor este de 10 lei pe cap de ovină.

SECRETAR DE STAT MADR: AJUTOR DE MINIMIS DE 25 DE LEI PE FAMILIA DE ALBINE!

SECRETAR DE STAT MADR: AJUTOR DE MINIMIS DE 25 DE LEI PE FAMILIA DE ALBINE!

02 iulie 2020 - 08:56

AJUTOR DE MINIMIS APICULTORI. Sectorul apicol a fost foarte afectat în acest an de seceta extremă. Apicultorii au nevoie de ajutor, iar Ministerul Agriculturii a pregătit deja un proiect de hotărâre de Guvern pentru acordarea unui ajutor de minimis pe familie de albine, a anunțat secretarul de stat MADR George Scarlat, miercuri seara, la Agro TV.

COMISIA EUROPEANĂ ANUNȚĂ ASTĂZI: 12,5 MILIOANE DE EURO pentru FERMIERII ROMÂNI!

COMISIA EUROPEANĂ ANUNȚĂ ASTĂZI: 12,5 MILIOANE DE EURO pentru FERMIERII ROMÂNI!

01 iulie 2020 - 20:14

COMUNICAT.Finanțarea va fi asigurată prin intermediul Agricover Credit IFN. BEI, cu sprijinul FEIS și BERD oferă o nouă finanţare în valoare de 7,5 milioane de euro, respectiv 5 milioane de euro, pentru Agricover Credit IFN. Principalii finanțatori ai agriculturii din România extind accesul fermierilor la finanțare. Împrumuturile vor ajuta producătorii locali să depășească impactul pandemiei de coronavirus, anunță Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-un comunicat transmis AGROINFO.

AFIR: DE ASTĂZI, 43,7 MILIOANE DE EURO! VALOARE MAXIMĂ PROIECT, UN MILION EURO!

AFIR: DE ASTĂZI, 43,7 MILIOANE DE EURO! VALOARE MAXIMĂ PROIECT, UN MILION EURO!

01 iulie 2020 - 17:48

ANUNȚ OFICIAL. De astăzi, 1 iulie 2020, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pune la dispoziție peste 43,7 de milioane de euro pentru proiecte de investiții în infrastructura de irigații. Valoarea maximă pentru un proiect este un milion de euro, anunță AFIR într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

General Leasing la Indagra 2019

General Leasing la Indagra 2019

Alături de gama completă de tractoare şi combine Massey Ferguson, pentru care General Leasing este distribuitor autorizat, în standul companiei de la Indagra 2019 au mai fost evidenţiate: presa Massey Ferguson RB 4160 V Xtra pentru baloţi cilindrici, semănătoarea pentru păioase Junkkari M400 Plus şi plugul Moro Aratri EXA 16A PRO Warrior. Campaniile promoţionale General Leasing pentru maşini şi utilaje agricole cuprind garanţie extinsă şi soluţii de finanţare cu dobândă subvenţionată. Interviu cu Victor Sandu - director general, General Leasing. Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe Operator imagine: Claudiu Borobei


Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Clasic

Clasic
El se întoarce acasă noaptea târziu. Detalii