Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

BOMBA CARE STĂ SĂ EXPLODEZE LA APIA! SUBVENȚIILE FERMIERILOR, ÎN PERICOL!

Publicat: 25 martie 2018 - 11:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SOFTUL APIA ȚINUT CU MARE GREUTATE ÎN VIAȚĂ! Un blocaj al sistemului informatic APIA este un dezastru pentru procesarea cererilor fermierilor și pentru plata subvențiilor către aceștia! Pe scurt, nu va ajunge niciun leu subvenție în buzunarul fermierului! În acest moment, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură caută soluții disperate să mențină funcțional softul responsabil de plata fiecărui euro către fermieri. Sistemul informatic e ca o bombă cu ceas care poate exploda în orice moment.

Fermierilor li se ascunde realitatea. Nu li se spune că în orice moment APIA poate paraliza orice plată către ei din pricină că Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) abia mai este ținut în viață și nu știm cine îl va resuscita pentru că nu se ocupă de el nicio firmă IT. Licitația pentru atribuirea serviciilor de mentenanță pentru softul APIA (IACS) este departe de un final. Aceste servicii au fost scoase la licitație de către APIA în vara anului trecut. De atunci, s-au făcut multe jocuri de interese în această afacere în care sunt bani mulți la mijloc. Procedura a fost tergiversată inițial pentru că o firmă care comercializează lubrifianți pentru motoare, și care nu are nici în clin, nici în mânecă cu serviciile IT, a contestat licitația. CITEȘTE AICI DESPRE CONTESTAȚIA FĂCUTĂ DE ACEASTĂ FIRMĂ!

Miza aruncată la licitație este mare! Așa se explică bătălia acerbă pentru acest sistem informatic. AGROINFO vă pune la dispoziție sumele anunțate de APIA, la momentul deschiderii licitației, puse la bătaie pentru întreținerea softului.

Valoarea totală estimată a achizițiilor pentru întreaga durată a acordului-cadru fără TVA: 97 358 400 RON
Frecvența și valoarea contractelor care urmează să fie atribuite: Se estimează că acordul-cadru se va aplica în perioada: septembrie 2017-septembrie 2020
Estimăm că se vor atribui câte 20 de contracte subsecvente pe an. Se estimează că, pe parcursul celor 3 ani ai acordului-cadru, vor exista mai multe contracte subsecvente de valoare maximă, cât și o serie de contracte subsecvente de valoare mai mică, care se pot desfășura în paralel, în același timp.
Valoarea totală minimă estimată a acordului cadru este de 1 893 500 RON fără TVA.
Valoarea maximă estimată a unui contract subsecvent dintre cele care se vor atribui pe durata acordului-cadru este de 15 105 400 RON fără TVA.
Valoarea minimă estimată a unui contract subsecvent este de 1 183 400 RON fără TVA, se arată într-un document APIA.

Să lămurim un amănunt. Septembrie 2017 a cam trecut, licitația nu s-a încheiat, deci APIA va trebui să schimbe această perioadă pentru acordul cadru pe care-l va încheia cu firma IT câștigătoare.

După respingerea contestației făcută de firma de lubrifianți, a apărut o altă problemă. APIA a cerut excluderea SIVECO, dezvoltatorul softului, de la licitație pe motiv că firma a fost sancționată de Consiliul Național al Concurenței. Concret, în iulie 2017, Consiliul Concurenței a anunțat public că a sancționat SIVECO România și Intrarom cu amenzi în valoare totală de 8,01 milioane de lei (aproximativ 1,75 milioane euro) pentru trucarea unei licitații organizată de APIA în 2008 pentru servicii de extindere și dezvoltare a sistemului informatic. AMĂNUNTELE LE GĂSIȚI AICI!


SIVECO a dat în judecată APIA și a cerut judecătorilor să oblige Agenția de Plăți să anuleze actele prin care a declarat acceptabile oferta Asocierii S&T România și Teamnet World Professional Services și a Telekom România Communication, ceilalți participanți la licitație, ori să dispună anularea licitației. Tribunalul București a respins recent acțiunea SIVECO, iar compania are cale de atac, împotriva acestei decizii, Curtea de Apel. Deci, va urma un proces la Curtea de Apel București. Așadar, licitația pentru softul APIA stă pe loc!

Între timp, softul abia este ținut în viață. Resuscitarea lui este făcută cu IT-iști împrumutați de APIA de pe la alte instituții. Când ministrul agriculturii, Petre Daea, a fost întrebat în conferință de presă dacă are o soluție alternativă la acest soft, ce soluție a găsit, ministrul a răspuns: Dă-mi banii la fermieri!  Adică, fără argumente, explicații, lămuriri, fără să recunoască problema uriașă a acestui soft fără de care nici măcar un bănuț nu ajunge la fermieri.

AGROINFO l-a întrebat, săptămâna trecută, pe șeful adjunct APIA, Paul Eduard Kmen, care este situația softului și dacă există un pericol pentru subvențiile fermierilor. Directorul general adjunct APIA a recunoscut că softul e o mare provocare pentru funcționarii APIA și, implicit, pentru banii care trebuie să ajungă la fermieri. Șeful adjunct APIA a spus că se fac eforturi disperate ca softul să fie menținut funcțional.

E o provocare mare pentru noi, anumite operații le-am făcut cu oamenii noștri, i-am pus la lucru. Am căutat soluție și-n extern, sunt IT-iști cu care colaborăm de la alte instituții. Facem tot ce putem ca sistemul informatic să funcționeze. Sunt operațiuni de IT care nu necesită o cunoaștere specifică a softului APIA. Important e că la momentul de față funcționează, la un moment dat va fi nevoie și de dezvoltări, a declarat șeful adjunct APIA, Paul Eduard Kmen.

Când softul va crăpa și vor paraliza toate plățile către fermieri, se pare că nu e departe acest dezastru, conducerea centrală APIA va găsi, suntem convinși, niște explicații minunate de dus de nas fermierul, așa cum a procedat și-n cazul cuantumurilor sprijinului cuplat zootehnic, aferente lui 2017, pe care le-a micit brusc din motive pur legislative, spune APIA, și nu dintr-o greșeală grosolană.


Vizualizat: 6213 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

11 aprilie 2021 - 20:47

AJUTOARE EUROPENE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că în maxim 10 zile vor fi lansate în consultare publică o parte dintre ghidurile pentru accesarea ajutoarelor europene din agricultură.

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

11 aprilie 2021 - 08:05

ANUNȚ! Peste 90.000 de răsaduri de legume produse la Stațiunea de Cercetare Horticolă, puse în vânzare de USAMV Cluj-Napoca! De luni, 12 aprilie 2021, puteți cumpăra răsaduri de la USAMV Cluj, anunță USAMV Cluj într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

08 aprilie 2021 - 08:52

OFICIAL! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 395.027 cereri, pentru o suprafață de 2.232.129 ha.

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

08 aprilie 2021 - 08:40

PROTEST! Fermierii care au scos miercuri, 7 aprilie 2021, tractoarele în stradă la Iași și Botoșani anunță că vor merge cu utilajele agricole la București dacă nu le sunt rezolvate cererile. Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis un comunicat către AGROINFO.

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

08 aprilie 2021 - 08:07

SUBVENȚII AGRICOLE. A fost introdus conceptul privind noul fermier care va avea acces mult mai ușor la fonduri europene, la fel ca tânărul fermier. “Noul fermier” este definit astfel încât să includă următoarele elemente: condițiile pentru a fi „șeful exploatației”; formarea profesională și/sau competențele corespunzătoare; o limită de vârstă de peste 40 de ani, anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Com AGRI, Parlamentul European.

ASOCIAȚIE DIN ZOOTEHNIE, PEDEPSITĂ PENTRU SUBVENȚII APIA ÎNCASATE PE ACTE ȘI DECLARAȚII FALSE!

ASOCIAȚIE DIN ZOOTEHNIE, PEDEPSITĂ PENTRU SUBVENȚII APIA ÎNCASATE PE ACTE ȘI DECLARAȚII FALSE!

08 aprilie 2021 - 07:47

COMUNICAT DNA. Asociația Agro-zootehnica Nemira din Bacău și alte două persoane au recunoscut în fața procurorilor DNA că au încasat ilegal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenții pe suprafață și plăți compensatorii pentru zona montană în valoare de 800.000 de lei, circa 170.000 de euro.

APROBAT ASTĂZI DE GUVERN! AJUTOR DE STAT PENTRU FERMIERI!

APROBAT ASTĂZI DE GUVERN! AJUTOR DE STAT PENTRU FERMIERI!

07 aprilie 2021 - 18:16

COMUNICAT MADR. În ședința Guvernului din data de 07 aprilie 2021 a fost aprobată o Hotărâre care completează Hotărârea Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, anunță Ministerul Agriculturii într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ACUM! VESTE BUNĂ PENTRU TINERII FERMIERI!

ACUM! VESTE BUNĂ PENTRU TINERII FERMIERI!

07 aprilie 2021 - 17:05

AJUTOARE EUROPENE. Un lucru foarte bun pentru tinerii fermieri care au depășit termenul de 24 luni de la instalarea ca tânăr fermier, dar fără a depăși 5 ani, este acela că există o linie distinctă în cadrul sub-măsurii 4.1, dar atenție, nu veți putea depăși 70% cota de finanțare, anunță consultantul fonduri europene Marian Vișu Iliescu. Așadar, tinerii fermieri care nu îndeplinesc condiția celor 24 de luni pot să solicite 70% din sprijin instalare tineri fermieri.

MARȘUL TRACTOARELOR! DEMISIA DOMNULE MINISTRU!

MARȘUL TRACTOARELOR! DEMISIA DOMNULE MINISTRU!

07 aprilie 2021 - 15:40

PROTESTUL FERMIERILOR! Fermierii din Iași, Botoșani și alte județe au scos astăzi în stradă peste 200 de tractoare și utilaje agricole. Marșul tractoarelor este organizat de Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice ”GRÂNARII”-”DĂ-TE PE BRAZDĂ” Iași. Cu fermierii ieșeni s-au solidarizat și agricultorii dobrogeni.

Producţie agricolă bună, STOCURI în SCĂDERE

Producţie agricolă bună, STOCURI în SCĂDERE

07 aprilie 2021 - 13:08

În ultimul raport, Consiliul Internațional pentru Cereale (IGC) a îmbunătăţit prognoza pentru producția mondială de cereale, în sezonul 2020/2021, până la 2.224 milioane tone. Această prognoză este cu 9 milioane tone mai mare faţă de raportul din luna februarie şi cu 2% în plus faţă de producţia realizată sezonul trecut. Chiar dacă Indicele preţului la cereale şi oleaginoase (GOI) a scăzut cu 3% în luna martie, prețurile medii ale produselor agricole au crescut brusc raportat la situaţia de anul trecut. Această scădere a GOI se datorează în principal preţurilor reduse din Argentina şi Brazilia.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii