Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

BOMBA CARE STĂ SĂ EXPLODEZE LA APIA! SUBVENȚIILE FERMIERILOR, ÎN PERICOL!

Publicat: 25 martie 2018 - 11:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SOFTUL APIA ȚINUT CU MARE GREUTATE ÎN VIAȚĂ! Un blocaj al sistemului informatic APIA este un dezastru pentru procesarea cererilor fermierilor și pentru plata subvențiilor către aceștia! Pe scurt, nu va ajunge niciun leu subvenție în buzunarul fermierului! În acest moment, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură caută soluții disperate să mențină funcțional softul responsabil de plata fiecărui euro către fermieri. Sistemul informatic e ca o bombă cu ceas care poate exploda în orice moment.

Fermierilor li se ascunde realitatea. Nu li se spune că în orice moment APIA poate paraliza orice plată către ei din pricină că Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) abia mai este ținut în viață și nu știm cine îl va resuscita pentru că nu se ocupă de el nicio firmă IT. Licitația pentru atribuirea serviciilor de mentenanță pentru softul APIA (IACS) este departe de un final. Aceste servicii au fost scoase la licitație de către APIA în vara anului trecut. De atunci, s-au făcut multe jocuri de interese în această afacere în care sunt bani mulți la mijloc. Procedura a fost tergiversată inițial pentru că o firmă care comercializează lubrifianți pentru motoare, și care nu are nici în clin, nici în mânecă cu serviciile IT, a contestat licitația. CITEȘTE AICI DESPRE CONTESTAȚIA FĂCUTĂ DE ACEASTĂ FIRMĂ!

Miza aruncată la licitație este mare! Așa se explică bătălia acerbă pentru acest sistem informatic. AGROINFO vă pune la dispoziție sumele anunțate de APIA, la momentul deschiderii licitației, puse la bătaie pentru întreținerea softului.

Valoarea totală estimată a achizițiilor pentru întreaga durată a acordului-cadru fără TVA: 97 358 400 RON
Frecvența și valoarea contractelor care urmează să fie atribuite: Se estimează că acordul-cadru se va aplica în perioada: septembrie 2017-septembrie 2020
Estimăm că se vor atribui câte 20 de contracte subsecvente pe an. Se estimează că, pe parcursul celor 3 ani ai acordului-cadru, vor exista mai multe contracte subsecvente de valoare maximă, cât și o serie de contracte subsecvente de valoare mai mică, care se pot desfășura în paralel, în același timp.
Valoarea totală minimă estimată a acordului cadru este de 1 893 500 RON fără TVA.
Valoarea maximă estimată a unui contract subsecvent dintre cele care se vor atribui pe durata acordului-cadru este de 15 105 400 RON fără TVA.
Valoarea minimă estimată a unui contract subsecvent este de 1 183 400 RON fără TVA, se arată într-un document APIA.

Să lămurim un amănunt. Septembrie 2017 a cam trecut, licitația nu s-a încheiat, deci APIA va trebui să schimbe această perioadă pentru acordul cadru pe care-l va încheia cu firma IT câștigătoare.

După respingerea contestației făcută de firma de lubrifianți, a apărut o altă problemă. APIA a cerut excluderea SIVECO, dezvoltatorul softului, de la licitație pe motiv că firma a fost sancționată de Consiliul Național al Concurenței. Concret, în iulie 2017, Consiliul Concurenței a anunțat public că a sancționat SIVECO România și Intrarom cu amenzi în valoare totală de 8,01 milioane de lei (aproximativ 1,75 milioane euro) pentru trucarea unei licitații organizată de APIA în 2008 pentru servicii de extindere și dezvoltare a sistemului informatic. AMĂNUNTELE LE GĂSIȚI AICI!


SIVECO a dat în judecată APIA și a cerut judecătorilor să oblige Agenția de Plăți să anuleze actele prin care a declarat acceptabile oferta Asocierii S&T România și Teamnet World Professional Services și a Telekom România Communication, ceilalți participanți la licitație, ori să dispună anularea licitației. Tribunalul București a respins recent acțiunea SIVECO, iar compania are cale de atac, împotriva acestei decizii, Curtea de Apel. Deci, va urma un proces la Curtea de Apel București. Așadar, licitația pentru softul APIA stă pe loc!

Între timp, softul abia este ținut în viață. Resuscitarea lui este făcută cu IT-iști împrumutați de APIA de pe la alte instituții. Când ministrul agriculturii, Petre Daea, a fost întrebat în conferință de presă dacă are o soluție alternativă la acest soft, ce soluție a găsit, ministrul a răspuns: Dă-mi banii la fermieri!  Adică, fără argumente, explicații, lămuriri, fără să recunoască problema uriașă a acestui soft fără de care nici măcar un bănuț nu ajunge la fermieri.

AGROINFO l-a întrebat, săptămâna trecută, pe șeful adjunct APIA, Paul Eduard Kmen, care este situația softului și dacă există un pericol pentru subvențiile fermierilor. Directorul general adjunct APIA a recunoscut că softul e o mare provocare pentru funcționarii APIA și, implicit, pentru banii care trebuie să ajungă la fermieri. Șeful adjunct APIA a spus că se fac eforturi disperate ca softul să fie menținut funcțional.

E o provocare mare pentru noi, anumite operații le-am făcut cu oamenii noștri, i-am pus la lucru. Am căutat soluție și-n extern, sunt IT-iști cu care colaborăm de la alte instituții. Facem tot ce putem ca sistemul informatic să funcționeze. Sunt operațiuni de IT care nu necesită o cunoaștere specifică a softului APIA. Important e că la momentul de față funcționează, la un moment dat va fi nevoie și de dezvoltări, a declarat șeful adjunct APIA, Paul Eduard Kmen.

Când softul va crăpa și vor paraliza toate plățile către fermieri, se pare că nu e departe acest dezastru, conducerea centrală APIA va găsi, suntem convinși, niște explicații minunate de dus de nas fermierul, așa cum a procedat și-n cazul cuantumurilor sprijinului cuplat zootehnic, aferente lui 2017, pe care le-a micit brusc din motive pur legislative, spune APIA, și nu dintr-o greșeală grosolană.


Vizualizat: 5889 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

SAM la Agromalim 2019

SAM la Agromalim 2019

Smart Agro Machines România a expus la Agromalim 2019 patru semănători Sola şi un tractor Versatile, alături de o gamă completă de maşini şi utilaje agricole: pluguri Ermo, scarificatoare Pasto, discuri şi combinatoare Expom, un încărcător telescopic şi remorcă tehnologică Faresin, un încărcător Hydramet, distribuitoare de îngărşăminte Agres, maşini de erbicidat AgroMekanica şi altele.
Interviu cu Ciprian Popa, manager Smart Agro Machines

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Vest Tract la Agromalim 2019 Vaderstad la Agromalim 2019 A inceput INDAGRA!

Bancul zilei

După spovedanie

După spovedanie
După ce termină spovedania, preotul îi spune în şoaptă unei tinere: Detalii