Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

SIVECO, ÎN JUDECATĂ CU APIA! APIA RECUNOAȘTE: SUNT SUBVENȚII PE CARE NU LE PUTEM PLĂTI!

Publicat: 25 noiembrie 2017 - 11:05
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SCANDALUL LICITAȚIEI PENTRU SOFTUL APIA! Compania SIVECO, dezvoltatorul sistemului informatic cu care lucrează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a dat în judecată Agenția de Plăți. Prima înfățișare în proces a fost pe 21 noiembrie 2017. SIVECO a fost exclusă de la licitația pentru preluarea softului APIA pe motiv că a fost amendată de Consiliul Concurenței. APIA recunoaște: din pricina softului sunt subvenții pe care nu le putem plăti.

AGROINFO a găsit dosarul în care SIVECO și APIA, altădată buni parteneri, se judecă la Tribunalul București. Datele despre acest dosar sunt afișate pe pagina oficială a instanței de judecată. Sunt publice!  

dosar-siveco_b

Ce s-a întâmplat de au ajuns să se judece Agenția de Plăți și compania care s-a ocupat timp de 10 ani de crearea, dezvoltarea și mentenanța Sistemului Integrat de Administrare și Control (IACS) de la APIA (contractul SIVECO-APIA a expirat pe 30 iunie 2017), sistem fără de care niciun euro din fondurile europene nu poate ajunge în conturile fermierilor?

La mult controversata licitație pentru atribuirea serviciilor de dezvoltare și mentenanța pentru acest soft, s-au produs tot felul de mișcări suspecte. În primul rând, licitația a fost contestată de o firmă care nu avea nici în clin, nici în mânecă cu sistemele IT, calculatoare, etc., Metalubs Balkans, firmă care comercializează lubrifianți pentru motoare. După respingerea acestei contestații de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) vine o altă lovitură care blochează atribuirea acestor servicii, IT și anume Agenția de Plăți contestă participarea la licitație a companiei SIVECO și cere excluderea ei din joc pe motiv că această companie a fost amendată  anul acesta de Consiliul Concurenței. Concret, în iulie 2017, Consiliul Concurenței a anunțat public că a sancționat Siveco România și Intrarom cu amenzi în valoare totală de 8,01 milioane de lei (aproximativ 1,75 milioane euro) pentru trucarea unei licitații organizată de APIA în 2008 pentru servicii de extindere și dezvoltare a sistemului informatic.

Sancțiunea, care nu este încă definitivă, a cauzat companiei nu doar prejudicii de imagine, dar și aplicarea unei amenzi foarte mari, în condițiile în care, și în campania 2008, echipa Siveco a prestat servicii pentru APIA cu mult peste cadrul contractual. Acest efort suplimentar a făcut posibilă plata către fermieri a subvențiilor agricole din Campania 2008 și demararea la timp a Campaniei 2009, declară compania, pentru Profit.ro. 

SIVECO cere acum judecătorilor să oblige APIA să anuleze actele prin care a declarat acceptabile oferta Asocierii S&T România și Teamnet World Professional Services și a Telekom România Communication, ceilalți participanți la licitație, ori să dispună anularea licitației.

Dincolo de aceste jocuri de interese, la mijloc în acest scandal, a cărei miză este un contract gras cu o instituție a statului român, sunt fermierii români. Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) este folosit de APIA la înregistrarea cererilor unice ale fermierilor, la procesarea acestora, la autorizarea la plată, la plata efectivă a subvențiilor care li se cuvin fermierilor. Fără acest sistem nu se pot absorbi fondurile europene destinate subvenționării agriculturii. Dacă de acest sistem informatic nu se ocupă nimeni, sunt scheme de plată care nu vor ajunge la fermieri pentru simplul motiv că softul nu este reactualizat pentru plata aceste scheme.

Deja primele efecte ale tergiversării licitației pentru atribuirea softului au și apărut la plata avansului la subvențiile pentru campania 2017. Partea de zootehnie, modulul de zootehnie, spuneți cum vreți, din acest sistem informatic, nu funcționează. Cine îl face funcțional? Nu se știe. SIVECO și-a luat mâinile de pe APIA.

SIVECO România este nevoită să anunțe că din punct de vedere legal se află în imposibilitatea de a mai face intervenții în programul informatic IACS destinat plăților către fermieri. VEZI CONTINUAREA AICI A DECLARAȚIEI EXPLOZIVE!

Conducerea APIA este nevoită să recunoască un lucru extrem de grav. Sunt scheme de plată, subvenții, care nu vor ajunge în buzunarele fermierilor până când această licitație nu se va finaliza. Când va fi atribuit softului unei companii de IT?! Nu se știe! Cineva are interesul să tragă de timp, să tergiverseze, fără să se gândească la consecințele dezastruoase pentru fermieri! APIA a fost întrebată dacă EXISTĂ RISCUL CA FERMIERII SĂ NU-ȘI PRIMEASCĂ SUBVENȚIILE! APIA recunoaște că există acest risc în cazul schemelor de plată care trebuie reactualizate în sistemul informatic conform legislației europene.

Impactul asupra fermierilor respectiv, impactul sumelor nu poate fi stabilit pentru că acesta se poate calcula/estima la nivel de dosar în funcție de schemele solicitate în cererea unică de plată pentru anul 2017. Dosarele în care fermierii nu au solicitat niciuna din schemele impactate de noile dezvoltări (dezvoltări ale sistemului informatic n.r.) își vor urma fluxul normal privind instrumentarea autorizării la plată. Dosarele care conțin scheme solicitate pentru care sunt necesare dezvoltări în sistemul informatic se vor autoriza, dar nu și pentru schemele mai sus menționate, respectiv cele impactate de dezvoltări, se spune în răspunsul trimis de APIA la Profit.ro.

VEZI AICI SCANDALUL LICITAȚIEI APIA: BOMBA de la APIA! CUM SE JOACĂ LA LICITAȚIE SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

 

Vizualizat: 16873 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

UNDE AU DISPĂRUT TERENURILE AGRICOLE DE LA AGENȚIA DOMENIILOR STATULUI?

UNDE AU DISPĂRUT TERENURILE AGRICOLE DE LA AGENȚIA DOMENIILOR STATULUI?

28 septembrie 2020 - 10:02

ACUM SE CAUTĂ HECTARELE DISPĂRUTE ÎN CEAȚĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, spune că a provocat deranj la Agenția Domeniilor Statului (ADS) unde sunt interese mari și unde se menține intenționat o situație cenușie ca să se poată întâmpla lucruri. Șeful de la Agricultură a declarat că se caută acum 110.000 hectare, gestionate de ADS, dar neintabulate.

CÂND PRIMESC FERMIERII ROMÂNI SUBVENȚIE DE 247 EURO/HA?

CÂND PRIMESC FERMIERII ROMÂNI SUBVENȚIE DE 247 EURO/HA?

28 septembrie 2020 - 07:57

SUBVENȚII APIA CA-N VESTUL EUROPEI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, le-a explicat fermierilor, la o întâlnire pe care a avut-o cu aceștia, zilele trecute, la Galați, că subvenția APIA pe hectar de care beneficiază agricultorii din România va ajunge la media europeană abia în 2026. În prezent, fermierii români încasează pe hectar sume mai mici decât media europeană.

SUBVENȚII APIA PĂȘUNE ILEGALE! PRIMAR, VICEPRIMAR ȘI PREȘEDINTE ASOCIAȚIE ȘI-AU ÎMPĂRȚIT ÎNTRE EI BANII DE LA APIA!

SUBVENȚII APIA PĂȘUNE ILEGALE! PRIMAR, VICEPRIMAR ȘI PREȘEDINTE ASOCIAȚIE ȘI-AU ÎMPĂRȚIT ÎNTRE EI BANII DE LA APIA!

27 septembrie 2020 - 08:49

ANCHETA DNA. Un milion de lei, subvenții pentru pășune încasate de la APIA pe acte false, și-au împărțit între ei primarul, viceprimarul comunei Râșca, județul Suceava și președintele Asociației Crescătorilor de Animale Gospodarul Râșca. Cei mai mulți bani ar fi intrat în buzunarele primarului și ale viceprimarului, susține un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție. Cei trei au fost trimiși în judecată.

 

MESAJ DISPERAT CĂTRE GUVERN: FERMIERII ROMÂNI SUNT ÎN PRAGUL FALIMENTULUI!

MESAJ DISPERAT CĂTRE GUVERN: FERMIERII ROMÂNI SUNT ÎN PRAGUL FALIMENTULUI!

27 septembrie 2020 - 07:56

APEL FERMIERI. Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită Domnului Premier Ludovic ORBAN, să dispună măsurile legale urgente, care se impun, pentru ca OUG privind declararea stării de calamitate și OUG pentru amânarea ratelor să fie aprobate în următoarea ședință de Guvern, este mesajul disperat al fermierilor români către Guvern.

Plante vechi de 7.000 de ani ar putea rezolva criza alimentară globală

Plante vechi de 7.000 de ani ar putea rezolva criza alimentară globală

26 septembrie 2020 - 14:39

O varietate de orez veche de 7.000 de ani descoperită în China a fost transformată în cultură comercială care poate fi plantată în deşert, având potenţialul de a ajuta la atenuarea crizei alimentare în regiunile şi ţările cu un climat uscat.

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

25 septembrie 2020 - 17:35

ANULAT! Ziua Recoltei, un eveniment USAMV Cluj, care urma să aibă loc mâine, 26 septembrie, la podgoria cumpărată de USAMV Cluj în localitatea Apoldu de Sus, județul Sibiu, a fost anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile, anunțate pentru sâmbătă, informează un comunicat USAMV Cluj. La eveniment era anunțată și participarea ministrului agriculturii, Adrian Oros.

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

25 septembrie 2020 - 16:44

50 HECTARE TEREN PENTRU TINERII FERMIERI! Guvernul a adoptat în ședința de joi seara, 24 septembrie 2020, hotărârea prin care tinerii fermieri beneficiază de 50 de hectare de teren agricol, concesionat de la stat, anunță un comunicat MADR, transmis pentru AGROINFO.

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

25 septembrie 2020 - 11:41

PREA MULTE FERME DE SUBZISTENȚĂ! O prioritate a Ministerului Agriculturii, pentru perioada următoare, este: ferme mai puține, dar mai puternice. Din 840.000 de ferme (câte au depus anul acesta cererea pentru subvenții la APIA n.r.), 750.000 sunt ferme de subzistență. Noi trebuie să grăbim procesul de comasare, să avem ferme mai puține, ca număr, dar mult mai puternice, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros.

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

25 septembrie 2020 - 09:12

ESTE AMENINȚATĂ INDEPENDENȚA ALIMENTARĂ A ROMÂNIEI. Asociația Fermierilor din România atrage atenția că situația generată de secetă este una extrem de gravă, numărul fermierilor, dar și suprafețele afectate fiind de natură a prefigura un dezastru economic, care finalmente poate pune în pericol independența alimentară a României, susține AFR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

25 septembrie 2020 - 08:39

VIN BANII DE LA APIA! Transfer de bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) către conturile fermierilor români! Anunțul pe care l-a făcut joi seara ministrul agriculturii, Adrian Oros: banii intră în conturile fermierilor începând de astăzi, 25 septembrie 2020.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

În standul producătorul suedez de la Agritechnica 2019 au fost prezentate o serie de noutăţi: semănătoarea de precizie şi de mare viteză - Temp L, grapa pentru pregătirea patului germinativ - NZ Extreme 1425 cu o lăţime de lucru de 14,25m şi sistem inovativ - Tempo WideLining - care oferă posibilitatea realizării de cărări tehnologice păstrând densitatea (plante/ha) şi care este destinat fermierilor care distribuie dejecţii lichide în culturile de porumb siloz.

#agroinfo, #vaderstad

Interviu cu Sorin Radu - reprezentant Väderstad România;

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Curaj

Curaj
Ca să-i dea curaj pacientului, stomatologul îi oferă înainte de a-i scoate măseaua câteva pahare de coniac, după care îl intreabă: Detalii