KWS+
Reclama header after big part 2

SIVECO, ÎN JUDECATĂ CU APIA! APIA RECUNOAȘTE: SUNT SUBVENȚII PE CARE NU LE PUTEM PLĂTI!

Publicat: 25 noiembrie 2017 - 11:05
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SCANDALUL LICITAȚIEI PENTRU SOFTUL APIA! Compania SIVECO, dezvoltatorul sistemului informatic cu care lucrează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a dat în judecată Agenția de Plăți. Prima înfățișare în proces a fost pe 21 noiembrie 2017. SIVECO a fost exclusă de la licitația pentru preluarea softului APIA pe motiv că a fost amendată de Consiliul Concurenței. APIA recunoaște: din pricina softului sunt subvenții pe care nu le putem plăti.

AGROINFO a găsit dosarul în care SIVECO și APIA, altădată buni parteneri, se judecă la Tribunalul București. Datele despre acest dosar sunt afișate pe pagina oficială a instanței de judecată. Sunt publice!  

dosar-siveco_b

Ce s-a întâmplat de au ajuns să se judece Agenția de Plăți și compania care s-a ocupat timp de 10 ani de crearea, dezvoltarea și mentenanța Sistemului Integrat de Administrare și Control (IACS) de la APIA (contractul SIVECO-APIA a expirat pe 30 iunie 2017), sistem fără de care niciun euro din fondurile europene nu poate ajunge în conturile fermierilor?

La mult controversata licitație pentru atribuirea serviciilor de dezvoltare și mentenanța pentru acest soft, s-au produs tot felul de mișcări suspecte. În primul rând, licitația a fost contestată de o firmă care nu avea nici în clin, nici în mânecă cu sistemele IT, calculatoare, etc., Metalubs Balkans, firmă care comercializează lubrifianți pentru motoare. După respingerea acestei contestații de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) vine o altă lovitură care blochează atribuirea acestor servicii, IT și anume Agenția de Plăți contestă participarea la licitație a companiei SIVECO și cere excluderea ei din joc pe motiv că această companie a fost amendată  anul acesta de Consiliul Concurenței. Concret, în iulie 2017, Consiliul Concurenței a anunțat public că a sancționat Siveco România și Intrarom cu amenzi în valoare totală de 8,01 milioane de lei (aproximativ 1,75 milioane euro) pentru trucarea unei licitații organizată de APIA în 2008 pentru servicii de extindere și dezvoltare a sistemului informatic.

Sancțiunea, care nu este încă definitivă, a cauzat companiei nu doar prejudicii de imagine, dar și aplicarea unei amenzi foarte mari, în condițiile în care, și în campania 2008, echipa Siveco a prestat servicii pentru APIA cu mult peste cadrul contractual. Acest efort suplimentar a făcut posibilă plata către fermieri a subvențiilor agricole din Campania 2008 și demararea la timp a Campaniei 2009, declară compania, pentru Profit.ro. 

SIVECO cere acum judecătorilor să oblige APIA să anuleze actele prin care a declarat acceptabile oferta Asocierii S&T România și Teamnet World Professional Services și a Telekom România Communication, ceilalți participanți la licitație, ori să dispună anularea licitației.

Dincolo de aceste jocuri de interese, la mijloc în acest scandal, a cărei miză este un contract gras cu o instituție a statului român, sunt fermierii români. Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) este folosit de APIA la înregistrarea cererilor unice ale fermierilor, la procesarea acestora, la autorizarea la plată, la plata efectivă a subvențiilor care li se cuvin fermierilor. Fără acest sistem nu se pot absorbi fondurile europene destinate subvenționării agriculturii. Dacă de acest sistem informatic nu se ocupă nimeni, sunt scheme de plată care nu vor ajunge la fermieri pentru simplul motiv că softul nu este reactualizat pentru plata aceste scheme.

Deja primele efecte ale tergiversării licitației pentru atribuirea softului au și apărut la plata avansului la subvențiile pentru campania 2017. Partea de zootehnie, modulul de zootehnie, spuneți cum vreți, din acest sistem informatic, nu funcționează. Cine îl face funcțional? Nu se știe. SIVECO și-a luat mâinile de pe APIA.

SIVECO România este nevoită să anunțe că din punct de vedere legal se află în imposibilitatea de a mai face intervenții în programul informatic IACS destinat plăților către fermieri. VEZI CONTINUAREA AICI A DECLARAȚIEI EXPLOZIVE!

Conducerea APIA este nevoită să recunoască un lucru extrem de grav. Sunt scheme de plată, subvenții, care nu vor ajunge în buzunarele fermierilor până când această licitație nu se va finaliza. Când va fi atribuit softului unei companii de IT?! Nu se știe! Cineva are interesul să tragă de timp, să tergiverseze, fără să se gândească la consecințele dezastruoase pentru fermieri! APIA a fost întrebată dacă EXISTĂ RISCUL CA FERMIERII SĂ NU-ȘI PRIMEASCĂ SUBVENȚIILE! APIA recunoaște că există acest risc în cazul schemelor de plată care trebuie reactualizate în sistemul informatic conform legislației europene.

Impactul asupra fermierilor respectiv, impactul sumelor nu poate fi stabilit pentru că acesta se poate calcula/estima la nivel de dosar în funcție de schemele solicitate în cererea unică de plată pentru anul 2017. Dosarele în care fermierii nu au solicitat niciuna din schemele impactate de noile dezvoltări (dezvoltări ale sistemului informatic n.r.) își vor urma fluxul normal privind instrumentarea autorizării la plată. Dosarele care conțin scheme solicitate pentru care sunt necesare dezvoltări în sistemul informatic se vor autoriza, dar nu și pentru schemele mai sus menționate, respectiv cele impactate de dezvoltări, se spune în răspunsul trimis de APIA la Profit.ro.

VEZI AICI SCANDALUL LICITAȚIEI APIA: BOMBA de la APIA! CUM SE JOACĂ LA LICITAȚIE SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

 

Vizualizat: 16934 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ-N 22 IANUARIE!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ-N 22 IANUARIE!

17 ianuarie 2021 - 19:35

Caracteristici meteorologice. În acest interval va predomina o vreme mai rece decât în mod obişnuit, chiar deosebit de rece, în aproape toată țara.

MINISTRUL OROS: SUMA ALOCATĂ ÎN 2021-2022 pentru PLATA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

MINISTRUL OROS: SUMA ALOCATĂ ÎN 2021-2022 pentru PLATA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

17 ianuarie 2021 - 09:27

BANI PENTRU FERMIERI! Ministerul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că România dispune de 6,61 miliarde de euro pentru anii de tranziție 2021-2022, bani noi pentru măsuri vechi de sprijin a fermierilor români. Șeful de la Agricultură a mai spus că acestei sume i se vor adăuga bani de la bugetul național pentru continuarea anul acesta a unor programe de minimis destinate fermierilor.

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

16 ianuarie 2021 - 08:35

COMUNICAT. Pandemia a venit cu noi provocări în toate domeniile de activitate economică, însă niciuna nu a împiedicat dezvoltarea fermei bio&co, ba chiar a stimulat creșterea cu 25% a productivității și a crescut numărul locurilor de muncă bazate pe modelul inserției sociale.

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

15 ianuarie 2021 - 06:45

ANALIZĂ. Fermierii români pot obţine venituri suplimentare ca urmare a implicării lor în combaterea schimbărilor climatice, prin vânzarea de certificate de carbon în piaţa internaţională, potrivit opiniei reprezentanţilor unei platforme online de tranzacţionare a cerealelor şi materiilor prime agricole care au făcut o analiză.

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

15 ianuarie 2021 - 06:25

SUBVENȚII AGRICULTURĂ. Noile subvenții, eco-schemele, vor fi introduse atât în sectorul vegetal, cât și-n zootehnie. Crescătorii de animale pot obține bani pentru a reduce emisiile de metan provenite de la animale, iar fermierii din sectorul vegetal, pentru a extinde agricultura ecologică, a anunțat joi Comisia Europeană.

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

14 ianuarie 2021 - 18:46

SENTINȚĂ DEFINITIVĂ. Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL şi fost şef al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani și 6 luni de închisoar, consideră că este nevinovat şi anunţă că a părăsit România şi că se află în altă ţară, unde a cerut statut de refugiat politic.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

14 ianuarie 2021 - 18:12

COMUNICAT. O delegație din partea Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal(U.N.C.S.V.) a avut azi, 14 ianuarie 2021, o întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii, Adrian Oros și  echipa tehnică cu responsabilități pe sectorul cooperativelor, informează UNCSV într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

14 ianuarie 2021 - 13:30

SUBVENȚII PLĂTITE DOAR CELOR CARE AU ANIMALE ȘI CELOR CARE LUCREAZĂ PĂMÂNTUL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că se lucrează intens la finalizarea unei baze reale de date cu numărul de animale din România, pentru care se vor plăti anul acesta subvenții APIA. De asemenea, șeful de la Agricultură a mai anunțat că subvențiile pe hectar de anul acesta vor ajunge doar la cei care lucrează pământul.

Rusia va CREŞTE TAXA de EXPORT inclusiv pentru cerealele furajere

Rusia va CREŞTE TAXA de EXPORT inclusiv pentru cerealele furajere

14 ianuarie 2021 - 10:38

Ministrul rus al agriculturii a propus o creștere de 20 EUR/tonă a taxei de export pentru grâu şi noi taxe pentru cerealele furajere începând din luna martie, deoarece guvernul caută modalități de a tempera creșterea costurilor cu produsele alimentare.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

14 ianuarie 2021 - 10:09

Caracteristici meteorologice. În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului în general normal, după care, vremea va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Supărare

Supărare
Soţul, întorcându-se seara de la serviciu, este întâmpinat de soţie cu un afiş în mâini: Detalii