Adama
Vinasa Rompak

BOMBA de la APIA! CUM SE JOACĂ LA LICITAȚIE SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

Publicat: 11 octombrie 2017 - 18:08
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AUTORITĂȚILE ASCUND! AGROINFO VĂ DEZVĂLUIE CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIILE APIA! Subvențiile fermierilor români sunt prinse la mijloc într-un război a cărui miză este câștigarea unui contract gras cu o instituție a statului, și anume cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)!

Este vorba despre licitația pentru atribuirea serviciilor de mentenanță și dezvoltare pentru soft-ul cu care APIA le plătește fermierilor fiecare euro. Licitația este blocată! O să fiți uluiți când o să aflați cine a provocat blocajul de la APIA și cu ce scop!

PRIMUL EFECT AL BLOCAJULUI, LA AVANS!

De soft-ul APIA, Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), nu se ocupă nimeni în acest moment. A rămas exact așa cum l-a lăsat SIVECO în iunie 2017, când a expirat contractul cu APIA care a durat 10 ani. Când angajații se lovesc de câte o problemă, apelează tot la SIVECO. Dezvoltatorul soft-ului îi ajută, când poate, când nu, le mai răspunde că problema respectivă nu intră în aria lor, susțin surse din APIA Aparat Central. Primul efect al blocării licitației pentru sistemul informatic a și apărut. Ce se întâmplă? Fermierii au dreptul la un avans de 85% din plățile compensatorii pe măsurile de dezvoltare rurală, vorbim aici de plăți pe agromediu și zonă defavorizată. Cuantumul acestor plăți a crescut pentru 2017, în cazul multor pachete pentru care fermierii au angajamente. Noile cuantumuri ne-au fost comunicate oficial de Ministerul Agriculturii.

VEZI AICI COMUNICATUL OFICIAL AL MADR!

Cu toate acestea, avansul de 85% nu va fi calculat de APIA din cuantumul pentru 2017. Este calculat din cuantumul pentru 2016.  Un fermier a întrebat la APIA Mureș: de ce pentru avans se calculează din valorile de pe anul trecut? Răspunsul APIA a fost: Se va corela la plata finală! Mergem pe softul de anul trecut la avans. Cu sumele acelea.
RASPUNS_b
Deci, soft-ul APIA nu ar permite procesarea dosarelor fermierilor cu noile valori ale plăților compensatorii și astfel APIA nu ar avea cum să calculeze avansul pe dezvoltare rurală din noile cuantumuri. De ce este blocată licitația pentru soft-ul APIA? Cine are interesul să joace alba-neagra cu subvențiile pe care fermierii le așteaptă ca pe o gură de oxigen? Să o luăm cu începutul ca să vedeți cum interesele de afaceri ale unora sunt peste nevoile fermierilor.  

Agenția de Plăți  a anunțat pe 16 august 2017 licitație deschisă pentru atribuirea serviciilor de mentenanță, extindere și dezvoltare a sistemului informatic. Documentul l-am obținut de la APIA! Ce scrie în acest document? APIA intenționează să încheie un acord-cadru cu un singur operator economic. Despre câți bani este vorba? Cât va plăti APIA pentru aceste servicii?

Valoarea totală estimată a achizițiilor pentru întreaga durată a acordului-cadru fără TVA: 97 358 400 RON
Frecvența și valoarea contractelor care urmează să fie atribuite: Se estimează că acordul-cadru se va aplica în perioada: septembrie 2017-septembrie 2020
Estimăm că se vor atribui câte 20 de contracte subsecvente pe an. Se estimează că, pe parcursul celor 3 ani ai acordului-cadru, vor exista mai multe contracte subsecvente de valoare maximă, cât și o serie de contracte subsecvente de valoare mai mică, care se pot desfășura în paralel, în același timp.
Valoarea totală minimă estimată a acordului cadru este de 1 893 500 RON fără TVA.
Valoarea maximă estimată a unui contract subsecvent dintre cele care se vor atribui pe durata acordului-cadru este de 15 105 400 RON fără TVA.
Valoarea minimă estimată a unui contract subsecvent este de 1 183 400 RON fără TVA, se arată în documentul APIA.

LUBRIFIANȚII BLOCHEAZĂ SUBVENȚIILE!

După cum observați din document, APIA se aștepta să încheie deja acest acord-cadru în septembrie. Acum suntem în octombrie și nici vorbă de așa ceva. Pentru licitație s-ar fi depus trei oferte, două sunt: SIVECO, compania care a creat și a dezvoltat soft-ul, și Trencadis care ar fi împreună cu companiile  Telekom și Best Internet Security. Contestația nu a fost făcută de aceste firme. A apărut o altă firmă la interval. Metalubs Balkans SRL a contestat licitația APIA. Informația este certă pentru că avem documentul, l-am inserat mai jos. 

De pe site-ul acestei firme aflăm că nu are nici cea mai mică legătură cu programele informatice, este distribuitor de lubrifianți pentru autoturisme, tractoare și chiar vapoare. Cu toate acestea, legislația din România i-a permis să blocheze o licitație unde în joc sunt milioane de euro din fonduri europene. Pe 6 octombrie 2017, Metalubs Balkans a contestat licitația la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) (vedeți documentul CNSC). Pe 10 octombrie, adică ieri, CNSC a solicitat de la APIA un punct de vedere plus dosarul de achiziție. Documentele au fost trimise, cu promptitudine de APIA la CNSC, adică chiar astăzi, 11 octombrie.
document-cnsc_b
Cotestația nu a fost judecată, CNSC nu a luat o decizie. Este în așteptare și această așteptare se poate prelungi  la câteva luni, iar tergiversarea licitației duce inevitabil la efecte dezastruoase pentru plata subvențiilor către fermieri.

La Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor am descoperit că Metalubs Balkans nu e la prima contestație. A contestat, tot anul acesta, licitația de la Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) având ca obiect: „Achiziționarea serviciilor informatice de dezvoltare, mentenanță și suport tehnic precum și achizitionarea de echipamente hardware și software în cadrul proiectului «Mentenență și modernizarea sistemului informatic SIRENE»”. Extrem de interesantă, dacă nu suspectă, preferința firmei de lubrifianți pentru sistemele informatice, de care nu se ocupă, nu le produce și nici măcar nu le vinde. În cazul IGPR, contestația i-a fost respinsă de CNSC pe 3 august 2017. CONTEST-IGP_b

S-ar părea că există o practică pe care legea o tolerează. O firmă joacă rolul de contestatar pentru a servi interesele unuia dintre participanții la licitație care simte că pierde. Scopul este anularea licitației și reluarea jocului de la capăt.

 

 

Din păcate, blocajul APIA îi poate afecta urât de tot pe fermieri. Vorbim de milioane de euro, de zeci de scheme de plată din agricultură, care trebuie achitate la timp. Altfel, multe dintre ferme se vor îngloda în datorii.

Avansul pe suprafață și cel pentru crescătorii de ovine, pe care APIA le va plăti din 16 octombrie nu ar fi afectate. Trebuie să recunoaștem că ministrul agriculturii, Petre Daea, a mers pe soluțiile de avarie. La APIA se ia fiecare dosar de fermier la calcul, iar la verificarea in batch s-ar fi renunțat, spun sursele noastre din APIA, tocmai pentru ca agricultorii să-și ia avansul la timp.  

Vizualizat: 9767 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Vasile M
|
10. 11, 2017. Wednesday 22:05
Bravo doamna Lili ! Chiar ma gandeam cine ne va spune adevarul de la APIA ca toti ne spun ca totul va fi bine, lapte si miere, avans din belsug, si in decembrie toti banii !
La ce ne spuneti aici inseamna ca ne trezim pe 16 octombrie ca ne spune ministrul ca nu se pot da banii pentru toate schemele. Si cine va fi de vina? Softul bata-l vina! Si aflam ca el mai trebuia dezvoltat, ca nu s-a putut, si alte motive din astea ... Cand de fapt problema sigur este la Apia.
Si cu astia care vand lubrifianti, Metalubs Balkans cine este in spatele lor? Ne spuneti si noua?
Si firmele astea 3 care au depus oferte or sti sa faca soft din asta pentru noi ca sa ne luam banii la timp? Cineva s-a gandit sa le ceara asta? Doamna Lili, puteti verifica pentru noi asta? Ca vad ca ne spuneti lucrurile pe nume.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii