Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

BOMBA de la APIA! CUM SE JOACĂ LA LICITAȚIE SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

Publicat: 11 octombrie 2017 - 18:08
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AUTORITĂȚILE ASCUND! AGROINFO VĂ DEZVĂLUIE CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIILE APIA! Subvențiile fermierilor români sunt prinse la mijloc într-un război a cărui miză este câștigarea unui contract gras cu o instituție a statului, și anume cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)!

Este vorba despre licitația pentru atribuirea serviciilor de mentenanță și dezvoltare pentru soft-ul cu care APIA le plătește fermierilor fiecare euro. Licitația este blocată! O să fiți uluiți când o să aflați cine a provocat blocajul de la APIA și cu ce scop!

PRIMUL EFECT AL BLOCAJULUI, LA AVANS!

De soft-ul APIA, Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), nu se ocupă nimeni în acest moment. A rămas exact așa cum l-a lăsat SIVECO în iunie 2017, când a expirat contractul cu APIA care a durat 10 ani. Când angajații se lovesc de câte o problemă, apelează tot la SIVECO. Dezvoltatorul soft-ului îi ajută, când poate, când nu, le mai răspunde că problema respectivă nu intră în aria lor, susțin surse din APIA Aparat Central. Primul efect al blocării licitației pentru sistemul informatic a și apărut. Ce se întâmplă? Fermierii au dreptul la un avans de 85% din plățile compensatorii pe măsurile de dezvoltare rurală, vorbim aici de plăți pe agromediu și zonă defavorizată. Cuantumul acestor plăți a crescut pentru 2017, în cazul multor pachete pentru care fermierii au angajamente. Noile cuantumuri ne-au fost comunicate oficial de Ministerul Agriculturii.

VEZI AICI COMUNICATUL OFICIAL AL MADR!

Cu toate acestea, avansul de 85% nu va fi calculat de APIA din cuantumul pentru 2017. Este calculat din cuantumul pentru 2016.  Un fermier a întrebat la APIA Mureș: de ce pentru avans se calculează din valorile de pe anul trecut? Răspunsul APIA a fost: Se va corela la plata finală! Mergem pe softul de anul trecut la avans. Cu sumele acelea.
RASPUNS_b
Deci, soft-ul APIA nu ar permite procesarea dosarelor fermierilor cu noile valori ale plăților compensatorii și astfel APIA nu ar avea cum să calculeze avansul pe dezvoltare rurală din noile cuantumuri. De ce este blocată licitația pentru soft-ul APIA? Cine are interesul să joace alba-neagra cu subvențiile pe care fermierii le așteaptă ca pe o gură de oxigen? Să o luăm cu începutul ca să vedeți cum interesele de afaceri ale unora sunt peste nevoile fermierilor.  

Agenția de Plăți  a anunțat pe 16 august 2017 licitație deschisă pentru atribuirea serviciilor de mentenanță, extindere și dezvoltare a sistemului informatic. Documentul l-am obținut de la APIA! Ce scrie în acest document? APIA intenționează să încheie un acord-cadru cu un singur operator economic. Despre câți bani este vorba? Cât va plăti APIA pentru aceste servicii?

Valoarea totală estimată a achizițiilor pentru întreaga durată a acordului-cadru fără TVA: 97 358 400 RON
Frecvența și valoarea contractelor care urmează să fie atribuite: Se estimează că acordul-cadru se va aplica în perioada: septembrie 2017-septembrie 2020
Estimăm că se vor atribui câte 20 de contracte subsecvente pe an. Se estimează că, pe parcursul celor 3 ani ai acordului-cadru, vor exista mai multe contracte subsecvente de valoare maximă, cât și o serie de contracte subsecvente de valoare mai mică, care se pot desfășura în paralel, în același timp.
Valoarea totală minimă estimată a acordului cadru este de 1 893 500 RON fără TVA.
Valoarea maximă estimată a unui contract subsecvent dintre cele care se vor atribui pe durata acordului-cadru este de 15 105 400 RON fără TVA.
Valoarea minimă estimată a unui contract subsecvent este de 1 183 400 RON fără TVA, se arată în documentul APIA.

LUBRIFIANȚII BLOCHEAZĂ SUBVENȚIILE!

După cum observați din document, APIA se aștepta să încheie deja acest acord-cadru în septembrie. Acum suntem în octombrie și nici vorbă de așa ceva. Pentru licitație s-ar fi depus trei oferte, două sunt: SIVECO, compania care a creat și a dezvoltat soft-ul, și Trencadis care ar fi împreună cu companiile  Telekom și Best Internet Security. Contestația nu a fost făcută de aceste firme. A apărut o altă firmă la interval. Metalubs Balkans SRL a contestat licitația APIA. Informația este certă pentru că avem documentul, l-am inserat mai jos. 

De pe site-ul acestei firme aflăm că nu are nici cea mai mică legătură cu programele informatice, este distribuitor de lubrifianți pentru autoturisme, tractoare și chiar vapoare. Cu toate acestea, legislația din România i-a permis să blocheze o licitație unde în joc sunt milioane de euro din fonduri europene. Pe 6 octombrie 2017, Metalubs Balkans a contestat licitația la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) (vedeți documentul CNSC). Pe 10 octombrie, adică ieri, CNSC a solicitat de la APIA un punct de vedere plus dosarul de achiziție. Documentele au fost trimise, cu promptitudine de APIA la CNSC, adică chiar astăzi, 11 octombrie.
document-cnsc_b
Cotestația nu a fost judecată, CNSC nu a luat o decizie. Este în așteptare și această așteptare se poate prelungi  la câteva luni, iar tergiversarea licitației duce inevitabil la efecte dezastruoase pentru plata subvențiilor către fermieri.

La Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor am descoperit că Metalubs Balkans nu e la prima contestație. A contestat, tot anul acesta, licitația de la Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) având ca obiect: „Achiziționarea serviciilor informatice de dezvoltare, mentenanță și suport tehnic precum și achizitionarea de echipamente hardware și software în cadrul proiectului «Mentenență și modernizarea sistemului informatic SIRENE»”. Extrem de interesantă, dacă nu suspectă, preferința firmei de lubrifianți pentru sistemele informatice, de care nu se ocupă, nu le produce și nici măcar nu le vinde. În cazul IGPR, contestația i-a fost respinsă de CNSC pe 3 august 2017. CONTEST-IGP_b

S-ar părea că există o practică pe care legea o tolerează. O firmă joacă rolul de contestatar pentru a servi interesele unuia dintre participanții la licitație care simte că pierde. Scopul este anularea licitației și reluarea jocului de la capăt.

 

 

Din păcate, blocajul APIA îi poate afecta urât de tot pe fermieri. Vorbim de milioane de euro, de zeci de scheme de plată din agricultură, care trebuie achitate la timp. Altfel, multe dintre ferme se vor îngloda în datorii.

Avansul pe suprafață și cel pentru crescătorii de ovine, pe care APIA le va plăti din 16 octombrie nu ar fi afectate. Trebuie să recunoaștem că ministrul agriculturii, Petre Daea, a mers pe soluțiile de avarie. La APIA se ia fiecare dosar de fermier la calcul, iar la verificarea in batch s-ar fi renunțat, spun sursele noastre din APIA, tocmai pentru ca agricultorii să-și ia avansul la timp.  

Vizualizat: 9349 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ, VAL DE AMENZI ÎN FERME!

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ, VAL DE AMENZI ÎN FERME!

07 iulie 2020 - 19:06

ATENȚIE, ITM ÎN CONTROL! Inspectoratele Teritoriale de Muncă din toată țara desfășoară o amplă acțiune de control care vizează, printre alte nereguli, munca la negru, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă. În atenția inspectorilor, este munca în agricultură, fermele din vegetal și cele de creștere a animalelor.

FABRICI DE LAPTE ÎNCHISE!

FABRICI DE LAPTE ÎNCHISE!

07 iulie 2020 - 17:26

COMUNICAT. Închiderea fabricilor de lapte de la Vatra Dornei şi Floreni arată cât de mult sprijină autorităţile locale şi judeţene companiile care investesc la nivel local - adică deloc, a declarat astăzi deputatul Daniel Popescu (USR), membru în Comisia de agricultură din Parlamentul României.

SORGUL, MAI SCUMP DECÂT PORUMBUL

SORGUL, MAI SCUMP DECÂT PORUMBUL

07 iulie 2020 - 13:58

În 2019, producţia americană de sorg a înregistrat o scădere netă, ajungând la 8,7 milioane tone faţă de 9,3 milioane tone în 2018. Pentru 2020 previziunile sunt mult mai optimiste, fiind aşteptată o recoltă de 10,7 milioane tone.

OFICIAL MADR! ACTE ȘI CONDIȚII AJUTOR PENTRU SECETĂ!

OFICIAL MADR! ACTE ȘI CONDIȚII AJUTOR PENTRU SECETĂ!

06 iulie 2020 - 19:45

SCHEMĂ NOUĂ DE AJUTOR DE STAT. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial proiectul Ordonanței de Urgență pentru schema de ajutor acordată fermierilor care au avut pierderi din cauza secetei extreme din acest an. Fermierii care nu au depus cererea unică la APIA pentru subvențiile aferente acestui an nu se încadrează pentru plata ajutorului la secetă.

Se așteptă revenirea prețurilor pe piața grâului

Se așteptă revenirea prețurilor pe piața grâului

06 iulie 2020 - 11:02

Prognozele privind producţia de grâu a statelor UE şi a celor din regiunea Mării Negre sunt mai pesimiste decât se aştepta în urmă cu două luni. Producția bună și creșterea exporturilor de grâu din Rusia nu vor fi suficiente pentru a compensa pierderile de producţie ale statelor UE şi Ucrainei. Exportul de grâu din aceste două regiuni exportatoare va scădea cu 3,5-4 milioane tone. În aceste condiţii, prețul grâului va crește mai devreme decât de obicei.

REGULI OBLIGATORII ÎN ACEST AN pentru ÎNCASAREA SUBVENȚIILOR APIA!

REGULI OBLIGATORII ÎN ACEST AN pentru ÎNCASAREA SUBVENȚIILOR APIA!

06 iulie 2020 - 09:52

OFICIAL APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă informează care sunt regulile pe care sunt obligați fermierii să le respecte în acest an pentru a încasa subvențiile agricole solicitate în Campania 2020.

EȘANTIOANE CONTROL FERMIERI EXTRASE DE APIA PÂNĂ LA ACEASTĂ DATĂ!

EȘANTIOANE CONTROL FERMIERI EXTRASE DE APIA PÂNĂ LA ACEASTĂ DATĂ!

06 iulie 2020 - 09:25

SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează care sunt eșantioanele de control în teren, stabilite până la această dată, în cadrul Campaniei 2020 pentru plata subvențiilor agricole cuvenite fermierilor români pentru acest an.

CE VERIFICĂRI FACE APIA în FERME pentru FIECARE SUBVENȚIE CERUTĂ de FERMIERI!

CE VERIFICĂRI FACE APIA în FERME pentru FIECARE SUBVENȚIE CERUTĂ de FERMIERI!

06 iulie 2020 - 09:03

CONTROL APIA PE TEREN! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început de la 1 iulie 2020 eșantionarea fermierilor pentru efectuarea controlului la fața locului. AGROINFO vă spune ce verificări face APIA pentru fiecare schemă de plată în parte. Informațiile ne-au fost furnizate de către APIA.

GRAFICUL PLĂȚILOR APIA pentru LUNA IULIE!

GRAFICUL PLĂȚILOR APIA pentru LUNA IULIE!

06 iulie 2020 - 08:39

SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă informează care sunt termenele stabilite pentru plata subvențiilor APIA în luna iulie 2020.

LANȚ DE COLECTARE, DEPOZITARE ȘI DISTRIBUIRE A PRODUSELOR ROMÂNEȘTI din FERME!

LANȚ DE COLECTARE, DEPOZITARE ȘI DISTRIBUIRE A PRODUSELOR ROMÂNEȘTI din FERME!

04 iulie 2020 - 15:23

O REȚEA CARE SĂ REZOLVE PROBLEMA VÂNZĂRII PRODUSELOR ROMÂNEȘTI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi, 2 iulie 2020, la conferința de presă că-n programul de relansare a agriculturii, problema vânzării produselor românești va fi rezolvată prin crearea unei rețele de colectare, depozitare și distribuire a produselor de la fermieri. Șeful MADR a detaliat vineri, 3 iulie, acest plan pentru care sunt alocate 500 de milioane de euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Vasile M
|
10. 11, 2017. Wednesday 22:05
Bravo doamna Lili ! Chiar ma gandeam cine ne va spune adevarul de la APIA ca toti ne spun ca totul va fi bine, lapte si miere, avans din belsug, si in decembrie toti banii !
La ce ne spuneti aici inseamna ca ne trezim pe 16 octombrie ca ne spune ministrul ca nu se pot da banii pentru toate schemele. Si cine va fi de vina? Softul bata-l vina! Si aflam ca el mai trebuia dezvoltat, ca nu s-a putut, si alte motive din astea ... Cand de fapt problema sigur este la Apia.
Si cu astia care vand lubrifianti, Metalubs Balkans cine este in spatele lor? Ne spuneti si noua?
Si firmele astea 3 care au depus oferte or sti sa faca soft din asta pentru noi ca sa ne luam banii la timp? Cineva s-a gandit sa le ceara asta? Doamna Lili, puteti verifica pentru noi asta? Ca vad ca ne spuneti lucrurile pe nume.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

De vorbă cu Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA.John Deere si Joskin au obtinut din partea juriului DLG (din care a facut parte si conf. dr. Ovidiu Ranta) singura medalie de aur pentru inovatie acordata la aceasta editie de Agritechnica, pentru proiectul comun eAutoPower cu sistemul inteligent e8WD - prima cutie de viteze electro-mecanica. Tehnologie care promite sa revolutioneze mediul de operare tractor-implement... #IPSO Agricultură #DLG Intermarketing #John Deere #Joskin#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Căsnicie

Căsnicie
Soţul intră în cameră şi-i spune soţiei: Detalii