KWS+
Reclama header after big part 2

BOMBA de la APIA! CUM SE JOACĂ LA LICITAȚIE SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

Publicat: 11 octombrie 2017 - 18:08
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AUTORITĂȚILE ASCUND! AGROINFO VĂ DEZVĂLUIE CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIILE APIA! Subvențiile fermierilor români sunt prinse la mijloc într-un război a cărui miză este câștigarea unui contract gras cu o instituție a statului, și anume cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)!

Este vorba despre licitația pentru atribuirea serviciilor de mentenanță și dezvoltare pentru soft-ul cu care APIA le plătește fermierilor fiecare euro. Licitația este blocată! O să fiți uluiți când o să aflați cine a provocat blocajul de la APIA și cu ce scop!

PRIMUL EFECT AL BLOCAJULUI, LA AVANS!

De soft-ul APIA, Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), nu se ocupă nimeni în acest moment. A rămas exact așa cum l-a lăsat SIVECO în iunie 2017, când a expirat contractul cu APIA care a durat 10 ani. Când angajații se lovesc de câte o problemă, apelează tot la SIVECO. Dezvoltatorul soft-ului îi ajută, când poate, când nu, le mai răspunde că problema respectivă nu intră în aria lor, susțin surse din APIA Aparat Central. Primul efect al blocării licitației pentru sistemul informatic a și apărut. Ce se întâmplă? Fermierii au dreptul la un avans de 85% din plățile compensatorii pe măsurile de dezvoltare rurală, vorbim aici de plăți pe agromediu și zonă defavorizată. Cuantumul acestor plăți a crescut pentru 2017, în cazul multor pachete pentru care fermierii au angajamente. Noile cuantumuri ne-au fost comunicate oficial de Ministerul Agriculturii.

VEZI AICI COMUNICATUL OFICIAL AL MADR!

Cu toate acestea, avansul de 85% nu va fi calculat de APIA din cuantumul pentru 2017. Este calculat din cuantumul pentru 2016.  Un fermier a întrebat la APIA Mureș: de ce pentru avans se calculează din valorile de pe anul trecut? Răspunsul APIA a fost: Se va corela la plata finală! Mergem pe softul de anul trecut la avans. Cu sumele acelea.
RASPUNS_b
Deci, soft-ul APIA nu ar permite procesarea dosarelor fermierilor cu noile valori ale plăților compensatorii și astfel APIA nu ar avea cum să calculeze avansul pe dezvoltare rurală din noile cuantumuri. De ce este blocată licitația pentru soft-ul APIA? Cine are interesul să joace alba-neagra cu subvențiile pe care fermierii le așteaptă ca pe o gură de oxigen? Să o luăm cu începutul ca să vedeți cum interesele de afaceri ale unora sunt peste nevoile fermierilor.  

Agenția de Plăți  a anunțat pe 16 august 2017 licitație deschisă pentru atribuirea serviciilor de mentenanță, extindere și dezvoltare a sistemului informatic. Documentul l-am obținut de la APIA! Ce scrie în acest document? APIA intenționează să încheie un acord-cadru cu un singur operator economic. Despre câți bani este vorba? Cât va plăti APIA pentru aceste servicii?

Valoarea totală estimată a achizițiilor pentru întreaga durată a acordului-cadru fără TVA: 97 358 400 RON
Frecvența și valoarea contractelor care urmează să fie atribuite: Se estimează că acordul-cadru se va aplica în perioada: septembrie 2017-septembrie 2020
Estimăm că se vor atribui câte 20 de contracte subsecvente pe an. Se estimează că, pe parcursul celor 3 ani ai acordului-cadru, vor exista mai multe contracte subsecvente de valoare maximă, cât și o serie de contracte subsecvente de valoare mai mică, care se pot desfășura în paralel, în același timp.
Valoarea totală minimă estimată a acordului cadru este de 1 893 500 RON fără TVA.
Valoarea maximă estimată a unui contract subsecvent dintre cele care se vor atribui pe durata acordului-cadru este de 15 105 400 RON fără TVA.
Valoarea minimă estimată a unui contract subsecvent este de 1 183 400 RON fără TVA, se arată în documentul APIA.

LUBRIFIANȚII BLOCHEAZĂ SUBVENȚIILE!

După cum observați din document, APIA se aștepta să încheie deja acest acord-cadru în septembrie. Acum suntem în octombrie și nici vorbă de așa ceva. Pentru licitație s-ar fi depus trei oferte, două sunt: SIVECO, compania care a creat și a dezvoltat soft-ul, și Trencadis care ar fi împreună cu companiile  Telekom și Best Internet Security. Contestația nu a fost făcută de aceste firme. A apărut o altă firmă la interval. Metalubs Balkans SRL a contestat licitația APIA. Informația este certă pentru că avem documentul, l-am inserat mai jos. 

De pe site-ul acestei firme aflăm că nu are nici cea mai mică legătură cu programele informatice, este distribuitor de lubrifianți pentru autoturisme, tractoare și chiar vapoare. Cu toate acestea, legislația din România i-a permis să blocheze o licitație unde în joc sunt milioane de euro din fonduri europene. Pe 6 octombrie 2017, Metalubs Balkans a contestat licitația la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) (vedeți documentul CNSC). Pe 10 octombrie, adică ieri, CNSC a solicitat de la APIA un punct de vedere plus dosarul de achiziție. Documentele au fost trimise, cu promptitudine de APIA la CNSC, adică chiar astăzi, 11 octombrie.
document-cnsc_b
Cotestația nu a fost judecată, CNSC nu a luat o decizie. Este în așteptare și această așteptare se poate prelungi  la câteva luni, iar tergiversarea licitației duce inevitabil la efecte dezastruoase pentru plata subvențiilor către fermieri.

La Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor am descoperit că Metalubs Balkans nu e la prima contestație. A contestat, tot anul acesta, licitația de la Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) având ca obiect: „Achiziționarea serviciilor informatice de dezvoltare, mentenanță și suport tehnic precum și achizitionarea de echipamente hardware și software în cadrul proiectului «Mentenență și modernizarea sistemului informatic SIRENE»”. Extrem de interesantă, dacă nu suspectă, preferința firmei de lubrifianți pentru sistemele informatice, de care nu se ocupă, nu le produce și nici măcar nu le vinde. În cazul IGPR, contestația i-a fost respinsă de CNSC pe 3 august 2017. CONTEST-IGP_b

S-ar părea că există o practică pe care legea o tolerează. O firmă joacă rolul de contestatar pentru a servi interesele unuia dintre participanții la licitație care simte că pierde. Scopul este anularea licitației și reluarea jocului de la capăt.

 

 

Din păcate, blocajul APIA îi poate afecta urât de tot pe fermieri. Vorbim de milioane de euro, de zeci de scheme de plată din agricultură, care trebuie achitate la timp. Altfel, multe dintre ferme se vor îngloda în datorii.

Avansul pe suprafață și cel pentru crescătorii de ovine, pe care APIA le va plăti din 16 octombrie nu ar fi afectate. Trebuie să recunoaștem că ministrul agriculturii, Petre Daea, a mers pe soluțiile de avarie. La APIA se ia fiecare dosar de fermier la calcul, iar la verificarea in batch s-ar fi renunțat, spun sursele noastre din APIA, tocmai pentru ca agricultorii să-și ia avansul la timp.  

Vizualizat: 9423 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Oferte promoționale pentru sezonul 2021: floarea-soarelui în sistem Clearfield® Plus

Oferte promoționale pentru sezonul 2021: floarea-soarelui în sistem Clearfield® Plus

25 ianuarie 2021 - 11:47

Ianuarie e luna în care fermierii își pot face planurile care să le ofere avantaje pe tot parcursul anului. În întâmpinarea dorinței de a obține un preț avantajos pentru semințe și produsele pentru protecția plantelor de top, compania BASF Agricultural Solutions România a creat 5 oferte care răspund nevoilor diferite ale celor care cultivă floarea-soarelui.

SE SCHIMBĂ ANUL ACESTA! LEGE DIN AGRICULTURĂ CU IMPACT LA SUBVENȚIILE APIA!

SE SCHIMBĂ ANUL ACESTA! LEGE DIN AGRICULTURĂ CU IMPACT LA SUBVENȚIILE APIA!

25 ianuarie 2021 - 11:39

URGENȚE MADR! Până la finele anului aş vrea să avem o Lege a arendei în care proprietarul să fie beneficiarul unei arende corecte, iar cel care lucrează terenul să fie singurul beneficiar al subvenţiilor, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-un interviu acordat Agerpres.

OFICIAL! SUMELE PENTRU SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

OFICIAL! SUMELE PENTRU SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

25 ianuarie 2021 - 11:05

SITUAȚIA PLĂȚILOR. Prin Politica Agricolă și Politica de Coeziune au intrat în România, până la data de 31 decembrie 2020, 15,53 de miliarde de euro. La această sumă se adaugă 7,92 miliarde de euro plățile directe către fermieri, anunță Ministerul Fondurilor Europene.

AJUTOARE PE CARE LE PUTEȚI CERE ANUL ACESTA! PRIMA LISTĂ A MĂSURILOR ANUNȚATĂ DE MINISTRUL AGRICULTURII!

AJUTOARE PE CARE LE PUTEȚI CERE ANUL ACESTA! PRIMA LISTĂ A MĂSURILOR ANUNȚATĂ DE MINISTRUL AGRICULTURII!

25 ianuarie 2021 - 09:41

PLĂȚI PENTRU FERMIERI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat o primă listă a măsurilor de dezvoltare rurală, Pilonul 2, care vor putea fi accesate de fermierii români anul acesta și anul viitor. Șeful MADR a precizat și bugetul propus pentru fiecare măsură. Lista va fi definitivă după discuțiile cu asociațiile fermierilor și crescătorilor de animale.

BANI PE HECTAR PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

BANI PE HECTAR PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

24 ianuarie 2021 - 21:52

DESPĂGUBIRI FERMIERI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost întrebat într-un interviu Agerpres când vor primi fermierii banii pentru culturile de primăvară şi ce restanţe mai sunt pentru cele însămânţate în toamnă lui 2019.

AJUTOR DE PÂNĂ LA 90 DE MILIOANE EURO pentru FERMELE MICI!

AJUTOR DE PÂNĂ LA 90 DE MILIOANE EURO pentru FERMELE MICI!

24 ianuarie 2021 - 21:33

BANI PENTRU MICII FERMIERI! Bugetul alocat, pentru anii 2021-2022, pentru dezvoltarea fermelor mici, submăsura 6.3, este de până la 90 de milioane de euro, anunță ministrul agriculturii, Adrian Oros.

SPRIJIN TINERI FERMIERI! REGULI NOI ÎN 2021 CARE SĂ ÎMPIEDICE FRAUDAREA BANILOR!

SPRIJIN TINERI FERMIERI! REGULI NOI ÎN 2021 CARE SĂ ÎMPIEDICE FRAUDAREA BANILOR!

24 ianuarie 2021 - 21:06

REGULI CARE SĂ ÎMPIEDICE FRAUDAREA BANILOR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că bugetul alocat în 2021-2022 pentru sprijinul acordat tinerilor fermieri care se instalează ca șefi de exploatației agricolă este de până la 100 de milioane de euro. În același timp, șeful MADR spune că se vor schimba anul acesta regulile pentru că acești bani sunt prea ușor de fraudat.

MINISTRUL OROS: 88 MILIOANE EURO, ÎMPĂRȚITE ÎN 2021 FERMIERILOR ROMÂNI CA AJUTOARE DE MINIMIS!

MINISTRUL OROS: 88 MILIOANE EURO, ÎMPĂRȚITE ÎN 2021 FERMIERILOR ROMÂNI CA AJUTOARE DE MINIMIS!

24 ianuarie 2021 - 20:43

BANI PENTRU FERMIERI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că suma alocată anul acesta pentru ajutoarele de minimis destinate fermierilor și crescătorilor de animale este de 88 de milioane de euro.

ADEVERINȚA APIA pentru SUBVENȚIILE APIA DIN ACEST AN!

ADEVERINȚA APIA pentru SUBVENȚIILE APIA DIN ACEST AN!

23 ianuarie 2021 - 20:16

ESTE LEGE! Pentru că ne întreabă zilele acestea tot mai mulți fermieri, crescători de animale dacă vor fi nevoiți și anul acesta să solicite adeverință pentru APIA de la registrul agricol al primăriilor, publicăm prevederile Legii 288/2020, care modifică Ordonanța subvențiilor, OUG 3/2015, și care a apărut pe data de 9 decembrie 2020 în Monitorul Oficial.

SATUL MEU ARE 3000 DE OI, 500 DE CAPRE, 70 DE VACI ȘI-N MAGAZINUL DIN COMUNĂ NICI GRAM DE BRÂNZĂ PRODUSĂ LOCAL!

SATUL MEU ARE 3000 DE OI, 500 DE CAPRE, 70 DE VACI ȘI-N MAGAZINUL DIN COMUNĂ NICI GRAM DE BRÂNZĂ PRODUSĂ LOCAL!

23 ianuarie 2021 - 18:59

CÂND NE DEȘTEPTĂM?! În țări dezvoltate din Uniunea Europeană, Germania, Austria, Franța, grajdurile cu animale sunt în mijlocul satului, crescătorii au magazine de desfacere a produselor chiar la fermă. La noi, nici vorbă de așa ceva. Chiar dacă sunt mulți crescători de animale în sat sau în comună, magazinele de comună nu vând produse locale de la fermieri, pune punctul pe i un medic veterinar.  

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Vasile M
|
10. 11, 2017. Wednesday 22:05
Bravo doamna Lili ! Chiar ma gandeam cine ne va spune adevarul de la APIA ca toti ne spun ca totul va fi bine, lapte si miere, avans din belsug, si in decembrie toti banii !
La ce ne spuneti aici inseamna ca ne trezim pe 16 octombrie ca ne spune ministrul ca nu se pot da banii pentru toate schemele. Si cine va fi de vina? Softul bata-l vina! Si aflam ca el mai trebuia dezvoltat, ca nu s-a putut, si alte motive din astea ... Cand de fapt problema sigur este la Apia.
Si cu astia care vand lubrifianti, Metalubs Balkans cine este in spatele lor? Ne spuneti si noua?
Si firmele astea 3 care au depus oferte or sti sa faca soft din asta pentru noi ca sa ne luam banii la timp? Cineva s-a gandit sa le ceara asta? Doamna Lili, puteti verifica pentru noi asta? Ca vad ca ne spuneti lucrurile pe nume.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Înainte de masă

Înainte de masă
Părintele îl întreabă pe un enoriaş: Detalii