SĂ NE AMINTIM CE S-A ÎNTÂMPLAT IMPORTANT ÎN 2017! Pentru prima oară, trei fermieri, trei crescători de ovine au îndrăznit să-și ceară drepturile la instituțiile europene din Bruxelles și să reclame ce este nedrept în împărțirea subvențiilor europene.
Fermierii Gheorghe Dănulețiu, cunoscut din reclame sub numele de Ghiță Ciobanul, din Sibiu, Dan Petrescu din Curtea de Argeș și Ionică Sterp din Bihor sunt cei trei oieri care au rupt tăcerea la Bruxelles. Dacă până acum, niciun fermier român nu a îndrăznit să bată la ușile Bruxelles-ului, ca să-și spună opinia despre cum se împart subvențiile europene, să-și ceară drepturile și să vină cu propuneri pentru ce se va întâmpla cu banii pentru fermierii români, cei trei au spart gheața. Prezența lor la Bruxelles, la Parlamentul European, la Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, DG Agri, din Comisia Europeană, la OLAF, instituția care investighează fraudele cu bani europeni, a fost o premieră, care va schimba multe.
Cei trei oieri au fost primiți de europarlamentarii români Laurențiu Rebega și Daniel Buda, dar au fost abordați și de europarlamentarul Monica Macovei, care aflase că sunt în Parlamentul European. Un amănunt pe care AGROINFO nu l-a dezvăluit până acum. Europarlamentarul Monica Macovei le-a spus ceva ce nu știu mulți dintre fermierii români, că pot accesa fonduri europene pentru proiecte direct la Bruxelles, fără să mai treacă prin birocrația instituțiilor din România. Europarlamentarii au dat deja memoriile fermierilor în lucru și vor să-i invite în momentul în care cele sesizate de ei se vor dezbate în Parlament. În plus, europarlamentarul Laurențiu Rebega le-a propus și organizarea unui eveniment în Parlamentul European, în cadrul căruia să fie promovate produsele din fermele românești din oierit.
La DG Agri, fermierii noștri au fost ascultați cu mare atenție de ofițerul care coordonează tot ce se întâmplă cu plățile directe, subvențiile, din agricultură, în toate țările membre UE.
Cei trei oieri i-au spus funcționarului DG Agri că sprijinul cuplat pentru ovine, cea mai mare subvenție din zootehnie, nu este distribuit corect, că acest sprijin cuplat este legat de controlul oficial al performanțelor, deși nu ar trebui să fie, cum se jonglează cu certificatele de origine pentru animale și că aceste acte ar fi fabricate pe bandă rulantă tocmai în scopul obținerii subvenției. Într-un stil profesional impecabil, funcționarul nu a încheiat discuția cu promisiuni. Și-a notat punctual, a cerut detalii suplimentare și a spus că este obligat ca toate aceste puncte de vedere, venite de la trei ciobani simpli din România, să fie puse în discuția Comisiei Europene pentru modificări care se impun la modul de acordare a subvențiilor.
La OLAF, oierii au lăsat pe hârtie cazuri concrete din agricultura din România, unde există suspiciuni de fraudare a fondurilor europene.
Anul 2018 trebuie să vină cu rezultate de la Bruxelles, cu răspunsuri la cele sesizate, rotițele se vor mișca în inima Europei, iar strădania celor trei oieri, oameni simpli, care au îndrăznit să pună punctul pe i acolo unde se iau deciziile pentru soarta agriculturii europene, cu certitudine vor avea efect. Cei trei fermieri ne-au mărturisit că merg, și în noul an, mai departe în lupta lor.
VEZI AICI CE AU FĂCUT OIERII LA BRUXELLES!
VEZI AICI CE AU FĂCUT OIERII LA OLAF!
AGROINFO a fost singura publicație din România care i-a însoțit la Bruxelles. A fost aleasă pentru că este imparțială și nu înclină niciodată balanța, într-o parte sau alta.