Adama
Agreena
AGRICOVER

EXCLUSIV! CIOBANII ROMÂNI, ÎN PUNCTUL FIERBINTE AL EUROPEI UNDE SE IAU DECIZIILE pentru SUBVENȚII!

Publicat: 06 decembrie 2017 - 11:24
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DE LA STÂNĂ, ÎN INIMA EUROPEI! Trei crescători de ovine din România au fost primiți marți, 5 decembrie, la Bruxelles, în Parlamentul European, la OLAF, la Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG Agri) din Comisia Europeană. Oameni simpli, trăiți mai mult pe la stână, în munte, dar extrem de încăpățânați în lupta pe care o duc.

Ciobanii, care-și spun adevărați, pentru că se ocupă de oierit din tată-n fiu, nu mai vor un sistem nedrept de împărțire a subvențiilor pentru oierit, unde banii mulți ar fi obținuți chiar pe baza unor false certificate de origine pentru animale, vor să se termine cu băieții deștepți care pun mâna pe pășunile României. Noi cerem sprijinul oeirilor din Europa, a federațiilor și asociațiilor europene din oierit ca să ne ajute să ne rezolvăm problemele, spune Dan Petrescu, crescător de ovine din Curtea Argeș.

Concret, vor ca oieritul din România să fie croit altfel, sănătos, să ajungă la subvenții importante și cei mulți, să existe un laborator de genotipare, care să ateste rasa unui berbec, nu să stea unii cu crotaliile în buzunare și atunci când vrei să cumperi un animal de rasă bonitarea (confirmarea rasei) să se facă pe loc, după o scurtă cântărire din ochi, iar certificatul de origine să fie fals, o chestiune care intră în sfera penală. Vor transparență din partea autorităților române, a Ministerului Agriculturii, a Agenției Naționale de Zootehnie și le cer să publice date despre fermele de ovine care beneficiază de subvenții și de ajutoare de minimis, să se publice lista cu crescătorii de ovine care au beneficiat de ajutoare de minimis pentru cumpărarea berbecilor de rasă și lista celor care au vândut berbeci de rasă.

LA PARLAMENTUL EUROPEAN

Cei trei crescători de ovine, Ghiță Ciobanul sau Gheorghe Dănulețiu, Dan Petrescu și Ionică Sterp, îmbrăcați frumos și cu clopurile  pe care au prins tricolorul, au fost primiți cu respect peste tot, în Bruxelles, în locul de unde se iau deciziile capitale pentru agricultură. Nimeni nu le-a închis ușa în nas și toți i-au ascultat cu atenție, indiferent că a fost vorba de un europarlamentar, un reprezentant al României la Bruxelles sau de un funcționar străin din OLAF și DG Agri. Primul care i-a așteptat a fost europarlamentarul român, Laurențiu Rebega. Întâmplarea a făcut să fie îmbrăcat chiar în costumul nostru popular. Abia ce primise un grup de folcloriști din București, care împărțeau nuci și mere în fața clădirii Parlamentului. oieri-parlament-2_b

Laurențiu Rebega le-a propus oierilor o variantă care să nu șifoneze imaginea României, să nu arunce o pată urâtă asupra țării și Comisia Europeană să ne taie banii pentru subvențiile din oierit. Pentru că ar fi păcat,  a spus europarlamentarul. Deși, ar mai fi o soluție, a continuat Rebega, Comisia Europeană să sisteze sumele pentru subvențiile din oierit timp de 5 ani, de exemplu, până se face ordine în oieritul din România și se smulge răul din rădăcină. În aceste zile se face bugetul pentru 2018, la Bruxelles, sunt discuții cum se împart banii. Comisia Europeană alocă României o sumă pentru subvenții, cum se împart banii și unde ajung, la cine ajung, depinde de autoritățile române, de deciziile pe care le iau. Comisia Europeană este interesată doar să fie respectate regulamentele adoptate la nivel european.oieri-rebega_b

Ca să nu se ajungă la o souție atât de drastică încât țara noastră să fie tăiată de pe lista cu bani, autoritățile din România, respectiv Ministerul Agriculturii trebuie să găsească o soluție ca lucrurile din oierit să se îndrepte cumva. Și asta cât de repede! Este clar, așa cum le-a spus celor trei oieri europarlamentarul Rebega,  condițiile, criteriile pentru acordarea sprijinului cuplat la ovine, subvenția cu valoarea cea mai mare, nu se pot schimba până-n 2020. Toate aceste criterii de acordare a banilor au fost negociate la Ministerul Agriculturii, cu lideri ai oierilor, înainte de actuala programare, momentul negocierii nu se mai poate întoarce, lucrurile așa sunt bătute în cuie la Comisia Europeană. Asta nu înseamnă că Ministerul Agriculturii din România nu poate găsi variante în așa fel încât să fie ajutați și oierii cei mulți. Laurențiu Rebega a înregistrat la Parlament petiția celor trei fermieri români și a venit cu propunerea ca, în momentul în care această petiție se va dezbate în Parlament, să fie prezenți și cei trei crescători de ovine ca să-și susțină punctele de vedere. În plus, pentru a face cunoscute produsele din fermele românești de ovine le-a propus organizarea unui eveniment la Bruxelles, în Parlamentul European, unde oierii români să aducă brânzeturi, pastramă, ca să arătăm că și noi avem produse care merită atenția Europei, preparate după rețete vechi care merită apreciate.

LA OLAF

La OLAF (Biroul European Antifraudă) unde sunt investigate fraudele cu bani europeni, cei trei crescători de ovine au fost primiți de funcționarul Albore Francesco, care se ocupă pe problemele ce vizează fondurile alocate agriculturii. ciobani-olaf_bFirește, cei trei oieri nu auziseră până acum de Albore Francesco, nu aveau unde să audă, nu știu cum e organizat OLAF și nu știau la cine să meargă cu cazurile concrete de fraudare a banilor europeni pe care le-au pus pe hârtie cu ajutorul unui avocat, dar de la biroul de primire OLAF au fost tratați cu o atenție și cu o relaxare pe care nu prea le întâlnești în instituțiile din România.

Dacă e să ne gândim că la Ministerul Agriculturii, unde de multe ori nu ești lăsat să intri în curte, darămite să intri în clădire, diferența e uriașă. Nimeni nu le-a spus ce căutați aici, cine sunteți. Dimpotrivă, pe lângă cei din biroul de primire, a venit rapid un funcționar care i-a lămurit cine se ocupă de fraudele cu banii europeni pentru agricultură și nu doar că i-a lămurit, a discutat rapid cu funcționarul respectiv și fără ca oierii români să aibă deja stabilită o întâlnire cu acesta, Albore Francesco i-a primit cu zâmbetul pe buze și s-a arătat disponibil să discute cu ei. Nu a fost nevoie ca oierii noștri să cunoască limba franceză sau limba engleză, funcționarul a fost însoțit pe parcursul discuțiilor de un purtător de cuvânt OLAF, care vorbește fluent limba română. Albore Francesco le-a spus oierilor ce ține de competența OLAF și chestiunile care trebuie sesizate la DG Agri și a înregistrat reclamațiile depuse de oieri pentru a le investiga.

Zâmbind, funcționarul OLAF a spus că nu doar în România se încearcă fraudarea acestor sume importante alocate fermierilor. Albore Francesco a declarat că anual, la OLAF, sunt depuse din toate țările membre UE, în medie, 1.500 de reclamații care vizează fraude cu banii europeni alocați agriculturii.

LA DG AGRI

La Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG Agri), două funcționare românce, care se ocupă de dezvoltare rurală, chiar dacă trecuse ora când se termină programul, era aproape ora 18 și funcționarii termină programul la ora 17,  i-au ajutat pe cei trei crescători să ia legătura cu cei care se ocupă de plățile directe. Nu sunt români cei care se ocupă de plățile directe, sunt din Franța, dar nu a fost o problemă că petițiile oierilor sunt scrise în limba română.  Au fost lăsate petițiile cu tot cei doare pe crescătorii de ovine la împărțirea banilor pentru subvenții și vor fi chemați la o discuție.

AGROINFO este singura publicație care i-a însoțit pe cei trei oieri la Bruxelles pentru simplul motiv că demonstrăm echilibru și echidistanță în tot ceea ce publicăm. Noi nu dorim fardarea realității! Și nici nu înclinăm balanța într-o parte sau alta. Relatăm crud, la rece, ce se întâmplă. Este posibil să fie crescători de ovine din România care beneficiază de sprijinul cuplat zootehnic pe bună dreptate, cum sunt cei care cresc rase deosebite de oi, Karakul, Merinos de Palas, unde numărul exemplarelor este restrâns. Bănuim că sunt mulți ciobani adevărați în România, nu doar cei trei crescători de ovine, ei își spun ciobani adevărați pentru că provin din familii care se ocupă de zeci de ani doar de oierit. Acesta e sensul pe care acești trei oieri îl dau cuvântului "adevărat". Ei nu știu să facă altceva și tot ei cheamă alături toți ciobanii adevărați.

AGROINFO este o publicație deschisă punctelor de vedere pe care le au liderii din oierit. Dovada este că am publicat, de fiecare dată, fără excepție, fără cenzură, comunicatele primite de la federații, asociații, etc., declarațiile făcute de acești lideri. Le așteptăm în continuare, cu aceeași deschidere.

Vizualizat: 11579 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

12 iulie 2024 - 06:55

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 03 – 10.07.2024, a efectuat plăți în suma totală de 80.864.046,51 lei (16.302.986,34 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

11 iulie 2024 - 17:01

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat astăzi Lista proiectelor depuse aferente submăsurii 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, P4.1.1 „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei (vegetal)”, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, etapa 1, sesiunea 01/ 2024.

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

11 iulie 2024 - 15:10

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 660 din 10 iulie 2024 a fost publicat Ordinul nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024.

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

11 iulie 2024 - 09:06

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că situația în ceea ce privește urșii a fost scăpată de sub control în România, numărul estimativ al animalelor depășind 8.000.

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

11 iulie 2024 - 08:18

Tinerii fermieri până-n 40 de ani beneficiază de Sprijinul complementar pentru venit (CIS YF), o subvenție pe hectar, în plus față de ceilalți fermieri. Subvenția APIA le este garantată tinerilor fermieri timp de 5 ani. Cum se calculează perioada de plată APIA și ce schimbări au survenit în acest an?

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

10 iulie 2024 - 18:14

În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 271/112/2024 pentru modificarea anexei nr. 4 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin OMADR şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020.

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

10 iulie 2024 - 15:51

MADR a publicat în transparență decizională Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind registrul agricol pentru perioada 2025-2029.

Boala limbii albastre: Simptome, Transmitere, Vaccin

Boala limbii albastre: Simptome, Transmitere, Vaccin

10 iulie 2024 - 14:37

Boala limbii albastre este o afecțiune virală gravă care afectează în principal animalele rumegătoare, cum ar fi oile și bovinele. Cauzată de un virus din genul Orbivirus, boala se răspândește prin înțepăturile unor insecte hematofage și poate duce la pierderi economice semnificative în sectorul zootehnic.

Documente suplimentare la plata subvențiilor APIA pe hectar și cap animal!

Documente suplimentare la plata subvențiilor APIA pe hectar și cap animal!

10 iulie 2024 - 08:22

Sunt situații în care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este obligată prin lege să le solicite fermierilor, crescătorilor de animale documente suplimentare înainte de a le achita subvențiile pe hectar și cap animal. Ce documente suplimentare solicită APIA?

Subvenții APIA la plată până la 15 octombrie 2024! Cuantum hectar, cap animal!

Subvenții APIA la plată până la 15 octombrie 2024! Cuantum hectar, cap animal!

10 iulie 2024 - 07:14

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat recent că achită subvențiile aferente anului 2023 până la data de 15 octombrie 2024. Dată de la care ar urma să fie demarată plata avansului APIA la subvențiile cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Cioban
|
12. 06, 2017. Wednesday 21:55

Sunt de acord cu ei in legatura cu pasiunile...in rest vorbesc prostii !!!

1.
cioban european
|
12. 06, 2017. Wednesday 12:24

Păcat de voi!!!! Sunteți folosiți de oameni obsedați de imagine sau din lipsa acesteia !!!! Rezultatul anticipat? TEAPĂ !!!!! UE incurajează formele asociative !!! Ce sunteți voi ?? Ciobani muncitori, care ați pierdut startul și beneficiile ce puteau fi accesate la fel ca cei care au înțeles importanța performanței .

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Neîntelegere

Neîntelegere
Aseara, nevasta-mea a lasat un biletel pe frigider: Detalii