Adama
Agreena
AGRICOVER

EXCLUSIV! CIOBANII ROMÂNI, ÎN PUNCTUL FIERBINTE AL EUROPEI UNDE SE IAU DECIZIILE pentru SUBVENȚII!

Publicat: 06 decembrie 2017 - 11:24
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DE LA STÂNĂ, ÎN INIMA EUROPEI! Trei crescători de ovine din România au fost primiți marți, 5 decembrie, la Bruxelles, în Parlamentul European, la OLAF, la Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG Agri) din Comisia Europeană. Oameni simpli, trăiți mai mult pe la stână, în munte, dar extrem de încăpățânați în lupta pe care o duc.

Ciobanii, care-și spun adevărați, pentru că se ocupă de oierit din tată-n fiu, nu mai vor un sistem nedrept de împărțire a subvențiilor pentru oierit, unde banii mulți ar fi obținuți chiar pe baza unor false certificate de origine pentru animale, vor să se termine cu băieții deștepți care pun mâna pe pășunile României. Noi cerem sprijinul oeirilor din Europa, a federațiilor și asociațiilor europene din oierit ca să ne ajute să ne rezolvăm problemele, spune Dan Petrescu, crescător de ovine din Curtea Argeș.

Concret, vor ca oieritul din România să fie croit altfel, sănătos, să ajungă la subvenții importante și cei mulți, să existe un laborator de genotipare, care să ateste rasa unui berbec, nu să stea unii cu crotaliile în buzunare și atunci când vrei să cumperi un animal de rasă bonitarea (confirmarea rasei) să se facă pe loc, după o scurtă cântărire din ochi, iar certificatul de origine să fie fals, o chestiune care intră în sfera penală. Vor transparență din partea autorităților române, a Ministerului Agriculturii, a Agenției Naționale de Zootehnie și le cer să publice date despre fermele de ovine care beneficiază de subvenții și de ajutoare de minimis, să se publice lista cu crescătorii de ovine care au beneficiat de ajutoare de minimis pentru cumpărarea berbecilor de rasă și lista celor care au vândut berbeci de rasă.

LA PARLAMENTUL EUROPEAN

Cei trei crescători de ovine, Ghiță Ciobanul sau Gheorghe Dănulețiu, Dan Petrescu și Ionică Sterp, îmbrăcați frumos și cu clopurile  pe care au prins tricolorul, au fost primiți cu respect peste tot, în Bruxelles, în locul de unde se iau deciziile capitale pentru agricultură. Nimeni nu le-a închis ușa în nas și toți i-au ascultat cu atenție, indiferent că a fost vorba de un europarlamentar, un reprezentant al României la Bruxelles sau de un funcționar străin din OLAF și DG Agri. Primul care i-a așteptat a fost europarlamentarul român, Laurențiu Rebega. Întâmplarea a făcut să fie îmbrăcat chiar în costumul nostru popular. Abia ce primise un grup de folcloriști din București, care împărțeau nuci și mere în fața clădirii Parlamentului. oieri-parlament-2_b

Laurențiu Rebega le-a propus oierilor o variantă care să nu șifoneze imaginea României, să nu arunce o pată urâtă asupra țării și Comisia Europeană să ne taie banii pentru subvențiile din oierit. Pentru că ar fi păcat,  a spus europarlamentarul. Deși, ar mai fi o soluție, a continuat Rebega, Comisia Europeană să sisteze sumele pentru subvențiile din oierit timp de 5 ani, de exemplu, până se face ordine în oieritul din România și se smulge răul din rădăcină. În aceste zile se face bugetul pentru 2018, la Bruxelles, sunt discuții cum se împart banii. Comisia Europeană alocă României o sumă pentru subvenții, cum se împart banii și unde ajung, la cine ajung, depinde de autoritățile române, de deciziile pe care le iau. Comisia Europeană este interesată doar să fie respectate regulamentele adoptate la nivel european.oieri-rebega_b

Ca să nu se ajungă la o souție atât de drastică încât țara noastră să fie tăiată de pe lista cu bani, autoritățile din România, respectiv Ministerul Agriculturii trebuie să găsească o soluție ca lucrurile din oierit să se îndrepte cumva. Și asta cât de repede! Este clar, așa cum le-a spus celor trei oieri europarlamentarul Rebega,  condițiile, criteriile pentru acordarea sprijinului cuplat la ovine, subvenția cu valoarea cea mai mare, nu se pot schimba până-n 2020. Toate aceste criterii de acordare a banilor au fost negociate la Ministerul Agriculturii, cu lideri ai oierilor, înainte de actuala programare, momentul negocierii nu se mai poate întoarce, lucrurile așa sunt bătute în cuie la Comisia Europeană. Asta nu înseamnă că Ministerul Agriculturii din România nu poate găsi variante în așa fel încât să fie ajutați și oierii cei mulți. Laurențiu Rebega a înregistrat la Parlament petiția celor trei fermieri români și a venit cu propunerea ca, în momentul în care această petiție se va dezbate în Parlament, să fie prezenți și cei trei crescători de ovine ca să-și susțină punctele de vedere. În plus, pentru a face cunoscute produsele din fermele românești de ovine le-a propus organizarea unui eveniment la Bruxelles, în Parlamentul European, unde oierii români să aducă brânzeturi, pastramă, ca să arătăm că și noi avem produse care merită atenția Europei, preparate după rețete vechi care merită apreciate.

LA OLAF

La OLAF (Biroul European Antifraudă) unde sunt investigate fraudele cu bani europeni, cei trei crescători de ovine au fost primiți de funcționarul Albore Francesco, care se ocupă pe problemele ce vizează fondurile alocate agriculturii. ciobani-olaf_bFirește, cei trei oieri nu auziseră până acum de Albore Francesco, nu aveau unde să audă, nu știu cum e organizat OLAF și nu știau la cine să meargă cu cazurile concrete de fraudare a banilor europeni pe care le-au pus pe hârtie cu ajutorul unui avocat, dar de la biroul de primire OLAF au fost tratați cu o atenție și cu o relaxare pe care nu prea le întâlnești în instituțiile din România.

Dacă e să ne gândim că la Ministerul Agriculturii, unde de multe ori nu ești lăsat să intri în curte, darămite să intri în clădire, diferența e uriașă. Nimeni nu le-a spus ce căutați aici, cine sunteți. Dimpotrivă, pe lângă cei din biroul de primire, a venit rapid un funcționar care i-a lămurit cine se ocupă de fraudele cu banii europeni pentru agricultură și nu doar că i-a lămurit, a discutat rapid cu funcționarul respectiv și fără ca oierii români să aibă deja stabilită o întâlnire cu acesta, Albore Francesco i-a primit cu zâmbetul pe buze și s-a arătat disponibil să discute cu ei. Nu a fost nevoie ca oierii noștri să cunoască limba franceză sau limba engleză, funcționarul a fost însoțit pe parcursul discuțiilor de un purtător de cuvânt OLAF, care vorbește fluent limba română. Albore Francesco le-a spus oierilor ce ține de competența OLAF și chestiunile care trebuie sesizate la DG Agri și a înregistrat reclamațiile depuse de oieri pentru a le investiga.

Zâmbind, funcționarul OLAF a spus că nu doar în România se încearcă fraudarea acestor sume importante alocate fermierilor. Albore Francesco a declarat că anual, la OLAF, sunt depuse din toate țările membre UE, în medie, 1.500 de reclamații care vizează fraude cu banii europeni alocați agriculturii.

LA DG AGRI

La Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG Agri), două funcționare românce, care se ocupă de dezvoltare rurală, chiar dacă trecuse ora când se termină programul, era aproape ora 18 și funcționarii termină programul la ora 17,  i-au ajutat pe cei trei crescători să ia legătura cu cei care se ocupă de plățile directe. Nu sunt români cei care se ocupă de plățile directe, sunt din Franța, dar nu a fost o problemă că petițiile oierilor sunt scrise în limba română.  Au fost lăsate petițiile cu tot cei doare pe crescătorii de ovine la împărțirea banilor pentru subvenții și vor fi chemați la o discuție.

AGROINFO este singura publicație care i-a însoțit pe cei trei oieri la Bruxelles pentru simplul motiv că demonstrăm echilibru și echidistanță în tot ceea ce publicăm. Noi nu dorim fardarea realității! Și nici nu înclinăm balanța într-o parte sau alta. Relatăm crud, la rece, ce se întâmplă. Este posibil să fie crescători de ovine din România care beneficiază de sprijinul cuplat zootehnic pe bună dreptate, cum sunt cei care cresc rase deosebite de oi, Karakul, Merinos de Palas, unde numărul exemplarelor este restrâns. Bănuim că sunt mulți ciobani adevărați în România, nu doar cei trei crescători de ovine, ei își spun ciobani adevărați pentru că provin din familii care se ocupă de zeci de ani doar de oierit. Acesta e sensul pe care acești trei oieri îl dau cuvântului "adevărat". Ei nu știu să facă altceva și tot ei cheamă alături toți ciobanii adevărați.

AGROINFO este o publicație deschisă punctelor de vedere pe care le au liderii din oierit. Dovada este că am publicat, de fiecare dată, fără excepție, fără cenzură, comunicatele primite de la federații, asociații, etc., declarațiile făcute de acești lideri. Le așteptăm în continuare, cu aceeași deschidere.

Vizualizat: 11633 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

23 octombrie 2024 - 06:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) achită, în această perioadă, avansul la subvențiile agricole cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an de cerere. Procentul aplicat plăților directe pe hectar și pe cap animal este de 70% din cuantumul unitar stabilit prin Ordin MADR. Ce sumă ia de la APIA un crescător care are doar 10 vaci eligibile la plată?

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

22 octombrie 2024 - 17:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 01 aprilie – 30 iunie 2024 (trimestrul II 2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

22 octombrie 2024 - 16:14

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început pe 16 octombrie 2024 plata în avans a subvențiilor agricole pe hectar și cap animal. Ce sumă ar trebui să încaseze de la APIA un crescător de oi pentru o turmă de minim 150 de ovine?

Un nou ajutor pentru apicultori!

Un nou ajutor pentru apicultori!

22 octombrie 2024 - 07:11

Crescătorii de albine ar putea beneficia de un nou ajutor. Asociația Crescătorilor de Albine din România a transmis recent o adresă către Ministerul Agriculturii prin care solicită decontarea hranei albinelor.

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

22 octombrie 2024 - 06:51

Europarlamentarii români Dan Motreanu și Daniel Buda au transmis zilele acestea o scrisoare urgentă către președinta Comisiei Europene. Se pare că ar exista intenția eliminării fondului pentru agricultură, destinat acoperirii plăților fermierilor, crescătorilor de animale.

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

22 octombrie 2024 - 05:43

Vocea crescătorilor de animale! Un crescător de vaci ne-a transmis la redacție un mesaj în care punctează nevoia unui ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci. Seceta a scumpit teribil furajele, iar crescătorii se gândesc cum să-și irige pășunile și parcelele cultivate cu lucernă. E nevoie să fie ajutați, așa cum sunt sprijiniți fermierii din vegetal.

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

21 octombrie 2024 - 16:53

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură(APIA) informează că în perioada 16 – 21.10.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans aferentă anului de cerere 2024, un număr de 401.391 fermieri, cu o sumă totală de 172.867.005,14 euro (860.073.443,82 lei).

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

21 octombrie 2024 - 16:12

Secretarul de stat Sorin MOISE participă în perioada 21-22 octombrie, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, ce are loc la Luxemburg.
Un punct important aflat pe agenda Consiliului este reprezentat de concluziile privind o politică agricolă comună (PAC) post-2027 orientată spre fermieri, iar în acest sens miniștrii agriculturii vor urmări să aprobe un set de concluzii privind viitorul PAC post-2027.

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

21 octombrie 2024 - 14:55

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Cioban
|
12. 06, 2017. Wednesday 21:55

Sunt de acord cu ei in legatura cu pasiunile...in rest vorbesc prostii !!!

1.
cioban european
|
12. 06, 2017. Wednesday 12:24

Păcat de voi!!!! Sunteți folosiți de oameni obsedați de imagine sau din lipsa acesteia !!!! Rezultatul anticipat? TEAPĂ !!!!! UE incurajează formele asociative !!! Ce sunteți voi ?? Ciobani muncitori, care ați pierdut startul și beneficiile ce puteau fi accesate la fel ca cei care au înțeles importanța performanței .

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii