PENTRU PRIMA OARĂ, FERMIERII ROMÂNI AU ÎNDRĂZNIT SĂ-ȘI SPUNĂ PUNCTUL DE VEDERE! Oameni simpli, fără să cunoască pe nimeni din Comisia Europeană, Bruxelles, trei crescători de ovine din România au avut curajul să facă propuneri la DG Agri, Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, pentru alocarea subvențiilor în sectorul ovin.
Cei trei crescători de ovine, Dan Petrescu din Curtea de Argeș, Gheorghe Dănulețiu, celebrul Ghiță Ciobanul, din Jina, Sibiu, și Ionică Sterp din Bihor și-au luat inima-n dinți și au fost la Bruxelles, săptămâna trecută, la Parlamentul European, la OLAF, organizația europeană care se ocupă cu investigarea fraudelor cu bani europeni, dar și la Comisia Europeană, la DG Agri, Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, locul unde se negociază condițiile de acordare a plăților directe pentru fermieri.
Oierii sunt profund nemulțumiți de modul nedrept în care se împart subvențiile pentru sectorul ovin din România. Și aici e vorba mai ales de sprijinul cuplat zootehnic, subvenția europeană cu cea mai mare valoare din zootehnie, care ar fi împărțită, spun ei, fără să se țină seama de scopul pentru care se acordă acest ajutor european, ameliorarea raselor, creșterea producției de carne, de lapte etc. Paradoxal, banii ar fi direcționați spre cei care se folosesc de certificate de origine suspectate a fi false și fabricate tocmai cu scopul încasării sprijinului cuplat pentru oi. Astfel, este exclusă din ecuație ameliorarea raselor de oi din moment ce banii sunt dați, de exemplu, pentru berbeci de rasă, dar ajung la berbeci care nu au nicio rasă.
Trebuie să facem aici o precizare. Condiția esențială pentru încasarea sprijinului cuplat la animale, în acest caz ovine, este înscrierea acestora în registrele genealogice. Apartenența la o rasă sau alta este dovedită cu registrele genealogice. Ca să fie înscris animalul în registru, e nevoie de un certificat de origine. Așa ar fi început să apară pe piață teancuri de certificate de origine care să transforme brusc berbecii în unii de rasă, acte suspectate a fi false.
AGROINFO v-a prezentat detalii, filmări live, informații despre ce au discutat cei trei crescători de ovine la Parlamentul European și la OLAF.
VEZI AICI CE AU FĂCUT OIERII LA PARLAMENTUL EUROPEAN!
VEZI AICI CE AU FĂCUT OIERII LA OLAF!
Acum vă dezvăluim câte ceva și din discuțiile pe care le-au avut cei trei ciobani cu coordonatorul plăților directe pentru Europa din DG Agri, Comisia Europeană.
O bună lecție pentru funcționarii multor instituții din România este atitudinea funcționarilor din instituțiile europene. Aceștia i-au tratat cu respect pe fermierii români. Nimeni nu și-a permis să-și amâne întâlnirile cu ciobanii noștri sau să-i abordeze cu superficialitate. La DG Agri li s-a promis o întâlnire informală, a cărei durată trebuia să fie de 30 de minute. Dar coordonatorul departamentului de plăți directe, un italian, a dorit să prelungească întâlnirea la aproape două ore pentru că așa o impuneau discuțiile și funcționarul voia să știe tot ce au fermierii de spus despre acordarea subvențiilor. Nu a contat că această discuție cu cei trei oieri români a trecut mult peste ora la care se încheia programul lui de lucru.
Fermierii români trebuie să știe că de câte ori s-a cerut consultarea fermierilor europeni în legătură cu acordarea subvențiilor, singura țară de unde nu s-au trimis propuneri la Comisia Europeană a fost România. Funcționarii DG Agri i-au întrebat pe cei trei crescători de ovine: de ce niciun fermier român nu a trimis propuneri înainte de instituirea unei scheme de plată, subvenție, din agricultură?
Oierii le-au spus că nu știau că pot să facă acest lucru, cum nu știu mulți dintre fermierii noștri. E bine că măcar acum trei ciobani s-au decis să spargă gheață și să bată la ușile instituțiilor europene pentru a le spune celor care iau decizii cum stă treaba în România cu împărțirea banilor de subvenții.
Cei trei oieri i-au spus funcționarului DG Agri că sprijinul cuplat pentru ovine nu este distribuit corect, că acest sprijin cuplat este legat de controlul oficial al performanțelor, deși nu ar trebui să fie, cum se jonglează cu certificatele de origine pentru animale și că aceste acte ar fi fabricate pe bandă rulantă tocmai în scopul obținerii subvenției. Într-un stil profesional impecabil, funcționarul nu a încheiat discuția cu promisiuni. Și-a notat punct cu punct, a cerut detalii suplimentare și a spus că este obligat ca toate aceste puncte de vedere, venite de la trei ciobani simpli din România, să fie puse în discuția Comisiei Europene pentru modificări care se impun la modul de acordare al subvențiilor.
Subliniem, simpli ciobani, pentru că la revenirea în țară, oierii ne-au spus, amuzându-se de neștiința unora, că sunt deja voci care insistă că nimeni nu rezolvă nimic dacă nu te cunoaște. Vorbe de clacă, cum se spune. Cei care vehiculează astfel de zvonuri, cu certitudine nu au încercat niciodată să bată la ușa unei instituții din Bruxelles. Când un fermier, indiferent cât este de mare sau de mic, are ceva de spus despre plățile directe sau despre fondurile europene pentru dezvoltare rurală, este ascultat la Bruxelles. Și nu este ascultat pe un colț de masă, iar notițele nu se iau pe genunchi. Îi încurajăm pe fermierii noștri să-și spună cu curaj punctul de vedere acolo unde trebuie spus, la Bruxelles.
Pentru a fi o voce cât mai puternică în Europa, cei trei oieri, care au avut curajul să meargă până-n inima instituțiilor europene, vor acum să ia legătura cu asociațiile și federațiile crescătorilor de ovine din mai multe state membre UE.