Adama
Vinasa Rompak

PREMIERĂ pentru FERMIERII ROMÂNI! CIOBANII ASCULTAȚI la BRUXELLES, la DG AGRI unde se NEGOCIAZĂ SUBVENȚIILE APIA!

Publicat: 11 decembrie 2017 - 20:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PENTRU PRIMA OARĂ, FERMIERII ROMÂNI AU ÎNDRĂZNIT SĂ-ȘI SPUNĂ PUNCTUL DE VEDERE!  Oameni simpli, fără să cunoască pe nimeni din Comisia Europeană, Bruxelles, trei crescători de ovine din România au avut curajul să facă propuneri la DG Agri, Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, pentru alocarea subvențiilor în sectorul ovin.

Cei trei crescători de ovine, Dan Petrescu din Curtea de Argeș, Gheorghe Dănulețiu, celebrul Ghiță Ciobanul, din Jina, Sibiu, și Ionică Sterp din Bihor și-au luat inima-n dinți și au fost la Bruxelles, săptămâna trecută, la Parlamentul European, la OLAF, organizația europeană care se ocupă cu investigarea fraudelor cu bani europeni, dar și la Comisia Europeană, la DG Agri, Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, locul unde se negociază condițiile de acordare a plăților directe pentru fermieri.

Oierii sunt profund nemulțumiți de modul nedrept în care se împart subvențiile pentru sectorul ovin din România. Și aici e vorba mai ales de sprijinul cuplat zootehnic, subvenția  europeană cu cea mai mare valoare din zootehnie, care ar fi împărțită, spun ei, fără să se țină seama de scopul pentru care se acordă acest ajutor european, ameliorarea raselor, creșterea producției de carne, de lapte etc. Paradoxal, banii ar fi direcționați spre cei care se folosesc de certificate de origine suspectate a fi false și fabricate tocmai cu scopul încasării sprijinului cuplat pentru oi. Astfel, este exclusă din ecuație ameliorarea raselor de oi din moment ce banii sunt dați, de exemplu, pentru berbeci de rasă, dar ajung la berbeci care nu au nicio rasă.

Trebuie să facem aici o precizare. Condiția esențială pentru încasarea sprijinului cuplat la animale, în acest caz ovine, este înscrierea acestora în registrele genealogice. Apartenența la o rasă sau alta este dovedită cu registrele genealogice. Ca să fie înscris animalul în registru, e nevoie de un certificat de origine. Așa ar fi început să apară pe piață teancuri de certificate de origine care să transforme brusc berbecii în unii de rasă, acte suspectate a fi false.

AGROINFO v-a prezentat detalii, filmări live, informații despre ce au discutat cei trei crescători de ovine la Parlamentul European și la OLAF.

VEZI AICI CE AU FĂCUT OIERII LA PARLAMENTUL EUROPEAN!

VEZI AICI CE AU FĂCUT OIERII LA OLAF!

Acum vă dezvăluim câte ceva și din discuțiile pe care le-au avut cei trei ciobani cu coordonatorul plăților directe pentru Europa din DG Agri, Comisia Europeană.

O bună lecție pentru funcționarii multor instituții din România este atitudinea funcționarilor din instituțiile europene. Aceștia i-au tratat  cu respect pe fermierii români. Nimeni nu și-a permis să-și amâne întâlnirile cu ciobanii noștri sau să-i abordeze cu superficialitate. La DG Agri li s-a promis o întâlnire informală, a cărei durată trebuia să fie de 30 de minute. Dar coordonatorul departamentului de plăți directe, un italian, a dorit să prelungească întâlnirea la aproape două ore pentru că așa o impuneau discuțiile și funcționarul voia să știe tot ce au fermierii de spus despre acordarea subvențiilor. Nu a contat că această discuție cu cei trei oieri români a trecut mult peste ora la care se încheia programul lui de lucru.

Fermierii români trebuie să știe că de câte ori  s-a cerut consultarea fermierilor europeni în legătură cu acordarea subvențiilor, singura țară de unde nu s-au trimis propuneri la Comisia Europeană a fost România. Funcționarii DG Agri i-au întrebat pe cei trei crescători de ovine: de ce niciun fermier român nu a trimis propuneri înainte de instituirea unei scheme de plată, subvenție, din agricultură?

Oierii le-au spus că nu știau că pot să facă acest lucru, cum nu știu mulți dintre fermierii noștri.oieri-prin-bruxelles_b E bine că măcar acum trei ciobani s-au decis să spargă gheață și să bată la ușile instituțiilor europene pentru a le spune celor care iau decizii cum stă treaba în România cu împărțirea banilor de subvenții.

Cei trei oieri i-au spus funcționarului DG Agri că sprijinul cuplat pentru ovine nu este distribuit corect, că acest sprijin cuplat este legat de controlul oficial al performanțelor, deși nu ar trebui să fie, cum se jonglează cu certificatele de origine pentru animale și că aceste acte ar fi fabricate pe bandă rulantă tocmai în scopul obținerii subvenției. Într-un stil profesional impecabil, funcționarul nu a încheiat discuția cu promisiuni. Și-a notat punct cu punct, a cerut detalii suplimentare și a spus că este obligat ca toate aceste puncte de vedere, venite de la trei ciobani simpli din România, să fie puse în discuția Comisiei Europene pentru modificări care se impun la modul de acordare al subvențiilor.

Subliniem, simpli ciobani, pentru că la revenirea în țară, oierii ne-au spus, amuzându-se de neștiința unora, că sunt deja voci care insistă că nimeni nu rezolvă nimic dacă nu te cunoaște. Vorbe de clacă, cum se spune. Cei care vehiculează astfel de zvonuri, cu certitudine nu au încercat niciodată să bată la ușa unei instituții din Bruxelles. Când un fermier, indiferent cât este de mare sau de mic, are ceva de spus despre plățile directe sau despre fondurile europene pentru dezvoltare rurală, este ascultat la Bruxelles. Și nu este ascultat pe un colț de masă, iar notițele nu se iau pe genunchi. Îi încurajăm pe fermierii noștri să-și spună cu curaj punctul de vedere acolo unde trebuie spus, la Bruxelles.

Pentru a fi o voce cât mai puternică în Europa, cei trei oieri, care au avut curajul să meargă până-n inima instituțiilor europene, vor acum să ia legătura cu asociațiile și federațiile crescătorilor de ovine din mai multe state membre UE.

Vizualizat: 15895 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

09 decembrie 2024 - 07:16

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, modifică norma de condiționalitate GAEC 6, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care vor să beneficieze și-n anul 2025 de subvențiile APIA pe hectar.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii