Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

PREMIERĂ pentru FERMIERII ROMÂNI! CIOBANII ASCULTAȚI la BRUXELLES, la DG AGRI unde se NEGOCIAZĂ SUBVENȚIILE APIA!

Publicat: 11 decembrie 2017 - 20:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PENTRU PRIMA OARĂ, FERMIERII ROMÂNI AU ÎNDRĂZNIT SĂ-ȘI SPUNĂ PUNCTUL DE VEDERE!  Oameni simpli, fără să cunoască pe nimeni din Comisia Europeană, Bruxelles, trei crescători de ovine din România au avut curajul să facă propuneri la DG Agri, Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, pentru alocarea subvențiilor în sectorul ovin.

Cei trei crescători de ovine, Dan Petrescu din Curtea de Argeș, Gheorghe Dănulețiu, celebrul Ghiță Ciobanul, din Jina, Sibiu, și Ionică Sterp din Bihor și-au luat inima-n dinți și au fost la Bruxelles, săptămâna trecută, la Parlamentul European, la OLAF, organizația europeană care se ocupă cu investigarea fraudelor cu bani europeni, dar și la Comisia Europeană, la DG Agri, Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, locul unde se negociază condițiile de acordare a plăților directe pentru fermieri.

Oierii sunt profund nemulțumiți de modul nedrept în care se împart subvențiile pentru sectorul ovin din România. Și aici e vorba mai ales de sprijinul cuplat zootehnic, subvenția  europeană cu cea mai mare valoare din zootehnie, care ar fi împărțită, spun ei, fără să se țină seama de scopul pentru care se acordă acest ajutor european, ameliorarea raselor, creșterea producției de carne, de lapte etc. Paradoxal, banii ar fi direcționați spre cei care se folosesc de certificate de origine suspectate a fi false și fabricate tocmai cu scopul încasării sprijinului cuplat pentru oi. Astfel, este exclusă din ecuație ameliorarea raselor de oi din moment ce banii sunt dați, de exemplu, pentru berbeci de rasă, dar ajung la berbeci care nu au nicio rasă.

Trebuie să facem aici o precizare. Condiția esențială pentru încasarea sprijinului cuplat la animale, în acest caz ovine, este înscrierea acestora în registrele genealogice. Apartenența la o rasă sau alta este dovedită cu registrele genealogice. Ca să fie înscris animalul în registru, e nevoie de un certificat de origine. Așa ar fi început să apară pe piață teancuri de certificate de origine care să transforme brusc berbecii în unii de rasă, acte suspectate a fi false.

AGROINFO v-a prezentat detalii, filmări live, informații despre ce au discutat cei trei crescători de ovine la Parlamentul European și la OLAF.

VEZI AICI CE AU FĂCUT OIERII LA PARLAMENTUL EUROPEAN!

VEZI AICI CE AU FĂCUT OIERII LA OLAF!

Acum vă dezvăluim câte ceva și din discuțiile pe care le-au avut cei trei ciobani cu coordonatorul plăților directe pentru Europa din DG Agri, Comisia Europeană.

O bună lecție pentru funcționarii multor instituții din România este atitudinea funcționarilor din instituțiile europene. Aceștia i-au tratat  cu respect pe fermierii români. Nimeni nu și-a permis să-și amâne întâlnirile cu ciobanii noștri sau să-i abordeze cu superficialitate. La DG Agri li s-a promis o întâlnire informală, a cărei durată trebuia să fie de 30 de minute. Dar coordonatorul departamentului de plăți directe, un italian, a dorit să prelungească întâlnirea la aproape două ore pentru că așa o impuneau discuțiile și funcționarul voia să știe tot ce au fermierii de spus despre acordarea subvențiilor. Nu a contat că această discuție cu cei trei oieri români a trecut mult peste ora la care se încheia programul lui de lucru.

Fermierii români trebuie să știe că de câte ori  s-a cerut consultarea fermierilor europeni în legătură cu acordarea subvențiilor, singura țară de unde nu s-au trimis propuneri la Comisia Europeană a fost România. Funcționarii DG Agri i-au întrebat pe cei trei crescători de ovine: de ce niciun fermier român nu a trimis propuneri înainte de instituirea unei scheme de plată, subvenție, din agricultură?

Oierii le-au spus că nu știau că pot să facă acest lucru, cum nu știu mulți dintre fermierii noștri.oieri-prin-bruxelles_b E bine că măcar acum trei ciobani s-au decis să spargă gheață și să bată la ușile instituțiilor europene pentru a le spune celor care iau decizii cum stă treaba în România cu împărțirea banilor de subvenții.

Cei trei oieri i-au spus funcționarului DG Agri că sprijinul cuplat pentru ovine nu este distribuit corect, că acest sprijin cuplat este legat de controlul oficial al performanțelor, deși nu ar trebui să fie, cum se jonglează cu certificatele de origine pentru animale și că aceste acte ar fi fabricate pe bandă rulantă tocmai în scopul obținerii subvenției. Într-un stil profesional impecabil, funcționarul nu a încheiat discuția cu promisiuni. Și-a notat punct cu punct, a cerut detalii suplimentare și a spus că este obligat ca toate aceste puncte de vedere, venite de la trei ciobani simpli din România, să fie puse în discuția Comisiei Europene pentru modificări care se impun la modul de acordare al subvențiilor.

Subliniem, simpli ciobani, pentru că la revenirea în țară, oierii ne-au spus, amuzându-se de neștiința unora, că sunt deja voci care insistă că nimeni nu rezolvă nimic dacă nu te cunoaște. Vorbe de clacă, cum se spune. Cei care vehiculează astfel de zvonuri, cu certitudine nu au încercat niciodată să bată la ușa unei instituții din Bruxelles. Când un fermier, indiferent cât este de mare sau de mic, are ceva de spus despre plățile directe sau despre fondurile europene pentru dezvoltare rurală, este ascultat la Bruxelles. Și nu este ascultat pe un colț de masă, iar notițele nu se iau pe genunchi. Îi încurajăm pe fermierii noștri să-și spună cu curaj punctul de vedere acolo unde trebuie spus, la Bruxelles.

Pentru a fi o voce cât mai puternică în Europa, cei trei oieri, care au avut curajul să meargă până-n inima instituțiilor europene, vor acum să ia legătura cu asociațiile și federațiile crescătorilor de ovine din mai multe state membre UE.

Vizualizat: 15140 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

MINISTRUL OROS: SCHEMA PENTRU AJUTORUL DE CRIZĂ pentru FERMIERI, SCRISĂ ȘI TRIMISĂ PARLAMENTULUI!

MINISTRUL OROS: SCHEMA PENTRU AJUTORUL DE CRIZĂ pentru FERMIERI, SCRISĂ ȘI TRIMISĂ PARLAMENTULUI!

04 iunie 2020 - 16:21

EXCLUSIV! AGROINFO l-a întrebat, în conferința de presă de astăzi, pe ministrul agriculturii, Adrian Oros, dacă au fost stabilite condițiile de acordare a ajutorului de criză pentru fermieri, 7.000 de euro/fermă. În conferință, ministrul agriculturii ne-a spus că așteaptă sugestiile Parlamentului European. La finalul conferinței, AGROINFO a insistat pentru a primi lămuriri. Ce ne-a declarat, în exclusivitate, ministrul agriculturii?

CINE ARE PRIORITATE LA CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

CINE ARE PRIORITATE LA CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

04 iunie 2020 - 06:43

LEGE VOTATĂ! Camera Deputaților a votat ieri, 3 iunie 2020, legea care reglementează vânzarea terenurilor agricole. AGROINFO v-a informat deja că terenurile agricole nu mai pot fi vândute cetățenilor străini și nici în scopul speculei. Vă spunem cine are prioritate la cumpărarea terenurilor agricole, lista preemptorilor. De asemenea, se înființează Registrul unic național privind circulația și destinația terenurilor agricole.

LEGE VOTATĂ ASTĂZI! INTERZISĂ VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE CETĂȚENILOR STRĂINI!

LEGE VOTATĂ ASTĂZI! INTERZISĂ VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE CETĂȚENILOR STRĂINI!

03 iunie 2020 - 20:42

VOTATĂ! Camera Deputaților a votat astăzi legea prin care terenurile agricole nu mai pot fi vândute cetățenilor străini. Proiectul a fost adoptat cu 205 voturi pentru, 96 împotrivă și 8 abțineri. Camera Deputaților este for decizional, iar legea va fi trimisă președintelui României pentru promulgare.

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

03 iunie 2020 - 17:31

DECIZIE! Comisia Europeană va majora bugetele din cadrul politicii agricole comune (PAC) cu 9 miliarde EUR (4 miliarde EUR pentru Fondul european de garantare agricolă și 5 miliarde EUR pentru Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală), iar Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) va fi majorat cu 500 milioane EUR, anunță astăzi Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

03 iunie 2020 - 17:06

SUBVENȚII APIA 2020! Aproape tot eșantionul de control, selectat anul acesta de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dintre fermierii care solicită subvenții agricole, va fi verificat prin teledetecție, anunță Ovidiu Săvâșcă, directorul executiv APIA Mureș.

PLATĂ SUPLIMENTARĂ DE MAXIM 310 EURO/HA LA SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

PLATĂ SUPLIMENTARĂ DE MAXIM 310 EURO/HA LA SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

03 iunie 2020 - 16:47

SUBVENȚIA APIA PĂȘUNE, MAI MARE! Subvenția APIA pentru pășuni și fânațe crește, în acest an, cu maxim 310 euro pe hectar dacă fermierii încheie angajamente de agro-mediu și climă, Măsura 10 PNDR 2020, anunță directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

APIA VERIFICATĂ! DECIZIA COMISIEI EUROPENE!

APIA VERIFICATĂ! DECIZIA COMISIEI EUROPENE!

03 iunie 2020 - 12:08

CE SUMĂ TREBUIE SĂ RETURNEZE ROMÂNIA LA UE! Plățile făcute către fermieri pentru exercițiul financiar 2019 de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost verificate, în luna mai 2020, printr-un audit al Comisiei Europene. Potrivit Deciziei de punere în aplicare (UE) 2020/715 a Comisiei Europene, România va trebui să returneze circa 6 milioane de euro din suma alocată pentru plata subvențiilor agricole.

FERMIERI, AVEȚI DREPTUL LA UN AJUTOR DE 7.000 DE EURO! CEREȚI-VĂ DREPTURILE!

FERMIERI, AVEȚI DREPTUL LA UN AJUTOR DE 7.000 DE EURO! CEREȚI-VĂ DREPTURILE!

02 iunie 2020 - 17:24

FERMIERI, CEREȚI-VĂ DREPTURILE! Un europarlamentar român, membru în Comisia AGRI din Parlamentul European, îndeamnă fermierii români să facă front comun și să-și ceară drepturile. Fermierii au dreptul la un ajutor de criză de 7.000 de euro/fermă. Fermierilor li se spune că au dreptul, dar Ministerul Agriculturii nu le-a comunicat nici până astăzi ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de ajutorul de criză.

PARLAMENTARII UITĂ CĂ ȚĂRANUL ROMÂN NU E PROST!

PARLAMENTARII UITĂ CĂ ȚĂRANUL ROMÂN NU E PROST!

02 iunie 2020 - 16:16

APEL! Uniunea Salvăm Țăranul Român cere modificarea de urgență a legii care a înmulțit taxele pentru țăranii români, cei care produc legume, carne, lapte, etc. și avantajează marile magazine, marii retaileri. Inserăm integral scrisoarea deschisă adresată parlamentarilor români, Ministerului Agriculturii, prin care țăranii, micii fermieri, solicită modificarea de urgență a legii.

MESAJ URGENT APIA pentru TOȚI FERMIERII!

MESAJ URGENT APIA pentru TOȚI FERMIERII!

02 iunie 2020 - 10:04

NU RATA SUBVENȚIA APIA! Depune online cererea la APIA, nu rata subvenția! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește tuturor beneficiarilor că data limită de depunere, fără penalități, a cererilor unice de plată aferente Campanie 2020 este 15 iunie 2020, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Agriculture Equipments prin departamentul APAN Horticultură oferă fermierilor maşini şi echipamente specializate pentru vie şi livezi de la producători de top: Clemens, Manez Lozano, TCM Cancela, Alma, INFACO, Lipco şi alţii, alături de tractoare McCormick (48 - 112CP), atât modele consacrate cât şi modele noi din gama X, modele F100 TOP, X2.30, F70 şi F80. În fiecare zi a târgului Indagra, vizitatorii au avut posibilitatea să deguste vinuri din gama "Caii de la Letea" produse în podgoria Sarica Niculiţei, care recomandă utilajele Clemens şi tractoarele McCormick.

Interviu cu Lucian Milea, specialist pomicultură şi viticultură APAN Horticultură.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Melodia asta-i HIT

Melodia asta-i HIT
- Cum ştii dacă o melodie este HIT în România? Detalii