Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

PREMIERĂ pentru FERMIERII ROMÂNI! CIOBANII ASCULTAȚI la BRUXELLES, la DG AGRI unde se NEGOCIAZĂ SUBVENȚIILE APIA!

Publicat: 11 decembrie 2017 - 20:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PENTRU PRIMA OARĂ, FERMIERII ROMÂNI AU ÎNDRĂZNIT SĂ-ȘI SPUNĂ PUNCTUL DE VEDERE!  Oameni simpli, fără să cunoască pe nimeni din Comisia Europeană, Bruxelles, trei crescători de ovine din România au avut curajul să facă propuneri la DG Agri, Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, pentru alocarea subvențiilor în sectorul ovin.

Cei trei crescători de ovine, Dan Petrescu din Curtea de Argeș, Gheorghe Dănulețiu, celebrul Ghiță Ciobanul, din Jina, Sibiu, și Ionică Sterp din Bihor și-au luat inima-n dinți și au fost la Bruxelles, săptămâna trecută, la Parlamentul European, la OLAF, organizația europeană care se ocupă cu investigarea fraudelor cu bani europeni, dar și la Comisia Europeană, la DG Agri, Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, locul unde se negociază condițiile de acordare a plăților directe pentru fermieri.

Oierii sunt profund nemulțumiți de modul nedrept în care se împart subvențiile pentru sectorul ovin din România. Și aici e vorba mai ales de sprijinul cuplat zootehnic, subvenția  europeană cu cea mai mare valoare din zootehnie, care ar fi împărțită, spun ei, fără să se țină seama de scopul pentru care se acordă acest ajutor european, ameliorarea raselor, creșterea producției de carne, de lapte etc. Paradoxal, banii ar fi direcționați spre cei care se folosesc de certificate de origine suspectate a fi false și fabricate tocmai cu scopul încasării sprijinului cuplat pentru oi. Astfel, este exclusă din ecuație ameliorarea raselor de oi din moment ce banii sunt dați, de exemplu, pentru berbeci de rasă, dar ajung la berbeci care nu au nicio rasă.

Trebuie să facem aici o precizare. Condiția esențială pentru încasarea sprijinului cuplat la animale, în acest caz ovine, este înscrierea acestora în registrele genealogice. Apartenența la o rasă sau alta este dovedită cu registrele genealogice. Ca să fie înscris animalul în registru, e nevoie de un certificat de origine. Așa ar fi început să apară pe piață teancuri de certificate de origine care să transforme brusc berbecii în unii de rasă, acte suspectate a fi false.

AGROINFO v-a prezentat detalii, filmări live, informații despre ce au discutat cei trei crescători de ovine la Parlamentul European și la OLAF.

VEZI AICI CE AU FĂCUT OIERII LA PARLAMENTUL EUROPEAN!

VEZI AICI CE AU FĂCUT OIERII LA OLAF!

Acum vă dezvăluim câte ceva și din discuțiile pe care le-au avut cei trei ciobani cu coordonatorul plăților directe pentru Europa din DG Agri, Comisia Europeană.

O bună lecție pentru funcționarii multor instituții din România este atitudinea funcționarilor din instituțiile europene. Aceștia i-au tratat  cu respect pe fermierii români. Nimeni nu și-a permis să-și amâne întâlnirile cu ciobanii noștri sau să-i abordeze cu superficialitate. La DG Agri li s-a promis o întâlnire informală, a cărei durată trebuia să fie de 30 de minute. Dar coordonatorul departamentului de plăți directe, un italian, a dorit să prelungească întâlnirea la aproape două ore pentru că așa o impuneau discuțiile și funcționarul voia să știe tot ce au fermierii de spus despre acordarea subvențiilor. Nu a contat că această discuție cu cei trei oieri români a trecut mult peste ora la care se încheia programul lui de lucru.

Fermierii români trebuie să știe că de câte ori  s-a cerut consultarea fermierilor europeni în legătură cu acordarea subvențiilor, singura țară de unde nu s-au trimis propuneri la Comisia Europeană a fost România. Funcționarii DG Agri i-au întrebat pe cei trei crescători de ovine: de ce niciun fermier român nu a trimis propuneri înainte de instituirea unei scheme de plată, subvenție, din agricultură?

Oierii le-au spus că nu știau că pot să facă acest lucru, cum nu știu mulți dintre fermierii noștri.oieri-prin-bruxelles_b E bine că măcar acum trei ciobani s-au decis să spargă gheață și să bată la ușile instituțiilor europene pentru a le spune celor care iau decizii cum stă treaba în România cu împărțirea banilor de subvenții.

Cei trei oieri i-au spus funcționarului DG Agri că sprijinul cuplat pentru ovine nu este distribuit corect, că acest sprijin cuplat este legat de controlul oficial al performanțelor, deși nu ar trebui să fie, cum se jonglează cu certificatele de origine pentru animale și că aceste acte ar fi fabricate pe bandă rulantă tocmai în scopul obținerii subvenției. Într-un stil profesional impecabil, funcționarul nu a încheiat discuția cu promisiuni. Și-a notat punct cu punct, a cerut detalii suplimentare și a spus că este obligat ca toate aceste puncte de vedere, venite de la trei ciobani simpli din România, să fie puse în discuția Comisiei Europene pentru modificări care se impun la modul de acordare al subvențiilor.

Subliniem, simpli ciobani, pentru că la revenirea în țară, oierii ne-au spus, amuzându-se de neștiința unora, că sunt deja voci care insistă că nimeni nu rezolvă nimic dacă nu te cunoaște. Vorbe de clacă, cum se spune. Cei care vehiculează astfel de zvonuri, cu certitudine nu au încercat niciodată să bată la ușa unei instituții din Bruxelles. Când un fermier, indiferent cât este de mare sau de mic, are ceva de spus despre plățile directe sau despre fondurile europene pentru dezvoltare rurală, este ascultat la Bruxelles. Și nu este ascultat pe un colț de masă, iar notițele nu se iau pe genunchi. Îi încurajăm pe fermierii noștri să-și spună cu curaj punctul de vedere acolo unde trebuie spus, la Bruxelles.

Pentru a fi o voce cât mai puternică în Europa, cei trei oieri, care au avut curajul să meargă până-n inima instituțiilor europene, vor acum să ia legătura cu asociațiile și federațiile crescătorilor de ovine din mai multe state membre UE.

Vizualizat: 15267 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

UNDE AU DISPĂRUT TERENURILE AGRICOLE DE LA AGENȚIA DOMENIILOR STATULUI?

UNDE AU DISPĂRUT TERENURILE AGRICOLE DE LA AGENȚIA DOMENIILOR STATULUI?

28 septembrie 2020 - 10:02

ACUM SE CAUTĂ HECTARELE DISPĂRUTE ÎN CEAȚĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, spune că a provocat deranj la Agenția Domeniilor Statului (ADS) unde sunt interese mari și unde se menține intenționat o situație cenușie ca să se poată întâmpla lucruri. Șeful de la Agricultură a declarat că se caută acum 110.000 hectare, gestionate de ADS, dar neintabulate.

CÂND PRIMESC FERMIERII ROMÂNI SUBVENȚIE DE 247 EURO/HA?

CÂND PRIMESC FERMIERII ROMÂNI SUBVENȚIE DE 247 EURO/HA?

28 septembrie 2020 - 07:57

SUBVENȚII APIA CA-N VESTUL EUROPEI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, le-a explicat fermierilor, la o întâlnire pe care a avut-o cu aceștia, zilele trecute, la Galați, că subvenția APIA pe hectar de care beneficiază agricultorii din România va ajunge la media europeană abia în 2026. În prezent, fermierii români încasează pe hectar sume mai mici decât media europeană.

SUBVENȚII APIA PĂȘUNE ILEGALE! PRIMAR, VICEPRIMAR ȘI PREȘEDINTE ASOCIAȚIE ȘI-AU ÎMPĂRȚIT ÎNTRE EI BANII DE LA APIA!

SUBVENȚII APIA PĂȘUNE ILEGALE! PRIMAR, VICEPRIMAR ȘI PREȘEDINTE ASOCIAȚIE ȘI-AU ÎMPĂRȚIT ÎNTRE EI BANII DE LA APIA!

27 septembrie 2020 - 08:49

ANCHETA DNA. Un milion de lei, subvenții pentru pășune încasate de la APIA pe acte false, și-au împărțit între ei primarul, viceprimarul comunei Râșca, județul Suceava și președintele Asociației Crescătorilor de Animale Gospodarul Râșca. Cei mai mulți bani ar fi intrat în buzunarele primarului și ale viceprimarului, susține un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție. Cei trei au fost trimiși în judecată.

 

MESAJ DISPERAT CĂTRE GUVERN: FERMIERII ROMÂNI SUNT ÎN PRAGUL FALIMENTULUI!

MESAJ DISPERAT CĂTRE GUVERN: FERMIERII ROMÂNI SUNT ÎN PRAGUL FALIMENTULUI!

27 septembrie 2020 - 07:56

APEL FERMIERI. Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită Domnului Premier Ludovic ORBAN, să dispună măsurile legale urgente, care se impun, pentru ca OUG privind declararea stării de calamitate și OUG pentru amânarea ratelor să fie aprobate în următoarea ședință de Guvern, este mesajul disperat al fermierilor români către Guvern.

Plante vechi de 7.000 de ani ar putea rezolva criza alimentară globală

Plante vechi de 7.000 de ani ar putea rezolva criza alimentară globală

26 septembrie 2020 - 14:39

O varietate de orez veche de 7.000 de ani descoperită în China a fost transformată în cultură comercială care poate fi plantată în deşert, având potenţialul de a ajuta la atenuarea crizei alimentare în regiunile şi ţările cu un climat uscat.

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

25 septembrie 2020 - 17:35

ANULAT! Ziua Recoltei, un eveniment USAMV Cluj, care urma să aibă loc mâine, 26 septembrie, la podgoria cumpărată de USAMV Cluj în localitatea Apoldu de Sus, județul Sibiu, a fost anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile, anunțate pentru sâmbătă, informează un comunicat USAMV Cluj. La eveniment era anunțată și participarea ministrului agriculturii, Adrian Oros.

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

25 septembrie 2020 - 16:44

50 HECTARE TEREN PENTRU TINERII FERMIERI! Guvernul a adoptat în ședința de joi seara, 24 septembrie 2020, hotărârea prin care tinerii fermieri beneficiază de 50 de hectare de teren agricol, concesionat de la stat, anunță un comunicat MADR, transmis pentru AGROINFO.

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

25 septembrie 2020 - 11:41

PREA MULTE FERME DE SUBZISTENȚĂ! O prioritate a Ministerului Agriculturii, pentru perioada următoare, este: ferme mai puține, dar mai puternice. Din 840.000 de ferme (câte au depus anul acesta cererea pentru subvenții la APIA n.r.), 750.000 sunt ferme de subzistență. Noi trebuie să grăbim procesul de comasare, să avem ferme mai puține, ca număr, dar mult mai puternice, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros.

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

25 septembrie 2020 - 09:12

ESTE AMENINȚATĂ INDEPENDENȚA ALIMENTARĂ A ROMÂNIEI. Asociația Fermierilor din România atrage atenția că situația generată de secetă este una extrem de gravă, numărul fermierilor, dar și suprafețele afectate fiind de natură a prefigura un dezastru economic, care finalmente poate pune în pericol independența alimentară a României, susține AFR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

25 septembrie 2020 - 08:39

VIN BANII DE LA APIA! Transfer de bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) către conturile fermierilor români! Anunțul pe care l-a făcut joi seara ministrul agriculturii, Adrian Oros: banii intră în conturile fermierilor începând de astăzi, 25 septembrie 2020.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Testimonial Austral® Plus - Nagy Iuhasz Mihai

Testimonial Austral® Plus - Nagy Iuhasz Mihai

Austral® Plus este un produs complex pentru tratamentul semințelor de cereale ce conține două substanțe active care se completează reciproc (teflutrin – cu efect insecticid și fludioxonil – acțiune fungică). Oferă spectru larg de acțiune împotriva dăunătorilor și bolilor la cereale păioase.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Pisica neagră

Pisica neagră
Un copil întreabă la radio: Detalii