DEZVĂLUIRILE AGROINFO PUN PE JAR MINISTERUL AGRICULTURII! Ministrul agriculturii, Petre Daea, a reacționat violent la dezvăluirile făcute de AGROINFO despre excluderea României de pe lista cu sumele împărțite de Comisia Europeană din rezerva de criză pentru 2017. Concret, statele membre UE primesc, în total, 433 de milioane de euro, pe care le vor împărți fermierilor, chiar acum în decembrie 2017. Fermierii români nu vor primi niciun euro, în decembrie 2017, din acești bani pentru că declarația despre plățile directe a fost completată greșit de autoritățile din România.
Ca să priceapă toți fermierii despre ce este vorba, vă spunem că în decembrie 2017 trebuia să primiți bani în plus la subvenții. De unde ar fi venit acești bani? Din rezerva de criză pentru agricultură, constituită la nivelul Uniunii Europene, și care nu a fost cheltuită în anul 2017. Pentru că nu a fost cheltuită, Comisia Europeană a decis să împartă suma respectivă, concret 433 de milioane de euro, între statele membre UE. Sumele care revin fiecărui stat membru UE în parte sunt stabilite de Comisia Europeană. Din păcate, agricultorii noștri nu vor beneficia în decembrie 2017 de niciun euro din acești bani. De ce? Nu o spunem noi, nu ne permitem noi să spunem de ce, o spune negru pe alb Regulamentul european de punere în aplicare a acestei decizii de împărțire a banilor. Ce scrie în acest Regulament european?
În cazul României, declarația de cheltuieli detaliată nu ține seama întru totul de pragul de 2 000 EUR care se aplică disciplinei financiare în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013. Așadar, în scopul bunei gestiuni financiare, nu ar trebui să se pună la dispoziția României nicio sumă pentru rambursare în această etapă.
REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/2197 AL COMISIEI din 27 noiembrie 2017
Așadar, este cât se poate de limpede. România, respectiv autoritățile din România, au completat declarația de cheltuieli fără să respecte art. 8, alin.1 din Regulamentul (UE) 1.307/2013. Pe scurt și pe înțelesul tuturor, au greșit în declarație. România este singura țară membră UE menționată în acest regulament ca fiind o excepție, adică este exclusă de la împărțirea banilor. Țării noastre nu-i revine nicio sumă pe care să o împartă fermierilor.
Precizăm că acest Regulament este publicat în limba română pe pagina oficială a Comisiei Europene. Este necesară această precizare ca să eliminăm varianta că ar fi o greșeală de interpretare survenită în momentul traducerii regulamentului.
CITEȘTE ȘI: ULTIMA ORĂ! NOU REGULAMENT EUROPEAN pentru SUBVENȚIILE FERMIERILOR!
Cine trebuia să corecteze această declarație astfel încât România să nu fie exclusă de pe lista cu bani? AGROINFO a intrat în posesia unor documente interne, concret a unei corespondențe între DG Agri, Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Comisia Europeană, și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). În această corespondență, Mihail Dumitru, director general adjunct DG Agri atrage atenția șefului APIA, Adrian Pintea, să corecteze declarația cu cheltuieli, e vorba de cheltuielile cu plățile directe pentru 2016, până la termenul limită de 27 octombrie 2017.
România a declarat într-adevăr toate cheltuielile privind anul calendaristic 2016 pentru elementele cu disciplină financiară. Singura excepție sunt cheltuielile declarate pentru schema micilor agricultori.
Vă reamintim că articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 prevede că "rata de ajustare stabilită în conformitate cu articolul 26 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 (rata de disciplină financiară) se aplică numai plăților directe care depășesc 2 000 EUR care urmează să fie acordate agricultorilor în anul calendaristic corespunzător. "
Declararea corectă a sumelor cu privire la elementele cu sau fără disciplină financiară este esențială pentru contabilizarea și controlul adecvat al plafoanelor. Aceste informații sunt, de asemenea, utilizate în contextul calculării sumelor de disciplină financiară care trebuie rambursate, a se vedea articolul 26 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.
Aceste sume de disciplină financiară se calculează pe baza declarațiilor statelor membre din 27 octombrie în vederea adoptării regulamentului de stabilire a sumelor de rambursare înainte de 1 decembrie. Prin urmare, corectitudinea și actualitatea declarațiilor din 27 octombrie este de o importanță deosebită, se spune în această corespondență.
VEZI AICI INTEGRAL TEXTUL DOCUMENTULUI ȘI COPIA ACESTUIA!
AGROINFO l-a întrebat pe ministrul agriculturii, Petre Daea, despre această chestiune, în conferința de presă pe care a susținut-o vineri, 8 decembrie 2017, la Ministerul Agriculturii. Ce spune ministrul agriculturii? Domnia sa e foc și pară pe noi că am îndrăznit să aflăm ce se întâmplă la Bruxelles cu banii pentru fermierii noștri, în loc să fie furios pe subalternii domniei sale cărora, se pare, că le-a păsat prea puțin de acești bani destinați fermierilor din moment ce au neglijat să corecteze un act, respectiva declarație, chiar dacă directorul general adjunct DG Agri sublinia cât de importantă este această declarație pentru banii care li se cuvin fermierilor români și chiar se oferea să-i ajute să completeze.
AGROINFO: Domnule ministru, referitor la cele 433 de milioane de euro din rezerva de criză UE din care nu va ajunge la noi niciun leuț, ce se întâmplă?
PETRE DAEA: Mă așteptam la o întrebare nepregătită. Un răspuns pe tema aceasta vi-l dau foarte în detaliu. Am văzut sigur tot felul de interpretări care mai de care mai bine poziționate, dar niciuna în legătură cu subiectul. Mă așteptam ca astăzi să vină această întrebare pentru că tot sunt pregătit pentru întrebări care nu au legătură cu subiectul. Dar aș vrea să vă dau detalii, în așa fel încât să nu fie niciun fel de interpretare, nu răutăcioasă, lipsită de informații exacte.
E un Regulament 1.306 care spune așa: din suma pe care o are fiecare stat, 1,3% nu se dă ca plăți directe. Sper să fiu bine înțeles, iar dacă nu sunt bine înțeles, voi repeta. 1,3% se pune separat. Banii ăștia îi folosești în momente de criză. Dacă nu îi folosești, vin înapoi, dacă nu apar crizele, vin înapoi. 433, toată lumea s-a ridicat și a spus: domle, 433 a pierdut România, 433 de milioane! Este suma la toate țările. României îi revine undeva la 17 milioane, nu a pierdut România nimic. Îi vin și României, și Croației banii pentru că sunt alte metodologii de lucru, și a Croației, și a României, care sunt diferite de celelalte state pentru că noi nu am intrat în exercițiul acesta decât din 2016 și procedura la noi este un pic întârziată față de procedurile celelalte, a țărilor care au exersat cu acest mecanism și care au primit banii înapoi. Nu-s pierduți banii! Am auzit, sigur, că sunt oameni care se dau jos din avion și pentru a se desfunda la urechi încep să ...când ajung pe stadion de la Bruxelles încep să discute. Eu am înțeles, domle, oamenii sunt cu presiunea asta diferită și dacă este așa, oamenii trebuie să spună ceva și încep să spună aceste lucruri.
Deci, o nimica toată, dragi fermieri, e vorba doar despre 17 milioane de euro, care nu v-ar fi încăput în decembrie în buzunare. Ministrului Petre Daea îi mulțumim că este atât de îngrijorat de ce se întâmplă cu urechile noastre în timpul unui zbor la Bruxelles. Urechile noastre s-au desfundat odată ajunși cu picioarele pe pământ, dar buzunarele fermierilor români sunt tot goale, domnule ministru, să trăiți!