Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

UNDE DUCE NEPĂSAREA UNOR ȘEFI MADR: FERMIERII ROMÂNI PIERD ÎN DECEMBRIE 17 MILIOANE de EURO SUBVENȚII!

Publicat: 11 decembrie 2017 - 12:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DEZVĂLUIRILE AGROINFO PUN PE JAR MINISTERUL AGRICULTURII! Ministrul agriculturii, Petre Daea, a reacționat violent la dezvăluirile făcute de AGROINFO despre excluderea României de pe lista cu sumele împărțite de Comisia Europeană din rezerva de criză pentru 2017. Concret, statele membre UE primesc, în total, 433 de milioane de euro, pe care le vor împărți fermierilor, chiar acum în decembrie 2017. Fermierii români nu vor primi niciun euro, în decembrie 2017, din acești bani pentru că declarația despre plățile directe a fost completată greșit de autoritățile din România.

Ca să priceapă toți fermierii despre ce este vorba, vă spunem că în decembrie 2017 trebuia să primiți bani în plus la subvenții. De unde ar fi venit acești bani? Din rezerva de criză pentru agricultură, constituită la nivelul Uniunii Europene, și care nu a fost cheltuită în anul 2017. Pentru că nu a fost cheltuită, Comisia Europeană a decis să împartă suma respectivă, concret 433 de milioane de euro, între statele membre UE. Sumele care revin fiecărui stat membru UE în parte sunt stabilite de Comisia Europeană. Din păcate, agricultorii noștri nu vor beneficia în decembrie 2017 de niciun euro din acești bani. De ce? Nu o spunem noi, nu ne permitem noi să spunem de ce, o spune negru pe alb Regulamentul european de punere în aplicare a acestei decizii de împărțire a banilor. Ce scrie în acest Regulament european?

În cazul României, declarația de cheltuieli detaliată nu ține seama întru totul de pragul de 2 000 EUR care se aplică disciplinei financiare în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013. Așadar, în scopul bunei gestiuni financiare, nu ar trebui să se pună la dispoziția României nicio sumă pentru rambursare în această etapă.

Regulament_b

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/2197 AL COMISIEI din 27 noiembrie 2017

Așadar, este cât se poate de limpede. România, respectiv autoritățile din România, au completat declarația de cheltuieli fără să respecte art. 8, alin.1 din Regulamentul (UE) 1.307/2013. Pe scurt și pe înțelesul tuturor, au greșit în  declarație. România este singura țară membră UE menționată în acest regulament ca fiind o excepție, adică este exclusă de la împărțirea banilor. Țării noastre nu-i revine nicio sumă pe care să o împartă fermierilor.

Precizăm că acest Regulament este publicat în limba română pe pagina oficială a Comisiei Europene. Este necesară această precizare ca să eliminăm varianta că ar fi o greșeală de interpretare survenită în momentul traducerii regulamentului.

CITEȘTE ȘI: ULTIMA ORĂ! NOU REGULAMENT EUROPEAN pentru SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

Cine trebuia să corecteze această declarație astfel încât România să nu fie exclusă de pe lista cu bani? AGROINFO a intrat în posesia unor documente interne, concret a unei corespondențe între DG Agri, Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Comisia Europeană, și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). În această corespondență, Mihail Dumitru, director general adjunct DG Agri atrage atenția șefului APIA, Adrian Pintea, să corecteze declarația cu cheltuieli, e vorba de cheltuielile cu plățile directe pentru 2016, până la termenul limită de 27 octombrie 2017.

România a declarat într-adevăr toate cheltuielile privind anul calendaristic 2016 pentru elementele cu disciplină financiară. Singura excepție sunt cheltuielile declarate pentru schema micilor agricultori.

Vă reamintim că articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 prevede că "rata de ajustare stabilită în conformitate cu articolul 26 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 (rata de disciplină financiară) se aplică numai plăților directe care depășesc 2 000 EUR care urmează să fie acordate agricultorilor în anul calendaristic corespunzător. "

Declararea corectă a sumelor cu privire la elementele cu sau fără disciplină financiară este esențială pentru contabilizarea și controlul adecvat al plafoanelor. Aceste informații sunt, de asemenea, utilizate în contextul calculării sumelor de disciplină financiară care trebuie rambursate, a se vedea articolul 26 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.

Aceste sume de disciplină financiară se calculează pe baza declarațiilor statelor membre din 27 octombrie în vederea adoptării regulamentului de stabilire a sumelor de rambursare înainte de 1 decembrie. Prin urmare, corectitudinea și actualitatea declarațiilor din 27 octombrie este de o importanță deosebită, se spune în această corespondență.

VEZI AICI INTEGRAL TEXTUL DOCUMENTULUI ȘI COPIA ACESTUIA!

AGROINFO l-a întrebat pe ministrul agriculturii, Petre Daea, despre această chestiune, în conferința de presă pe care a susținut-o vineri, 8 decembrie 2017, la Ministerul Agriculturii. Ce spune ministrul agriculturii? Domnia sa e foc și pară pe noi că am îndrăznit să aflăm ce se întâmplă la Bruxelles cu banii pentru fermierii noștri, în loc să fie furios pe subalternii domniei sale cărora, se pare, că le-a păsat prea puțin de acești bani destinați fermierilor din moment ce au neglijat să corecteze un act, respectiva declarație, chiar dacă directorul general adjunct DG Agri sublinia cât de importantă este această declarație pentru banii care li se cuvin fermierilor români și chiar se oferea să-i ajute să completeze.

AGROINFO: Domnule ministru, referitor la cele 433 de milioane de euro din rezerva de criză UE din care nu va ajunge la noi niciun leuț, ce se întâmplă?

PETRE DAEA: Mă așteptam la o întrebare nepregătită. Un răspuns pe tema aceasta vi-l dau foarte în detaliu. Am văzut sigur tot felul de interpretări care mai de care mai bine poziționate, dar niciuna în legătură cu subiectul. Mă așteptam ca astăzi să vină această întrebare pentru că tot sunt pregătit pentru întrebări care nu au legătură cu subiectul. Dar aș vrea să vă dau detalii, în așa fel încât să nu fie niciun fel de interpretare, nu răutăcioasă, lipsită de informații exacte. 

E un Regulament 1.306 care spune așa: din suma pe care o are fiecare stat, 1,3% nu se dă ca plăți directe. Sper să fiu bine înțeles, iar dacă nu sunt bine înțeles, voi repeta. 1,3% se pune separat. Banii ăștia îi folosești în momente de criză. Dacă nu îi folosești, vin înapoi, dacă nu apar crizele, vin înapoi. 433, toată lumea s-a ridicat și a spus: domle, 433 a pierdut România, 433 de milioane! Este suma la toate țările. României îi revine undeva la 17 milioane, nu a pierdut România nimic. Îi vin și României, și Croației banii pentru că sunt alte metodologii de lucru, și a Croației, și a României, care sunt diferite de celelalte state pentru că noi nu am intrat în exercițiul acesta decât din 2016 și procedura la noi este un pic întârziată față de procedurile celelalte, a țărilor care au exersat cu acest mecanism și care au primit banii înapoi. Nu-s pierduți banii! Am auzit, sigur, că sunt oameni care se dau jos din avion și pentru a se desfunda la urechi încep să ...când ajung pe stadion de la Bruxelles încep să discute. Eu am înțeles, domle, oamenii sunt cu presiunea asta diferită și dacă este așa, oamenii trebuie să spună ceva și încep să spună aceste lucruri.

Deci, o nimica toată, dragi fermieri, e vorba doar despre 17 milioane de euro, care nu v-ar fi încăput în decembrie în buzunare. Ministrului Petre Daea îi mulțumim că este atât de îngrijorat de ce se întâmplă cu urechile noastre în timpul unui zbor la Bruxelles. Urechile noastre s-au desfundat odată ajunși cu picioarele pe pământ, dar buzunarele fermierilor români sunt tot goale, domnule ministru, să trăiți!

 

 

Vizualizat: 9860 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

PRODUCȚIA DE SEMINȚE A UE, AFECTATĂ DE SECETĂ!

PRODUCȚIA DE SEMINȚE A UE, AFECTATĂ DE SECETĂ!

24 septembrie 2020 - 14:06

PRODUCȚIE PORUMB. În ciuda unei creșteri cu 16% a suprafețelor europene de porumb în 2020, culturile au fost afectate de vreme dificilă în această vară: condiții nefavorabile în momentul răsăririi, valuri puternice de căldură cu maxime record în august și septembrie, secetă pedologică şi atmosferică extremă, toate acestea împiedică producătorii să își atingă obiectivele pentru acest sezon.

AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO/FERMĂ! MESAJUL APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO/FERMĂ! MESAJUL APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

24 septembrie 2020 - 10:19

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), aduce la cunoștința fermierilor lansarea a 3 noi scheme de sprijin în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020, respectiv în sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine și / sau caprine, dar și în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi.

SANCȚIUNI APIA pentru AJUTOARELE MICILOR FERMIERI ACORDATE PE MĂSURA 21!

SANCȚIUNI APIA pentru AJUTOARELE MICILOR FERMIERI ACORDATE PE MĂSURA 21!

24 septembrie 2020 - 09:22

AJUTOARE CRIZĂ. Verificările în teren efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru ajutoarele acordate în cadrul Măsurii 21, ajutoare excepționale pentru pierderile cauzate de criza sanitară, se pot solda cu aplicarea unor sancțiuni crescătorilor de animale și cultivatorilor de legume, fructe și cartofi.

CONTROLUL APIA ÎN TEREN PENTRU AJUTOARELE ACORDATE MICILOR FERMIERI PE MĂSURA 21!

CONTROLUL APIA ÎN TEREN PENTRU AJUTOARELE ACORDATE MICILOR FERMIERI PE MĂSURA 21!

24 septembrie 2020 - 08:36

AJUTOARE CRIZĂ! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat miercuri, 23 septembrie 2020, lansarea Măsurii 21 prin care sunt acordate ajutoare crescătorilor de ovine/caprine, crescătorilor de bovine care dețin sub 91 de capete bovine și cultivatorilor de legume și fructe. Cererile se depun la APIA din data 25 septembrie 2020. APIA va efectua controale în teren pentru aceste ajutoare.

APIA: CERERILE PENTRU AJUTOR CRIZĂ MĂSURA 21 SE DEPUN ÎN PERIOADA 25 SEPTEMBRIE - 23 OCTOMBRIE 2020!

APIA: CERERILE PENTRU AJUTOR CRIZĂ MĂSURA 21 SE DEPUN ÎN PERIOADA 25 SEPTEMBRIE - 23 OCTOMBRIE 2020!

23 septembrie 2020 - 20:12

APIA ANUNȚĂ! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță lansarea în perioada 25 septembrie – 23 octombrie 2020 a sesiunii de depunere a cererilor de sprijin pentru măsura 21 „Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOARE PENTRU LEGUMICULTORI!

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOARE PENTRU LEGUMICULTORI!

23 septembrie 2020 - 19:23

AJUTOR CRIZĂ. Ministerul Agriculturii a transmis astăzi către AGROINFO Ghidul Măsurii 21. Vă punem la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie pentru a solicita acest ajutor la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

AJUTOARE DE CRIZĂ MICI FERMIERI! MADR ANUNȚĂ ASTĂZI CĂ S-A PUBLICAT GHIDUL MĂSURII 21!

AJUTOARE DE CRIZĂ MICI FERMIERI! MADR ANUNȚĂ ASTĂZI CĂ S-A PUBLICAT GHIDUL MĂSURII 21!

23 septembrie 2020 - 17:35

ANUNȚ! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO,  publicarea ghidului Măsurii 21 privind acordarea unui sprijin temporar cu caracter excepțional, ca răspuns la criza sanitară generată de epidemia de COVID-19.

PLĂȚILE ANUNȚATE ASTĂZI DE APIA!

PLĂȚILE ANUNȚATE ASTĂZI DE APIA!

23 septembrie 2020 - 15:57

COMUNICAT. Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii că a efectuat verificarea cererilor de sprijin depuse de fermieri în perioada 03 - 15 septembrie 2020 pentru Schema de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică.

CRESC AJUTOARELE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

CRESC AJUTOARELE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

23 septembrie 2020 - 14:45

MAI MULȚI BANI PENTRU ZOOTEHNIE! Bugetul pentru plățile fermierilor nu se va împărți egal pentru cele două sectoare, vegetal și zootehnie, în noul exercițiu financiar 2021-2027. Pentru fermele de animale, Ministerul Agriculturii a pregătit cea mai mare parte a bugetului, 60%, vegetalului revenindu-i 40%. Crescătorii de animale nu au niciun profit, toată lumea s-a concentrat pe vegetal, a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru.

MINISTRUL AGRICULTURII, LA CULES DE STRUGURI LA PODGORIA USAMV CLUJ!

MINISTRUL AGRICULTURII, LA CULES DE STRUGURI LA PODGORIA USAMV CLUJ!

23 septembrie 2020 - 13:46

ZIUA RECOLTEI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, participă sâmbătă, 26 septembrie 2020, la culesul viei la Podgoria de la Apoldu de Sus, județul Sibiu, cumpărată recent de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca, anunță USAMV Cluj, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia Syngenta în cultura mărului - testimonial Octavian Drăgan, jud. Bistrița Năsăud

Tehnologia Syngenta în cultura mărului - testimonial Octavian Drăgan, jud. Bistrița Năsăud

Octavian Drăgan administrează de 35 de ani o fermă pomicolă de măr, prun și cireș, aflată în localitatea Ghinda din județul Bistrița Năsăud. Ferma are o suprafaţă de 42ha, din care plantațiile de măr ocupă o suprafață de 26ha, iar în fiecare sezon, Octavian apelează cu încredere la produsele Syngenta pentru protecția plantelor.

 

Cei mai de bază aliați ai săi împotriva bolilor și dăunătorilor din livadă sunt

Alături de Syngenta, Octavian se simte ca într-o familie și apreciază recomandările echipei tehnice, care l-au ajutat să ofere pe piață mere sănătoase și de calitate.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

SMS pentru PISI...

SMS pentru PISI...
SMS: „Bună pisi! Ce faci? Ce zici dacă ne vedem în seara asta? Iau acum o sticlă de vin... apartamentul este al nostru!”. Detalii