VOCEA FERMIERULUI! Fermierul Cornel Stroescu, din județul Mehedinți, președintele Camerei Agricole, ne-a transmis o scrisoare în care-și expune opinia virulentă vizavi de proiectul de lege propus de Federația Națională PRO AGRO prin care fermierii să fie obligați, când depun cererea pentru subvenții la APIA, să achite o cotizație de 0,50 euro/ha.
Citesc cu uimire propunerea organizației PRO AGRO pentru o taxă de 50 eurocenți/hectar pentru fiecare fermier. Îmi este greu să accept că o organizație, cum se pretinde că este la nivel național, PRO AGRO, vine cu o astfel de propunere aberantă pentru fermierii pe care ar trebui să-i ajute, să-i reprezinte, nu să-i împovăreze cu alte taxe și alea plătite din subvenții deja impozitate și care subvenții sunt cele mai mici din UE!
Le aduc aminte că fermierul român, agricultorul, este încărcat de taxe și plătește taxe și impozite către statul român, încât încă o taxă venită din partea unei organizații care îi reprezintă, PRO AGRO, nu-și are rostul pentru fermieri! Ca atare, nici măcar nu trebuie rostită sau luată în discuție!
Mai mult decât atât nu înțeleg, de fapt, contra sumei de bani pe care fermierul o plătește ce servicii ar primi acesta în schimb? Până acum, nu am văzut niciun avantaj pentru fermierul român!! Să se fi gândit oare că nu suntem afiliați la mari organizații europene? Pentru ce să plătim sute de mii de euro unor organizații europene?!?! Niciodată acele organizații nu vor lupta pentru drepturile noastre sau pentru subvențiile noastre să le avem mai mari sau cel puțin egale cu ale lor !!!!
Pentru ce să băgăm sute de mii de euro în buzunarele acestora?! Nu sunt de acord cu această taxă instituită prin propunerea legislativă inițiată de PRO AGRO!
Cu atât mai puțin îmi vine să cred că fermierii din PRO AGRO, dacă sunt fermieri prin PRO AGRO, ar fi venit cu această propunere pentru că nu se specifică cine mai exact din PRO AGRO a avut această gândirea "sclipitoare" în defavoarea fermierului. Sau lucrurile s-au petrecut la fel cum s-a întâmplat în LAPAR atunci când a venit vorba de TVA-ul la cereale, chipurile, „fermierii din LAPAR vor revenirea la TVA-ul pentru cereale”. Dealtfel, aceste organizații, nu știu cât de profesionale sunt și nu știu interesele cui le reprezintă că, din ceea ce aud și văd, sub nici o formă nu e vorba să susțină și să reprezinte interesele fermierului român. Și când spun asta mă bazez pe experiența avută de mine până acum.
În opinia mea, interesele noastre, ale fermierilor români, sunt: să fim organizați și să ne putem vinde produsele la un preț corect, produsele noastre să ajungă la oameni, să le consume proaspete, produse de calitate, să avem banca noastră care să ne finanțeze, să fim asigurați că suntem despăgubiți atunci când culturile noastre agricole sunt afectate de secetă, de îngheț, să nu mai vindem terenul străinilor!
Păi, lucrurile astea nu le prea văd în propuneri legislative cu efect și temei la nivel național. Să fie o propunere legislativă prin care să unim toti fermierii la nivel national, nu să fie scindați în bisericuțe, grupuri și grupulețe și așa mai departe. Să fim cu toții într-o organizație puternică și care să lupte cu adevărat pentru drepturile noastre la nivel national. Din păcate, Guvernul și Ministerul Agriculturii pun piedici unei astfel de organizări. Pentru ce să dăm banii unor organizații?! Înainte de a ne cere cotizații trebuie să demonstreze această organizație că este utilă pentru interesul fermierului român.
Corect și logic este: întâi oferă-mi servicii și atunci și eu îți plătesc serviciile. Și când mă duc la pâine, întâi mi se dă pâinea și pe urmă mi se iau banii!
Cornel Stroescu, președinte Camera Agricolă Mehedinți
ATENȚIE! Aceasta este opinia unui fermier, iar acesta își asumă întreaga responsabilitate a celor afirmate. Nu reflectă poziția AGROINFO.