Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

LEGE PROPUSĂ DE PRO AGRO: TAXĂ DE 0,50 EURO/HA pentru FIECARE FERMIER!

Publicat: 07 martie 2018 - 20:22
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

COTIZAȚII PENTRU ORGANIZAȚII! Federația Națională PRO AGRO propune o lege prin care fiecare fermier, cu excepția celor care exploatează până-n 5 ha, să fie obligat să achite o taxă, o cotizație de 0,50 euro/ha. Banii strânși astfel vor intra în buzunarele organizațiilor profesionale din agricultură. Cu o evidentă grabă, proiectul de lege propune ca taxa să se strângă începând din anul 2018. Adică, chiar din acest an! Asta înseamnă că PRO AGRO are siguranța adoptării acestei legi mâine, ca să fim ironici.

Proiectul de lege propune ca fermierilor români să li se rețină această taxă/cotizație din subvențiile agricole care li se cuvin anual.  În momentul în care depun cererea unică pentru subvenții la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), fermierii să fie obligați să completeze și o cerere în care să spună la ce organizație din agricultură merg banii. 

Se instituie începând cu anul de cerere unică de plată pe suprafaţă 2018 o cotizație profesională agricolă aplicată fermierilor pentru finanțarea Asociațiilor profesionale membre ale unei Organizațiilor Profesionale/Interprofesionale reprezentative din sectorul agroalimentar.

Fermierii care au obligația plății cotizaţiei profesionale agricole sunt fermieri activi. Sunt exceptați la plata cotizației profesionale agricole fermierii care depun anual o cerere unică de plată pentru suprafaţă agricolă mai mică sau egală cu 5 ha și/sau un număr de animale declarat mai mic sau egal cu 10 ha echivalent în UVM.

Plata cotizației profesionale agricole se face anual prin reținerea unei sume de 0.5 euro/ha sau echivalent UVM, echivalent în lei.
Fermierii care depun anual cerere unică de plată pentru suprafaţă agricolă și/sau animale declarate au obligația de a completa odată cu cererea unică și cererea prin care își exprimă opțiunea de a nominaliza Organizația Profesională/Interprofesională reprezentativă beneficiară a acestei cotizații profesionale agricole.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură va vira în contul Organizației Profesionale/Interprofesionale reprezentativă sumele de bani cu titlu de cotizație profesională agricolă din schema de sprijin instituită pe baza unor ajutoare naționale din sectorul vegetal și/sau zootehnic, se arată în Legea lui PRO AGRO.

Să le luăm pe rând. PRO AGRO, prevăzător și știind că este interzis să condiționezi încasarea unei subvenții europene, propune ca taxa să fie reținută de APIA din ajutoarele naționale acordate fermierilor din sectoarele vegetal și zootehnic. Adică, dragi fermieri, pe lângă impozitele pe subvenții, nelegale oricum, mai plătiți o taxă ca să fiți reprezentați. Nu știm cu cine s-a sfătuit PRO AGRO în elaborarea acestui proiect de lege, dar fiind vorba de o taxă obligatorie aceasta ne duce cu gândul spre probleme fiscale sau de fiscalitate.

Cine poate să propună în România o astfel de lege prin care un cetățean român, fie el fermier sau nu, să achite o taxă obligatorie, cotizație?

Articolul 74, alin.1 Constituția României: Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

Articolul 74, alin. 2 Constituția României: Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea.

 

 

Vizualizat: 3389 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
agronomul
|
03. 08, 2018. Thursday 07:37
Va avea soarta asa zisului fond mutual ! Fermierii gospodari nu arunca banii pe orice ! Deci intai banii si pe urma mai vedeti daca faceti ceva pentru fermieri ! Sa avem rezon !
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

De mare ajutor

De mare ajutor
Un preot observă pe cealaltă parte a străzii un copil care nu ajungea la sonerie, deşi se chinuia de numa', numa'. Detalii