MODIFICĂRILE PENTRU SUBVENȚII APIA, ÎN VIGOARE! Ordinul 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi, Ordinul subvențiilor APIA, a fost modificat în decembrie 2018 de Ministerul Agriculturii. Schimbările vizează criterii de eligibilitate pentru anumite scheme de plată. Astăzi, Ordinul subvențiilor APIA, cu toate modificările operate, a apărut în Monitorul Oficial. Deci, este în vigoare.
Ordinul subvențiilor cu toate modificările făcute a apărut astăzi, 17 ianuarie 2019, în Monitorul Oficial nr. 45. AGROINFO vă pune la dispoziție principalele modificări din Ordinul 619/2015.
SUBVENȚIA PENTRU PĂȘUNI! ACTE PENTRU APIA!
Articolul 7, alineatul (1), litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:
„c) copie conform cu originalul a hotărârii adunării generale a asociaţilor privind utilizarea fondurilor. Acest document poate fi prezentat până la data-limită de depunere a cererilor cu întârziere. În cazul în care aceste forme de organizare nu respectă încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha. asigurată cu animalele membrilor, activitatea agricolă minimă constă inclusiv în
realizarea unui cosit anual pe pajiştile permanente aflate în proprietate. Activitatea agricolă minimă prin cosit anual pe pajiştile permanente se face în perioada 15 iunie-1 august a anului de cerere. În cazul pajiştilor permanente aflate sub angajamente în
cadrul Măsurii 10 «Agromediu şi climă», cositul se efectuează numai după data stabilită în fişa pachetului/ subpachetului/ variantei corespunzătoare şi trebuie efectuat până la 15 octombrie. Formele asociative de proprietate prezintă la APIA facturile valorificării fânului şi/sau documente contabile de gestiune privind depozitarea fânului pentru consumul cu animalele deţinute şi/sau centralizatorul repartizării fânului rezultat către membrii formei asociative de proprietate, pe baza semnăturii membrilor, până la data de 15 octombrie a anului de cerere.”
Utilizatorii de pajişti permanente, persoane fizice sau juridice de drept privat, altele decât cele menţionate la art. 7 alin. (1) şi art. 6, desfăşoară cel puţin o activitate agricolă minimă pe pajiştile permanente aflate la dispoziţia lor în condiţiile legii, , în calitate de fermieri activi și prezintă, după caz, documentele prevăzute la art. 5 alin. (1) şi (2) din Ordonanța 3/2015, precum şi:
a) la depunerea cererii unice de plată la APIA, copie a cardului exploataţiei zootehnice în care sunt înregistrate animalele sau adeverinţă eliberată de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, din care să rezulte codul exploataţiei înscrise în RNE valabil la data depunerii cererii unice de plată, în cazul în care fermierul deţine animale și/sau;
b) până la data de 15 octombrie a anului de cerere, documentele privind depozitarea/valorificarea fânului, în situația în care fermierul nu asigură încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha. Fără a aduce atingere prevederilor Ordinului nr. 352/636/54/2015, activitatea agricolă minimă prin cosit anual pe pajiştile permanente se face în perioada 15 iunie-1 august a anului de cerere. În cazul pajiştilor permanente aflate sub angajamente în cadrul Măsurii 10 «Agromediu şi climă», cositul se efectuează numai după data stabilită în fişa pachetului/subpachetului/ variantei corespunzătoare şi trebuie efectuat până la 15 octombrie a anului de cerere. Documentele doveditoare privind depozitarea/valorificarea fânului sunt:
(i) declaraţia privind depozitarea fânului, în cazul persoanelor fizice, sau documentele contabile de gestiune, în cazul persoanelor juridice;
(ii) fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice, sau factura fiscală, în cazul persoanelor juridice.” INTEGRAL AICI: ORDINUL SUBVENȚIILOR APIA, MODIFICAT! NOI CONDIȚII SUBVENȚIA pentru PĂȘUNE!
MODIFICĂRI SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIE!
SPRIJIN CUPLAT BIVOLIȚE DE LAPTE
„Bivoliţele de lapte pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei.”
ACT ATAȘAT CERERII APIA PENTRU SCZ BIVOLIȚE DE LAPTE:
Adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea/înregistrarea bivoliţelor pentru care se solicită sprijin cuplat, în registrul genealogic al rasei, avizată de către Agenţia Naţională pentru Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu", denumită în continuare ANZ, după caz.”
SPRIJIN CUPLAT OVINE
„Berbecii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală. Efectivul de femele ovine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se acordă SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un berbec înscris în registrul genealogic al aceleiaşi rase, secțiunea principală, la 35 de femele ovine. Efectivul de femele ovine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic pentru care se acordă SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un berbec cu certificat de origine.”
ACT ATAȘAT CERERII APIA PENTRU SCZ OVINE/CAPRINE:
„Documentul specific pentru SCZ ovine/caprine care atestă condiţiile: adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea berbecilor/ţapilor în registrul genealogic al rasei și înscrierea/înregistrarea oilor sau caprelor în registrul genealogic al rasei, pentru care se solicită SCZ, şi respectarea raportului de maximum 35 de femele ovine/caprine la un berbec/ţap înscris în registrul genealogic al rasei, avizată de către ANZ prin oficiile pentru zootehnie judeţene, după caz, sau adeverinţa eliberată de oficiul pentru zootehnie judeţean, prin care se confirmă respectarea raportului de maximum 35 femele ovine/caprine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic la un berbec/ţap cu certificat de origine.
SPRIJIN CUPLAT CAPRINE
„Țapii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală. Efectivul de femele caprine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se acordă SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un ţap înscris în registrul genealogic al aceleiaşi rase, secțiunea principală, la 35 de femele caprine. Efectivul de femele caprine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic, pentru care se acordă SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un ţap cu certificat de origine la 35 de femele caprine.”
SPRIJIN CUPLAT VACI DE CARNE
„ Vacile de carne şi/sau vacile metise cu rase de carne pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei şi taurii de reproducţie din rase de carne pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrişi în registrul genealogic al rasei.”
ACT ATAȘAT CERERII APIA PENTRU SCZ TAURINE DIN RASE DE CARNE:
Pentru taurii de reproducţie din rase de carne, vacile din rase de carne, vacile metise cu rase de carne, tineretul mascul şi/sau femel din rase de carne şi tineretul mascul şi/sau femel metis cu rase de carne, adeverinţa eliberată de agenţia/asociaţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei, care certifică rasa pentru animalele solicitate, prin
verificarea datelor din certificatele de origine, buletinele de însămânţări artificiale/documentele de montă naturală, precum şi înscrierea/înregistrarea, după caz, în registrul genealogic al rasei pentru taurii de reproducţie din rase de carne, vacile din rase de carne şi vacile metise cu rase de carne, avizată de ANZ prin oficiile judeţene, după caz.
SPRIJIN CUPLAT VACI DE LAPTE
”Să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei.” Până acum, erau exceptate de la această condiție vacile de lapte din zona montană. Așadar, a fost eliminată această excepție.
ACT ATAȘAT CERERII APIA PENTRU SCZ VACI DE LAPTE:
Adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea/înregistrarea vacilor de lapte, pentru care se solicită SCZ, în registrul genealogic al rasei, avizată de ANZ, după caz.
MODIFICĂRI SPRIJIN CUPLAT VEGETAL!
SPRIJIN CUPLAT SOIA!
Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare este 31 martie a anului următor anului de cerere pentru următoarele documente:
a) factura de vânzare a mărfii sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, pentru minimum 1.300 kg boabe soia/ha comercializată;
b) note de intrare/recepţie a furajelor de soia procesate pentru consumul cu animalele sau păsările pe care le deţine în fermă, pentru minimum 1.300 kg boabe soia/ha utilizată în consumul propriu la nivelul fermei;
c)contractul comercial de vanzare/cumparare a marfii, in cazul in care valorificarea productiei minime de 1.300kg/ha s-a facut in baza acestuia, însoțit de documentele prevazute la lit. a);
d) în situația în care fermierul are și calitatea de procesator, înregistrat pentru siguranța alimentelor la ANSVSA, acesta face dovada procesării producției minime de 1,3 tone/ha prin documente contabile interne.
e) factura sau bonul fiscal de achiziţie a seminţelor şi documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea "sămânţă admisă pentru însămânţare", sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea "Necesar propriu" şi "Interzisă comercializarea" sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate.În cazul utilizării seminței certificate oficial din producția proprie, fermierul prezintă documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de sămânță,
Termenul final de depunere la APIA este 30 aprilie a anului următor anului de cerere pentru următoarele documente:
În cazul loturilor semincere, fermierul prezintă:
Factura pentru servicii multiplicare soia, emisă către menţinătorul sau deţinătorul soiului, din care să reiasă că i-a livrat minimum 1.300 kg sămânţă certificată/ha. În situaţia în care factura pentru servicii multiplicare samanta soia este emisă către deţinătorul soiului, prezintă şi contractul dintre menţinătorul şi deţinătorul soiului; şi/sau
Factura de comercializare a minimum 1.300 kg sămânţă certificată/ha sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol din care să reiasă comercializarea a minimum 1.300 kg sămânţă certificată/ha emise către terţi ale căror exploatatii sunt situate pe teritoriul national;
SPRIJIN CUPLAT MAZĂRE BOABE ȘI FASOLE BOABE!
Fermierii care solicită la APIA sprijin cuplat livrează cantitatea minimă de 1,9 tone/ha mazăre boabe şi/sau de 0,85 tone/ha fasole
boabe la o unitate de industrializare/procesare înregistrată pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008, sau autorizată/înregistrată potrivit prevederilor Ordinului președintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 44 din 14 aprilie 2017 pentru aprobarea Normei sanitatre veterinare privind procedura de autorizare/înregistrare sanitar-veterinară a unităților ce desfășoară activități în domeniul hranei pentru animale și a mijloacelor de transport al hranei pentru animale şi pentru modificarea anexei nr. 6 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
Termenul final de depunere la APIA este 1 decembrie a anului de cerere pentru următoarele documente doveditoare:
a) factura de livrare a producţiei minime sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol;
b) factura sau bonul fiscal de achiziţie a seminţelor şi documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea "sămânţă admisă pentru însămânţare" sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea "Necesar propriu" şi "Interzisă comercializarea" sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate. În cazul utilizării seminței certificate oficial din producția proprie, fermierul prezintă documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de sămânță.
SPRIJIN CUPLAT SĂMÂNȚA DE CARTOF!
În cazul utilizării seminţei certificate oficial din producţia proprie, fermierul prezintă documentul/documentele oficial/oficiale de certificare a lotului/loturilor de sămânţă, cu menţiunea «Necesar propriu». Acestea se prezintă la APIA până la data limită de depunere a cererilor unice de plată.
SPRIJIN CUPLAT LEGUME CULTIVATE ÎN SERE
Dovada comercializării legumelor cultivate în spații protejate o constituie factura/facturile sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol depuse la APIA până la data de 1 noiembrie a anului de cerere.
Castraveţii destinaţi industrializării se comercializează către unităţi de industrializare înregistrate pentru siguranţa alimentelor potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008.
Documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea «sămânţă admisă pentru însămânţare», sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea «Necesar propriu» şi «Interzisă comercializarea» sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate şi factura de achiziţie a seminţei, se depune la APIA până la data de 1 noiembrie a anului de cerere. Documentele care atestă calitatea seminţelor certificate autohtone se vizează în prealabil de inspectoratul teritorial pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor de pe raza teritorială în care fermierul îşi desfăşoară activitatea sau de Laboratorul central pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor. În cazul utilizării seminţei certificate oficial din producţia proprie, fermierul prezintă documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de sămânţă.
În situația în care solicitantul sprijinului cuplat în sectorul vegetal comercializează producția prin intermediul unui grup/unei organizații de producători, recunoscut(e) de MADR, sau al unei cooperative agricole înființate conform prevederilor Legii cooperației agricole nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare, care au ca obiect de activitate vânzarea producției, ca membru sau nemembru al acestor forme asociative, actele doveditoare ale cantității livrate către grup/organizație/cooperativă sunt fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol sau copia facturii/facturilor, cu respectarea
legislației în vigoare privind valoarea producției comercializate, în cazul grupurilor/organizațiilor de producători.
Solicitanții mai prezintă și:
a) copie de pe actul de înregistrare la Oficiul registrului comerțului în a cărui rază teritorială își are sediul grupul/organizația/cooperativa;
b) adeverință prin care fac dovada că sunt membri ai grupului/organizației de producători/cooperativei prin care valorifică producția sau adeverință prin care nemembrii fac dovada că producția a fost livrată prin forma asociativă;
c) copia contractului încheiat între grup/organizație/cooperativă și cumpărător, care cuprinde tabelul cu fermierii care au comercializat producția prin forma de organizare.
ALTE MODIFICĂRI DIN ORDIN AICI:
SUBVENȚII APIA! NOI CONDIȚII PENTRU AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU VEGETAL!
PLATA PE ÎNVERZIRE! ALTĂ PERIOADĂ DE ÎNSĂMÂNȚARE STRAT VEGETAL. INTERZISE ÎNGRĂȘĂMINTELE!
SUBVENȚII APIA! PLATA COMPENSATORIE PE HECTAR, REGULI NOI!