Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

PLATA PE ÎNVERZIRE! ALTĂ PERIOADĂ DE ÎNSĂMÂNȚARE STRAT VEGETAL. INTERZISE ÎNGRĂȘĂMINTELE!

Publicat: 21 decembrie 2018 - 10:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII APIA! Ministerul Agriculturii a modificat Ordinul subvențiilor, Ordinul 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi din agricultură. AGROINFO v-a prezentat deja o parte dintre schimbările făcute la condițiile de eligibilitate pentru anumite scheme de plată. Vă prezentăm și modificările aduse în condițiile obligatorii pentru plata pe înverzire.

Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu - MODIFICĂRI!

La articolul 86, alineatele (4) și (6) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(4) Zonele cu specii forestiere cu ciclu scurt de producţie declarate zone de interes ecologic sunt considerate doar cele cultivate cu specii forestiere cu ciclu scurt de producţie indigene, respectiv: salcie (Salix spp), plop alb (Populus alba), plop negru (Populus nigra), inclusiv pe parcelele cu suprafeţe mai mici de 0,3 ha. Ciclul maxim de recoltă, cerinţele privind utilizarea îngrăşămintelor minerale şi a produselor de protecţia plantelor sunt prevăzute în anexa nr. 8.”

VECHEA FORMULARE: Zonele cu specii forestiere cu ciclu scurt de producție sunt considerate doar cele cultivate cu salcie
(Salix L), plop alb (Populus alba) și plop negru (Populus nigra), inclusiv pe parcelele cu suprafețe mai mici de 0,3 ha. Ciclul maxim de recoltă, cerințele privind utilizarea îngrășămintelor minerale și a produselor de protecția plantelor sunt prevăzute în anexa nr. 8.

După cum se observă, în vechea formulare  nu este specificat că aceste zone sunt declarate de interes ecologic. În noua formulare, se face această mențiune.

„(6) Zonele cu strat vegetal sunt suprafețele arabile cultivate cu amestecurile de specii de culturi incluse în anexa nr. 9, care nu participă la calculul diversificării culturilor și care asigură acoperirea solului pe o perioadă de cel puțin 8 săptămâni. Înființarea stratului vegetal ca zonă de interes ecologic se face după recoltarea culturii principale declarate în anul de cerere. Fermierii notifică la APIA, data răsăririi stratului vegetal. Proporția dintre cele două specii din cadrul unui amestec de specii de culturi se stabilește de către fermier, astfel încât ambele specii să fie identificate la controlul pe teren care se efectuează de APIA. Perioada de
însămânțare a stratului vegetal este 1 iulie -1 octombrie. Zonele acoperite cu strat vegetal nu includ zonele acoperite de culturi de iarnă semănate în mod normal în vederea recoltării sau a pășunatului și nici culturile înființate pentru pachetele 4 și 7 ale măsurii 10 «Agromediu și climă» din PNDR 2014-2020, aflate în derulare. Zonele cu strat vegetal participă la respectarea GAEC 4 și se pot înființa inclusiv pe parcelele cu suprafețe mai mici de 0,3 ha.”

DIFERENȚA ÎNTRE VECHEA FORMULARE ȘI NOUA FORMULARE: Până acum, perioada de însămânțare a stratului vegetal era 1 august-1 octombrie. În urma schimbării făcută în acest articol din Ordinul 619/2015, perioada de însămânțare a stratului vegetal începe de la 1 iulie și se încheie tot la 1 octombrie.

ARTICOL NOU ÎN ORDINUL SUBVENȚIILOR! La articolul 86, după alineatul (11) se introduce un nou alineat, alin. (12), cu următorul cuprins:
„(12) Pe suprafețele declarate de către fermieri ca zone de interes ecologic, cultivate cu Miscanthus, se interzice:

a) utilizarea produselor pentru protecția plantelor, cu excepția primului an în care în care se înființează cultura;
b) utilizarea îngrășămintelor minerale, fără nicio excepție. ”

Celelalte prevederi din Ordinul 619/2015 care privesc plata pe înverzire rămân la fel. Nu au fost modificate. Proiectul de Ordin care modifică Ordinul 619/2015 este publicat pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii.

Vizualizat: 4675 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Brinkman - Let’s improve together Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi struţi...

Doi struţi...
Doi struţi la o discuţie. Detalii