Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

FERMIERII ROMÂNI cer încă o DEROGARE pentru TRATAMENTUL cu NEONICOTINOIDE la porumb şi floarea soarelui în 2018!

Publicat: 14 noiembrie 2017 - 13:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SOLICITARE LAPAR. Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) anunţă că, urmare a sesizărilor venite din teritoriu, a iniţiat demersurile pentru obţinerea unei autorizaţii temporare pentru utilizarea produselor de protecţia plantelor din clasa neonicotinoidelor pentru tratamentul seminţelor de porumb şi floarea-soarelui din primăvara anului 2018.

Conducerea LAPAR precizează că, în situaţia în care produsele neonicotinoide nu ar mai fi disponibile fermierilor europeni, acestea ar fi înlocuite cu alte insecticide, în special piretroide, ce ar putea avea următoarele consecinţe cu impact major:
- o creştere a numărului de tratamente şi a cantităţii totale de produse aplicate;
- riscuri crescute pentru mediu (riscuri neevaluate de către Comisia Europeană;
- înlocuirea tratamentului seminţelor cu câteva aplicări foliare (cu risc mai mare pentru polenizatori);
- se pune o presiune şi mai mare asupra fermierilor români care cultivă, de exemplu, cereale, sfeclă sau legume. La cultura de cereale, tratamentul seminţelor cu neonicotinoide este aplicat pe o suprafaţă de aproximativ 1 milion de hectare din cele aprox. 5,4 milioane de ha cultivate cu cereale în România. În aceste condiţii, restricţionarea neonicotinoidelor ar reduce şi mai mult numărul soluţiilor disponibile pentru controlul unor dăunători specifici în cultură.

Potrivit LAPAR, produsele de protecţia plantelor din clasa neonicotinoidelor au fost utilizate anterior fără a fi raportate incidente de mortalitate a albinelor care să fi fost asociate utilizării seminţelor tratate, în condiţiile în care bunele practici agricole au fost respectate cu stricteţe şi conform indicaţiilor date de producător.

Ca membrii ai Uniunii Europene, susţinem aplicarea armonizată la nivel comunitar a oricăror decizii legislative care să asigure aplicarea măsurilor de bune practici agricole şi gestionare responsabilă a acestora, asigurând un grad ridicat de siguranţă pentru agricultori şi mediu. În acelaşi timp, în mod categoric nu susţinem interzicerea tehnologiilor inovatoare şi folositoare agriculturii româneşti sub presiuni politice iniţiate de membri ai Uniunii care nu mai au probleme cu dăunătorii specifici Tanymecus şi Agriotes la porumb şi floarea soarelui de ani de zile, tocmai ca urmare a utilizării suficiente de produse de tratament din clasa neonicotinoidelor, precizează reprezentanţii LAPAR.

tanymecus-ratisoara_bStudiu: România, ţara cea mai afectată de ATACUL de Tanymecus dillaticolis

Pentru întărirea celor menţionate anterior, LAPAR aminteşte că, în anul 2015, a fost realizat studiul cu privire la Impactul la nivelul fermelor din România al derogării privind folosirea insecticidelor pe bază de neonicotinoide în campania agricolă din primăvară anului 2014 (pentru culturile de floarea soarelui şi porumb). Studiul a fost realizat de o echipă din cadrul Institutului de Economie Agrară al Academiei Române şi sub egida Institutului Naţional de Cercetări Economice „Costin C.Kiriţescu” şi se află în prezent în posesia Autorităţii Naţionale Fitosanitare. Acest document prezintă o serie de concluzii cu relevanţă ridicată în demersul LAPAR:
- România face parte din zona cu atac intens de Tanymecus dillacolis. În Europa, arealul general de dăunare al insectei Tanymecus dillaticolis este limitat la zonele circumscrise Mării Negre (România, Bulgaria, Turcia, Moldova, Ucraina, Rusia), cu menţiunea că nivelul populaţiilor de insecte, inclusiv atacul cel mai important se semnalează în România.
- Atacul de Taymecus dillaticolis a fost mai mare în zona de sud-est a ţării, extinderea dăunătorului din vecinătăţile fermei face că tratamentul la sămânţă să nu fie suficient.
- Nu au fost raportate cazuri de mortalitate la familiile de albine din cauza tratamentului aplicat la sămânţă.
- În România, ambele culturi sunt afectate masiv de atacul de Tanymecus, iar culturile nu pot fi asigurate fără tratamentul seminţelor. Tratamentul în vegetaţie este tardiv şi insuficient, deoarece plantele sunt atacate masiv în faza juvenilă, iar de multe ori nu ajung în stadiul de dezvoltare pentru aplicarea în vegetaţie.
- Măsurile de combatere chimică (tratamentul solului, seminţei şi în vegetaţie) pot să nu aibă eficacitate dacă prezenţa dăunătorului este foarte mare. De asemenea, s-a semnalat faptul că insecta poate deveni polifagă la densităţi mari. În acest caz, trebuie să se renunţe practic la culturile de primăvară până la decimarea insectei sub pragul de dăunare.
- Potenţialul de infestare (până la 90% grad de atac în unele zone) al României nu este comparabil cu cel al altor state.

În aceeaşi ordine de idei, LAPAR mai prezintă şi rezultatele studiului cu tema „Evaluarea impactului socio-economic al interzicerii utilizării unor substanțe active asupra agriculturii României” (Cumulative Impact Assesement of plant protection products on Romanian Agriculture) – parte integrantă a cercetării europene pe acest subiect. Intenţia acestui studiu este de a aduce în atenția consumatorilor și autorităților posibilele efecte ale interzicerii sau restricționării utilizării a aproximativ 75 de substanțe active folosite în produse de protecție a plantelor, aflate astăzi pe piață. Printre aceste 75 de substanţe se află şi neonicotinoidele.

Studiul a fost realizat pe șapte culturi cheie pentru agricultura românească: porumb, grâu, rapiță, struguri, mere, cartofi și tomate. Datele furnizate au fost analizate și corelate cu ajutorul companiei de consultanță Steward Redqueen.

Potrivit rezultatelor parțiale, fără cele aproximativ 75 de substanțe active din produsele de protecție a plantelor printre care si neonicotinoide), costurile de producție/tonă ar crește cu: 121% la porumb, 80% la grâu, 131% la struguri, 45% la tomate, 153% la mere, 47% la rapiță, 36% la Cartofi.

Studiul mai arată că, la fiecare tonă/hectar, producția ar scădea cu 50% la porumb, 33% la grâu, , 50% la rapiță, 20% la cartofi, 40% la struguri, 55% la tomate și 17% la mere.

DETALII AICI: AGRICULTURA fără PESTICIDE: COSTURI MAI MARI cu 80% la GRÂU şi cu 121% la PORUMB!

Vizualizat: 1517 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

ȚARA din EUROPA cu CELE MAI MULTE DEROGĂRI pentru NEONICOTINOIDE!

ȚARA din EUROPA cu CELE MAI MULTE DEROGĂRI pentru NEONICOTINOIDE!

CU IMPACT LA ALBINE! România este statul membru UE cu cele mai multe derogări pentru neonicotinoide, substanțe interzise la nivel european, dar pe care le folosesc fermierii români, spune Achim Irimescu, fostul ministru al agriculturii. Producătorii agricoli ar putea utiliza o altă substanță pentru combaterea dăunătorilor, mai puțin periculoasă și care nu ar avea impact asupra albinelor.

FERMIERII ROMÂNI PLĂTESC MII DE EURO CA SĂ AFLE DACĂ PORUMBUL REZISTĂ FĂRĂ NEONICOTINOIDE!

FERMIERII ROMÂNI PLĂTESC MII DE EURO CA SĂ AFLE DACĂ PORUMBUL REZISTĂ FĂRĂ NEONICOTINOIDE!

STUDIU ÎN PREMIERĂ! Fermierii români sunt dispuși să scoată mii de euro din buzunare pentru a plăti un studiu care să-i ajute să găsească alte soluții pentru cultura porumbului decât tratarea cu neonicotinoide. Substanțele acestea se folosesc cu derogare de la Comisia Europeană și combat, în special, rățișoara porumbului. Dăunătorul ar avea mare răspândire în partea de sud a țării, Ialomița, Călărași, unde porumbul este cultivat pe mii de hectare.

DEROGARE pentru NEONICOTINOIDE!

DEROGARE pentru NEONICOTINOIDE!

AUTORIZAȚIE TEMPORARĂ! Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) anunță că țara noastră a primit de la Comisia Europeană o autorizație temporară pentru folosirea neonicotinoidelor la tratarea semințelor de porumb și de floarea-soarelui.

 

Germania: NEONICOTINOIDELE rămân INTERZISE pe TERMEN LUNG

Germania: NEONICOTINOIDELE rămân INTERZISE pe TERMEN LUNG

Ministrul agriculturii din Germania, Christian Schmidt, a emis o NOUĂ ORDONANŢĂ prin care INTERZICE, fără excepţie, COMERŢUL CU ŞI PLANTAREA DE SEMINŢE TRATATE CU PESTICIDE PE BAZĂ DE NEONICOTINOIDE.

Franţa RENUNŢĂ la NEONICOTINOIDE

Franţa RENUNŢĂ la NEONICOTINOIDE

Neonicotinoilele vor fi interzise în Franţa. Adunarea Naţională franceză s-a exprimat în noaptea de miercuri spre joi pentru interzicerea acestor insecticide începând cu septembrie 2018.

Interzicerea neonicotinoidelor a majorat cheltuielile fermierilor

Interzicerea neonicotinoidelor a majorat cheltuielile fermierilor

Cultivatorii de rapiţă din Germania, Ungaria şi Marea Britania încep să simtă urmările interzicerii în UE a trei pesticide neonicotinoide. Autorizarea acestor substanţe a fost suspendată, întrucât s-au suspectat influenţe negative asupra sănătăţii albinelor.

Alte articole in aceasta categorie

SUBVENȚII APIA PĂȘUNE ILEGALE! PRIMAR, VICEPRIMAR ȘI PREȘEDINTE ASOCIAȚIE ȘI-AU ÎMPĂRȚIT ÎNTRE EI BANII DE LA APIA!

SUBVENȚII APIA PĂȘUNE ILEGALE! PRIMAR, VICEPRIMAR ȘI PREȘEDINTE ASOCIAȚIE ȘI-AU ÎMPĂRȚIT ÎNTRE EI BANII DE LA APIA!

27 septembrie 2020 - 08:49

ANCHETA DNA. Un milion de lei, subvenții pentru pășune încasate de la APIA pe acte false, și-au împărțit între ei primarul, viceprimarul comunei Râșca, județul Suceava și președintele Asociației Crescătorilor de Animale Gospodarul Râșca. Cei mai mulți bani ar fi intrat în buzunarele primarului și ale viceprimarului, susține un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție. Cei trei au fost trimiși în judecată.

 

MESAJ DISPERAT CĂTRE GUVERN: FERMIERII ROMÂNI SUNT ÎN PRAGUL FALIMENTULUI!

MESAJ DISPERAT CĂTRE GUVERN: FERMIERII ROMÂNI SUNT ÎN PRAGUL FALIMENTULUI!

27 septembrie 2020 - 07:56

APEL FERMIERI. Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită Domnului Premier Ludovic ORBAN, să dispună măsurile legale urgente, care se impun, pentru ca OUG privind declararea stării de calamitate și OUG pentru amânarea ratelor să fie aprobate în următoarea ședință de Guvern, este mesajul disperat al fermierilor români către Guvern.

Plante vechi de 7.000 de ani ar putea rezolva criza alimentară globală

Plante vechi de 7.000 de ani ar putea rezolva criza alimentară globală

26 septembrie 2020 - 14:39

O varietate de orez veche de 7.000 de ani descoperită în China a fost transformată în cultură comercială care poate fi plantată în deşert, având potenţialul de a ajuta la atenuarea crizei alimentare în regiunile şi ţările cu un climat uscat.

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

25 septembrie 2020 - 17:35

ANULAT! Ziua Recoltei, un eveniment USAMV Cluj, care urma să aibă loc mâine, 26 septembrie, la podgoria cumpărată de USAMV Cluj în localitatea Apoldu de Sus, județul Sibiu, a fost anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile, anunțate pentru sâmbătă, informează un comunicat USAMV Cluj. La eveniment era anunțată și participarea ministrului agriculturii, Adrian Oros.

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

25 septembrie 2020 - 16:44

50 HECTARE TEREN PENTRU TINERII FERMIERI! Guvernul a adoptat în ședința de joi seara, 24 septembrie 2020, hotărârea prin care tinerii fermieri beneficiază de 50 de hectare de teren agricol, concesionat de la stat, anunță un comunicat MADR, transmis pentru AGROINFO.

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

25 septembrie 2020 - 11:41

PREA MULTE FERME DE SUBZISTENȚĂ! O prioritate a Ministerului Agriculturii, pentru perioada următoare, este: ferme mai puține, dar mai puternice. Din 840.000 de ferme (câte au depus anul acesta cererea pentru subvenții la APIA n.r.), 750.000 sunt ferme de subzistență. Noi trebuie să grăbim procesul de comasare, să avem ferme mai puține, ca număr, dar mult mai puternice, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros.

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

25 septembrie 2020 - 09:12

ESTE AMENINȚATĂ INDEPENDENȚA ALIMENTARĂ A ROMÂNIEI. Asociația Fermierilor din România atrage atenția că situația generată de secetă este una extrem de gravă, numărul fermierilor, dar și suprafețele afectate fiind de natură a prefigura un dezastru economic, care finalmente poate pune în pericol independența alimentară a României, susține AFR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

25 septembrie 2020 - 08:39

VIN BANII DE LA APIA! Transfer de bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) către conturile fermierilor români! Anunțul pe care l-a făcut joi seara ministrul agriculturii, Adrian Oros: banii intră în conturile fermierilor începând de astăzi, 25 septembrie 2020.

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

25 septembrie 2020 - 07:24

ARENDĂ MAI MARE. Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a declarat, în debutul ședinței de Guvern, ținută joi seara, 24 septembrie 2020, că redevenţele plătite de unele societăți către Agenția Domeniilor Statului (ADS) sunt mai mici de un sfert din cât se plătește arenda de către proprietarii de teren. Poate vă mai  uitaţi un pic pe contractele acelea, i-a spus șeful Executivului secretarului de stat MADR, George Scarlat, care l-a suplinit la ședință pe ministrul agriculturii.

PRODUCȚIA DE SEMINȚE A UE, AFECTATĂ DE SECETĂ!

PRODUCȚIA DE SEMINȚE A UE, AFECTATĂ DE SECETĂ!

24 septembrie 2020 - 14:06

PRODUCȚIE PORUMB. În ciuda unei creșteri cu 16% a suprafețelor europene de porumb în 2020, culturile au fost afectate de vreme dificilă în această vară: condiții nefavorabile în momentul răsăririi, valuri puternice de căldură cu maxime record în august și septembrie, secetă pedologică şi atmosferică extremă, toate acestea împiedică producătorii să își atingă obiectivele pentru acest sezon.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Testimonial Austral® Plus - Nagy Iuhasz Mihai

Testimonial Austral® Plus - Nagy Iuhasz Mihai

Austral® Plus este un produs complex pentru tratamentul semințelor de cereale ce conține două substanțe active care se completează reciproc (teflutrin – cu efect insecticid și fludioxonil – acțiune fungică). Oferă spectru larg de acțiune împotriva dăunătorilor și bolilor la cereale păioase.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Pisica neagră

Pisica neagră
Un copil întreabă la radio: Detalii