Adama
Agreena
AGRICOVER

FERMIERII ROMÂNI cer încă o DEROGARE pentru TRATAMENTUL cu NEONICOTINOIDE la porumb şi floarea soarelui în 2018!

Publicat: 14 noiembrie 2017 - 13:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SOLICITARE LAPAR. Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) anunţă că, urmare a sesizărilor venite din teritoriu, a iniţiat demersurile pentru obţinerea unei autorizaţii temporare pentru utilizarea produselor de protecţia plantelor din clasa neonicotinoidelor pentru tratamentul seminţelor de porumb şi floarea-soarelui din primăvara anului 2018.

Conducerea LAPAR precizează că, în situaţia în care produsele neonicotinoide nu ar mai fi disponibile fermierilor europeni, acestea ar fi înlocuite cu alte insecticide, în special piretroide, ce ar putea avea următoarele consecinţe cu impact major:
- o creştere a numărului de tratamente şi a cantităţii totale de produse aplicate;
- riscuri crescute pentru mediu (riscuri neevaluate de către Comisia Europeană;
- înlocuirea tratamentului seminţelor cu câteva aplicări foliare (cu risc mai mare pentru polenizatori);
- se pune o presiune şi mai mare asupra fermierilor români care cultivă, de exemplu, cereale, sfeclă sau legume. La cultura de cereale, tratamentul seminţelor cu neonicotinoide este aplicat pe o suprafaţă de aproximativ 1 milion de hectare din cele aprox. 5,4 milioane de ha cultivate cu cereale în România. În aceste condiţii, restricţionarea neonicotinoidelor ar reduce şi mai mult numărul soluţiilor disponibile pentru controlul unor dăunători specifici în cultură.

Potrivit LAPAR, produsele de protecţia plantelor din clasa neonicotinoidelor au fost utilizate anterior fără a fi raportate incidente de mortalitate a albinelor care să fi fost asociate utilizării seminţelor tratate, în condiţiile în care bunele practici agricole au fost respectate cu stricteţe şi conform indicaţiilor date de producător.

Ca membrii ai Uniunii Europene, susţinem aplicarea armonizată la nivel comunitar a oricăror decizii legislative care să asigure aplicarea măsurilor de bune practici agricole şi gestionare responsabilă a acestora, asigurând un grad ridicat de siguranţă pentru agricultori şi mediu. În acelaşi timp, în mod categoric nu susţinem interzicerea tehnologiilor inovatoare şi folositoare agriculturii româneşti sub presiuni politice iniţiate de membri ai Uniunii care nu mai au probleme cu dăunătorii specifici Tanymecus şi Agriotes la porumb şi floarea soarelui de ani de zile, tocmai ca urmare a utilizării suficiente de produse de tratament din clasa neonicotinoidelor, precizează reprezentanţii LAPAR.

tanymecus-ratisoara_bStudiu: România, ţara cea mai afectată de ATACUL de Tanymecus dillaticolis

Pentru întărirea celor menţionate anterior, LAPAR aminteşte că, în anul 2015, a fost realizat studiul cu privire la Impactul la nivelul fermelor din România al derogării privind folosirea insecticidelor pe bază de neonicotinoide în campania agricolă din primăvară anului 2014 (pentru culturile de floarea soarelui şi porumb). Studiul a fost realizat de o echipă din cadrul Institutului de Economie Agrară al Academiei Române şi sub egida Institutului Naţional de Cercetări Economice „Costin C.Kiriţescu” şi se află în prezent în posesia Autorităţii Naţionale Fitosanitare. Acest document prezintă o serie de concluzii cu relevanţă ridicată în demersul LAPAR:
- România face parte din zona cu atac intens de Tanymecus dillacolis. În Europa, arealul general de dăunare al insectei Tanymecus dillaticolis este limitat la zonele circumscrise Mării Negre (România, Bulgaria, Turcia, Moldova, Ucraina, Rusia), cu menţiunea că nivelul populaţiilor de insecte, inclusiv atacul cel mai important se semnalează în România.
- Atacul de Taymecus dillaticolis a fost mai mare în zona de sud-est a ţării, extinderea dăunătorului din vecinătăţile fermei face că tratamentul la sămânţă să nu fie suficient.
- Nu au fost raportate cazuri de mortalitate la familiile de albine din cauza tratamentului aplicat la sămânţă.
- În România, ambele culturi sunt afectate masiv de atacul de Tanymecus, iar culturile nu pot fi asigurate fără tratamentul seminţelor. Tratamentul în vegetaţie este tardiv şi insuficient, deoarece plantele sunt atacate masiv în faza juvenilă, iar de multe ori nu ajung în stadiul de dezvoltare pentru aplicarea în vegetaţie.
- Măsurile de combatere chimică (tratamentul solului, seminţei şi în vegetaţie) pot să nu aibă eficacitate dacă prezenţa dăunătorului este foarte mare. De asemenea, s-a semnalat faptul că insecta poate deveni polifagă la densităţi mari. În acest caz, trebuie să se renunţe practic la culturile de primăvară până la decimarea insectei sub pragul de dăunare.
- Potenţialul de infestare (până la 90% grad de atac în unele zone) al României nu este comparabil cu cel al altor state.

În aceeaşi ordine de idei, LAPAR mai prezintă şi rezultatele studiului cu tema „Evaluarea impactului socio-economic al interzicerii utilizării unor substanțe active asupra agriculturii României” (Cumulative Impact Assesement of plant protection products on Romanian Agriculture) – parte integrantă a cercetării europene pe acest subiect. Intenţia acestui studiu este de a aduce în atenția consumatorilor și autorităților posibilele efecte ale interzicerii sau restricționării utilizării a aproximativ 75 de substanțe active folosite în produse de protecție a plantelor, aflate astăzi pe piață. Printre aceste 75 de substanţe se află şi neonicotinoidele.

Studiul a fost realizat pe șapte culturi cheie pentru agricultura românească: porumb, grâu, rapiță, struguri, mere, cartofi și tomate. Datele furnizate au fost analizate și corelate cu ajutorul companiei de consultanță Steward Redqueen.

Potrivit rezultatelor parțiale, fără cele aproximativ 75 de substanțe active din produsele de protecție a plantelor printre care si neonicotinoide), costurile de producție/tonă ar crește cu: 121% la porumb, 80% la grâu, 131% la struguri, 45% la tomate, 153% la mere, 47% la rapiță, 36% la Cartofi.

Studiul mai arată că, la fiecare tonă/hectar, producția ar scădea cu 50% la porumb, 33% la grâu, , 50% la rapiță, 20% la cartofi, 40% la struguri, 55% la tomate și 17% la mere.

DETALII AICI: AGRICULTURA fără PESTICIDE: COSTURI MAI MARI cu 80% la GRÂU şi cu 121% la PORUMB!

Vizualizat: 1845 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

ȚARA din EUROPA cu CELE MAI MULTE DEROGĂRI pentru NEONICOTINOIDE!

ȚARA din EUROPA cu CELE MAI MULTE DEROGĂRI pentru NEONICOTINOIDE!

CU IMPACT LA ALBINE! România este statul membru UE cu cele mai multe derogări pentru neonicotinoide, substanțe interzise la nivel european, dar pe care le folosesc fermierii români, spune Achim Irimescu, fostul ministru al agriculturii. Producătorii agricoli ar putea utiliza o altă substanță pentru combaterea dăunătorilor, mai puțin periculoasă și care nu ar avea impact asupra albinelor.

FERMIERII ROMÂNI PLĂTESC MII DE EURO CA SĂ AFLE DACĂ PORUMBUL REZISTĂ FĂRĂ NEONICOTINOIDE!

FERMIERII ROMÂNI PLĂTESC MII DE EURO CA SĂ AFLE DACĂ PORUMBUL REZISTĂ FĂRĂ NEONICOTINOIDE!

STUDIU ÎN PREMIERĂ! Fermierii români sunt dispuși să scoată mii de euro din buzunare pentru a plăti un studiu care să-i ajute să găsească alte soluții pentru cultura porumbului decât tratarea cu neonicotinoide. Substanțele acestea se folosesc cu derogare de la Comisia Europeană și combat, în special, rățișoara porumbului. Dăunătorul ar avea mare răspândire în partea de sud a țării, Ialomița, Călărași, unde porumbul este cultivat pe mii de hectare.

DEROGARE pentru NEONICOTINOIDE!

DEROGARE pentru NEONICOTINOIDE!

AUTORIZAȚIE TEMPORARĂ! Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) anunță că țara noastră a primit de la Comisia Europeană o autorizație temporară pentru folosirea neonicotinoidelor la tratarea semințelor de porumb și de floarea-soarelui.

 

Germania: NEONICOTINOIDELE rămân INTERZISE pe TERMEN LUNG

Germania: NEONICOTINOIDELE rămân INTERZISE pe TERMEN LUNG

Ministrul agriculturii din Germania, Christian Schmidt, a emis o NOUĂ ORDONANŢĂ prin care INTERZICE, fără excepţie, COMERŢUL CU ŞI PLANTAREA DE SEMINŢE TRATATE CU PESTICIDE PE BAZĂ DE NEONICOTINOIDE.

Franţa RENUNŢĂ la NEONICOTINOIDE

Franţa RENUNŢĂ la NEONICOTINOIDE

Neonicotinoilele vor fi interzise în Franţa. Adunarea Naţională franceză s-a exprimat în noaptea de miercuri spre joi pentru interzicerea acestor insecticide începând cu septembrie 2018.

Interzicerea neonicotinoidelor a majorat cheltuielile fermierilor

Interzicerea neonicotinoidelor a majorat cheltuielile fermierilor

Cultivatorii de rapiţă din Germania, Ungaria şi Marea Britania încep să simtă urmările interzicerii în UE a trei pesticide neonicotinoide. Autorizarea acestor substanţe a fost suspendată, întrucât s-au suspectat influenţe negative asupra sănătăţii albinelor.

Alte articole in aceasta categorie

Parchetul European percheziții ASTĂZI la fermierii români ACUZAȚI de o fraudă de 1,7 milioane euro!

Parchetul European percheziții ASTĂZI la fermierii români ACUZAȚI de o fraudă de 1,7 milioane euro!

18 aprilie 2024 - 19:09

Procurorii europeni, descindere la fermierii acuzați de o fraudă uriașă! Trei fermieri din județul Galați sunt plasați sub control judiciar după ce Parchetul European a deschis pe numele lor un dosar de fraudă cu fonduri europene.

Câți fermieri utilizează semnătura electronică la depunerea cererilor APIA!

Câți fermieri utilizează semnătura electronică la depunerea cererilor APIA!

18 aprilie 2024 - 18:50

Anul 2022 a fost primul an în care a fost introdusă semnătura electronică, aceasta fiind utilizată în prezent de peste 2.500 de fermieri, a declarat astăzi Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Ce a anunțat ASTĂZI Adrian Pintea despre plățile APIA!

Ce a anunțat ASTĂZI Adrian Pintea despre plățile APIA!

18 aprilie 2024 - 15:26

Secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 18 aprilie 2024, că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face zilnic plăți între 5 și 10 milioane de euro.

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

17 aprilie 2024 - 19:40

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat astăzi în conturile fermierilor aproximativ 900.000 euro, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo.

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

17 aprilie 2024 - 19:26

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a făcut luni, 15 aprilie 2024, plăți de peste 18 milioane euro.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

17 aprilie 2024 - 14:12

APIA primește Cereri de plată aferente anului 2024 pentru schema de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”. 

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

17 aprilie 2024 - 12:19

Fermierii beneficiază și anul acesta de ajutorul național tranzitoriu, ANT, pe hectar. Care sunt condițiile anunțate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru obținerea acestui ajutor aferent anului 2024?

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

17 aprilie 2024 - 09:09

Termen APIA foarte important anul acesta pentru a nu pierde subvențiile APIA în cazul transferului de exploatație. Cum se procedează, ce trebuie să faceți? Agroinfo a obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informațiile de care aveți nevoie.

Anunț APIA ACUM plata ANT oi/capre, vaci, pe hectar!

Anunț APIA ACUM plata ANT oi/capre, vaci, pe hectar!

17 aprilie 2024 - 07:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat marți, pe pagina Facebook, că sunt la plată toate ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, atât pentru zootehnie, cât și pentru vegetal.

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

16 aprilie 2024 - 11:07

Mulţi fermieri din gospodăriile individuale şi-au asigurat necesarul de seminţe de la comercianţi neautorizaţi care au vândut aceste produse în pieţe şi oboare, existând incertitudini asupra calităţii acestora, avertizează Autoritatea Națională Fitosanitară.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii