VERIFICĂRI ÎN FERME! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat de aproape o lună verificările în teren la eșantionul de control, selectat dintre fermierii care solicită subvenții agricole pentru anul 2018. Pe lângă inspectorii APIA, în teren, în aceste zile sunt și inspectorii fitosanitari care verifică respectarea normelor de eco-condiționalitate. Foarte important pentru aceste controale este Registrul de evidență a tratamentelor pentru protecția plantelor.
Nedeținerea sau necompletarea Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecția a plantelor înseamnă excluderea de la plata subvențiilor agricole pentru anul 2018.
Noi suntem cei care urmărim partea de utilizare corectă a pesticidelor, urmărim dacă fermierii și-au făcut acel registru de evidență a tratamentelor pe care le fac la culturile dumnealor, urmărim ce s-a întâmplat cu ambalajele pentru ca acestea să nu ajungă în râuri, în locuri nepermise, fermierii să aibă un contract cu programul SCAPA, să le poată da înapoi, să nu le folosească în alte scopuri, pentru că este foarte periculos. De asemenea, urmărim facturile pe care le au, ce au cumpărat. Bineînțeles, dacă este cazul, se merge și la parcelă, sunt parcele în apropierea cursurilor de apă, în zonele protejate. Suntem personal puțin, fermieri avem în tot județul, încercăm să ne împărțim.
Vreau să le spun fermierilor să fie foarte atenți, să-și întocmească acest registru. Este, poate, faza cea mai grea în sensul că, dacă nu au registru, există șansa să primească neconform. Și nimănui nu-i convine să nu-și primească banii la toamnă.
Noi facem demult controale privind utilizarea pesticidelor. Gândiți-vă că sunt substanțe chimice care pot avea un impact negativ asupra organismului uman, asupra animalelor și tocmai de aceea insistăm să aibă mare grijă ce folosesc, cum folosesc pentru că este foarte important pentru sănătatea noastră și a animalelor, a declarat ing. Marinela Ioja, coordonator Oficiul Fitosanitar Hunedoara, pentru Satul hunedorean.
Pe lângă acest document, fermierii trebuie să mai dețină Registrul fermierului, Planul de fertilizare, iar cei care au angajamente pentru măsura de agromediu și climă trebuie să dețină borderoul evidență cu îngrășămintele organice distribuite în afara fermei și caietele de agromediu pentru fiecare pachet pentru care au angajamente încheiate. Fermierii au obligația de a completa caietul de agromediu pe toată durata angajamentului, 5 ani, și de a respecta cerințele minime pe toată suprafața exploatației. Caietul se actualizează cu date reale. AICI AVEȚI DETALII DESPRE ACESTE DOCUMENTE OBLIGATORII PENTRU CONTROLUL APIA!