Adama
Vinasa Rompak

EXCLUSIV! DECIZIE-ȘOC: SUBVENȚIILE AGRICOLE CARE DISPAR!

Publicat: 19 aprilie 2018 - 17:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DOCUMENT OFICIAL PARLAMENTUL EUROPEAN! Fermierii români nu vor mai beneficia de un sprijin financiar important acordat de Comisia Europeană. Comisia de buget din Parlamentul European strânge cureaua! Banii pentru plățile directe ale fermierilor europeni, pentru măsurile de sprijin de care se bucurau până acum aceștia vor fi mai puțini. S-a cam ajuns la fundul sacului, iar ieșirea din Uniunea Europeană a Regatului Unit al Marii Britanii înrăutățește situația. Ce decizie a luat Comisia Europeană?

Veștile sunt cât se poate de proaste pentru fermieri. Prin decizia luată, Comisia Europeană va tăia ajutoarele financiare primite de fermierii europeni, implicit, de cei români pentru sectoarele din agricultură grav afectate de embargoul cu Rusia. Și anume, sprijinul financiar suplimentar acordat în sectorul laptelui, al cărnii de porc, al legumelor și fructelor nu va mai fi acordat începând cu data de 30 iunie 2018.

În vara lui 2016, comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, anunța un pachet de sprijin de 500 de milioane de euro pentru sectoarele din agricultură afectate de embargo. Suma a fost împărțită între statele membre UE, iar țării noastre i-au revenit 10,896 milioane de euro, ajutoare acordate fermierilor din sectorul laptelui și al creșterii porcilor. Anul trecut, Comisia Europeană a venit cu un nou sprijin financiar de 70 de milioane de euro, de data aceasta acordat cultivatorilor de legume și fructe.

CITEȘTE ȘI: 500 de MILIOANE de EURO pentru FERMIERII europeni! CÂŢI ia ROMÂNIA?

Măsurile de sprijin au fost introduse de Comisia Europeană în urma embargoului impus de Rusia importurilor, în august 2014. Aceste ajutoare suplimentare au oferit o plasă de siguranţă fermierilor care nu au reușit să găsească o piaţă de desfacere pentru produsele lor din cauza embargoului.

Comisia pentru bugete a pregătit un raport în care sunt făcute o serie de propuneri pentru reducerea cheltuielilor pentru agricultură. Acest document urmează să fie votat și adoptat ca rezoluție în Parlamentul European.

Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European a pregătit un document, un proiect de aviz, în care face o serie de sugestii Comisiei pentru bugete, pe care aceasta să le includă în propunerea de rezoluție ce urmează a fi adoptată. Documentul elaborat de Comisia pentru agricultură a fost primit de AGROINFO direct de la Parlamentul European. Vă facem cunoscut conținutul acestui document.

Comisia pentru agricultură:

1. subliniază rolul important pe care îl joacă atât agricultura, cât și dezvoltarea rurală în vederea realizării obiectivelor comunitare în materie de securitate alimentară, creștere economică durabilă, echilibru de mediu și teritorial, bunăstare a animalelor sau combatere a schimbărilor climatice;

2. apără stabilitatea bugetului pentru agricultură, astfel că respinge orice reducere în 2019, în special având în vedere crizele grave și volatilitatea prețurilor cu care sectorul agricol s-a confruntat în ultimii ani;

3. regretă, după ce a constat dificultățile cu care se confruntă producătorii în găsirea de noi piețe, decizia Comisiei Europene de a pune capăt, începând cu 30 iunie 2018, măsurilor de sprijin pentru sectoarele afectate de embargoul rus;

4. invită executivul comunitar să adopte o decizie de prelungire a ajutoarelor pentru embargoul impus de Rusia înainte de adoptarea proiectului său legislativ privind bugetul pe 2019 sau, cel mai târziu, în cadrul scrisorii rectificative din toamnă;

5. își exprimă îngrijorarea cu privire la consecințele bugetare pe care le-ar putea avea asupra bugetului pe 2019 eșecul negocierilor în curs privind ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană;

6. constată din nou lipsa de utilitate a actualei rezerve pentru situațiile de criză și a mecanismului de disciplină financiară, care va însemna, în perspectiva bugetului pe 2019, doar o povară birocratică și încurajează, astfel, Comisia Europeană să analizeze punerea în aplicare a unei rezerve cu caracter multianual decuplată de plățile directe;

7. invită statele membre să consolideze în 2019 măsurile de sprijin pentru tinerii agricultori, având în vedere schimbul precar de generații în sectorul agricol, care este în prezent principala provocare pentru agricultura europeană.

UE a pierdut peste 5 miliarde de euro pe an din exporturi din pricina embargoului impus de Rusia.

Vizualizat: 7745 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii