Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

EXCLUSIV! DECIZIE-ȘOC: SUBVENȚIILE AGRICOLE CARE DISPAR!

Publicat: 19 aprilie 2018 - 17:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DOCUMENT OFICIAL PARLAMENTUL EUROPEAN! Fermierii români nu vor mai beneficia de un sprijin financiar important acordat de Comisia Europeană. Comisia de buget din Parlamentul European strânge cureaua! Banii pentru plățile directe ale fermierilor europeni, pentru măsurile de sprijin de care se bucurau până acum aceștia vor fi mai puțini. S-a cam ajuns la fundul sacului, iar ieșirea din Uniunea Europeană a Regatului Unit al Marii Britanii înrăutățește situația. Ce decizie a luat Comisia Europeană?

Veștile sunt cât se poate de proaste pentru fermieri. Prin decizia luată, Comisia Europeană va tăia ajutoarele financiare primite de fermierii europeni, implicit, de cei români pentru sectoarele din agricultură grav afectate de embargoul cu Rusia. Și anume, sprijinul financiar suplimentar acordat în sectorul laptelui, al cărnii de porc, al legumelor și fructelor nu va mai fi acordat începând cu data de 30 iunie 2018.

În vara lui 2016, comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, anunța un pachet de sprijin de 500 de milioane de euro pentru sectoarele din agricultură afectate de embargo. Suma a fost împărțită între statele membre UE, iar țării noastre i-au revenit 10,896 milioane de euro, ajutoare acordate fermierilor din sectorul laptelui și al creșterii porcilor. Anul trecut, Comisia Europeană a venit cu un nou sprijin financiar de 70 de milioane de euro, de data aceasta acordat cultivatorilor de legume și fructe.

CITEȘTE ȘI: 500 de MILIOANE de EURO pentru FERMIERII europeni! CÂŢI ia ROMÂNIA?

Măsurile de sprijin au fost introduse de Comisia Europeană în urma embargoului impus de Rusia importurilor, în august 2014. Aceste ajutoare suplimentare au oferit o plasă de siguranţă fermierilor care nu au reușit să găsească o piaţă de desfacere pentru produsele lor din cauza embargoului.

Comisia pentru bugete a pregătit un raport în care sunt făcute o serie de propuneri pentru reducerea cheltuielilor pentru agricultură. Acest document urmează să fie votat și adoptat ca rezoluție în Parlamentul European.

Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European a pregătit un document, un proiect de aviz, în care face o serie de sugestii Comisiei pentru bugete, pe care aceasta să le includă în propunerea de rezoluție ce urmează a fi adoptată. Documentul elaborat de Comisia pentru agricultură a fost primit de AGROINFO direct de la Parlamentul European. Vă facem cunoscut conținutul acestui document.

Comisia pentru agricultură:

1. subliniază rolul important pe care îl joacă atât agricultura, cât și dezvoltarea rurală în vederea realizării obiectivelor comunitare în materie de securitate alimentară, creștere economică durabilă, echilibru de mediu și teritorial, bunăstare a animalelor sau combatere a schimbărilor climatice;

2. apără stabilitatea bugetului pentru agricultură, astfel că respinge orice reducere în 2019, în special având în vedere crizele grave și volatilitatea prețurilor cu care sectorul agricol s-a confruntat în ultimii ani;

3. regretă, după ce a constat dificultățile cu care se confruntă producătorii în găsirea de noi piețe, decizia Comisiei Europene de a pune capăt, începând cu 30 iunie 2018, măsurilor de sprijin pentru sectoarele afectate de embargoul rus;

4. invită executivul comunitar să adopte o decizie de prelungire a ajutoarelor pentru embargoul impus de Rusia înainte de adoptarea proiectului său legislativ privind bugetul pe 2019 sau, cel mai târziu, în cadrul scrisorii rectificative din toamnă;

5. își exprimă îngrijorarea cu privire la consecințele bugetare pe care le-ar putea avea asupra bugetului pe 2019 eșecul negocierilor în curs privind ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană;

6. constată din nou lipsa de utilitate a actualei rezerve pentru situațiile de criză și a mecanismului de disciplină financiară, care va însemna, în perspectiva bugetului pe 2019, doar o povară birocratică și încurajează, astfel, Comisia Europeană să analizeze punerea în aplicare a unei rezerve cu caracter multianual decuplată de plățile directe;

7. invită statele membre să consolideze în 2019 măsurile de sprijin pentru tinerii agricultori, având în vedere schimbul precar de generații în sectorul agricol, care este în prezent principala provocare pentru agricultura europeană.

UE a pierdut peste 5 miliarde de euro pe an din exporturi din pricina embargoului impus de Rusia.

Vizualizat: 7327 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Farmall, o opţiune pentru fermele mici

Farmall, o opţiune pentru fermele mici

Una dintre noutăţile cu care Titan Machinery s-a prezentat anul acesta la Agromalim a fost tractorul Farmall 75 A, soluţia cu care producătorul Case IH vine să acopere o nişă de piaţă din ce în ce mai solicitată.

Rareş Vădan, manager regional de vânzări la Titan Machinery

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019 Mewi la Agromalim 2019

Bancul zilei

Vine barza

Vine barza
Doctorul întreabă pe o viitoare mamă tânără: Detalii