500 MILIOANE DE EURO. Aceasta este suma pe care Comisia Europeană o pune la dispoziţia fermierilor europeni grav afectaţi de criza preţurilor. Cum se împart aceşti bani şi câţi va primi România?
Suma alocată de Comisia Europeană pentru susţinerea fermierilor europeni şi măsurile de sprijin au fost anunţate de Comisarul european pentru Agricultură Phil Hogan la Consiliul miniştrilor Agriculturii din UE, pe 18 iulie 2016.
Comisarul Phil Hogan a prezentat astăzi (luni, 18 iulie 2016 - n.red.) un pachet pentru sectoarele în criză. În primul rând, este vorba de sectorul laptelui, lăsând însă flexibilitate statelor membre pentru a putea distribui ajutorul şi către alte sectoare. Foarte important este că suma respectivă, de 500 de milioane de euro, a fost împărţită în două, 350 de milioane pentru a adresa problemele din sector şi 150 de milioane de euro pentru a permite statelor să reducă voluntar producția de lapte, a declarat ministrul Agriculturii Achim Irimescu, de la Bruxelles. Citeşte aici declaraţia integrală a ministrului Achim Irimescu despre banii fermierilor: ACHIM IRIMESCU: BANII trebuie să ajungă cât mai RAPID la FERMIERI!
Pachetul de solidaritate pentru agricultură, aşa cum a fost numit de Comisia Europeană, cuprinde şapte puncte:
1. Schema de reducere a producţiei de lapte
150 de milioane de euro vor fi alocate pentru reducerea voluntară a producţiei de lapte. Schema va fi aplicată la nivelul UE, astfel încât toţi fermierii europeni să poată avea acces la acest sprijin în aceleaşi condiţii.
2. Sprijin condiţionat
350 milioane de euro vor ajunge la fermierii europeni prin măsuri implementate la nivel naţional de fiecare Stat Membru UE. Statele Membre pot dubla suma alocată de Comisia Europeană, fără ca sprijinul să fie considerat ajutor de stat. Din cele 350 milioane de euro puse la dispoziţia fermierilor europeni, România va primi 10,896 milioane de euro, însă sprijinul ar putea fi dublu dacă autorităţile de la Bucureşti vor şi găsesc banii necesari pentru a susţine fermierii români.
Cei mai mulţi bani vor merge către fermierii din Germania - 58 milioane euro, Franţa - 50 milioane euro, Marea Britanie - 30 milioane euro.
Statele Membre vor avea posibilitatea să definească măsurile de sprijin şi condiţiile prin care această sumă va ajunge la fermieri. Banii ar putea fi distribuiţi fermierilor pentru metode de producţie extensivă, pentru sprijinirea fermelor mici, proiecte de cooperare sau măsuri suplimentare de reducere a producţiei, sugerează Comisia Europeană.
3. Sprijinul voluntar cuplat
Statele Membre UE vor avea posibilitatea să modifice condiţiile de acordare a sprijinului voluntar cuplat (SCZ) în sectorul lapte. Plata sprijinului în 2017 va putea fi decuplată de producţie.
4. Extinderea măsurii de intervenţie pentru lapte praf degresat după data de 30 septembrie
Această măsură va fi extinsă până la finalul lunii februarie 2017, când începe perioada standard. Plafonul pentru care este plătit preţul de intervenţie rămâne de 350.000 tone până la finalul lunii decembrie 2016.
5. Extinderea măsurii de depozitare privată pentru lapte praf degresat
Atât schema standard (între 90 şi 210 zile de depozitare), cât şi cea prelungită (365 de zile de depozitare) vor fi extinse până la finalul lunii februarie 2017.
6. Plăţi în avans
La fel ca anul trecut, Statele Membre vor putea plăti fermierilor, începând din 16 octombrie 2016, un avans de 70% din plăţile directe pe suprafaţă, respectiv de 85% din plăţile de dezvoltare rurală, după încheierea controalelor administrative, fără obligaţia de a finaliza şi controalele pe teren. Agroinfo v-a informat deja despre acest lucru aici: TOAMNA se NUMĂRĂ BANII din SUBVENŢII!
7. Legume şi fructe
Comisia Europeană va actualiza sprijinul acordat organizaţiilor de producători pentru măsurile de retragere voluntară de pe piaţă în sectorul legume şi fructe.
Detaliile acestor măsuri vor fi stabilite în următoarele săptămâni, în consultare cu experţi din Statele Membre. Sumele alocate acestor măsuri de sprijinire a fermierilor vor fi incluse în această toamnă într-o scrisoare de amendament la proiectul de buget al UE pentru anul 2017, informează Comisia Europeană.
Cu cei 500 de milioane de euro alocaţi de Comisie în septembrie 2015, sprijinul financiar dedicat în ultimul an fermierilor europeni afectaţi de criză depăşeşte 1 miliard de euro, într-o perioadă de „presiuni bugetare semnificative”, a subliniat comisarul Phil Hogan.
Din cei 500 de milioane de euro alocaţi în septembrie 2015, România a beneficiat de un pachet de ajutoare excepționale de criză pentru sectorul laptelui și sectorul cărnii de porc în valoare de 11,1 milioane de euro, bani care au ajuns la fermierii români în iunie 2016.