Adama
Vinasa Rompak

500 de MILIOANE de EURO pentru FERMIERII europeni! CÂŢI ia ROMÂNIA?

Publicat: 19 iulie 2016 - 21:14
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

500 MILIOANE DE EURO. Aceasta este suma pe care Comisia Europeană o pune la dispoziţia fermierilor europeni grav afectaţi de criza preţurilor. Cum se împart aceşti bani şi câţi va primi România?

Suma alocată de Comisia Europeană pentru susţinerea fermierilor europeni şi măsurile de sprijin au fost anunţate de Comisarul european pentru Agricultură Phil Hogan la Consiliul miniştrilor Agriculturii din UE, pe 18 iulie 2016.

Comisarul Phil Hogan a prezentat astăzi (luni, 18 iulie 2016 - n.red.) un pachet pentru sectoarele în criză. În primul rând, este vorba de sectorul laptelui, lăsând însă flexibilitate statelor membre pentru a putea distribui ajutorul şi către alte sectoare. Foarte important este că suma respectivă, de 500 de milioane de euro, a fost împărţită în două, 350 de milioane pentru a adresa problemele din sector şi 150 de milioane de euro pentru a permite statelor să reducă voluntar producția de lapte, a declarat ministrul Agriculturii Achim Irimescu, de la Bruxelles. Citeşte aici declaraţia integrală a ministrului Achim Irimescu despre banii fermierilor: ACHIM IRIMESCU: BANII trebuie să ajungă cât mai RAPID la FERMIERI!

Pachetul de solidaritate pentru agricultură, aşa cum a fost numit de Comisia Europeană, cuprinde şapte puncte:

1. Schema de reducere a producţiei de lapte
150 de milioane de euro vor fi alocate pentru reducerea voluntară a producţiei de lapte. Schema va fi aplicată la nivelul UE, astfel încât toţi fermierii europeni să poată avea acces la acest sprijin în aceleaşi condiţii.

2. Sprijin condiţionat
350 milioane de euro vor ajunge la fermierii europeni prin măsuri implementate la nivel naţional de fiecare Stat Membru UE. Statele Membre pot dubla suma alocată de Comisia Europeană, fără ca sprijinul să fie considerat ajutor de stat. Din cele 350 milioane de euro puse la dispoziţia fermierilor europeni, România va primi 10,896 milioane de euro, însă sprijinul ar putea fi dublu dacă autorităţile de la Bucureşti vor şi găsesc banii necesari pentru a susţine fermierii români.

Cei mai mulţi bani vor merge către fermierii din Germania - 58 milioane euro, Franţa - 50 milioane euro, Marea Britanie - 30 milioane euro.

Statele Membre vor avea posibilitatea să definească măsurile de sprijin şi condiţiile prin care această sumă va ajunge la fermieri. Banii ar putea fi distribuiţi fermierilor pentru metode de producţie extensivă, pentru sprijinirea fermelor mici, proiecte de cooperare sau măsuri suplimentare de reducere a producţiei, sugerează Comisia Europeană.

3. Sprijinul voluntar cuplat
Statele Membre UE vor avea posibilitatea să modifice condiţiile de acordare a sprijinului voluntar cuplat (SCZ) în sectorul lapte. Plata sprijinului în 2017 va putea fi decuplată de producţie.

4. Extinderea măsurii de intervenţie pentru lapte praf degresat după data de 30 septembrie
Această măsură va fi extinsă până la finalul lunii februarie 2017, când începe perioada standard. Plafonul pentru care este plătit preţul de intervenţie rămâne de 350.000 tone până la finalul lunii decembrie 2016.

5. Extinderea măsurii de depozitare privată pentru lapte praf degresat
Atât schema standard (între 90 şi 210 zile de depozitare), cât şi cea prelungită (365 de zile de depozitare) vor fi extinse până la finalul lunii februarie 2017.

6. Plăţi în avans
La fel ca anul trecut, Statele Membre vor putea plăti fermierilor, începând din 16 octombrie 2016, un avans de 70% din plăţile directe pe suprafaţă, respectiv de 85% din plăţile de dezvoltare rurală, după încheierea controalelor administrative, fără obligaţia de a finaliza şi controalele pe teren. Agroinfo v-a informat deja despre acest lucru aici: TOAMNA se NUMĂRĂ BANII din SUBVENŢII!

7. Legume şi fructe
Comisia Europeană va actualiza sprijinul acordat organizaţiilor de producători pentru măsurile de retragere voluntară de pe piaţă în sectorul legume şi fructe.

Detaliile acestor măsuri vor fi stabilite în următoarele săptămâni, în consultare cu experţi din Statele Membre. Sumele alocate acestor măsuri de sprijinire a fermierilor vor fi incluse în această toamnă într-o scrisoare de amendament la proiectul de buget al UE pentru anul 2017, informează Comisia Europeană.

Cu cei 500 de milioane de euro alocaţi de Comisie în septembrie 2015, sprijinul financiar dedicat în ultimul an fermierilor europeni afectaţi de criză depăşeşte 1 miliard de euro, într-o perioadă de „presiuni bugetare semnificative”, a subliniat comisarul Phil Hogan.

Din cei 500 de milioane de euro alocaţi în septembrie 2015, România a beneficiat de un pachet de ajutoare excepționale de criză pentru sectorul laptelui și sectorul cărnii de porc în valoare de 11,1 milioane de euro, bani care au ajuns la fermierii români în iunie 2016.

Vizualizat: 4202 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

APIA pregătită să le dea BANI FERMIERILOR!

APIA pregătită să le dea BANI FERMIERILOR!

AJUTOARE EXCEPȚIONALE. 2.372.804 euro pentru sectorul de creștere a porcilor și 8.773.154 euro pentru sectorul laptelui și produselor lactate sunt sumele pe care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să le vireze în conturile fermierilor care sunt eligibili pentru aceste ajutoare excepționale. Iată comunicatul oficial al APIA, așa cum ne-a fost trimis la redacție!

Depune şi tu CEREREA pentru AJUTORUL EXCEPŢIONAL destinat fermierilor din SECTORUL LAPTELUI!

Depune şi tu CEREREA pentru AJUTORUL EXCEPŢIONAL destinat fermierilor din SECTORUL LAPTELUI!

Fermierii din sectorul laptelui și produselor lactate care nu au depus cereri în prima perioada de depunere și care îndeplinesc condițiile de eligibilitate, le pot depune în perioada 30 mai – 6 iunie 2016, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Prețul laptelui atinge un minim istoric în Germania

Prețul laptelui atinge un minim istoric în Germania

Prețul laptelui a scăzut în luna martie în Germania, relatează Kieler Rohstoffwert Milch, principalul indicator de prețuri de pe piața laptelui din republica federală. 

Criza agrară: Hogan anunță ajutoare suplimentare

Criza agrară: Hogan anunță ajutoare suplimentare

Dată fiind situația dificilă a piețelor agricole la momentul de față în Uniunea Europeană, Comisia Europeană a anunțat măsuri suplimentare de ajutor pentru agricultorii europeni.

Comisia Europeană susţine limitarea voluntară a producţiei de lapte

Comisia Europeană susţine limitarea voluntară a producţiei de lapte

Comisia Europeană este dispusă să autorizeze temporar cota voluntară de lapte cerută de fermierii din mai multe state membre UE, ca măsură de a contracara preţurile scăzute care au afectat industria lactatelor, a anunţat, pe 14 martie 2016, comisarul european pentru Agricultură Phil Hogan.

500 milioane euro ajutoare şi avans de 70% din plăţile directe pentru fermieri

500 milioane euro ajutoare şi avans de 70% din plăţile directe pentru fermieri

Comisia Europeană a anunţat luni, 7 septembrie 2015, că va debloca 500 de milioane de euro pentru a-i sprijini pe producătorii agricoli europeni, după ce câteva mii de fermieri au luat cu asalt Bruxelles-ul exact în ziua în care miniştrii Agriculturii din UE s-au reunit pentru a găsi soluţii la criza prin care trece în prezent sectorul agricol din UE.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii