Adama
Vinasa Rompak

EUROPARLAMENTAR: PLATA SUBVENȚIILOR VA FI CONDIȚIONATĂ!

Publicat: 11 ianuarie 2018 - 17:19
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

VEȘTI DE LA BRUXELLES! AGROINFO este singura publicație care anunță tot ce se întâmplă la Bruxelles, ce decizii se iau pentru fermieri, subvenții, etc. Recent, AGROINFO a publicat, în exclusivitate, un raport al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European. Joi, 11 ianuarie, a fost dezbătut acest raport care se referă la acordarea subvențiilor.

Potrivit raportului dezbătut astăzi, joi, în Comisia pentru Agricultură, una dintre soluțiile reînnoirii generației în agricultură ar excluderea fermierilor care încasează pensii de la stat de la plata subvențiilor agricole.

CITEȘTE RAPORTUL AICI! PUBLICAT EXCLUSIV DE AGROINFO!

Această soluție ar fi o adevărată lovitură pentru mulți dintre fermierii români. În România, de fapt în toată Europa, peste jumătate dintre fermierii care administrează o exploatație agricolă au vârste peste 55 de ani. Europarlamentarul Daniel Buda spune că se opune categoric unei astfel de măsuri și că a avut o intervenție joi, în ședința Comisiei pentru Agricultură, unde este membru. Politicianul susține că și alte state UE se vor opune unei astfel de măsuri și că trebuie identificate alte soluții pentru atragerea tinerilor în agricultură și transferarea către aceștia a exploatațiilor agricole. Pe de altă parte, europarlamentarul atrage atenția că plata subvențiilor va fi condiționată de felul în care este exploatat, lucrat terenul.

Le va fi limitat accesul la subvenții pensionarilor de stat? Cu siguranță, nu! Va fi condiționată plata subvențiilor de lucrarea terenului? Cu siguranță, da!

Astăzi, în cadrul ședinței Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a fost examinat proiectul de raport privind Punerea în aplicare a instrumentelor Politicii Agricole Comune pentru tinerii fermieri în UE după reforma din 2013. Discuțiile au fost multiple, legate în principal de fenomenul de îmbătrânire din mediul rural, precum și de nevoia identificării unor soluții prin care să se combată acest fenomen. În interventia pe care am avut-o, am subliniat importanța abordării unui astfel de subiect, însă, am dorit din capul locului să precizez faptul că nu putem fi de acord cu o limitare la accesul subvențiilor de către persoanele care beneficiază de pensie de la stat sau au altă formă de pensie. De altfel, acest lucru ar contraveni dispozițiilor constituționale din țara noastră și sunt convins că și altora, din alte state.

Identificarea unor soluții care să stimuleze transferul exploatațiilor de la persoanele în vârstă către tinerii fermieri este cu totul altceva.

Fenomenul acaparării terenurilor este unul care nu poate fi contestat, mai ales în statele din Estul Europei. Daniel_Buda_bProblema cea mai mare este însă aceea că acest fenomen de acaparare nu doar că limitează accesul tinerilor la terenuri, dar ele nu sunt întotdeauna exploatate la un nivel la care ar trebui, proprietarii acestora fiind interesați de primirea subvențiilor și mai puțin de productivitate. Acest fenomen nu este întalnit doar în cazul marilor concentrații de terenuri, ci și în multe alte situații. Tocmai de aceea, a apărut necesitatea discutării în spațiul public a posibilității ca plata subvențiilor să fie condiționată de existența unei anumite producții.
În interventia mea, am apreciat că acest lucru este de discutat, dar în același timp trebuie sa fim extrem de atenți deoarece vorbim de condiții diferite care generează producții diferite.

Un lucru este foarte clar: subvențiile agricole trebuie să ajungă doar la fermierii activi care într-adevăr muncesc, produc ceva și nu la cei care lasă terenul în pârloagă, mulțumindu-se doar să ia subvenția o dată pe an. Poate că mulți nu sunteți de acord cu acest lucru, dar a admite o altfel de abordare ar însemna că statul si Uniunea Europeană ar mai avea o categorie de asistați sociali, și anume, proprietarii de terenuri lăsate nelucrate. Aceste tipuri de terenuri oricum devin mai apoi sursă de boli si infecții pentru terenurile lucrate, generând cheltuieli suplimentare pentru cei care își lucrează terenurile. Oricum, o să vă țin la curent cu evoluțiile pe acest subiect, a scris europarlamentarul Daniel Buda, pe pagina sa de Facebook.

Vizualizat: 8936 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
GRIGOREAN IOAN
|
01. 12, 2018. Friday 10:15
subvențiile agricole trebuie să ajungă doar la fermierii activi care într-adevăr muncesc si care produc mai mult decit consuma(care pot dovedi cu hirtii ca au comercializat o parte din productie ) asa ar fi corect. In acest caz subventiile ar fi mult mai mari , nu ar fi opt milioane de cererii ci mult mai putine , suprafata nu ar scadea pentruca fermierii mari i-ar inghiti pe cei mici care ar fi nevoiti sa arendeze terenul s-au sa-l vinda ,productiile ar creste considerabil iar preturile ar scadea .
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii