Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

EUROPARLAMENTAR: PLATA SUBVENȚIILOR VA FI CONDIȚIONATĂ!

Publicat: 11 ianuarie 2018 - 17:19
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

VEȘTI DE LA BRUXELLES! AGROINFO este singura publicație care anunță tot ce se întâmplă la Bruxelles, ce decizii se iau pentru fermieri, subvenții, etc. Recent, AGROINFO a publicat, în exclusivitate, un raport al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European. Joi, 11 ianuarie, a fost dezbătut acest raport care se referă la acordarea subvențiilor.

Potrivit raportului dezbătut astăzi, joi, în Comisia pentru Agricultură, una dintre soluțiile reînnoirii generației în agricultură ar excluderea fermierilor care încasează pensii de la stat de la plata subvențiilor agricole.

CITEȘTE RAPORTUL AICI! PUBLICAT EXCLUSIV DE AGROINFO!

Această soluție ar fi o adevărată lovitură pentru mulți dintre fermierii români. În România, de fapt în toată Europa, peste jumătate dintre fermierii care administrează o exploatație agricolă au vârste peste 55 de ani. Europarlamentarul Daniel Buda spune că se opune categoric unei astfel de măsuri și că a avut o intervenție joi, în ședința Comisiei pentru Agricultură, unde este membru. Politicianul susține că și alte state UE se vor opune unei astfel de măsuri și că trebuie identificate alte soluții pentru atragerea tinerilor în agricultură și transferarea către aceștia a exploatațiilor agricole. Pe de altă parte, europarlamentarul atrage atenția că plata subvențiilor va fi condiționată de felul în care este exploatat, lucrat terenul.

Le va fi limitat accesul la subvenții pensionarilor de stat? Cu siguranță, nu! Va fi condiționată plata subvențiilor de lucrarea terenului? Cu siguranță, da!

Astăzi, în cadrul ședinței Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a fost examinat proiectul de raport privind Punerea în aplicare a instrumentelor Politicii Agricole Comune pentru tinerii fermieri în UE după reforma din 2013. Discuțiile au fost multiple, legate în principal de fenomenul de îmbătrânire din mediul rural, precum și de nevoia identificării unor soluții prin care să se combată acest fenomen. În interventia pe care am avut-o, am subliniat importanța abordării unui astfel de subiect, însă, am dorit din capul locului să precizez faptul că nu putem fi de acord cu o limitare la accesul subvențiilor de către persoanele care beneficiază de pensie de la stat sau au altă formă de pensie. De altfel, acest lucru ar contraveni dispozițiilor constituționale din țara noastră și sunt convins că și altora, din alte state.

Identificarea unor soluții care să stimuleze transferul exploatațiilor de la persoanele în vârstă către tinerii fermieri este cu totul altceva.

Fenomenul acaparării terenurilor este unul care nu poate fi contestat, mai ales în statele din Estul Europei. Daniel_Buda_bProblema cea mai mare este însă aceea că acest fenomen de acaparare nu doar că limitează accesul tinerilor la terenuri, dar ele nu sunt întotdeauna exploatate la un nivel la care ar trebui, proprietarii acestora fiind interesați de primirea subvențiilor și mai puțin de productivitate. Acest fenomen nu este întalnit doar în cazul marilor concentrații de terenuri, ci și în multe alte situații. Tocmai de aceea, a apărut necesitatea discutării în spațiul public a posibilității ca plata subvențiilor să fie condiționată de existența unei anumite producții.
În interventia mea, am apreciat că acest lucru este de discutat, dar în același timp trebuie sa fim extrem de atenți deoarece vorbim de condiții diferite care generează producții diferite.

Un lucru este foarte clar: subvențiile agricole trebuie să ajungă doar la fermierii activi care într-adevăr muncesc, produc ceva și nu la cei care lasă terenul în pârloagă, mulțumindu-se doar să ia subvenția o dată pe an. Poate că mulți nu sunteți de acord cu acest lucru, dar a admite o altfel de abordare ar însemna că statul si Uniunea Europeană ar mai avea o categorie de asistați sociali, și anume, proprietarii de terenuri lăsate nelucrate. Aceste tipuri de terenuri oricum devin mai apoi sursă de boli si infecții pentru terenurile lucrate, generând cheltuieli suplimentare pentru cei care își lucrează terenurile. Oricum, o să vă țin la curent cu evoluțiile pe acest subiect, a scris europarlamentarul Daniel Buda, pe pagina sa de Facebook.

Vizualizat: 8330 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
GRIGOREAN IOAN
|
01. 12, 2018. Friday 10:15
subvențiile agricole trebuie să ajungă doar la fermierii activi care într-adevăr muncesc si care produc mai mult decit consuma(care pot dovedi cu hirtii ca au comercializat o parte din productie ) asa ar fi corect. In acest caz subventiile ar fi mult mai mari , nu ar fi opt milioane de cererii ci mult mai putine , suprafata nu ar scadea pentruca fermierii mari i-ar inghiti pe cei mici care ar fi nevoiti sa arendeze terenul s-au sa-l vinda ,productiile ar creste considerabil iar preturile ar scadea .
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Cercetarea agricolă, subfinanţată dar încă activă

Cercetarea agricolă, subfinanţată dar încă activă

Interviu cu Vlăduţ Valentin, directorul Institutului Naţional de Maşini Agricole, singura unitate care desfăşoară activităţi de cercetare ştiinţifică (fundamentală şi aplicativă), de inovare în domeniul proceselor, tehnologiilor şi echipamentelor tehnice de mecanizare şi automatizare a lucrărilor din agricultură şi industria alimentară.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Musca asteapta tractorul autonom Dan Herteg, investitii de aproape un milion de euro IPSO prezintă tractorul John Deere 8270 R

Bancul zilei

Blonda la volan

Blonda la volan
Un polițist oprește o blondă pentru viteză: Detalii