VEȘTI DE LA BRUXELLES! AGROINFO este singura publicație care anunță tot ce se întâmplă la Bruxelles, ce decizii se iau pentru fermieri, subvenții, etc. Recent, AGROINFO a publicat, în exclusivitate, un raport al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European. Joi, 11 ianuarie, a fost dezbătut acest raport care se referă la acordarea subvențiilor.
Potrivit raportului dezbătut astăzi, joi, în Comisia pentru Agricultură, una dintre soluțiile reînnoirii generației în agricultură ar excluderea fermierilor care încasează pensii de la stat de la plata subvențiilor agricole.
CITEȘTE RAPORTUL AICI! PUBLICAT EXCLUSIV DE AGROINFO!
Această soluție ar fi o adevărată lovitură pentru mulți dintre fermierii români. În România, de fapt în toată Europa, peste jumătate dintre fermierii care administrează o exploatație agricolă au vârste peste 55 de ani. Europarlamentarul Daniel Buda spune că se opune categoric unei astfel de măsuri și că a avut o intervenție joi, în ședința Comisiei pentru Agricultură, unde este membru. Politicianul susține că și alte state UE se vor opune unei astfel de măsuri și că trebuie identificate alte soluții pentru atragerea tinerilor în agricultură și transferarea către aceștia a exploatațiilor agricole. Pe de altă parte, europarlamentarul atrage atenția că plata subvențiilor va fi condiționată de felul în care este exploatat, lucrat terenul.
Le va fi limitat accesul la subvenții pensionarilor de stat? Cu siguranță, nu! Va fi condiționată plata subvențiilor de lucrarea terenului? Cu siguranță, da!
Astăzi, în cadrul ședinței Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a fost examinat proiectul de raport privind Punerea în aplicare a instrumentelor Politicii Agricole Comune pentru tinerii fermieri în UE după reforma din 2013. Discuțiile au fost multiple, legate în principal de fenomenul de îmbătrânire din mediul rural, precum și de nevoia identificării unor soluții prin care să se combată acest fenomen. În interventia pe care am avut-o, am subliniat importanța abordării unui astfel de subiect, însă, am dorit din capul locului să precizez faptul că nu putem fi de acord cu o limitare la accesul subvențiilor de către persoanele care beneficiază de pensie de la stat sau au altă formă de pensie. De altfel, acest lucru ar contraveni dispozițiilor constituționale din țara noastră și sunt convins că și altora, din alte state.
Identificarea unor soluții care să stimuleze transferul exploatațiilor de la persoanele în vârstă către tinerii fermieri este cu totul altceva.
Fenomenul acaparării terenurilor este unul care nu poate fi contestat, mai ales în statele din Estul Europei. Problema cea mai mare este însă aceea că acest fenomen de acaparare nu doar că limitează accesul tinerilor la terenuri, dar ele nu sunt întotdeauna exploatate la un nivel la care ar trebui, proprietarii acestora fiind interesați de primirea subvențiilor și mai puțin de productivitate. Acest fenomen nu este întalnit doar în cazul marilor concentrații de terenuri, ci și în multe alte situații. Tocmai de aceea, a apărut necesitatea discutării în spațiul public a posibilității ca plata subvențiilor să fie condiționată de existența unei anumite producții.
În interventia mea, am apreciat că acest lucru este de discutat, dar în același timp trebuie sa fim extrem de atenți deoarece vorbim de condiții diferite care generează producții diferite.
Un lucru este foarte clar: subvențiile agricole trebuie să ajungă doar la fermierii activi care într-adevăr muncesc, produc ceva și nu la cei care lasă terenul în pârloagă, mulțumindu-se doar să ia subvenția o dată pe an. Poate că mulți nu sunteți de acord cu acest lucru, dar a admite o altfel de abordare ar însemna că statul si Uniunea Europeană ar mai avea o categorie de asistați sociali, și anume, proprietarii de terenuri lăsate nelucrate. Aceste tipuri de terenuri oricum devin mai apoi sursă de boli si infecții pentru terenurile lucrate, generând cheltuieli suplimentare pentru cei care își lucrează terenurile. Oricum, o să vă țin la curent cu evoluțiile pe acest subiect, a scris europarlamentarul Daniel Buda, pe pagina sa de Facebook.