VEȘTI DE LA BRUXELLES! Fiecare stat membru restricționează numărul agențiilor sale de plăți acreditate la o singură agenție la nivel național sau, după caz, una la nivel regional și la o singură agenție responsabilă de gestionarea cheltuielilor FEGA și FEADR, anunță un Raport al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală, care se va supune votului luni, 8 aprilie 2019, în Parlamentul European, la Bruxelles.
În România funcționează, în prezent, două agenții de plăți, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR). APIA gestionează plățile directe ale fermierilor din Fondul European pentru Garantare Agricolă, dar și o parte a plăților din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). AFIR gestionează plățile din FEADR, făcute pentru proiectele pe măsurile de dezvoltare rurală. Decizia rămânerii unei singure agenții de plăți la nivel național, care să gestioneze ambele fonduri, FEGA și FEADR, se va lua luni, 8 aprilie, în Parlamentul European. La propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013, după care se va ghida noua Politică Agricolă Comună, post 2020, s-au făcut mai multe amendamente care vor fi supuse dezbaterii și votului luni, 8 aprilie, în Comisia de Agricultură din Parlamentul European. Amendamentul 13 se referă la agențiile de plăți din statele membre UE.
Agențiile de plăți sunt departamente sau organisme ale statelor membre responsabile cu gestionarea și controlul cheltuielilor menționate la articolul 5 alineatul (2) și la articolul 6. Cu excepția efectuării plăților, sarcinile respective ale agențiilor de plăți pot fi delegate.
Statele membre acreditează ca agenții de plăți departamente sau organisme care au o organizare administrativă și un sistem de control intern care oferă garanții suficiente că plățile sunt legale, corecte și justificate corespunzător. În acest scop, agențiile de plăți îndeplinesc condițiile minime de acreditare în ceea ce privește mediul intern, activitățile de control, informarea și comunicarea, precum și monitorizarea stabilite de Comisie în temeiul articolului 12a alineatul (1) litera (a).Fiecare stat membru restricționează numărul agențiilor sale de plăți acreditate, după cum urmează:
(a) la o singură agenție la nivel național sau, după caz, una la nivel regional; și
(b) la o singură agenție responsabilă de gestionarea cheltuielilor FEGA și FEADR.
Totuși, în cazul în care se instituie agenții de plăți la nivel regional, statele membre acreditează, de asemenea, o agenție de plăți la nivel național pentru schemele de ajutoare care, dată fiind natura lor, trebuie gestionate la nivel național sau încredințează gestionarea acestor scheme agențiilor lor de plăți regionale.
Agențiilor de plăți care nu au gestionat cheltuieli FEGA sau FEADR timp de cel puțin trei ani li se retrage acreditarea. Statele membre nu desemnează noi agenții de plăți suplimentare după data intrării în vigoare a prezentului regulament.
În sensul articolului 63 alineatul (5) și alineatul (6) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/... [noul Regulament financiar], până la data de 15 februarie a anului care urmează exercițiului financiar în cauză, persoana care conduce agenția de plăți acreditată întocmește și furnizează Comisiei următoarele:
(a) conturile anuale pentru cheltuielile suportate în cursul îndeplinirii sarcinilor care revin respectivei agenții de plăți acreditate, astfel cum se prevede la articolul 63 alineatul (5) litera (a) din Regulamentul financiar, însoțite de informațiile necesare pentru verificarea conturilor respective în conformitate cu articolul 51;
(b) raportul privind verificarea financiară anuală menționat la articolul 51 alineatul (1), care demonstrează faptul că cheltuielile au fost efectuate în conformitate cu articolul 35;
(c) o declarație de gestiune, astfel cum se menționează la articolul 63 alineatul (6) din Regulamentul financiar, care atestă faptul că informațiile sunt prezentate în mod adecvat, complet și exact, astfel cum se prevede la articolul 63 alineatul (6) litera (a) din Regulamentul financiar.
Termenul de 15 februarie poate fi prelungit în mod excepțional de către Comisie până la 1 martie, la cererea statului membru în cauză, astfel cum se prevede la articolul 63 alineatul (7) al doilea paragraf din Regulamentul financiar.
Atunci când o agenție de plăți acreditată nu întrunește sau nu mai întrunește unul sau mai multe dintre criteriile de acreditare menționate, statul membru, acționând din proprie inițiativă sau la solicitarea Comisiei, retrage acreditarea dacă agenția de plăți nu realizează schimbările necesare într-o perioadă de timp care urmează a fi determinată de autoritatea competentă în funcție de gravitatea problemei.
Agențiile de plăți gestionează și asigură controlul operațiunilor legate de intervenția publică de care răspund și își rezervă responsabilitatea generală în domeniul respectiv. În cazul în care se acordă sprijin prin intermediul unui instrument financiar care este pus în aplicare de BEI sau de o altă instituție financiară internațională în care un stat membru este acționar, agenția de plăți se bazează pe raportul de control în sprijinul cererilor de plată transmis de BEI sau de altă instituție internațională. (amendament Articolul 9a din propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013)
Potrivit declarației pe care a făcut-o Achim Irimescu, șeful Departamentului pentru Agricultură și Siguranță Alimentară din cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE și purtător de cuvânt al României pentru Comitetul Special pentru Agricultură (SCA), România este singurul stat membru UE cu două agenții de plăți.
La nivel european, România este singurul stat care două agenții de plăți, una pentru FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă n.r.) și una pentru FEADR (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală n.r.). De exemplu, Germania, care are 16 landuri, are 16 agenții de plăți plus cea centrală, dar fiecare tratează cele două fonduri (FEGA și FEADR) împreună. Rămâne de văzut cum se va adopta. Știu că în țară se dorește foarte mult, și așa a venit poziția, noi așa am susținut-o la Bruxelles, să menținem cele două agenții în forma actuală, dar dacă nu vom avea susținere din partea celorlalte state membre va fi foarte greu ca unul împotriva 27 sau 26 să reușim ceea ce ne dorim, a declarat Irimescu, în februarie 2019, pentru AGROINFO. INTEGRAL DECLARAȚIA AICI: APIA ȘI AFIR, UNIFICATE, CONDUSE DE UN PREȘEDINTE!