Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

APIA ȘI AFIR, UNIFICATE, CONDUSE DE UN PREȘEDINTE!

Publicat: 10 februarie 2019 - 19:08
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

O SINGURĂ AGENȚIE DE PLĂȚI! România este singurul stat membru în Uniunea Europeană care are două agenții de plăți în agricultură, Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), spune Achim Irimescu. Potrivit propunerii de regulament european, pentru următorul exercițiu financiar, 2021-2027, una dintre agenții va dispărea, chiar dacă România susține la Bruxelles că vrea să rămână cu două agenți de plăți.

La nivel european, România este singurul stat care două agenții de plăți, una pentru FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă n.r.) și una pentru FEADR (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală n.r.). De exemplu, Germania, care are 16 landuri, are 16 agenții de plăți plus cea centrală, dar fiecare tratează cele două fonduri (FEGA și FEADR) împreună. Rămâne de văzut cum se va adopta. Știu că în țară se dorește foarte mult, și așa a venit poziția, noi așa am susținut-o la Bruxelles, să menținem cele două agenții în forma actuală, dar dacă nu vom avea susținere din partea celorlate state membre va fi foarte greu ca unul împotriva 27 sau 26 să reușim ceea ce ne dorim.

Se pot unifica cele două agenții, așa cum e cerința propunerii legislative actuale, cu un președinte și să rămână structurile la fel pentru că au nevoie de personal la sumele care cresc. Pentru că noi pierdem la dezvoltare rurală, dar la plăți directe ne ducem de la 10 miliarde de euro la 13,24 miliarde de euro. Deci, o creștere substanțială, a declarat Achim Irimescu, șeful Departamentului pentru Agricultură și Siguranță Alimentară din cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE și purtător de cuvânt al României pentru Comitetul Special pentru Agricultură (SCA), pentru AGROINFO.

Existența unei singure agenții de plăți este prevăzută în propunerea de Regulament orizontal provind PAC care este inclus în propunerea de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului

Regulamentul orizontal privind noua Politică Agricolă Comună (PAC) prevede reducerea numărului de agenții de plăți și consolidarea rolului organismului de coordonare și al organismului de certificare, în conformitate cu noul model de performanță. Astfel, sistemul va deveni mai transparent și mai puțin împovărător atât pentru administrațiile naționale, cât și pentru Comisie. Se introduce conceptul abordării bazate pe auditul unic, în conformitate cu Regulamentul financiar, iar numărul auditurilor efectuate de Comisie poate fi redus.


Vizualizat: 8284 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Pasarila
|
02. 11, 2019. Monday 08:19
Cam frustrata esti ca si angajata Apia. La apia se preiau cereri si atat. La Afir se verifica zeci de mii de proiecte. Munca este mult mai complexa decat la Apia. Prin urmare uita-te in ograda ta si mai lasa in pace capra vecinului.
1.
LStefan
|
02. 11, 2019. Monday 07:37
Pentru ca spre deosebire de voi 6000, la Afir sunt 1400 in toată tara, nu au cate 3 directori in fiecare județ ci numai 1 nu au nu mai stiu cati șefi de servici in fiecare județ ci numai 2 si funcționeaza eficient, verifică si deconteaza proiecte de investiții care sunt mult mai complicate de evaluat si platit decat simpla măsurare a terenurilor agricole si număratul coarnelor vacilor boilor oilor, ouăle găinilor șamd...
Probabil ca e greu sa iti imaginezi ce înseamnă sa verifici proiecte de 2 milioane de € sau si mai mult sa le aprobi procedurile de achiziții efectuate sau decontarea cheltuielilor... Nu ma înțelegeți greșit, la APIA sint oameni care muncesc din greu , cei de la control pe teren , însă sunt si mulți care taie frunze la câini si stau toată ziua pe holuri sau prin curți la cafea si Țigara... la Afir e mai greu cu tăiatul frunzelor la câini!
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019 FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

Bancul zilei

Tipic feminin...

Tipic feminin...
Masculul balenă se învârte nervos în jurul balenei femelă: Detalii