DAEA SPUNE UN NU CATEGORIC! Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, susține plafonarea plăților directe la suma de 60.000 de euro pe fermă. Dacă se va lua această decizie, fermierii mari vor fi primii afectați. În schimb, bani economisiți din această plafonare vor fi direcționați spre fermierii mici, pentru că ei sunt inima economiei rurale, a spus comisarul Hogan. Ministrul agriculturii, Petre Daea, declară că România se opune categoric acestei plafonări.
Propunem un plafon de plăţi de 60.000 de euro pe fermă. Economiile generate de această plafonare pot fi redistribuite fermierilor mai mici care reprezintă bătăile inimii economiei rurale, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.
În repetate rânduri, reprezentanții României la Bruxelles au susținut că țara noastră se opune plafonării plăților directe în noua Politică Agricolă Comună (PAC) post-2020.
România nu acceptă plafonarea plăţilor în viitoarea Politică Agricolă Comună, aceasta fiind poziţia mea în Consiliul de Miniştri. În discuţiile pe care le-am avut, şi nu am avut puţine, cu comisarul Hogan, poziţia mea în Consiliul de Miniştri a fost aceasta: nu. România nu acceptă plafonarea plăţilor şi cu asta am încheiat, a declarat Petre Daea, în conferința de presă susținută miercuri, 16 mai 2018.
Bugetul alocat Politicii Agricole Comune (PAC) în perioada 2021 -2027 va fi redus cu 5%, potrivit proiectului de buget anunţat de către Comisia Europeană pe 2 mai 2018.
Potrivit propunerii Comisiei Europene, cheltuielile UE cu PAC 2021-2027 vor scădea la 30% din bugetul UE, faţă de aproape 39% cât primeşte actuala PAC.
Un rezultat foarte corect pentru fermieri, având în vedere circumstanţele dificile în care a fost trasat acest buget, a comentat comisarul european pentru Agricultură Phil Hogan, referindu-se la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, care a lăsat un gol de 12 miliarde de euro în bugetul UE, precum şi la noile priorităţi - migraţia şi apărarea – care au determinat Comisia Europeană să reducă bugetul pentru agricultură pentru perioada 2021 – 2027.
Plăţile directe nu vor fi reduse cu mai mult de 4% în nici un stat membru. În fapt, proporţia plăţilor directe va creşte uşor, până la 72% din bugetul total al PAC, a mai anunţat comisarul european.
La nivel individual, tăierile de buget vor avea un impact mai mic asupra fermierilor mici şi mijlocii. Comisia propune o plafonare a plăţilor directe de 60.000 euro pe fermier. Banii astfel rămaşi vor putea fi redistribuţi micilor fermieri, care sunt inima Europei rurale, a precizat Hogan. AICI AFLAȚI CÂȚI BANI PIERDE AGRICULTURA DUPĂ 2020.
În țara noastră, o asociație a crescătorilor de animale susține plafonarea plăților directe acordate fermelor, propunerea agreată de Comisia Europeană.
Având în vedere faptul că în cadrul ACBCR majoritatea fermierilor sunt fermieri mici și mijlocii, opinia noastră este că plafonarea plăților directe ar fi în avantajul fermierilor români, ținând cont de specificul agriculturii românești și de dimensiunile fermelor, a punctat Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România (ACBCR), într-o scrisoare transmisă Ministerului Agriculturii. INTEGRAL SCRISOAREA AICI!