Adama
Vinasa Rompak

INTERVENȚIE pentru LIMITAREA PLĂȚILOR DIRECTE pentru FERMELE MARI și CREȘTEREA SUBVENȚIILOR pentru FERMELE MICI!

Publicat: 05 februarie 2018 - 18:49
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE BOVINE DE CARNE NU ESTE DE ACORD CU CE SUSȚINE MADR LA BRUXELLES! Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România (ACBCR) nu este de acord cu ceea ce susțin reprezentanții Ministerului Agriculturii la Bruxelles în ceea ce privește plățile drecte ale fermierilor. Crescătorii de vaci vor să fie plafonate la o sumă maximă subvențiile care se acordă fermelor mari din România.

Ministrul agriculturii, Petre Daea, secretarii de stat Alexandru Potor și Daniel Botănoiu, susțin în toate întâlnirile importante din inima Europei că România este împotriva plafonării plăților directe. Ministrul agriculturii chiar spunea că această plafonare a plăților directe, la o sumă maximă, ar afecta siguranța alimentară. În totală contradicție cu susținerile reprezentanților MADR, Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România militează pentru plafonarea la o anumită sumă a subvențiilor care revin fermelor mari. Numai în acest fel, vor putea fi crescute sumele cu care sunt subvenționate fermele mici. Organizația fermierilor ne-a transmis intervenția pe care  depus-o la Ministerul Agriculturii.

Având în vedere faptul că în cadrul ACBCR majoritatea fermierilor sunt fermieri mici și mijlocii, opinia noastră este că plafonarea plăților directe ar fi în avantajul fermierilor români, ținând cont de specificul agriculturii românești și de dimensiunile fermelor.

Un aspect important în cadrul acestui capitol îl reprezintă recomandarea ca plățile directe să fie simplificate și mai bine punct-ved_bpunct-ved2_bdirecționare, tocmai pentru a-și îndplini misiunea mai eficient. Astfel, prin viitoarele regulamente ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și prin legislația națională statele membre ar trebui să se asigure că sprijinul este dedicat adevăraților fermieri, concentrându-se asupra celor care practică agricultura în mod activ pentru a-și câștiga existența.

Susținem măsurile prevăzute la art. 3.2.2 (articol din comunicarea comisarului european pentru Agricultură, Phil Hogan, privind viitorul agriculturii n.r.) și mai ales întărirea poziției fermierilor în lanțul de distribuție alimentar, prin organizațiile de producători recunoscute care pot fi un instrument util care să le permită fermierilor să-și consolideze poziția de negociere în lanțul valoric, să coopereze pentru reducerea costurilor și să-și sporeascî competitivitatea pentru a-și ameliora recompensele de piață.
Considerăm că România ar trebui să acorde o atenție deosebită recomandărilor de la pct.3.2.3. Gestionarea riscurilor, mai ales că în actualul PNDR nu s-a reușit înființarea unui Fond Mutual pentru agricultori.

Riscurile ridicate în ceea ce privește volatilitatea prețurilor, schimbările climatice, fenomenele extreme și crizele sanitare sau fitosanitare pot provoca dezechilibre majore și o vulnerabilizare a fermierilor.
Insistăm pe o abordare integrată și coerentă a prevenirii gestionării riscurilor, cu o abordare flexibilă cu soluții adaptate diferitelor tipuri de nevoi regionale și sectoriale ale fermierilor.

Propunem MADR să efectueze o analiză a investițiilor realizate în vechiul PNDR 2007-2014, a celor din perioada 2015-2018, pentru a avea o imagine de ansamblu în ceea ce privește evoluția proiectelor din sectorul zootehnic, în special la sectorul bovine, sector care, din păcate, a înregistrat cel mai puternic regres după 1989.

Scăderea efectivului de bovine de la peste 7 milioane de capete la 1,5 milioane ar trebui să fie un motiv serios de a trage un semnal de alarmă și a determina autoritățile să ia în calcul prioritizarea acestui sector în perioada următoare, mai ales în construcția noului PNDR, după anul 2020, se arată în intervenția ACBCR, semnată de președintele Dumitru Grigorean.

Directorul general adjunct al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, DG Agri, din Comisia Europeană, Mihail Dumitru, a declarat, pentru AGROINFO, la sfârșitul anului trecut, că fermele mari din UE reprezintă 0,08%, dar încasează, anual, o sumă uriașă din subvențiile pe suprafață, 9 miliarde de euro.

Fermele mari, care reprezintă doar 0,08% din numărul fermelor gestionează aproape jumătate din terenul agricol și primesc aproape 9 miliarde de euro sprijin pe suprafață în fiecare an. De aceea, noi avem de explorat, pentru perioadele următoare, modele alternative pentru direcționarea plăților directe într-un mod mai eficace și mai echitabil. Se propune, și aceste lucruri nu sunt noi, de exemplu plafonarea sprijinului pentru fermele mari. Este o propunere care nu a fost făcută doar acum, a fost făcută de cel puțin trei reforme anterioare. Dar această propunere nu a fost reținută la nivelul deciziei politice.

Se propune degresivitate, de exemplu, reducerea nivelului de venituri cu cât suprafața fermei este mai mare sau se propun plățile redistributive în care fermelor mici să li se acorde o plată mai mare pentru primele hectare decât pentru restul exploatației. Este fără doar și poate viitoarea propunere pentru PAC discuția privind nivelul și convergența între nivelul plăților între statele membre UE, care va fi inevitabilă, a declarat Dumitru.


Vizualizat: 4798 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Johnny
|
05. 02, 2018. Wednesday 19:02

Foarte bine zice-ti pt ca pt cei mici nu vorbeste nimeni. La intalniri sunt invitati doar cei mari si vorbesc strict in favoarea lor pe cei mici ingropandu-i cum a facut si Baciu Laurentiu cand a spus ca cei mici ar trebui sa dispara. Toti fermierii sunt de acord cu plafonrea.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii