DAEA CERE UN SPRIJIN MAI MARE PENTRU TINERI FERMIERI. Ministrul agriculturii; Petre Daea, a subliniat, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene Agricultură şi Pescuit de la Luxemburg, luni, că procentul de 2% din plafonul plăţilor directe alocat pentru susţinerea tinerilor nu este unul încurajator.
Stimularea tinerilor fermieri, prin mecanismele propuse de Comisia Europeană, nu este suficient de bine conturată, "pentru a-i atrage şi a crea premise reale privind schimbarea de generaţii", ca obiectiv propus prin PAC, a spus ministrul agriculturii Petre Daea.
Dezvoltarea rurală cu alocare bugetară redusă constituie un supliment de îngrijorare pentru perspectivele spaţiului rural şi nu numai. România se confruntă cu cel mai mare şi profund exod al forţei de muncă din rândul tinerilor, pentru care în contextul general al PAC suntem chemaţi să găsim soluţii. Reducerea pilonului II (dezvoltare rurală, în noua Politică Agricolă Comună post 2020 n.r.) va accelera acest proces, cu influenţe uşor de întrezărit, dar foarte greu de rezolvat, a spus Daea, la Consiliul UE. Ministrul român al agriculturii i-a solicitat, astfel, comisarului european pentru Agricultură, Phil Hogan, prezent la lucrările Consiliului, un sprijin financiar mai mare pentru tinerii fermieri.
Potrivit propunerii pentru noul REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC), document care va sta la baza acordării tuturor schemelor de plată din agricultură și finanțării nerambursabile a proiectelor pe dezvoltare rurală, tinerii fermieri vor beneficia, după 2020, în noua PAC, de sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.
Ca parte a obligațiilor lor de a contribui la îndeplinirea obiectivului specific numit „atragerea tinerilor fermieri și facilitarea dezvoltării întreprinderilor din zonele rurale”, prevăzut la articolul 6 alineatul (1) litera (g) și de a dedica acestui obiectiv cel puțin 2 % din propriile alocări pentru plățile directe în conformitate cu articolul 86 alineatul (4), statele membre pot acorda un sprijin complementar pentru venit tinerilor fermieri care au înființat o nouă exploatație pentru prima oară și care au dreptul la o plată în temeiul sprijinului de bază pentru venit menționat la articolul 17.
Sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri ia forma unei plăți decuplate anuale per hectar eligibil, menționează articolul 27 din noul regulament european, care se va aplica în perioada 2021-2027.
Același regulament european propune dublarea sprijinului financiar pentru instalarea tinerilor fermieri ca șefi de exploatație, și anume un sprijin financiar de 100.000 de euro. DETALII DESPRE ACEST SPRIJIN GĂSIȚI AICI!