OFICIAL! SPRIJIN FINANCIAR DUBLU PENTRU TINERII FERMIERI! Tinerii fermieri vor primi un sprijin financiar dublu, 100.000 de euro pentru instalarea ca șefi de exploatație agricolă. În prezent, tinerii fermieri care accesează măsura 6.1 Sprijin pentru instalare tineri fermieri beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă de maxim 50.000 de euro. În noua propunere de regulament european, suma a fost dublată pentru a convinge cât mai mulți tineri să devină fermieri.
Suma de 100.000 de euro este acordată tinerilor fermieri, la instalare, dar și întreprinderilor nou-înființate, agricole și non-agricole, cu condiția să fie înființate în mediul rural. În acest fel, este posibilă reînnoirea generațiilor din agricultură, subiect dezbătut intens, în ultimul timp, la nivelul Comisiei Europene, și este evitată depopularea satelor, fenomen tot mai accentuat.
Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a prezentat, pe 11 iunie 2018, în Parlamentul European, propunerea pentru noul regulament european după care va funcționa Politica Agricolă Comună (PAC) post 2020. Documentul este extrem de important pentru fermieri, aduce schimbări esențiale în modul de acordare a subvențiilor, în criteriile de eligibilitate, dar și schimbări majore pe partea de finanțare din fonduri europene nerambursabile a dezvoltării rurale, unde vorbim și despre afaceri non-agricole.
Potrivit acestui act oficial al Parlamentului European, statele membre în Uniunea Europeană pot acorda sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri și pentru întreprinderile rurale nou înființate în sumă maximă de 100.000 de euro.
Statele membre UE pot acorda sprijin în cadrul acestui tip de intervenții doar pentru a contribui la:
- instalarea tinerilor fermieri care îndeplinesc condițiile incluse în definiția prevăzută la articolul 4 alineatul (1) litera (e) - o limită maximă de vârstă care nu poate depăși 40 de ani; să fie „șeful exploatației”; să aibă formarea profesională și/sau competențele corespunzătoare necesare;
- noua înființare a unei întreprinderi rurale legate de agricultură și silvicultură sau la diversificarea veniturilor gospodăriei agricole;
- noua înființare a unei întreprinderi cu activități neagricole ca parte a strategiilor de dezvoltare locală.
Statele membre stabilesc condiții privind transmiterea și conținutul unui plan de afaceri.
Statele membre acordă sprijin sub formă de sume forfetare. Sprijinul este limitat la cuantumul maxim de 100 000 EUR și poate fi combinat cu instrumente financiare, este stipulat în noul regulament european, care, odată adoptat, va abroga celelalte regulamente europene după care este ghidată actuala politica agricolă comună, 2014-2020.
Propunerea pentru REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) a fost prezentată luni, 11 iunie, de comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, la ședința Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, ținută la Strasbourg.