PE ULTIMA SUTĂ DE METRI! Sunt disponibile, în acest moment, 23 de milioane de euro pentru sprijinul acordat fermelor mici. Suma este disponibilă astăzi, 10 septembrie 2019, la ora publicării știrii. Cu fiecare oră, această sumă se schimbă, scade, în funcție de cererile depuse de fermieri. Banii pot fi ceruți atât de fermele mici din zona montană, cât și de cele din zona normală, inclusiv ITI.
Potrivit anunțului făcut de Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR), marți, 10 septembrie 2019, pentru sprijinul acordat fermelor mici din zona montană mai este disponibilă suma de 4.530.000 euro, iar pentru fermele mici din zona normală, inclusiv ITI, suma care a mai rămas și care poate fi cerută de fermieri este de 18.645.000 euro.
Cererile la AFIR se depun pentru submăsura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici.
Valoarea sprijinului acordat fermelor mici este de 15.000 de euro, 100% nerambursabil.
Pentru fermele mici din zona montană, alocarea din această sesiune, ultima, este de 13.770.000 euro. Sesiunea de depunere a proiectelor se încheie la data de 31.12.2019, ora 15:59. Plafon depunere proiecte este de 20.655.000 euro. Până marți, 10 septembrie 2019, au fost depuse 1075 de proiecte, în valoare totală de 16.125.000 euro. Mai sunt disponibile 4.530.000 euro.
Pentru fermele mici din zona normală normală inclusiv ITI, alocarea din această sesiune este de 32.130.000 euro, iar termenul limită de depunere a proiectelor este la data de 31.12.2019, ora 15:59. Plafon depunere proiecte este 48.195.000 euro. Până la această dată, sunt depuse 1966 de proiecte, în valoare totatlă de 29.490.000 euro. Mai sunt disponibile 18.645.000 de euro.
Precizăm că sumele disponibile menționate de noi mai sus sunt valabile pentru data de 10 septembrie 2019, ora 11. Cu fiecare oră, sumele disponibile pentru această submăsură scad în funcție de cererile/proiectele depuse de fermieri.
Vă reamintim cine beneficiază de acest sprijin de 15.000 de euro/fermă și care sunt condițiile:
BENEFICIARII. CONDIȚII
Solicitanţii (reprezentanții legali) eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură trebuie să îndeplinească următoarele condiţii obligatorii:
să fie fermieri care au drept de proprietate și/sau drept de folosinţă pentru o exploatație agricolă care intră în categoria de fermă mică, cu excepția persoanelor fizice neautorizate;
să fie persoane juridice române;
să acţioneze în nume propriu;
să aibă vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii Cererii de finanţare;
să aibă studii minime de 8 clase;
să se încadreze într-una din formele de organizare de mai jos la data depunerii Cererii de finanțare, indiferent de data înființării formei respective de organizare:
- persoană fizică înregistrată şi autorizată în conformitate cu prevederile OUG nr. 44/ 2008, privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare:
o ca persoană fizică autorizată;
o ca întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale;
o ca întreprindere familială;
- societate cu răspundere limitată cu asociat unic/ majoritar (majoritate absolută 50%+1) înfiinţată în baza Legii nr. 31/ 1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, reprezentată prin:
o asociat unic care are şi calitatea de administrator al societăţii;
o asociat majoritar (majoritate absolută 50%+1) care are și calitatea de administrator al societăţii. În cazul persoanei juridice cu acţionariat multiplu, asociatul majoritar trebuie să exercite controlul efectiv pe întreaga durată de valabilitate a Deciziei de finanțare.
Să respecte încadrarea în categoria de microîntreprinderi sau întreprinderi mici, indiferent de forma de organizare economică;
Să nu creeze condiţii pentru a obţine în mod necuvenit un avantaj, în sensul prevederilor art. 60 din Regulamentul (UE) nr. 1306/ 2013, cu modificările şi completările ulterioare, în orice etapă de derulare a proiectului.
Solicitantul nu poate fi acţionar într-o altă microîntreprindere/ întreprindere mică agricolă care accesează/ a accesat submăsura 6.3.
Pentru evitarea creării de condiţii artificiale, verificarea se face atât pentru solicitant (inclusiv persoanele fizice aflate în componența persoanei juridice care solicită sprijinul)/ beneficiar, cât şi pentru cedenţi. Nu este admisă fărâmițarea exploatațiilor agricole, în scopul creării în mod artificial de condiții necesare pentru a beneficia de sprijin.
Exploataţia agricolă trebuie să îndeplinească următoarele condiţii obligatorii:
- are o dimensiune economică cuprinsă între 4.000 – 11.999 € S.O.
- este înregistrată cu cel puțin 24 de luni înainte de solicitarea sprijinului, în Registrul Unic de Identificare – APIA și/sau în Registrul Național al Exploatațiilor2 – ANSVSA, ANZ, precum şi la Primărie în Registrul agricol2, de către solicitant:
- în nume propriu (persoană fizică) sau
- sub forma de organizare eligibilă pentru accesarea sprijinului prin intermediul submăsurii 6.3 .
În cadrul unei familii (soț/ soție), doar unul dintre membri poate beneficia de sprijin, indiferent de forma de organizare a membrilor familiei aferentă accesării submăsurii 6.3 (PFA, II, IF, SRL). Verificarea se extinde și în cazul soțului/soției care au beneficiat de acest tip de sprijin pentru aceeași exploatație și care nu au finalizat Deciziile de finanţare din PNDR 2007-2013
aferente beneficiarilor măsurilor 141 - „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă” sau 411-141.
Contractele care conferă dreptul de folosință asupra terenurilor agricole trebuie să fie încheiate în numele solicitantului şi să fie valabile la momentul depunerii cererii de finanţare. În ceea ce privește clădirile asupra cărora se intervine cu modernizări/ extinderi și a terenurilor pe care se vor realiza proiecte ce presupun lucrări de contrucții montaj, contractele care conferă dreptul de folosință vor fi încheiate pe o perioadă egală cu perioada de implementare și monitorizare a proiectelor.
În cazul exploataţiilor care deţin animale, acestea vor fi în proprietatea persoanei autorizate/ societăţii.
Pe toată durata de execuție a proiectului beneficiarul nu va reduce dimensiunea economică a exploatației agricole calculată la depunerea cererii de finanțare cu mai mult de 15%. Dimensiunea economică a exploatației agricole nu va scădea, în nicio situație, sub pragul minim de 4.000 S.O. stabilit prin condițiile de eligibilitate.
Pe întreaga durată de execuție și monitorizare a proiectului se va păstra sectorul dominant pentru care proiectul a fost selectat şi contractat.
CONDIȚII DE ELIGIBILITATE
Pentru a putea primi sprijin în cadrul submăsurii 6.3, solicitantul sprijinului trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
Să se încadreze în categoria microîntreprinderilor și întreprinderilor mici. Se va verifica inclusiv condiția de întreprinderi partenere sau legate pentru încadrarea în categoria de microîntreprindere sau întreprindere mică. Vor fi eligibili solicitanții care, indiferent de activitatea desfășurată și în alte întreprinderi agricole sau non-agricole, respectă statutul de microîntreprindere/ întreprindere mică.
Să dețină o exploatație agricolă cu dimensiunea economică cuprinsă între 4.000 - 11.999 € S.O. (valoare producție standard) - fermă mică.
În vederea stabilirii și verificării pe durata implementării proiectului a dimensiunii economice a exploatației agricole, este obligatorie înscrierea de către solicitant a tuturor suprafețelor de teren (inclusiv a terenurilor utilizate ca grădini familiale) în cererea unica de plata și în sistemul IACS gestionat de APIA, chiar dacă acestea au suprafețe mai mici decat dimensiunea minimă a parcelelor eligibile (0,3 ha prevăzută în art. 8 alin. (1) lit. c) din OUG nr. 3/2015), indiferent dacă sunt sau nu solicitate plăți pe suprafață (plăți directe sau plăți compensatorii pe aceste suprafete.
Toate exploataţiile agricole pentru care în calculul S.O. se ține cont și de stupi, trebuie să introducă sistemul de identificare şi înregistrare a stupinelor și a stupilor, a panourilor de identificare a stupinelor.
Se va ţine cont de înregistrarea exploataţiei, indiferent de forma de organizare economică cu care figurează în Registrul Unic de Identificare (RUI)/ Registrul Național al Exploatațiilor (RNE), ANZ, precum şi/sau la Primărie în Registrul Agricol, cu cel puţin 24 de luni înaintrea depunerii Cererii de finanţare.
Condiția de 24 de luni cu privire la înregistrarea exploatației se aplică indiferent de forma de organizare economică a solicitantului pe care acesta o avea la momentul respectiv.
Solicitantul/ persoana fizică aferentă solicitantului poate modifica structura fermei în cadrul celor 24 de luni înainte de solicitarea sprijinului, cu condiția ca odată cu accesarea sprijinului, acesta să mențină condițiile de eligibilitate și selecție în baza cărora a fost aprobat proiectul.
Să prezinte un Plan de afaceri
Foarte important!
Solicitanţii acestei submăsuri care deţin exploataţii zootehnice/ mixte şi care fac parte dintr-o asociaţie/ cooperativă care are concesionate/ închiriate suprafeţe agricole reprezentând pajişti, în conformitate cu Ordinul MADR nr. 619/ 06.04.2015, vor ţine cont în elaborarea Planului de afaceri de toate angajamentele luate ca urmare a aderării la acea asociaţie/ cooperativă şi vor
prezenta în cadrul acestuia, în secţiunea dedicată fluxului tehnologic, detaliile privind modalitatea de creştere a animalelor atât în perimetrul gospodăriei, cât şi în afara acesteia având în vedere că o perioadă importantă de timp animalele nu se regăsesc în exploataţia solicitantului.
În cadrul Planului de afaceri trebuie demonstrată sustenabilitatea şi viabilitatea activităţii pentru care se solicită sprijin (inclusiv obţinerea producţiei de către fermier şi comercializarea acesteia şi în perioada de păşunat). Atât în Planul de afaceri, cât şi în cadrul Cererii de finanţare trebuie menţionate codurile ANSVSA (al solicitantului şi asociaţiei/ cooperativei) în vederea verificării
transferului animalelor.
INTEGRAL DESPRE SUBMĂSURA 6.3 - SPRIJIN PENTRU DEZVOLTAREA FERMELOR MICI GĂSIȚI AICI: SPRIJIN pentru DEZVOLTAREA FERMELOR MICI: 15.000 DE EURO!
sau pe pagina AFIR, Ghidul solicitantului submăsurii 6.3.