EU SPUN FOARTE CLAR CĂ ROMÂNIA A PIERDUT BANII! Emil Dumitru, liderul Federației PRO AGRO, este convins că România a pierdut suma care i se cuvenea din rezerva europeană pentru situații de criză în sectorul agricol, constituită pentru anul 2017 și rămasă necheltuită. Comisia Europeană a împărțit 433 de milioane de euro între statele membre UE. În fiecare țară, banii ajung la fermieri ca un supliment la subvenție. Singura exclusă de pe lista cu sume este România.
AGROINFO este singura publicație care v-a spus ce s-a întâmplat la Bruxelles. Comisia Europeană a exclus România de pe lista cu sume de plătit fermierilor pentru că autoritățile noastre, Ministerul Agriculturii și, implicit, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), au greșit declarația cu cheltuielile făcute cu plățile directe ale fermierilor. Concret, autoritățile noastre nu au ținut seama de pragul de 2.000 de euro de la care se calculează aceste cheltuieli. Nu au ținut seama de acest prag pentru că Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), celebrul soft cu care împarte APIA subvențiile agricole nu este actualizat cu anumite funcționalități. De ce nu este? Pentru că nici acum nu s-a finalizat licitația pentru atribuirea serviciilor pentru mentenanța, reactualizarea acestui sistem informatic unei firme de IT.
Rezerva europeană pentru situații de criză în sectorul agricol, constituită în 2017, în valoare totală de 433 de milioane de euro, s-a împărțit deja între statele membre UE, la sfârșitul lunii noiembrie 2017. Printr-un regulament european de punerea în aplicare a deciziei Comisiei Europene de a împărți rezerva de criză rămasă necheltuită, statele membre UE au distribuit banii fermierilor chiar începând de la 1 decembrie 2017. Fermierii noștri nu au primit nimic, niciun supliment la subvenție, pentru că România a fost exclusă de pe lista de plată. Neavând acel document, acea declarație, Comisia Europeană nu poate calcula ce sumă îi revine țării noastre din rezerva de criză. Banii care au constituit rezerva de criză pentru 2017 au fost reținuți fiecărui stat membru în 2016. Pentru că rezerva nu s-a cheltuit anul trecut, Comisia Europeană a împărțit-o statelor membre UE ca să o dea fermierilor.
Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat că este vorba despre 17 milioane de euro și că banii vor veni în țară în februarie 2018. A trecut februarie, suntem în martie 2018 și banii cuveniți fermierilor români se pare că nu au ajuns. Când vor ajunge? Emil Dumitru, președintele Federației PRO AGRO, declară că nu vor mai ajunge. Sunt pierduți!
Dacă e să ne referim la discuția care încă se face în spațiul public pe acea guvernanță fiscală pe care APIA ar fi trebuit să o instituie peste cei 2.000 de euro prin reținerea a unui procent pe fiecare hectar pe mecanismul european pe care-l știți cu toții și România a pierdut aproximativ 17 milioane de euro pe 2016, tocmai datorită faptului că sistemul informatic nu a fost upgradat cu prevederile de guvernanță fiscală. Domnul ministru poate are alte informații, noi ce am văzut în presă și eu vă spun foarte clar, România i-a pierdut (banii n.r.). Să clarificăm lucrul ăsta, că nu are rost să intrăm într-o polemică. Eu spun că i-a pierdut (banii n.r.). (...)
Emil Dumitru, președintele PRO AGRO, (stânga), alături de Rareș Hăbeanu, directorul PRO AGRO (dreapta)
Cred că fermierii ar trebui să fie mai nemulțumiți de faptul că s-au pierdut niște sume de bani. Sigur, nu par foarte mari, dar sunt bani care ar fi trebuit să intre în economia din România. Vorbim de faptul că trebuia să se instituie o funcționalitate la APIA pe ce înseamnă guvernanța fiscală peste 2.000 de euro astfel încât Comisia să poată să dea acei bani pe care-i reține ca un fond de rulment (e vorba despre rezerva europeană pentru situații de criză în sectorul agricol n.r.), după aceea să-i dea României, de fapt fermierilor din România. Politic nu știu să răspund, eu spun doar că în 2016 s-au pierdut, în 2017, sperăm să fie implementată funcționalitatea ca să nu mai pierdem, a declarat Emil Dumitru, în conferința organizată astăzi, marți, 20 martie 2018, de Federația PRO AGRO.
AGROINFO încă mai speră că Ministerul Agriculturii îi va informa pe fermierii români ce se întâmplă cu milioanele de euro care li se cuvin și care le-ar prinde bine acum în buzunare. Noi sperăm ca ministrul agriculturii, Petre Daea, care se întoarce astăzi de la Bruxelles să vină cu o veste bună care să răstoarne totul în favoarea fermierului român.