KWS+
Reclama header after big part 2

ANUNȚ ȘOC pentru FERMIERI FĂCUT DE LIDERUL PRO AGRO: ROMÂNIA A PIERDUT BANII!

Publicat: 20 martie 2018 - 14:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EU SPUN FOARTE CLAR CĂ ROMÂNIA A PIERDUT BANII! Emil Dumitru, liderul Federației PRO AGRO, este convins că România a pierdut suma care i se cuvenea din rezerva europeană pentru situații de criză în sectorul agricol, constituită pentru anul 2017 și rămasă necheltuită. Comisia Europeană a împărțit 433 de milioane de euro între statele membre UE. În fiecare țară, banii ajung la fermieri ca un supliment la subvenție. Singura exclusă de pe lista cu sume este România.

AGROINFO  este singura publicație care v-a spus ce s-a întâmplat la Bruxelles. Comisia Europeană a exclus România de pe lista cu sume de plătit fermierilor pentru că autoritățile noastre, Ministerul Agriculturii și, implicit, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), au greșit declarația cu cheltuielile făcute cu plățile directe ale fermierilor. Concret, autoritățile noastre nu au ținut seama de pragul de 2.000 de euro de la care se calculează aceste cheltuieli. Nu au ținut seama de acest prag pentru că Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), celebrul soft cu care împarte APIA subvențiile agricole nu este actualizat cu anumite funcționalități. De ce nu este? Pentru că nici acum nu s-a finalizat licitația pentru atribuirea serviciilor pentru mentenanța, reactualizarea acestui sistem informatic unei firme de IT. 

Rezerva europeană pentru situații de criză în sectorul agricol, constituită în 2017, în valoare totală de 433 de milioane de euro, s-a împărțit deja între statele membre UE, la sfârșitul lunii noiembrie 2017. Printr-un regulament european de punerea în aplicare a deciziei Comisiei Europene de a împărți rezerva de criză rămasă necheltuită, statele membre UE au distribuit banii fermierilor chiar începând de la 1 decembrie 2017. Fermierii noștri nu au primit nimic, niciun supliment la subvenție, pentru că România a fost exclusă de pe lista de plată. Neavând acel document, acea declarație, Comisia Europeană nu poate calcula ce sumă îi revine țării noastre din rezerva de criză.  Banii care au constituit rezerva de criză pentru 2017 au fost reținuți fiecărui stat membru în 2016. Pentru că rezerva nu s-a cheltuit anul trecut, Comisia Europeană a împărțit-o statelor membre UE ca să o dea fermierilor.

MAI MULTE DESPRE ACEST SUBIECT AICI: EXCLUSIV! MILIOANE DE EURO SUBVENȚII pentru FERMIERI ARUNCATE ÎN AER de o DECLARAȚIE GREȘITĂ de AUTORITĂȚILE ROMÂNE!

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat că este vorba despre 17 milioane de euro și că banii vor veni în țară în februarie 2018. A trecut februarie, suntem în martie 2018 și banii cuveniți fermierilor români se pare că nu au ajuns. Când vor ajunge? Emil Dumitru, președintele Federației PRO AGRO, declară că nu vor mai ajunge. Sunt pierduți!

Dacă e să ne referim la discuția care încă se face în spațiul public pe acea guvernanță fiscală pe care APIA ar fi trebuit să o instituie peste cei 2.000 de euro prin reținerea a unui procent pe fiecare hectar pe mecanismul european pe care-l știți cu toții și România a pierdut aproximativ 17 milioane de euro pe 2016, tocmai datorită faptului că sistemul informatic nu a fost upgradat cu prevederile de guvernanță fiscală. Domnul ministru poate are alte informații, noi ce am văzut în presă și eu vă spun foarte clar, România i-a pierdut (banii n.r.). Să clarificăm lucrul ăsta, că nu are rost să intrăm într-o polemică. Eu spun că i-a pierdut (banii n.r.). (...)

dumitru-si-rares_b

Emil Dumitru, președintele PRO AGRO, (stânga), alături de Rareș Hăbeanu, directorul PRO AGRO (dreapta)

Cred că fermierii ar trebui să fie mai nemulțumiți de faptul că s-au pierdut niște sume de bani. Sigur, nu par foarte mari, dar sunt bani care ar fi trebuit să intre în economia din România. Vorbim de faptul că trebuia să se instituie o funcționalitate la APIA pe ce înseamnă guvernanța fiscală peste 2.000 de euro astfel încât Comisia să poată să dea acei bani pe care-i reține ca un fond de rulment (e vorba despre rezerva europeană pentru situații de criză în sectorul agricol n.r.), după aceea să-i dea României, de fapt fermierilor din România. Politic nu știu să răspund, eu spun doar că în 2016 s-au pierdut, în 2017, sperăm să fie implementată funcționalitatea ca să nu mai pierdem, a declarat Emil Dumitru, în conferința organizată astăzi, marți, 20 martie 2018, de Federația PRO AGRO.

AGROINFO încă mai speră că Ministerul Agriculturii îi va informa pe fermierii români ce se întâmplă cu milioanele de euro care li se cuvin și care le-ar prinde bine acum în buzunare. Noi sperăm ca ministrul agriculturii, Petre Daea, care se întoarce astăzi de la Bruxelles să vină cu o veste bună care să răstoarne totul în favoarea fermierului român.

Vizualizat: 4218 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ-N 22 IANUARIE!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ-N 22 IANUARIE!

17 ianuarie 2021 - 19:35

Caracteristici meteorologice. În acest interval va predomina o vreme mai rece decât în mod obişnuit, chiar deosebit de rece, în aproape toată țara.

MINISTRUL OROS: SUMA ALOCATĂ ÎN 2021-2022 pentru PLATA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

MINISTRUL OROS: SUMA ALOCATĂ ÎN 2021-2022 pentru PLATA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

17 ianuarie 2021 - 09:27

BANI PENTRU FERMIERI! Ministerul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că România dispune de 6,61 miliarde de euro pentru anii de tranziție 2021-2022, bani noi pentru măsuri vechi de sprijin a fermierilor români. Șeful de la Agricultură a mai spus că acestei sume i se vor adăuga bani de la bugetul național pentru continuarea anul acesta a unor programe de minimis destinate fermierilor.

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

16 ianuarie 2021 - 08:35

COMUNICAT. Pandemia a venit cu noi provocări în toate domeniile de activitate economică, însă niciuna nu a împiedicat dezvoltarea fermei bio&co, ba chiar a stimulat creșterea cu 25% a productivității și a crescut numărul locurilor de muncă bazate pe modelul inserției sociale.

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

15 ianuarie 2021 - 06:45

ANALIZĂ. Fermierii români pot obţine venituri suplimentare ca urmare a implicării lor în combaterea schimbărilor climatice, prin vânzarea de certificate de carbon în piaţa internaţională, potrivit opiniei reprezentanţilor unei platforme online de tranzacţionare a cerealelor şi materiilor prime agricole care au făcut o analiză.

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

15 ianuarie 2021 - 06:25

SUBVENȚII AGRICULTURĂ. Noile subvenții, eco-schemele, vor fi introduse atât în sectorul vegetal, cât și-n zootehnie. Crescătorii de animale pot obține bani pentru a reduce emisiile de metan provenite de la animale, iar fermierii din sectorul vegetal, pentru a extinde agricultura ecologică, a anunțat joi Comisia Europeană.

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

14 ianuarie 2021 - 18:46

SENTINȚĂ DEFINITIVĂ. Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL şi fost şef al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani și 6 luni de închisoar, consideră că este nevinovat şi anunţă că a părăsit România şi că se află în altă ţară, unde a cerut statut de refugiat politic.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

14 ianuarie 2021 - 18:12

COMUNICAT. O delegație din partea Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal(U.N.C.S.V.) a avut azi, 14 ianuarie 2021, o întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii, Adrian Oros și  echipa tehnică cu responsabilități pe sectorul cooperativelor, informează UNCSV într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

14 ianuarie 2021 - 13:30

SUBVENȚII PLĂTITE DOAR CELOR CARE AU ANIMALE ȘI CELOR CARE LUCREAZĂ PĂMÂNTUL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că se lucrează intens la finalizarea unei baze reale de date cu numărul de animale din România, pentru care se vor plăti anul acesta subvenții APIA. De asemenea, șeful de la Agricultură a mai anunțat că subvențiile pe hectar de anul acesta vor ajunge doar la cei care lucrează pământul.

Rusia va CREŞTE TAXA de EXPORT inclusiv pentru cerealele furajere

Rusia va CREŞTE TAXA de EXPORT inclusiv pentru cerealele furajere

14 ianuarie 2021 - 10:38

Ministrul rus al agriculturii a propus o creștere de 20 EUR/tonă a taxei de export pentru grâu şi noi taxe pentru cerealele furajere începând din luna martie, deoarece guvernul caută modalități de a tempera creșterea costurilor cu produsele alimentare.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

14 ianuarie 2021 - 10:09

Caracteristici meteorologice. În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului în general normal, după care, vremea va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Supărare

Supărare
Soţul, întorcându-se seara de la serviciu, este întâmpinat de soţie cu un afiş în mâini: Detalii