Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ANUNȚ ȘOC pentru FERMIERI FĂCUT DE LIDERUL PRO AGRO: ROMÂNIA A PIERDUT BANII!

Publicat: 20 martie 2018 - 14:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EU SPUN FOARTE CLAR CĂ ROMÂNIA A PIERDUT BANII! Emil Dumitru, liderul Federației PRO AGRO, este convins că România a pierdut suma care i se cuvenea din rezerva europeană pentru situații de criză în sectorul agricol, constituită pentru anul 2017 și rămasă necheltuită. Comisia Europeană a împărțit 433 de milioane de euro între statele membre UE. În fiecare țară, banii ajung la fermieri ca un supliment la subvenție. Singura exclusă de pe lista cu sume este România.

AGROINFO  este singura publicație care v-a spus ce s-a întâmplat la Bruxelles. Comisia Europeană a exclus România de pe lista cu sume de plătit fermierilor pentru că autoritățile noastre, Ministerul Agriculturii și, implicit, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), au greșit declarația cu cheltuielile făcute cu plățile directe ale fermierilor. Concret, autoritățile noastre nu au ținut seama de pragul de 2.000 de euro de la care se calculează aceste cheltuieli. Nu au ținut seama de acest prag pentru că Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), celebrul soft cu care împarte APIA subvențiile agricole nu este actualizat cu anumite funcționalități. De ce nu este? Pentru că nici acum nu s-a finalizat licitația pentru atribuirea serviciilor pentru mentenanța, reactualizarea acestui sistem informatic unei firme de IT. 

Rezerva europeană pentru situații de criză în sectorul agricol, constituită în 2017, în valoare totală de 433 de milioane de euro, s-a împărțit deja între statele membre UE, la sfârșitul lunii noiembrie 2017. Printr-un regulament european de punerea în aplicare a deciziei Comisiei Europene de a împărți rezerva de criză rămasă necheltuită, statele membre UE au distribuit banii fermierilor chiar începând de la 1 decembrie 2017. Fermierii noștri nu au primit nimic, niciun supliment la subvenție, pentru că România a fost exclusă de pe lista de plată. Neavând acel document, acea declarație, Comisia Europeană nu poate calcula ce sumă îi revine țării noastre din rezerva de criză.  Banii care au constituit rezerva de criză pentru 2017 au fost reținuți fiecărui stat membru în 2016. Pentru că rezerva nu s-a cheltuit anul trecut, Comisia Europeană a împărțit-o statelor membre UE ca să o dea fermierilor.

MAI MULTE DESPRE ACEST SUBIECT AICI: EXCLUSIV! MILIOANE DE EURO SUBVENȚII pentru FERMIERI ARUNCATE ÎN AER de o DECLARAȚIE GREȘITĂ de AUTORITĂȚILE ROMÂNE!

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat că este vorba despre 17 milioane de euro și că banii vor veni în țară în februarie 2018. A trecut februarie, suntem în martie 2018 și banii cuveniți fermierilor români se pare că nu au ajuns. Când vor ajunge? Emil Dumitru, președintele Federației PRO AGRO, declară că nu vor mai ajunge. Sunt pierduți!

Dacă e să ne referim la discuția care încă se face în spațiul public pe acea guvernanță fiscală pe care APIA ar fi trebuit să o instituie peste cei 2.000 de euro prin reținerea a unui procent pe fiecare hectar pe mecanismul european pe care-l știți cu toții și România a pierdut aproximativ 17 milioane de euro pe 2016, tocmai datorită faptului că sistemul informatic nu a fost upgradat cu prevederile de guvernanță fiscală. Domnul ministru poate are alte informații, noi ce am văzut în presă și eu vă spun foarte clar, România i-a pierdut (banii n.r.). Să clarificăm lucrul ăsta, că nu are rost să intrăm într-o polemică. Eu spun că i-a pierdut (banii n.r.). (...)

dumitru-si-rares_b

Emil Dumitru, președintele PRO AGRO, (stânga), alături de Rareș Hăbeanu, directorul PRO AGRO (dreapta)

Cred că fermierii ar trebui să fie mai nemulțumiți de faptul că s-au pierdut niște sume de bani. Sigur, nu par foarte mari, dar sunt bani care ar fi trebuit să intre în economia din România. Vorbim de faptul că trebuia să se instituie o funcționalitate la APIA pe ce înseamnă guvernanța fiscală peste 2.000 de euro astfel încât Comisia să poată să dea acei bani pe care-i reține ca un fond de rulment (e vorba despre rezerva europeană pentru situații de criză în sectorul agricol n.r.), după aceea să-i dea României, de fapt fermierilor din România. Politic nu știu să răspund, eu spun doar că în 2016 s-au pierdut, în 2017, sperăm să fie implementată funcționalitatea ca să nu mai pierdem, a declarat Emil Dumitru, în conferința organizată astăzi, marți, 20 martie 2018, de Federația PRO AGRO.

AGROINFO încă mai speră că Ministerul Agriculturii îi va informa pe fermierii români ce se întâmplă cu milioanele de euro care li se cuvin și care le-ar prinde bine acum în buzunare. Noi sperăm ca ministrul agriculturii, Petre Daea, care se întoarce astăzi de la Bruxelles să vină cu o veste bună care să răstoarne totul în favoarea fermierului român.

Vizualizat: 4253 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

AFIR: Aplicarea ștampilei pe documente este voluntară și nu obligatorie

AFIR: Aplicarea ștampilei pe documente este voluntară și nu obligatorie

18 aprilie 2021 - 07:57

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) reamintește beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020) și solicitanților de fonduri europene nerambursabile că aplicarea ștampilei ca modalitate de autentificare a documentelor și înscrisurilor este voluntară și nu reprezintă un motiv pentru respingerea documentelor sau documentațiilor depuse la instituții și autorități publice.

Lista subvențiilor APIA care intră la plată!

Lista subvențiilor APIA care intră la plată!

16 aprilie 2021 - 07:07

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură poate începe plata subvențiilor agricole așteptate de fermieri și crescători de animale, cuvenite acestora pentru anul de cerere 2020. Guvernul a aprobat joi, 15 aprilie 2021, o serie de hotărâri care stabilesc sumele pentru plata acestor subvenții.

APIA anunț astăzi despre subvențiile fermierilor!

APIA anunț astăzi despre subvențiile fermierilor!

15 aprilie 2021 - 19:57

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) continuă în ritm susținut Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2021.
Pentru că siguranţa în contextul pandemiei Covid 19 este extrem de importantă pentru instituţia noastră, fermierii depun cererea prin mijloace electronice, fără a se prezenta la Centrele judeţene/locale APIA şi/sau Centrul Municipiului Bucureşti.

Ajutor de minimis pentru fermieri, aprobat astăzi!

Ajutor de minimis pentru fermieri, aprobat astăzi!

15 aprilie 2021 - 19:29

Guvernul a aprobat astăzi, 15 aprilie 2021, o Hotărâre care modifică și completează Hotărârea nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi„ precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia.

Guvern astăzi: Plata ajutoarelor naționale tranzitorii pe hectar!

Guvern astăzi: Plata ajutoarelor naționale tranzitorii pe hectar!

15 aprilie 2021 - 19:16

Oficial. În ședința Guvernului din data de 15 aprilie 2021 a fost aprobată o Hotărâre pentru aprobarea plafoanelor ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) în sectorul vegetal, pentru anul de cerere 2020, anunță MADR într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT DE ASTĂZI AFIR!

COMUNICAT DE ASTĂZI AFIR!

15 aprilie 2021 - 13:37

ANUNȚ. Beneficiarii PNDR 2020 au prioritate la eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistică, anunță Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

UN PRIMAR A PRIMIT ILEGAL 500 HA DE PĂȘUNE PENTRU CARE A PLĂTIT O CHIRIE DE 10 LEI/HA!

UN PRIMAR A PRIMIT ILEGAL 500 HA DE PĂȘUNE PENTRU CARE A PLĂTIT O CHIRIE DE 10 LEI/HA!

15 aprilie 2021 - 09:42

PĂȘUNE ÎNCHIRIATĂ LA PREȚ DE NIMIC. Emil Răgman, fost primar al localității gorjene Prigoria, a beneficiat mai bine de 12 ani de un contract încheiat de Primăria Bengești Ciocadia, din Gorj, prin care i s-a închiriat ilegal suprafaţa de 500 ha de păşune în zona Coasta Bengăi, în munte, suprafaţă ce aparţinea, de fapt, localităţii Mălaia din judeţul Vâlcea și nu putea fi închiriată de primăria comunei din Gorj.

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

14 aprilie 2021 - 17:11

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de Hotărâre de Guvern care anunță o nouă subvenție pe hectar destinată fermierilor pentru acest an. Cuantumul maxim al acestei subvenții este de 3.400 euro/ha.

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

14 aprilie 2021 - 15:19

SUBVENȚII APIA! Fermierii, crescătorii de animale vor pierde subvențiile de la Uniunea Europeană pentru pășune dacă primarii nu finalizează amenajamentele pastorale până la sfârșitul anului 2021, avertizează specialiștii Oficiului de Studii Pedologice din Iași.

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

14 aprilie 2021 - 14:52

AMÂNATE! Astăzi la ora 13:00 trebuia să aibă loc ședința săptămânală a Executivului, unde urmau să fie discutate mai multe proiecte de acte normative, printre care și trei proiecte de hotărâri de Guvern care privesc subvenții din agricultură.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Astăzi vă facem cunoștință cu Bianca Szekely, evaluator de daune Agra Asigurări. Bianca activează în domeniul horticulturii și al peisagisticii de 16 ani. Agra Asigurări caută și alți ingineri agronomi, fermieri sau tineri absolvenți de studii agricole care să se alăture echipei lor de evaluatori

Aplică acum: www.agraasigurari.ro/carieraevaluatoridaune/.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Bancul zilei

Doi beţivani

Doi beţivani
Doi beţivani notorii se întâlnesc ziua în oraş. Detalii