ELIMINAȚI ABERAȚIA NUMITĂ DATĂ ISTORICĂ LA BOVINE! Fermierii români sunt disperați! Nu mai rezistăm! Spun mulți dintre ei. Data de referință la bovine este o aberație! Crescătorii de bovine încasează ajutorul național tranzitoriu (ANT) doar pentru vacile pe care le-au avut în fermă la data istorică de 31 ianuarie 2013. Animalele pe care le-au achiziționat ulterior nu intră în calculul subvenției. În schimb, cei care și-au vândut vacile pe care le-au avut la data istorică iau în continuare subvenția de la APIA.
Faceți ceva cu data de referință, vă rog. Nu se mai poate continua așa. Primesc ANT (ajutor național tranzitoriu n.r.) pe 21 bucăți și în fermă am ajuns la un număr de 229 vaci. Este o absurditate. NU MAI REZIST în felul acesta, a scris Micul Fermier pe un grup de crescători de bovine de pe rețeaua de socializare Facebook.
Trebuie eliminată data de referință. Este inadmisibil ca eu care in 8 ani am mărit efectivul de animale să primesc subvenție doar pe 3 capete eligibile la data de referință 31 ian 2013. Păi atunci aveam 5 adica 3 vaci si 2 junici si acum am 11, au scris și fermierii Carolina și Adrian Corfu.
Data istorică, 31 ianuarie 2013, este o aberație. Fermierii care cresc bovine, care dețin în acest moment bovine, sunt excluși de la plata subvenției APIA, ajutorul național tranzitoriu, iar alții care nu mai au vaci, dar le-au avut la data istorică, primesc în continuare subvenția pe cap de vacă. Nu contează că vacile au fost vândute între timp sau au murit.
AGROINFO v-a informat deja că anul trecut Ministerul Agriculturii a modificat Ordonanța subvențiilor, Ordonanța 3/2015, și a șters vechea dată istorică, stabilind una nouă. Și anume, ajutorul național tranzitoriu să fie acordat fermierilor care dețin vaci, înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor, la data de 1 ianuarie a anului de cerere.
La articolul 12 din Ordonanța subvențiilor a fost introdus un nou alineat 4 în care se spunea: Ajutorul național tranzitoriu în sectorul zootehnic se acordă pentru efectivele de animale existente în Registrul Național al Exploatațiilor la data de 1 ianuarie a anului de cerere, în cazul schemei pentru specia bovine, în sectorul carne. Modificarea aceasta din OUG 3/2015, dar și altele, au fost aprobate printr-o lege, Legea 146/2018. Imediat ce România a făcut schimbări în legislația națională, Comisia Europeană ne-a amenințat cu procedura de infringement dacă nu respectăm regulamentele europene.
România a încercat să forțeze mâna Comisiei Europene, dar nu a reușit. Data istorică sau de referință stârnește revolta, furia și disperarea crescătorilor de bovine. Indiferent de numărul capetelor de vaci pe care le dețin, aceștia nu încasează ajutorul național tranzitoriu, ANT, decât pentru vacile pe care le-au avut în fermă la data istorică, 31 ianuarie 2013. Situația s-a perpetuat an de an și, culmea aberației, iau subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cei care nu mai au picior de vacă, dar au avut la data istorică.
Ministrul agriculturii, Nechita Adrian Oros, a anunțat într-un interviu acordat pentru cotidianul Gândul, înainte de Crăciun, că data istorică ar putea fi eliminată odată cu intrarea în vigoare a Planului Național Strategic (PNS), adică undeva prin 2021.
Ministrul a declarat că în urma discuțiilor pe care le-a avut cu crescătorii de animale a decis că trebuie eliminată această dată istorică.
”Dacă ne referim la animale – şi le-am spus-o în faţă, direct – noi, am dat foarte mulţi bani, datorită acelei date de referinţă. S-au pierdut foarte mulţi bani pe animale inexistente. Încercăm măcar, în noul PNS, să scăpăm de această dată de referinţă multianuală. Corect este să ne referim la numărul de animale deţinut în anul respectiv.
Este foarte greu să-i explici unui crescător cu 100 de animale, dar cumpărate în 2015, că pentru restul de animale nu primeşte subvenţie. Asta în timp ce, spre exemplu, poate vecinul său a avut înregistrate 200 de animale, le-a vândut în decurs de un an, dar primeşte subvenţie încă şapte ani. Nici n-ai cum să-i explici, pentru că el n-are cum să te înţeleagă cum sunt regulamentele europe, ne, care este cutuma în alte ţări. În alte state europene nu se întâmplă lucrurile aşa” a precizat Adrian Oros.
Vă reamintim cuantumul ajutorului național tranzitoriu bovine, sector carne, plătit fermierilor pentru anul de cerere 2018:
ANT 8 - Ajutor Naţional Tranzitoriu - Schema decuplată de producţie, specia bovine - sector carne 76,0774 euro/cap = 354,8097 lei/cap de bovină