Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

AM ÎN FERMĂ 229 DE VACI ȘI PRIMESC SUBVENȚIA APIA DOAR PENTRU 21 DE VACI! ELIMINAȚI DATA ISTORICĂ!

Publicat: 30 decembrie 2019 - 11:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ELIMINAȚI ABERAȚIA NUMITĂ DATĂ ISTORICĂ LA BOVINE! Fermierii români sunt disperați! Nu mai rezistăm! Spun mulți dintre ei. Data de referință la bovine este o aberație! Crescătorii de bovine încasează ajutorul național tranzitoriu (ANT) doar pentru vacile pe care le-au avut în fermă la data istorică de 31 ianuarie 2013. Animalele pe care le-au achiziționat ulterior nu intră în calculul subvenției. În schimb, cei care și-au vândut vacile pe care le-au avut la data istorică iau în continuare subvenția de la APIA.

Faceți ceva cu data de referință, vă rog. Nu se mai poate continua așa. Primesc ANT (ajutor național tranzitoriu n.r.) pe 21 bucăți și în fermă am ajuns la un număr de 229 vaci. Este o absurditate. NU MAI REZIST în felul acesta, a scris Micul Fermier pe un grup de crescători de bovine de pe rețeaua de socializare Facebook.

Trebuie eliminată data de referință. Este inadmisibil ca eu care in 8 ani am mărit efectivul de animale să primesc subvenție doar pe 3 capete eligibile la data de referință 31 ian 2013. Păi atunci aveam 5 adica 3 vaci si 2 junici si acum am 11, au scris și fermierii Carolina și Adrian Corfu.

Data istorică, 31 ianuarie 2013, este o aberație. Fermierii care cresc bovine, care dețin în acest moment bovine, sunt excluși de la plata subvenției APIA,  ajutorul național tranzitoriu, iar alții care nu mai au vaci, dar le-au avut la data istorică, primesc în continuare subvenția pe cap de vacă. Nu contează că vacile au fost vândute între timp sau au murit.

AGROINFO v-a informat deja că anul trecut Ministerul Agriculturii a modificat Ordonanța subvențiilor, Ordonanța 3/2015, și a șters vechea dată istorică, stabilind una nouă. Și anume, ajutorul național tranzitoriu să fie acordat fermierilor care dețin vaci, înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor, la data de 1 ianuarie a anului de cerere.

La articolul 12 din Ordonanța subvențiilor a fost introdus un nou alineat 4 în care se spunea: Ajutorul național tranzitoriu în sectorul zootehnic se acordă pentru efectivele de animale existente în Registrul Național al Exploatațiilor la data de 1 ianuarie a anului de cerere, în cazul schemei pentru specia bovine, în sectorul carne. Modificarea aceasta din OUG 3/2015, dar și altele, au fost aprobate printr-o lege, Legea 146/2018. Imediat ce România a făcut schimbări în legislația națională, Comisia Europeană ne-a amenințat cu procedura de infringement dacă nu respectăm regulamentele europene.

România a încercat să forțeze mâna Comisiei Europene, dar nu a reușit. Data istorică sau de referință stârnește revolta, furia și disperarea crescătorilor de bovine. Indiferent de numărul capetelor de vaci pe care le dețin, aceștia nu încasează ajutorul național tranzitoriu, ANT, decât pentru vacile pe care le-au avut în fermă la data istorică, 31 ianuarie 2013. Situația s-a perpetuat an de an și, culmea aberației, iau subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cei care nu mai au picior de vacă, dar au avut la data istorică.

Ministrul agriculturii, Nechita Adrian Oros, a anunțat într-un interviu acordat pentru cotidianul Gândul, înainte de Crăciun, că data istorică ar putea fi eliminată odată cu intrarea în vigoare a Planului Național Strategic (PNS), adică undeva prin 2021.
Ministrul a declarat că în urma discuțiilor pe care le-a avut cu crescătorii de animale a decis că trebuie eliminată această dată istorică. 

Dacă ne referim la animale – şi le-am spus-o în faţă, direct – noi, am dat foarte mulţi bani, datorită acelei date de referinţă. S-au pierdut foarte mulţi bani pe animale inexistente. Încercăm măcar, în noul PNS, să scăpăm de această dată de referinţă multianuală. Corect este să ne referim la numărul de animale deţinut în anul respectiv.

Este foarte greu să-i explici unui crescător cu 100 de animale, dar cumpărate în 2015, că pentru restul de animale nu primeşte subvenţie. Asta în timp ce, spre exemplu, poate vecinul său a avut înregistrate 200 de animale, le-a vândut în decurs de un an, dar primeşte subvenţie încă şapte ani. Nici n-ai cum să-i explici, pentru că el n-are cum să te înţeleagă cum sunt regulamentele europe, ne, care este cutuma în alte ţări. În alte state europene nu se întâmplă lucrurile aşaa precizat Adrian Oros.

Vă reamintim cuantumul ajutorului național tranzitoriu bovine, sector carne, plătit fermierilor pentru anul de cerere 2018:
ANT 8 - Ajutor Naţional Tranzitoriu - Schema decuplată de producţie, specia bovine - sector carne 76,0774 euro/cap = 354,8097 lei/cap de bovină


Vizualizat: 2337 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

Fendt a obţinut două medalii de argint la Agritechnica 2019. Una pentru "Sistemul de automatizare pentru vehicul şi dispozitive în viticultură" - inovaţie dezvoltată împreună cu Braun Maschinenbau şi care creşte în mod semnificativ performanţele tractoarelor viticole, reducând totodată efortul operatorului de pe tractor. O altă medalie de argint pentru "Fendt IDEALDrive" prin care braţul de direcţie şi volanul este înlocuit cu un joystick plasat pe cotiera din stânga şi care integrează toate funcţiile braţului de direcţie, de la volan la indicator, crescând astfel vizibilitatea şi manevrabilitatea în timpul recoltării. Combina IDEAL Drive este prima maşină agricolă autopropulsată, cu comandă completă prin joystick.

 

Interviu cu Radu Tălpan - brand manager Fendt, MEWI

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi tractorişti

Doi tractorişti
Doi tractorişti scot pita ,slana, bat o ceapă de roata de la tractor şi se pun să mănânce. Detalii