KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

ROMÂNIA, AMENINȚATĂ CU SUSPENDAREA PLĂȚILOR APIA! ORDONANȚA SUBVENȚIILOR, MODIFICATĂ URGENT!

Publicat: 25 februarie 2019 - 21:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DIRECTIVA BATE LEGEA! ȘI PROSTIA SUSPENDĂ PLATA APIA! Comisia Europeană amenință România cu procedura de infringement și suspendarea plăților către fermieri dacă nu se modifică legea subvențiilor APIA. Ministerul Agriculturii a ras vechea dată istorică pentru subvenția la bovine și a pus una nouă, ianuarie 2019. Parlamentarii au votat, legea s-a promulgat, Comisia a aflat și ne-a amenințat că taie subvențiile fermierilor. Acum, suntem forțați să reparăm rapid greșeala.

Nu neagă nimeni că data istorică pentru ajutorul național tranzitoriu (ANT) bovine, sector carne, este o aberație. Toți cei care au avut vaci în data de 31 ianuarie 2013,  data de referință prevăzută în regulamentul european, chiar dacă le-au vândut ulterior, sacrificat sau vacile au pierit de moarte naturală încasează și în 2019 bani frumoși. Unii chiar de ordinul miilor de euro. Este nedrept și incorect! Este clar acest lucru. Cum a procedat însă Ministerul Agriculturii ca să îndrepte lucrurile, a adus România în situația de a fi amenințată cu suspendarea plăților către fermieri.

Ce s-a gândit Ministerul Agriculturii și onor ministrul agriculturii Petre Daea? Să șteargă data istorică la bovine. Dar să o șteargă cum ar veni pe de-ascunsul, să nu cumva să audă Comisia Europeană. Ministerul a modificat, anul trecut, Ordonanța 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți în agricultură în perioada 2015-2020 și așa a apărut Ordonanța 4/2018. Modificarea importantă: o nouă data istorică, 1 ianuarie 2019. Astfel, la articolul 12 din Ordonanța subvențiilor a introdus un nou alineat 4 în care se spune: Ajutorul național tranzitoriu în sectorul zootehnic se acordă pentru efectivele de animale existente în Registrul Național al Exploatațiilor la data de 1 ianuarie a anului de cerere, în cazul schemei pentru specia bovine, în sectorul carne.

A fost ignorat regulamentul european, nu a fost notificată Comisia Europeană despre această shimbare, iar modificarea aceasta din OUG 3/2015, dar și altele, au fost aprobate printr-o lege, Legea 146/2018. În vigoare la această dată! Cum era de așteptat s-a auzit și pe la Comisia Europeană că fermierii români pot miza pe o altă dată istorică la bovine. Reactualizată! Deși a operat aceste modificări în Ordonanța subvențiilor, în Ordinul 619/2015 privind criteriile de eligibilitate pentru acordarea subvențiilor a rămas aceeași veche dată istorică, 31 ianuarie 2013. Și atunci în teritoriu, pe la centrele județene APIA s-a iscat confuzia. Angajații APIA nu mai știau ce să le spună fermierilor. Care dată istorică e bună? Aia veche sau aia nouă?

Peste confuzia stârnită, a venit și avertizarea de la Comisia Europeană. Atenție, încălcare a regulamentului european! Adică, infringement! Vă tăiem plățile APIA pentru fermieri!  Pe repede înainte, Parlamentul va trebui să abroge data istorică nou stabilită, 1 ianuarie a anului de cerere, din Legea subvențiilor. Abrogarea nu va fi făcută până la depunerea cererilor unice de plată pentru acest an pentru că nu mai este timp.

Așa că acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este în situația de a le spune fermierilor că o lege în vigoare, Legea 146/2018, nu se aplică, nu se ia în considerare. Se ignoră! Cum spune președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu: Directiva bate legea!

Abrogarea articolului, din pricina căruia România e la un pas de suspendarea plăților către fermieri, a fost votată, săptămâna trecută, în Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților.

Este legată de anul de referință pentru depunerea cererilor pentru ajutorul de stat, subvenția pentru bovine. Directiva (regulamentul european n.r.) ne dă an de referință 2013, noi, anul trecut, am încercat să facem o chestie, să mutăm anul de referință anul în curs. Din păcate, Comisia Europeană ne-a sesizat că nu este corect pentru că anul de referință, conform directivei, este 2013.

Vreau să vă spun că, la ora asta, cererile se depun începând de la 1 martie, oricum modificarea noastră nu va ajunge să fie legiferată până la 1 martie, pentru că trebuie să meargă și în plen, trebuie să fie și promulgată și de președinte, să fie publicată și în Monitorul Oficial, dar vreau să-i anunțați pe cei care depun cereri că directiva rămâne și cererile se depun conform directivei (regulamentului european n.r.). Adică, directiva bate legea, a spus Alexandru Stănescu.

Așa este, dacă nu modificăm, ar putea să apară procedura de infringement pentru suspendarea plăților, fiind anul de referință 2013, a avertizat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Claudiu Sorin Mareș, prezent la ședință.

În același timp, data istorică a dat posibilitatea celor care au avut la timp informația să obțină bani buni de la APIA și vor mai obține și anul acesta.

Ca să iei an de referință 2013 și cei care au cumpărat animale din 2013 până-n prezent să nu beneficieze de niciun fel de subvenție, iar cei care au vândut animalele în 2014 să beneficieze de subvenție inclusiv în 2019 este o aberație care trebuie spusă foarte clar. Deci, nu se dau subvenții la oamenii care au animale. Se dau subvenții la oamenii care au avut animale. Nu este corect! Trebuie să ne batem pentru treaba asta pentru că sunt destui care au avut informația și care au cumpărat animale în 2011-2012, anul de referință a fost 2013, în 2013 le-au vândut, stau bine mersi fără niciun animal și primesc subvenție, a spus deputatul Ioan Terea, membru în Comisia pentru agricultură.

Vizualizat: 5360 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Oros: Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale!

Ministrul Oros: Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale!

04 august 2021 - 19:54

Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale, ca să nu-și piardă recoltele sau animalele pentru care au muncit, anunță ministrul agriculturii, Adrian Oros. Șeful MADR adaugă că anul acesta sunt peste 31 de milioane de euro care se vor acorda ca sprijin direct pentru fermierii care vor să-și asigure culturile agricole sau animalele.

OFICIAL! Avans mai mare la subvențiile APIA pentru acest an! Plata începe pe 16 octombrie!

OFICIAL! Avans mai mare la subvențiile APIA pentru acest an! Plata începe pe 16 octombrie!

04 august 2021 - 18:49

Astăzi, 4 august, Comisia Europeană a adoptat o măsură prin aplicarea căreia fermierii pot să primească plăți în avans mai mari în cadrul politicii agricole comune (PAC), anunță Comisia Europeană într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Date oficiale MADR: România are 3.226.000 de exploatații agricole, din care un sfert beneficiază de subvenții APIA!

Date oficiale MADR: România are 3.226.000 de exploatații agricole, din care un sfert beneficiază de subvenții APIA!

04 august 2021 - 16:09

În perioada 10 mai – 31 iulie 2021, sub coordonarea Institutului Naţional de Statistică, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Afacerilor Interne, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, împreună cu structurile lor teritoriale, în România au fost recenzate circa 3.226.000 de exploatații agricole, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis astăzi Agroinfo.

Expert în agricultură, candidat la funcția de ministru al Agriculturii!

Expert în agricultură, candidat la funcția de ministru al Agriculturii!

04 august 2021 - 09:26

Viorel Gherciu, expert în agricultură, este propus pentru funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare în Republica Moldova. Din 2018, el ocupă funcția de director al „VEREIN Donau Soja” în Moldova și este responsabil de proiecte de dezvoltarea culturilor de soia în Moldova.

Vor dispărea multe dintre fermele de creștere a animalelor?!

Vor dispărea multe dintre fermele de creștere a animalelor?!

04 august 2021 - 08:08

Fermele de creștere a animalelor primesc, în ultima perioadă, tot mai multe lovituri. Viitorul se arată întunecat, multe dintre aceste ferme vor dispărea. Luate pe rând, ferme de porci, de vaci sau de oi, observăm că nicăieri nu se întrevăd speranțe de mai bine, pentru niciunul dintre sectoare ajutoarele nu sunt suficiente, iar la acestea se adaugă tot felul de presiuni care se fac pentru renunțarea la consumul de carne din diferite motive și angrenate de diverse interese economice.

APIA, anunț ACUM: Subvenția APIA pentru minim 3 bovine!

APIA, anunț ACUM: Subvenția APIA pentru minim 3 bovine!

04 august 2021 - 06:45

Ultima săptămână pentru a cere ajutorul Covid pentru minim 3 bovine! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță crescătorii de animale că până la data de 9 august 2021 primește cererile de solicitare a ajutorului Covid bovine pentru acest an. Agroinfo vă pune la dispoziție condițiile pentru obținerea acestui ajutor, transmise nouă de către APIA.

EFSA: 1,3 milioane de porci din ferme, uciși de pesta porcină africană!

EFSA: 1,3 milioane de porci din ferme, uciși de pesta porcină africană!

03 august 2021 - 15:14

Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) a demarat campania "OPRIȚI Pesta Porcină Africană". Între anii 2016 șu 2020, pesta porcină africană a dus la sacrificarea a 1,3 milioane de porci din fermele din Europa, susține EFSA.

Șeful APIA, anunț astăzi: Noi terenuri care intră la plata subvenției APIA!

Șeful APIA, anunț astăzi: Noi terenuri care intră la plata subvenției APIA!

03 august 2021 - 11:46

Noi terenuri incluse la plata subvenției APIA pe hectar! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea, s-a întâlnit astăzi, 3 august 2021, cu reprezentanții Ministerului Mediului pentru identificarea terenurilor degradate care ar putea fi împădurite și pentru care APIA va plăti subvenții pe suprafață.

Ministrul Oros: Pentru prima dată, fermierii beneficiază de aceste noi ajutoare!

Ministrul Oros: Pentru prima dată, fermierii beneficiază de aceste noi ajutoare!

03 august 2021 - 06:54

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat luni, 2 august 2021, că fermierii români beneficiază de noi ajutoare europene. Este pentru prima dată când în Programul Național de Dezvoltare Rurală au fost introduse ajutoare exclusiv pentru legumicultură.

Secretar de stat MADR, anunț pentru fermele mici!

Secretar de stat MADR, anunț pentru fermele mici!

03 august 2021 - 06:36

Secretarul de stat George Căţean din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a declarat sâmbătă, la Borsec, în cadrul unei dezbateri despre agricultura din zonele montane, că fermele mici trebuie să devină ferme integrate şi nu să rămână doar vânzătoare de materie primă.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Dilemă

Dilemă
Un tip intră într-o berărie: Detalii