Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

ROMÂNIA, AMENINȚATĂ CU SUSPENDAREA PLĂȚILOR APIA! ORDONANȚA SUBVENȚIILOR, MODIFICATĂ URGENT!

Publicat: 25 februarie 2019 - 21:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DIRECTIVA BATE LEGEA! ȘI PROSTIA SUSPENDĂ PLATA APIA! Comisia Europeană amenință România cu procedura de infringement și suspendarea plăților către fermieri dacă nu se modifică legea subvențiilor APIA. Ministerul Agriculturii a ras vechea dată istorică pentru subvenția la bovine și a pus una nouă, ianuarie 2019. Parlamentarii au votat, legea s-a promulgat, Comisia a aflat și ne-a amenințat că taie subvențiile fermierilor. Acum, suntem forțați să reparăm rapid greșeala.

Nu neagă nimeni că data istorică pentru ajutorul național tranzitoriu (ANT) bovine, sector carne, este o aberație. Toți cei care au avut vaci în data de 31 ianuarie 2013,  data de referință prevăzută în regulamentul european, chiar dacă le-au vândut ulterior, sacrificat sau vacile au pierit de moarte naturală încasează și în 2019 bani frumoși. Unii chiar de ordinul miilor de euro. Este nedrept și incorect! Este clar acest lucru. Cum a procedat însă Ministerul Agriculturii ca să îndrepte lucrurile, a adus România în situația de a fi amenințată cu suspendarea plăților către fermieri.

Ce s-a gândit Ministerul Agriculturii și onor ministrul agriculturii Petre Daea? Să șteargă data istorică la bovine. Dar să o șteargă cum ar veni pe de-ascunsul, să nu cumva să audă Comisia Europeană. Ministerul a modificat, anul trecut, Ordonanța 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți în agricultură în perioada 2015-2020 și așa a apărut Ordonanța 4/2018. Modificarea importantă: o nouă data istorică, 1 ianuarie 2019. Astfel, la articolul 12 din Ordonanța subvențiilor a introdus un nou alineat 4 în care se spune: Ajutorul național tranzitoriu în sectorul zootehnic se acordă pentru efectivele de animale existente în Registrul Național al Exploatațiilor la data de 1 ianuarie a anului de cerere, în cazul schemei pentru specia bovine, în sectorul carne.

A fost ignorat regulamentul european, nu a fost notificată Comisia Europeană despre această shimbare, iar modificarea aceasta din OUG 3/2015, dar și altele, au fost aprobate printr-o lege, Legea 146/2018. În vigoare la această dată! Cum era de așteptat s-a auzit și pe la Comisia Europeană că fermierii români pot miza pe o altă dată istorică la bovine. Reactualizată! Deși a operat aceste modificări în Ordonanța subvențiilor, în Ordinul 619/2015 privind criteriile de eligibilitate pentru acordarea subvențiilor a rămas aceeași veche dată istorică, 31 ianuarie 2013. Și atunci în teritoriu, pe la centrele județene APIA s-a iscat confuzia. Angajații APIA nu mai știau ce să le spună fermierilor. Care dată istorică e bună? Aia veche sau aia nouă?

Peste confuzia stârnită, a venit și avertizarea de la Comisia Europeană. Atenție, încălcare a regulamentului european! Adică, infringement! Vă tăiem plățile APIA pentru fermieri!  Pe repede înainte, Parlamentul va trebui să abroge data istorică nou stabilită, 1 ianuarie a anului de cerere, din Legea subvențiilor. Abrogarea nu va fi făcută până la depunerea cererilor unice de plată pentru acest an pentru că nu mai este timp.

Așa că acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este în situația de a le spune fermierilor că o lege în vigoare, Legea 146/2018, nu se aplică, nu se ia în considerare. Se ignoră! Cum spune președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu: Directiva bate legea!

Abrogarea articolului, din pricina căruia România e la un pas de suspendarea plăților către fermieri, a fost votată, săptămâna trecută, în Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților.

Este legată de anul de referință pentru depunerea cererilor pentru ajutorul de stat, subvenția pentru bovine. Directiva (regulamentul european n.r.) ne dă an de referință 2013, noi, anul trecut, am încercat să facem o chestie, să mutăm anul de referință anul în curs. Din păcate, Comisia Europeană ne-a sesizat că nu este corect pentru că anul de referință, conform directivei, este 2013.

Vreau să vă spun că, la ora asta, cererile se depun începând de la 1 martie, oricum modificarea noastră nu va ajunge să fie legiferată până la 1 martie, pentru că trebuie să meargă și în plen, trebuie să fie și promulgată și de președinte, să fie publicată și în Monitorul Oficial, dar vreau să-i anunțați pe cei care depun cereri că directiva rămâne și cererile se depun conform directivei (regulamentului european n.r.). Adică, directiva bate legea, a spus Alexandru Stănescu.

Așa este, dacă nu modificăm, ar putea să apară procedura de infringement pentru suspendarea plăților, fiind anul de referință 2013, a avertizat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Claudiu Sorin Mareș, prezent la ședință.

În același timp, data istorică a dat posibilitatea celor care au avut la timp informația să obțină bani buni de la APIA și vor mai obține și anul acesta.

Ca să iei an de referință 2013 și cei care au cumpărat animale din 2013 până-n prezent să nu beneficieze de niciun fel de subvenție, iar cei care au vândut animalele în 2014 să beneficieze de subvenție inclusiv în 2019 este o aberație care trebuie spusă foarte clar. Deci, nu se dau subvenții la oamenii care au animale. Se dau subvenții la oamenii care au avut animale. Nu este corect! Trebuie să ne batem pentru treaba asta pentru că sunt destui care au avut informația și care au cumpărat animale în 2011-2012, anul de referință a fost 2013, în 2013 le-au vândut, stau bine mersi fără niciun animal și primesc subvenție, a spus deputatul Ioan Terea, membru în Comisia pentru agricultură.

Vizualizat: 5067 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

În standul producătorul suedez de la Agritechnica 2019 au fost prezentate o serie de noutăţi: semănătoarea de precizie şi de mare viteză - Temp L, grapa pentru pregătirea patului germinativ - NZ Extreme 1425 cu o lăţime de lucru de 14,25m şi sistem inovativ - Tempo WideLining - care oferă posibilitatea realizării de cărări tehnologice păstrând densitatea (plante/ha) şi care este destinat fermierilor care distribuie dejecţii lichide în culturile de porumb siloz.

#agroinfo, #vaderstad

Interviu cu Sorin Radu - reprezentant Väderstad România;

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii