Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

NOI SCHEME DE PLATĂ APIA PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE DIN ROMÂNIA!

Publicat: 11 februarie 2021 - 09:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE 2023-2027. Sprijinul cuplat pentru fermele de creștere a bovinelor de carne să fie împărțit, din 2023, în două noi scheme de plată. O schemă de sprijin pentru fermele de reproducție pentru cei care au animale înscrise în registrul genealogic al rasei și o altă schemă pe producție, unde să fie sprijin pe carcasă sau vânzare în viu, în anumite condiții de performanță, a declarat Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România.  

Crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, președintele ACBCR, a participat miercuri, 10 februarie 2021, la ședința cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, unde s-au discutat cele două subvenții APIA pentru sectorul de creștere a bovinelor, ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat zootehnic, modul de acordare a acestor bani crescătorilor pentru anul 2021, dar și pentru anul 2022.

Pe lângă propunerile făcute de crescători pentru cei doi ani de tranziție, propuneri care vor fi notificate la Comisia Europeană până la data de 19 februarie 2021, reprezentanții crescătorilor de bovine negociază acum cu Ministerul Agriculturii cum să arate subvențiile pentru fermele de bovine în noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2023-2027. ACBCR propune ca sprijinul cuplat zootehnic să fie împărțit în două subvenții distincte, spune Dumitru Grigorean.

La Ministerul Agriculturii se vor relua discuțiile pentru ce se va întâmpla după 2023. Aici, trebuie să așteptăm varianta finală a regulamentelor europene, care sunt acum în negocieri la Bruxelles, Comisie, Consiliu, Parlament European. După ce avem regulamentele, putem să vedem cum continuăm sprijinul cuplat din 2023 încolo. Nici aici nu am putut avansa foarte multe discuții. Este o propunere foarte clară pentru trecerea la susținerea pe producție. Noi susținem, în continuare, că nu putem lăsa nici fermele de reproducție.

Adică, noi cerem să fie două scheme separate de plăți. O schemă de sprijin pentru fermele de reproducție pentru cei care au animale înscrise în registrul genealogic al rasei și o altă schemă pe producție, unde să fie sprijin pe carcasă sau vânzare în viu, tot în anumite condiții de performanță. Adică, la carcasă să fie în funcție de clasificare, pe sisteme euro, la vânzarea în viu să fie, vă dau un exemplu, maxim 18 luni la tăurași, minim 500 de kilograme în viu, adică și aici să se sprijine, în continuare, performanța.

Noi nu suntem de acord cu trecerea în totalitate la sprijinul pe producție, respectiv pe carcasă la vaca de carne, pentru că, din ce știm noi, sunt peste 500.000 de viței care pleacă în viu anual din România către îngrășătorii din afară, din statele membre UE și nu numai, care nu trebuie să ne propunem noi ca din primul an, din 2023, pe noua Politică Agricolă Comună, să sacrificăm noi, să îngrășăm acei viței de carne. Pentru că va fi o presiune foarte mare asupra pieței. Asta se va putea face treptat și ar fi bine ca fermierii să aibă de ales. Vedeți că până acum, sprijinul cuplat a fost cumva artificial în anumite cazuri, legat de registrul genealogic, nu întotdeauna au fost efecte pozitive sau nu toate fermele ar fi meritat să fie înscrise în registru sau nu toate merită să rămână.

Chiar dacă pe noi, din punctul nostru de vedere, ca societate de ameliorare, propunerea asta ne-ar dezvantaja, că ar ieși ferme care ar renunța, nu ar mai fi obligate să se înscrie în registru, dar ar fi mai corect pentru toată lumea. Adică, fermierul să aibă mai multe variante. Noi am propus aceste variante: una, ferme de reproducție, cele care îndeplinesc condițiile și rămân în registru, celelalte ar fi pe producție, cu ambele subscheme, să zicem așa, adică și carcase și vânzare în viu.

Ca o paranteză, nici în Franța de unde provin vacile, cele două rase la care noi suntem societate de ameliorare, respectiv Charolaise și Limousine, efectivele din registru sunt undeva sub 15%. Deci, cei care fac într-adevăr performanță pe reproducție să rămână în registru, ceilalți să meargă pe schema cealaltă, unde să nu mai fie atâtea condiții, nici cântărit, nici înregistrări, nici înscrierea în asociație, doar valorificarea, a declarat Dumitru Grigorean, președintele ACBCR, exclusiv pentru AGROINFO.

Dumitru Grigorean a adăugat că trebuie susținut efectivul matcă la bovine de carne, vacile să nu mai fie trimise către abator, iar fermierii să fie descurajați.

La noi, deja sunt foarte mulți colegi care vor să renunțe, care sacrifică animale care, în mod normal, nu ar trebui să fie sacrificate. S-au făcut pași foarte importanți, la vaca de carne creșterea a fost și cantitativ și calitativ. Avem foarte multe ferme care au rasă pură, care sunt preocupate de genetică, care vor și pot să se dezvolte, cu condiția să trecem cu bine peste această perioadă. Anul acesta se văd efectele Covidului și ale secetei. Nu mai putem vinde, prețurile la cereale au crescut cu 30-40%, prețurile la vânzare au scăzut cu 30% și subvenția a scăzut cu 40%. Asta doar dacă ne raportăm la 2019. În acest moment, din păcate, vaca de carne este o afacere păguboasă pentru fermieri și ar fi păcat ca pentru un an, doi, să nu reușim să asigurăm supraviețuirea acestor ferme, a mai spus Grigorean.

Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFOhttps://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html

Vizualizat: 4991 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Șef unitate Comisia Europeană: Sacrificarea animalelor în ferme!

Șef unitate Comisia Europeană: Sacrificarea animalelor în ferme!

14 mai 2021 - 08:03

Eric Thévenard, șef de unitate în cadrul Comisiei Europene – Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară, a propus la ședința Comisiei de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului, Bruxelles, ca animalele să fie sacrificate în ferme și apoi transportate la abator pentru tratarea carcasei. Este un compromis bun pentru a avea și partea de igienă și partea de bunăstare a animalelor, a spus funcționarul CE. Agroinfo a obținut transcriptul ședinței.

Șeful APIA: Suma virată de Comisia Europeană pentru plata subvențiilor fermierilor români!

Șeful APIA: Suma virată de Comisia Europeană pentru plata subvențiilor fermierilor români!

14 mai 2021 - 07:16

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat suma rambursată de Comisia Europeană României pentru plățile făcute către fermieri.

Oficial APIA! Banii care au ajuns în conturile fermierilor până la data de 10 mai 2021

Oficial APIA! Banii care au ajuns în conturile fermierilor până la data de 10 mai 2021

13 mai 2021 - 10:29

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat miercuri suma care a ajuns în conturile fermierilor români, crescătorilor de animale, beneficiari de subvenții europene și ajutoare de stat, începând din data de 16 octombrie 2020 până la data de 10 mai 2021.

Șeful APIA: Suma autorizată pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii până la data de 12 mai 2021!

Șeful APIA: Suma autorizată pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii până la data de 12 mai 2021!

13 mai 2021 - 09:58

Plata subvențiilor APIA 2020! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat miercuri, 12 mai 2021, suma care este transferată către conturile fermierilor, crescătorilor de animale care au solicitat anul trecut ajutoarele naționale tranzitorii, subvenție plătită de la bugetul de stat.

Planul Comisiei Europene pentru fermieri!

Planul Comisiei Europene pentru fermieri!

13 mai 2021 - 08:55

Comisia Europeană a adoptat pe 12 mai 2021 Planul de acțiune al UE „Către reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului” un rezultat esențial al Pactului verde european și principalul subiect al Săptămânii verzi a UE din acest an, anunță comunicatul transmis de Comisia Europeană către Agroinfo.

Disperare mare în rândul fermierilor români!

Disperare mare în rândul fermierilor români!

13 mai 2021 - 08:35

Fermierii români îl somează, într-o scrisoare deschisă, pe ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, să găsească 2,6 miliarde de euro pentru implementarea strategiei privind managementul apei, care tocmai a fost exclusă din Programul Național de Redresare și Reziliență Economică (PNRR) după negocierile cu Bruxelles-ul. Scrisoarea Alianței pentru Cooperare și Agricultură:

Fermele de porci sunt puse la pământ, urmează fermele de păsări!

Fermele de porci sunt puse la pământ, urmează fermele de păsări!

13 mai 2021 - 08:10

Pesta porcină africană a decimat fermele mari de creștere a porcilor din România, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros. De la fermele de porci, pericolul a tracut acum la fermele de păsări. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a depistat trei noi focare de gripă aviară după ce săptămâna trecută era unul singur, într-o fermă din Mureș. ANSVSA a impus interdicții și imediat s-a declanșat o avalanșă de amenzi aplicate fermierilor, transportatorilor.

Ministrul Oros: Lista sumelor care vor fi transferate anul acesta fermierilor, crescătorilor de animale!

Ministrul Oros: Lista sumelor care vor fi transferate anul acesta fermierilor, crescătorilor de animale!

13 mai 2021 - 07:41

Suma alocată pentru plata subvențiilor agricole pentru anii de tranziție, 2021-2022, este de 3 miliarde de euro, la care se adaugă bani de la bugetul național pentru plata ajutoarele din agricultură care sunt finanțate de stat. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a prezentat miercuri, lista subvențiilor APIA și a ajutoarelor de stat de care beneficiază fermierii, crescătorii de animale și sumele care vor ajunge în conturile acestora.

Avertisment! Străinii vor deține 7 milioane ha din terenul arabil al României!

Avertisment! Străinii vor deține 7 milioane ha din terenul arabil al României!

12 mai 2021 - 14:32

Federația Națională PRO AGRO avertizează că străinii vor deține, până-n 2030, 7 milioane de hectare din cele 9,4 milioane de hectare de teren arabil pe care le are România. Apelul fermierilor către parlamentari a fost transmis astăzi de PRO AGRO către Agroinfo.

Mesaj urgent APIA pentru fermieri!

Mesaj urgent APIA pentru fermieri!

12 mai 2021 - 13:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește tuturor beneficiarilor că data de 17 mai 2021, reprezintă ultima zi de primire, fără penalități, a Cererilor unice de plată în cadrul Campaniei 2021.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
KRONE BiG Pack – Randament și densitate! Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii