Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

NOI SCHEME DE PLATĂ APIA PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE DIN ROMÂNIA!

Publicat: 11 februarie 2021 - 09:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE 2023-2027. Sprijinul cuplat pentru fermele de creștere a bovinelor de carne să fie împărțit, din 2023, în două noi scheme de plată. O schemă de sprijin pentru fermele de reproducție pentru cei care au animale înscrise în registrul genealogic al rasei și o altă schemă pe producție, unde să fie sprijin pe carcasă sau vânzare în viu, în anumite condiții de performanță, a declarat Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România.  

Crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, președintele ACBCR, a participat miercuri, 10 februarie 2021, la ședința cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, unde s-au discutat cele două subvenții APIA pentru sectorul de creștere a bovinelor, ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat zootehnic, modul de acordare a acestor bani crescătorilor pentru anul 2021, dar și pentru anul 2022.

Pe lângă propunerile făcute de crescători pentru cei doi ani de tranziție, propuneri care vor fi notificate la Comisia Europeană până la data de 19 februarie 2021, reprezentanții crescătorilor de bovine negociază acum cu Ministerul Agriculturii cum să arate subvențiile pentru fermele de bovine în noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2023-2027. ACBCR propune ca sprijinul cuplat zootehnic să fie împărțit în două subvenții distincte, spune Dumitru Grigorean.

La Ministerul Agriculturii se vor relua discuțiile pentru ce se va întâmpla după 2023. Aici, trebuie să așteptăm varianta finală a regulamentelor europene, care sunt acum în negocieri la Bruxelles, Comisie, Consiliu, Parlament European. După ce avem regulamentele, putem să vedem cum continuăm sprijinul cuplat din 2023 încolo. Nici aici nu am putut avansa foarte multe discuții. Este o propunere foarte clară pentru trecerea la susținerea pe producție. Noi susținem, în continuare, că nu putem lăsa nici fermele de reproducție.

Adică, noi cerem să fie două scheme separate de plăți. O schemă de sprijin pentru fermele de reproducție pentru cei care au animale înscrise în registrul genealogic al rasei și o altă schemă pe producție, unde să fie sprijin pe carcasă sau vânzare în viu, tot în anumite condiții de performanță. Adică, la carcasă să fie în funcție de clasificare, pe sisteme euro, la vânzarea în viu să fie, vă dau un exemplu, maxim 18 luni la tăurași, minim 500 de kilograme în viu, adică și aici să se sprijine, în continuare, performanța.

Noi nu suntem de acord cu trecerea în totalitate la sprijinul pe producție, respectiv pe carcasă la vaca de carne, pentru că, din ce știm noi, sunt peste 500.000 de viței care pleacă în viu anual din România către îngrășătorii din afară, din statele membre UE și nu numai, care nu trebuie să ne propunem noi ca din primul an, din 2023, pe noua Politică Agricolă Comună, să sacrificăm noi, să îngrășăm acei viței de carne. Pentru că va fi o presiune foarte mare asupra pieței. Asta se va putea face treptat și ar fi bine ca fermierii să aibă de ales. Vedeți că până acum, sprijinul cuplat a fost cumva artificial în anumite cazuri, legat de registrul genealogic, nu întotdeauna au fost efecte pozitive sau nu toate fermele ar fi meritat să fie înscrise în registru sau nu toate merită să rămână.

Chiar dacă pe noi, din punctul nostru de vedere, ca societate de ameliorare, propunerea asta ne-ar dezvantaja, că ar ieși ferme care ar renunța, nu ar mai fi obligate să se înscrie în registru, dar ar fi mai corect pentru toată lumea. Adică, fermierul să aibă mai multe variante. Noi am propus aceste variante: una, ferme de reproducție, cele care îndeplinesc condițiile și rămân în registru, celelalte ar fi pe producție, cu ambele subscheme, să zicem așa, adică și carcase și vânzare în viu.

Ca o paranteză, nici în Franța de unde provin vacile, cele două rase la care noi suntem societate de ameliorare, respectiv Charolaise și Limousine, efectivele din registru sunt undeva sub 15%. Deci, cei care fac într-adevăr performanță pe reproducție să rămână în registru, ceilalți să meargă pe schema cealaltă, unde să nu mai fie atâtea condiții, nici cântărit, nici înregistrări, nici înscrierea în asociație, doar valorificarea, a declarat Dumitru Grigorean, președintele ACBCR, exclusiv pentru AGROINFO.

Dumitru Grigorean a adăugat că trebuie susținut efectivul matcă la bovine de carne, vacile să nu mai fie trimise către abator, iar fermierii să fie descurajați.

La noi, deja sunt foarte mulți colegi care vor să renunțe, care sacrifică animale care, în mod normal, nu ar trebui să fie sacrificate. S-au făcut pași foarte importanți, la vaca de carne creșterea a fost și cantitativ și calitativ. Avem foarte multe ferme care au rasă pură, care sunt preocupate de genetică, care vor și pot să se dezvolte, cu condiția să trecem cu bine peste această perioadă. Anul acesta se văd efectele Covidului și ale secetei. Nu mai putem vinde, prețurile la cereale au crescut cu 30-40%, prețurile la vânzare au scăzut cu 30% și subvenția a scăzut cu 40%. Asta doar dacă ne raportăm la 2019. În acest moment, din păcate, vaca de carne este o afacere păguboasă pentru fermieri și ar fi păcat ca pentru un an, doi, să nu reușim să asigurăm supraviețuirea acestor ferme, a mai spus Grigorean.

Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFOhttps://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html

Vizualizat: 4816 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

REȚEA DE ABATOARE pentru REDUCEREA TRANSPORTULUI DE ANIMALE VII!

REȚEA DE ABATOARE pentru REDUCEREA TRANSPORTULUI DE ANIMALE VII!

27 februarie 2021 - 10:50

BUNĂSTAREA ANIMALELOR. Dezvoltarea unei rețele consolidate de abatoare ar contribui decisiv la reducerea transportului de animale vii, mai ales în interiorul UE! Este convins europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European.

EURODEPUTAT BUDA: CREȘTE AJUTORUL PENTRU APICULTORI!

EURODEPUTAT BUDA: CREȘTE AJUTORUL PENTRU APICULTORI!

27 februarie 2021 - 10:32

VEȘTI BRUXELLES. Apicultorii vor beneficia de o creștere a finanțării prin fonduri europene, de la 40 de milioane EUR/an la 60 de milioane EUR/an! A anunțat europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlament European, pe pagina sa Facebook.

SUBVENȚII APIA 2021: SCHEMA PENTRU MICII FERMIERI!

SUBVENȚII APIA 2021: SCHEMA PENTRU MICII FERMIERI!

27 februarie 2021 - 10:03

ORDONANȚA SUBVENȚIILOR APIA 2021-2022. Fermierii care beneficiază de la APIA schema simplificată pentru micii fermieri, în anii 2021 și 2022, și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească aceștia sunt stabilite de Ordonanța de Urgență nr. 11 din 24 februarie 2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022 publicată în Monitorul Oficial, în vigoare.

ÎN VIGOARE! SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

ÎN VIGOARE! SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

27 februarie 2021 - 08:40

ORDONANȚA SUBVENȚIILOR APIA 2021-2022! Beneficiarii subvenției APIA pe hectarul de pășune, în anii 2021 și 2022, și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească aceștia sunt stabiliți prin Ordonanța de Urgență nr. 11 din 24 februarie 2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022 publicată în Monitorul Oficial.

APEL UNIUNEA SALVĂM ȚĂRANUL ROMÂN: AJUTAȚI TINERII FERMIERI ROMÂNI DIN ȚARĂ!

APEL UNIUNEA SALVĂM ȚĂRANUL ROMÂN: AJUTAȚI TINERII FERMIERI ROMÂNI DIN ȚARĂ!

27 februarie 2021 - 08:10

APEL! Uniunea Salvăm Țăranul Român cere ca suma alocată pentru submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri să se dubleze, de la 100 de milioane de euro la 200 de milioane de euro, iar ajutorul acordat pentru un tânăr fermier din țară să crească până la 70.000 de euro. Suma alocată pentru tinerii fermieri români din diaspora să fie transferată tinerilor fermieri români din țară și să fie schimbate condițiile de accesare a ajutorului.

FERMIERII ROMÂNI: DAȚI-VĂ DEMISIA DE ONOARE!

FERMIERII ROMÂNI: DAȚI-VĂ DEMISIA DE ONOARE!

27 februarie 2021 - 07:43

COMUNICAT. Fermierii români sunt dezamăgiți de votul dat de ministrul agriculturii, Adrian Oros, împotriva suplimentării bugetului MADR astfel încât să le fie plătite despăgubirile pentru culturile de primăvară afectate de secetă. Fermierii spun că a fost un vot împotriva satului românesc, că promisiunile s-au transformat în minciuni și cer demisia de onoare. Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, LAPAR, a transmis un comunicat pentru AGROINFO.

COJOCARU (APRIL): MINISTERUL AGRICULTURII SĂ UITE ACEA MENTALITATE DE MINISTER AL AJUTORULUI SOCIAL!

COJOCARU (APRIL): MINISTERUL AGRICULTURII SĂ UITE ACEA MENTALITATE DE MINISTER AL AJUTORULUI SOCIAL!

26 februarie 2021 - 20:03

SĂ LE FACĂ PENSII SPECIALE LA ȚĂRANI! Ministerul Agriculturii să uite acea mentalitate de minister al ajutorului social. Bugetul, fondurile europene, Planul Național Strategic trebuie să fie concentrate pe o dezvoltare a fermei comerciale. Ajutoarele pentru micii fermieri, țărani, nu trebuie amestecate cu cele pentru fermele mari. Țăranului să i se facă rentă viageră sau pensie specială, a spus Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui, APRIL, la Agro TV.

MINISTRUL OROS: EU NU SPUN CĂ VREAU SĂ DISTRUG GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ, ASTA SPUN UNII!

MINISTRUL OROS: EU NU SPUN CĂ VREAU SĂ DISTRUG GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ, ASTA SPUN UNII!

26 februarie 2021 - 19:15

ORDINUL MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susţine că proiectul de ordin privind stabilirea tipurilor de exploataţii de suine, lansat în dezbatere publică, nu distruge gospodăria ţărănească, ci opreşte activitatea ilegală a samsarilor, în timp ce toţi crescătorii mari sau mici trebuie să respecte reguli minime de biosecuritate.

ÎN VIGOARE! CONDIȚII OBLIGATORII pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ÎN VIGOARE! CONDIȚII OBLIGATORII pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

26 februarie 2021 - 12:13

OFICIAL. ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 11 din 24 februarie 2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial, este în vigoare. Care sunt condițiile obligatorii impuse fermierilor anul acesta pentru încasarea subvențiilor APIA?

APPR: NOUA STRATEGIE A UE PRIVIND ADAPTAREA LA SCHIMBĂRILE CLIMATICE!

APPR: NOUA STRATEGIE A UE PRIVIND ADAPTAREA LA SCHIMBĂRILE CLIMATICE!

26 februarie 2021 - 11:48

COMUNICAT. Agricultorii și cooperativele agricole consideră binevenită publicarea unei noi strategii privind adaptarea la schimbările climatice. Cinci elemente ne-au atras atenția în cadrul comunicării publicate astăzi de Comisia Europeană, susține un comunicat al Asociației Producătorilor de Porumb din România, transmis astăzi pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Principala problemă din acest an în cultura pepenilor verzi a fost antracnoza, o boală care atacă toate părțile aeriene ale plantei: frunze, fructe şi tulpini. Soluțiile Syngenta pentru controlul atracnozei sunt produse precum Cidely Top și Ortiva Top aplicate în alternanță.

În cultura pepenilor galbeni principala problema a fost mana. Fungicidul Revus are o acţiunea puternică şi persistentă şi asigură un bun nivel de combatere al manei.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Prietenie

Prietenie
Doi scoţieni se întâlnesc pe stradă. Detalii