KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

NOI SCHEME DE PLATĂ APIA PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE DIN ROMÂNIA!

Publicat: 11 februarie 2021 - 09:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE 2023-2027. Sprijinul cuplat pentru fermele de creștere a bovinelor de carne să fie împărțit, din 2023, în două noi scheme de plată. O schemă de sprijin pentru fermele de reproducție pentru cei care au animale înscrise în registrul genealogic al rasei și o altă schemă pe producție, unde să fie sprijin pe carcasă sau vânzare în viu, în anumite condiții de performanță, a declarat Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România.  

Crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, președintele ACBCR, a participat miercuri, 10 februarie 2021, la ședința cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, unde s-au discutat cele două subvenții APIA pentru sectorul de creștere a bovinelor, ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat zootehnic, modul de acordare a acestor bani crescătorilor pentru anul 2021, dar și pentru anul 2022.

Pe lângă propunerile făcute de crescători pentru cei doi ani de tranziție, propuneri care vor fi notificate la Comisia Europeană până la data de 19 februarie 2021, reprezentanții crescătorilor de bovine negociază acum cu Ministerul Agriculturii cum să arate subvențiile pentru fermele de bovine în noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2023-2027. ACBCR propune ca sprijinul cuplat zootehnic să fie împărțit în două subvenții distincte, spune Dumitru Grigorean.

La Ministerul Agriculturii se vor relua discuțiile pentru ce se va întâmpla după 2023. Aici, trebuie să așteptăm varianta finală a regulamentelor europene, care sunt acum în negocieri la Bruxelles, Comisie, Consiliu, Parlament European. După ce avem regulamentele, putem să vedem cum continuăm sprijinul cuplat din 2023 încolo. Nici aici nu am putut avansa foarte multe discuții. Este o propunere foarte clară pentru trecerea la susținerea pe producție. Noi susținem, în continuare, că nu putem lăsa nici fermele de reproducție.

Adică, noi cerem să fie două scheme separate de plăți. O schemă de sprijin pentru fermele de reproducție pentru cei care au animale înscrise în registrul genealogic al rasei și o altă schemă pe producție, unde să fie sprijin pe carcasă sau vânzare în viu, tot în anumite condiții de performanță. Adică, la carcasă să fie în funcție de clasificare, pe sisteme euro, la vânzarea în viu să fie, vă dau un exemplu, maxim 18 luni la tăurași, minim 500 de kilograme în viu, adică și aici să se sprijine, în continuare, performanța.

Noi nu suntem de acord cu trecerea în totalitate la sprijinul pe producție, respectiv pe carcasă la vaca de carne, pentru că, din ce știm noi, sunt peste 500.000 de viței care pleacă în viu anual din România către îngrășătorii din afară, din statele membre UE și nu numai, care nu trebuie să ne propunem noi ca din primul an, din 2023, pe noua Politică Agricolă Comună, să sacrificăm noi, să îngrășăm acei viței de carne. Pentru că va fi o presiune foarte mare asupra pieței. Asta se va putea face treptat și ar fi bine ca fermierii să aibă de ales. Vedeți că până acum, sprijinul cuplat a fost cumva artificial în anumite cazuri, legat de registrul genealogic, nu întotdeauna au fost efecte pozitive sau nu toate fermele ar fi meritat să fie înscrise în registru sau nu toate merită să rămână.

Chiar dacă pe noi, din punctul nostru de vedere, ca societate de ameliorare, propunerea asta ne-ar dezvantaja, că ar ieși ferme care ar renunța, nu ar mai fi obligate să se înscrie în registru, dar ar fi mai corect pentru toată lumea. Adică, fermierul să aibă mai multe variante. Noi am propus aceste variante: una, ferme de reproducție, cele care îndeplinesc condițiile și rămân în registru, celelalte ar fi pe producție, cu ambele subscheme, să zicem așa, adică și carcase și vânzare în viu.

Ca o paranteză, nici în Franța de unde provin vacile, cele două rase la care noi suntem societate de ameliorare, respectiv Charolaise și Limousine, efectivele din registru sunt undeva sub 15%. Deci, cei care fac într-adevăr performanță pe reproducție să rămână în registru, ceilalți să meargă pe schema cealaltă, unde să nu mai fie atâtea condiții, nici cântărit, nici înregistrări, nici înscrierea în asociație, doar valorificarea, a declarat Dumitru Grigorean, președintele ACBCR, exclusiv pentru AGROINFO.

Dumitru Grigorean a adăugat că trebuie susținut efectivul matcă la bovine de carne, vacile să nu mai fie trimise către abator, iar fermierii să fie descurajați.

La noi, deja sunt foarte mulți colegi care vor să renunțe, care sacrifică animale care, în mod normal, nu ar trebui să fie sacrificate. S-au făcut pași foarte importanți, la vaca de carne creșterea a fost și cantitativ și calitativ. Avem foarte multe ferme care au rasă pură, care sunt preocupate de genetică, care vor și pot să se dezvolte, cu condiția să trecem cu bine peste această perioadă. Anul acesta se văd efectele Covidului și ale secetei. Nu mai putem vinde, prețurile la cereale au crescut cu 30-40%, prețurile la vânzare au scăzut cu 30% și subvenția a scăzut cu 40%. Asta doar dacă ne raportăm la 2019. În acest moment, din păcate, vaca de carne este o afacere păguboasă pentru fermieri și ar fi păcat ca pentru un an, doi, să nu reușim să asigurăm supraviețuirea acestor ferme, a mai spus Grigorean.

Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFOhttps://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html

Vizualizat: 5108 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

30 iulie 2021 - 20:01

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Bihor. Șeful MADR le-a spus care este suma alocată pentru plata subvențiilor APIA pentru anii 2021 și 2022, dar și suma pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

30 iulie 2021 - 16:17

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la Oradea, că tinerii fermieri care muncesc prin țări străine sunt așteptați în țară ca să preia gospodăriile bunicilor sau pe ale părinților și să le consolideze ca ferme. Ajutorul financiar pe care-l primesc tinerii care au decis să revină în România este de maxim 50.000 de euro/fermier, sprijin pentru instalarea tânărului fermier, componenta diaspora. Până acum, 160 de tineri români din diaspora vor beneficia de acest ajutor.

Banii transferați în conturile fermelor mici!

Banii transferați în conturile fermelor mici!

30 iulie 2021 - 11:13

Peste 244 de milioane de euro transferate în conturile fermierilor mici! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță că până la această dată cele mai multe proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR 2020, au fost cele pentru dezvoltarea fermelor mici.

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

30 iulie 2021 - 10:39

Banii pentru această subvenție APIA trebuie alocați la rectificarea bugetară! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara plata ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în trimestrul 2 al acestui an după rectificarea bugetară. Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat joi că va aloca mai mulți bani pentru plata subvenției la motorina folosită în agricultură.

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

30 iulie 2021 - 09:52

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat, joi, că vrea să elimine subvențiile agricole moștenite de la Dragnea. Sunt ajutoare de minimis lansate pe vremea fostului ministru al agriculturii, Petre Daea, pentru cultivatorii de usturoi, dar și pentru crescătorii de animale.

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

30 iulie 2021 - 09:20

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că a început să efectueze plățile aferente ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, perioada 01.01 – 31.03.2021 (trimestrul I/2021), în conformitate cu prevederile HG nr.1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

30 iulie 2021 - 07:45

Ministerul Agriculturii a publicat, joi, 29 iulie 2021, lista subvențiilor de care beneficiază un fermier român care cultivă legume.

Primar: Animalele lăsate nesupravegheate sunt confiscate!

Primar: Animalele lăsate nesupravegheate sunt confiscate!

30 iulie 2021 - 07:18

Consiliul Local Florești, Cluj, a adoptat, joi, la propunerea primarului Bogdan Pivariu, o hotărâre prin care animalele nesupravegheate, găsite pe raza comunei, sunt confiscate.

Fermierilor români li se face loc în piețe!

Fermierilor români li se face loc în piețe!

29 iulie 2021 - 20:33

Reprezentanții Asociației Administratorilor de Piețe din România vin în sprijinul producătorilor agricoli și îi asigură că în piețele agroalimentare sunt spații de vânzare destinate acestora unde să-și poată valorifica producția proprie. Este important atât pentru producător cât și pentru consumator ca produsul românesc să ajungă pe tarabele din piețe, să fie comercializat și fermierii să nu mai fie nevoiți să-și arunce marfa, anunță un comunicat al Asociației Administratorilor de Piețe, transmis Agroinfo.

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

29 iulie 2021 - 17:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a efectuat până în prezent plăți în valoare de 7,56 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbție a fondurilor europene de 80%. Menționăm că valoarea plăților efectuate în conturilor beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) este aferentă atât proiectelor de investiții, cât și plăților directe pentru agromediu și climă, anunță AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

SMS pentru PISI...

SMS pentru PISI...
SMS: „Bună pisi! Ce faci? Ce zici dacă ne vedem în seara asta? Iau acum o sticlă de vin... apartamentul este al nostru!”. Detalii