Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

SUBVENȚII APIA 2021! SPRIJIN CUPLAT DOAR PENTRU BOVINE ADULTE! AJUTOR COVID 19 PENTRU TINERET BOVIN!

Publicat: 10 februarie 2021 - 22:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SPRIJINUL CUPLAT BOVINE, NOI CONDIȚII! Crescătorii de bovine de carne au solicitat astăzi ministrului agriculturii, Adrian Oros, eliminarea, pentru anul acesta și anul viitor, a tineretului bovin metis și rasă pură de la plata sprijinului cuplat zootehnic (SCZ). Astfel, SCZ ar urma să se acorde în sectorul carne doar pentru bovinele adulte. Crescătorii susțin că astfel ar fi salvate efectivele matcă și s-ar stopa scăderea vertiginoasă a cuantumului subvenției pe cap de animal.

Crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din România, a participat la discuțiile de astăzi cu ministrul agriculturii. Președintele ACBCR a estimat la cât va ajunge SCZ bovine de carne anul acesta, sub 150 de euro/cap de animal, iar în 2022 ar putea ajunge la 70 de euro/cap de animal.

În ce privește SCZ (sprijinul cuplat zootehnic n.r.) mă refer strict la vaca de carne, unde am avut discuții anterior cu cei de la Aberdeen Angus, noi împreună avem cam 90-95% din tot ce înseamnă vacă de carne în România, avem o oarecare abordare comună, în sensul că la noi, scăderea a fost foarte, foarte mare, chiar dramatică, anul acesta cuantumul sprijinului cuplat la vaca de carne este 185 de euro. Am făcut o estimare, pentru 2021, cuantumul subvenției pe cap de vacă ar scădea sub 150 de euro, în 2022, am ajunge la 70-80 de euro/cap, ținând cont de ritmul de creștere a numărului de capete la plată, pe care-l putem deja prognoza, pentru că știm ce avem în registrul genealogic în momentul actual.

Și atunci, am cerut să se modifice pentru acești doi ani de tranziție, 2021-2022. Noi, în prima fază, am cerut suplimentarea sumei pentru plata sprijinului cuplat la bovine carne cu 10 milioane de euro ca să se ajungă cât de cât la un cuantum rezonabil, 250 de euro - 300 de euro pe cap de bovină. Ca să ajungem la acest cuantum, ar mai fi fost nevoie de 10 milioane de euro, bani pe care nu are de unde să-i pună minister, în condițiile în care e vorba de bani europeni, suma e fixă, procentul maxim. Poate va mai rămâne ceva, de ici, de colo, câteva sute de mii de euro pe care să-i transfere la vaca de carne. Avem acceptul colegilor de la vaca de lapte și de la celelalte sectoare, în special asociațiile de văcari, dacă s-ar mai găsi ceva bani în plus la alte măsuri, care să nu fie utilizați, să fie transferați la vaca de carne, dar nu știm în ce măsură se vor găsi bani sau nu.

Noi am propus să se elimine de la plată pentru cei doi ani de tranziție tineretul metis, chiar tineretul rasă pură, în ideea să menținem în viață vaca. Adică, în acești doi ani, grei pentru noi, ar fi bine să reușim să menținem efectivele matcă, vacile de reproducție să nu plece la abator.

Pentru tineretul bovin se va acorda în toamnă sau în cursul anului un sprijin pentru Covid 19, cum s-a acordat și anul trecut, a aprobat deja Bruxelles-ul acordarea acestui ajutor. Noi am propus ca, în cazul în care de la sprijinul cuplat se elimină anul acesta de la plată tineretul rasă pură și metis, acest tineret să intre pentru un eventual, dorit și așteptat, sprijin pe Covid 19. Anul trecut, ajutorul Covid 19 s-a dat doar pentru bovine adulte, de la 24 de luni în sus, au intrat doar femelele, practic doar vacile sau junincile.

Acum, noi am propus ca pe sprijin Covid 19 să intre tot ce înseamnă tineret peste 6 luni și atunci s-ar îndrepta cumva nedreptatea, să zicem așa, pentru cei care au tineret, ar lua sprijin pe Covid 19 și s-ar compensa cumva. Dar trebuie să așteptăm să vedem cum arată cifrele pentru Ministerul Agriculturii în bugetul de stat pentru anul 2021. Pentru că ajutorul Covid 19 este un ajutor de stat, se acordă de la bugetul de stat. Noi am discutat astăzi fără să avem cifrele pe masă, să vedem cum arată bugetul.

Au fost vreo 5-6 propuneri, una dintre propunerile făcută de colegii de la celelalte asociații, să se renunțe la pragul maxim de 250 de capete (prag maxim pentru acordarea sprijinului cuplat zootehnic la bovine n.r.). Dacă ministerul își va asuma și se poate, noi ne supunem, fiind în minoritate, ne supunem majorității. Dar nu știm dacă ministerul va accepta atâta timp cât pe notificarea inițială, am spus că fermele care beneficiază de sprijin cuplat zootehnic sunt cele între 10 capete de bovine și 250 de capete de bovine, de ce ar accepta acum ministerul să modificăm, a declarat crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, exclusiv pentru AGROINFO.

Pentru anul 2020, a intrat la plata sprijinului cuplat zootehnic și tineretul bovin metisat cu rase de carne sau din rasă pură.

Ministerul Agriculturii trebuie să notifice Comisiei Europene toate schimbările făcute în modul de acordare a sprijinului cuplat zootehnic până la data de 19 februarie 2021.

Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFOhttps://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html

 

 

Vizualizat: 2976 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

COJOCARU (APRIL): MINISTERUL AGRICULTURII SĂ UITE ACEA MENTALITATE DE MINISTER AL AJUTORULUI SOCIAL!

COJOCARU (APRIL): MINISTERUL AGRICULTURII SĂ UITE ACEA MENTALITATE DE MINISTER AL AJUTORULUI SOCIAL!

26 februarie 2021 - 20:03

SĂ LE FACĂ PENSII SPECIALE LA ȚĂRANI! Ministerul Agriculturii să uite acea mentalitate de minister al ajutorului social. Bugetul, fondurile europene, Planul Național Strategic trebuie să fie concentrate pe o dezvoltare a fermei comerciale. Ajutoarele pentru micii fermieri, țărani, nu trebuie amestecate cu cele pentru fermele mari. Țăranului să i se facă rentă viageră sau pensie specială, a spus Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui, APRIL, la Agro TV.

MINISTRUL OROS: EU NU SPUN CĂ VREAU SĂ DISTRUG GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ, ASTA SPUN UNII!

MINISTRUL OROS: EU NU SPUN CĂ VREAU SĂ DISTRUG GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ, ASTA SPUN UNII!

26 februarie 2021 - 19:15

ORDINUL MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susţine că proiectul de ordin privind stabilirea tipurilor de exploataţii de suine, lansat în dezbatere publică, nu distruge gospodăria ţărănească, ci opreşte activitatea ilegală a samsarilor, în timp ce toţi crescătorii mari sau mici trebuie să respecte reguli minime de biosecuritate.

ÎN VIGOARE! CONDIȚII OBLIGATORII pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ÎN VIGOARE! CONDIȚII OBLIGATORII pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

26 februarie 2021 - 12:13

OFICIAL. ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 11 din 24 februarie 2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial, este în vigoare. Care sunt condițiile obligatorii impuse fermierilor anul acesta pentru încasarea subvențiilor APIA?

APPR: NOUA STRATEGIE A UE PRIVIND ADAPTAREA LA SCHIMBĂRILE CLIMATICE!

APPR: NOUA STRATEGIE A UE PRIVIND ADAPTAREA LA SCHIMBĂRILE CLIMATICE!

26 februarie 2021 - 11:48

COMUNICAT. Agricultorii și cooperativele agricole consideră binevenită publicarea unei noi strategii privind adaptarea la schimbările climatice. Cinci elemente ne-au atras atenția în cadrul comunicării publicate astăzi de Comisia Europeană, susține un comunicat al Asociației Producătorilor de Porumb din România, transmis astăzi pentru AGROINFO.

NICUȘOR ȘERBAN: CUM SĂ CONCURĂM CU FERMIERUL UNGUR CARE IA SUBVENȚIE 800 DE EURO PE VACĂ?!

NICUȘOR ȘERBAN: CUM SĂ CONCURĂM CU FERMIERUL UNGUR CARE IA SUBVENȚIE 800 DE EURO PE VACĂ?!

26 februarie 2021 - 11:17

VOCEA CRESCĂTORULUI DE BOVINE. Nicușor Șerban, unul dintre marii crescători de bovine din România, a declarat la Agro TV, că-i este imposibil să concureze cu crescătorii de vaci din Ungaria care beneficiază de o subvenție de 800 de euro pe cap de vacă. Cu așa o subvenție, fermierii din Ungaria își permit să vândă mai ieftin laptele. Crescătorul de bovine este nemulțumit de decizia Ministerului Agriculturii de a limita la 250 de capete de vaci acordarea subvenției europene pentru vaci de lapte, sprijin cuplat zootehnic.

MINISTRUL OROS: BANII PENTRU PLĂȚILE FERMIERILOR, APROBAȚI!

MINISTRUL OROS: BANII PENTRU PLĂȚILE FERMIERILOR, APROBAȚI!

26 februarie 2021 - 10:39

BUGETUL MADR MAI MARE! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, anunță astăzi că banii pentru plățile fermierilor au fost aprobați în comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului României. Ministerul Agriculturii are un buget mai mare, în acest an, prin comparație cu anul trecut.

SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR PUBLICATE ÎN MONITORUL OFICIAL!

SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR PUBLICATE ÎN MONITORUL OFICIAL!

26 februarie 2021 - 08:44

ORDONANȚA SUBVENȚIILOR APIA 2021-2022. Ordonanța de Urgență nr.11/2021 pentru aprobarea schemelor de plăţi şi a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 şi 2022 este în vigoare, a fost publicată joi, 25 februarie 2021, în Monitorul Oficial.

ÎMPĂRȚIȚI BANII DE SCZ LA TOȚI CRESCĂTORII DE OI ȚURCANE DIN ROMÂNIA!

ÎMPĂRȚIȚI BANII DE SCZ LA TOȚI CRESCĂTORII DE OI ȚURCANE DIN ROMÂNIA!

26 februarie 2021 - 08:06

VOCEA OIERULUI! Nu vă mai bateți joc de oierii români și nu mai păstoriți încă un an ilegalitatea! Împărțiți cele 71 de milioane de euro alocate pentru plata sprijinului cuplat la ovine la toți crescătorii de oi din rasa Țurcană din România. Este mesajul crescătorului de ovine Dumitru Ardelean, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Sălaj, pentru ministrul agriculturii, Adrian Oros. Oierul a transmis o scrisoare către AGROINFO.

MINISTRUL OROS: NOU AJUTOR pentru CRESCĂTORII DE PORCI!

MINISTRUL OROS: NOU AJUTOR pentru CRESCĂTORII DE PORCI!

25 februarie 2021 - 19:18

NOU! Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a pregătit 10 proiecte pentru finanţare din Programul Naţional de Rezilienţă şi Relansare (PNRR),  iar în prezent se aşteaptă rezultatele de la Comisia Europeană, a declarat, joi, ministrul de resort, Adrian Oros, în comisiile de specialitate din Parlament. Pe ultima sută de metri, între cele 10 proiecte a fost inclus și un program de sprijin pentru crescătorii de porci.

ANUNȚUL DE ASTĂZI AL PREMIERULUI pentru FERMIERI!

ANUNȚUL DE ASTĂZI AL PREMIERULUI pentru FERMIERI!

25 februarie 2021 - 18:35

PROGRAM AJUTOR FERMIERI! Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat astăzi că va aloca sume pentru finanțarea unui nou program de sprijinire a fermierilor români.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Principala problemă din acest an în cultura pepenilor verzi a fost antracnoza, o boală care atacă toate părțile aeriene ale plantei: frunze, fructe şi tulpini. Soluțiile Syngenta pentru controlul atracnozei sunt produse precum Cidely Top și Ortiva Top aplicate în alternanță.

În cultura pepenilor galbeni principala problema a fost mana. Fungicidul Revus are o acţiunea puternică şi persistentă şi asigură un bun nivel de combatere al manei.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Prietenie

Prietenie
Doi scoţieni se întâlnesc pe stradă. Detalii