Adama
Agreena
AGRICOVER

SUBVENȚII APIA 2021! SPRIJIN CUPLAT DOAR PENTRU BOVINE ADULTE! AJUTOR COVID 19 PENTRU TINERET BOVIN!

Publicat: 10 februarie 2021 - 22:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SPRIJINUL CUPLAT BOVINE, NOI CONDIȚII! Crescătorii de bovine de carne au solicitat astăzi ministrului agriculturii, Adrian Oros, eliminarea, pentru anul acesta și anul viitor, a tineretului bovin metis și rasă pură de la plata sprijinului cuplat zootehnic (SCZ). Astfel, SCZ ar urma să se acorde în sectorul carne doar pentru bovinele adulte. Crescătorii susțin că astfel ar fi salvate efectivele matcă și s-ar stopa scăderea vertiginoasă a cuantumului subvenției pe cap de animal.

Crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din România, a participat la discuțiile de astăzi cu ministrul agriculturii. Președintele ACBCR a estimat la cât va ajunge SCZ bovine de carne anul acesta, sub 150 de euro/cap de animal, iar în 2022 ar putea ajunge la 70 de euro/cap de animal.

În ce privește SCZ (sprijinul cuplat zootehnic n.r.) mă refer strict la vaca de carne, unde am avut discuții anterior cu cei de la Aberdeen Angus, noi împreună avem cam 90-95% din tot ce înseamnă vacă de carne în România, avem o oarecare abordare comună, în sensul că la noi, scăderea a fost foarte, foarte mare, chiar dramatică, anul acesta cuantumul sprijinului cuplat la vaca de carne este 185 de euro. Am făcut o estimare, pentru 2021, cuantumul subvenției pe cap de vacă ar scădea sub 150 de euro, în 2022, am ajunge la 70-80 de euro/cap, ținând cont de ritmul de creștere a numărului de capete la plată, pe care-l putem deja prognoza, pentru că știm ce avem în registrul genealogic în momentul actual.

Și atunci, am cerut să se modifice pentru acești doi ani de tranziție, 2021-2022. Noi, în prima fază, am cerut suplimentarea sumei pentru plata sprijinului cuplat la bovine carne cu 10 milioane de euro ca să se ajungă cât de cât la un cuantum rezonabil, 250 de euro - 300 de euro pe cap de bovină. Ca să ajungem la acest cuantum, ar mai fi fost nevoie de 10 milioane de euro, bani pe care nu are de unde să-i pună minister, în condițiile în care e vorba de bani europeni, suma e fixă, procentul maxim. Poate va mai rămâne ceva, de ici, de colo, câteva sute de mii de euro pe care să-i transfere la vaca de carne. Avem acceptul colegilor de la vaca de lapte și de la celelalte sectoare, în special asociațiile de văcari, dacă s-ar mai găsi ceva bani în plus la alte măsuri, care să nu fie utilizați, să fie transferați la vaca de carne, dar nu știm în ce măsură se vor găsi bani sau nu.

Noi am propus să se elimine de la plată pentru cei doi ani de tranziție tineretul metis, chiar tineretul rasă pură, în ideea să menținem în viață vaca. Adică, în acești doi ani, grei pentru noi, ar fi bine să reușim să menținem efectivele matcă, vacile de reproducție să nu plece la abator.

Pentru tineretul bovin se va acorda în toamnă sau în cursul anului un sprijin pentru Covid 19, cum s-a acordat și anul trecut, a aprobat deja Bruxelles-ul acordarea acestui ajutor. Noi am propus ca, în cazul în care de la sprijinul cuplat se elimină anul acesta de la plată tineretul rasă pură și metis, acest tineret să intre pentru un eventual, dorit și așteptat, sprijin pe Covid 19. Anul trecut, ajutorul Covid 19 s-a dat doar pentru bovine adulte, de la 24 de luni în sus, au intrat doar femelele, practic doar vacile sau junincile.

Acum, noi am propus ca pe sprijin Covid 19 să intre tot ce înseamnă tineret peste 6 luni și atunci s-ar îndrepta cumva nedreptatea, să zicem așa, pentru cei care au tineret, ar lua sprijin pe Covid 19 și s-ar compensa cumva. Dar trebuie să așteptăm să vedem cum arată cifrele pentru Ministerul Agriculturii în bugetul de stat pentru anul 2021. Pentru că ajutorul Covid 19 este un ajutor de stat, se acordă de la bugetul de stat. Noi am discutat astăzi fără să avem cifrele pe masă, să vedem cum arată bugetul.

Au fost vreo 5-6 propuneri, una dintre propunerile făcută de colegii de la celelalte asociații, să se renunțe la pragul maxim de 250 de capete (prag maxim pentru acordarea sprijinului cuplat zootehnic la bovine n.r.). Dacă ministerul își va asuma și se poate, noi ne supunem, fiind în minoritate, ne supunem majorității. Dar nu știm dacă ministerul va accepta atâta timp cât pe notificarea inițială, am spus că fermele care beneficiază de sprijin cuplat zootehnic sunt cele între 10 capete de bovine și 250 de capete de bovine, de ce ar accepta acum ministerul să modificăm, a declarat crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, exclusiv pentru AGROINFO.

Pentru anul 2020, a intrat la plata sprijinului cuplat zootehnic și tineretul bovin metisat cu rase de carne sau din rasă pură.

Ministerul Agriculturii trebuie să notifice Comisiei Europene toate schimbările făcute în modul de acordare a sprijinului cuplat zootehnic până la data de 19 februarie 2021.

Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFOhttps://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html

 

 

Vizualizat: 8659 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

17 aprilie 2024 - 19:40

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat astăzi în conturile fermierilor aproximativ 900.000 euro, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo.

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

17 aprilie 2024 - 19:26

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a făcut luni, 15 aprilie 2024, plăți de peste 18 milioane euro.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

17 aprilie 2024 - 14:12

APIA primește Cereri de plată aferente anului 2024 pentru schema de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”. 

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

17 aprilie 2024 - 12:19

Fermierii beneficiază și anul acesta de ajutorul național tranzitoriu, ANT, pe hectar. Care sunt condițiile anunțate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru obținerea acestui ajutor aferent anului 2024?

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

17 aprilie 2024 - 09:09

Termen APIA foarte important anul acesta pentru a nu pierde subvențiile APIA în cazul transferului de exploatație. Cum se procedează, ce trebuie să faceți? Agroinfo a obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informațiile de care aveți nevoie.

Anunț APIA ACUM plata ANT oi/capre, vaci, pe hectar!

Anunț APIA ACUM plata ANT oi/capre, vaci, pe hectar!

17 aprilie 2024 - 07:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat marți, pe pagina Facebook, că sunt la plată toate ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, atât pentru zootehnie, cât și pentru vegetal.

Cum se descurcă oierii care nu și-au găsit ciobani la turmă!

Cum se descurcă oierii care nu și-au găsit ciobani la turmă!

16 aprilie 2024 - 14:44

Crescătorul de ovine Ioan Suciu din Făgăraș și-a întrebat astăzi colegii, pe un grup Facebook de profil, cum se descurcă fără ciobani la stână care să aibă grijă de turma de oi, ce soluții au găsit. Ciobani care să știe meserie nu se mai găsesc de mult. Problema forței de muncă pentru ferme e cronică.

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

16 aprilie 2024 - 11:07

Mulţi fermieri din gospodăriile individuale şi-au asigurat necesarul de seminţe de la comercianţi neautorizaţi care au vândut aceste produse în pieţe şi oboare, existând incertitudini asupra calităţii acestora, avertizează Autoritatea Națională Fitosanitară.

Veste bună pentru micii crescători de animale!

Veste bună pentru micii crescători de animale!

16 aprilie 2024 - 09:13

Un târg de animale cunoscut printre micii crescători și-a redeschis porțile sâmbătă, 13 aprilie 2024.

Decizia pe care a luat-o un crescător care timp de 40 de ani a crescut vaci de lapte!

Decizia pe care a luat-o un crescător care timp de 40 de ani a crescut vaci de lapte!

16 aprilie 2024 - 08:03

Un crescător de bovine care timp de 40 de ani a crescut vaci de lapte nu a vrut să renunțe la fermă când fiul său a urmat o altă carieră decât cea de fermier. La cei 65 de ani ai săi, crescătorul a  decis că nu renunță la fermă și a trecut la creșterea vacilor de carne.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ferma socială care ajută tinerele din orfelinate să se integreze în societate // Curtea Culorilor

Ferma socială care ajută tinerele din orfelinate să se integreze în societate // Curtea Culorilor

O comunitate primitoare şi o întreprindere socială de inserţie a femeilor! Aceasta este, pe scurt, „Curtea Culorilor”, un proiect de suflet pe care Adriana Formenti l-a implementat în localitatea Sârbova din judeţul Timiş, unde tinere provenite din medii defavorizate au şansa la integrare socială, precum şi posibilitatea de a-şi câştiga existenţa cu ajutorul unui mic business din domeniul producţiei de lactate.

În prezent, alături de ea se află patru fete şi un băiețel. Împreună, acestea lucrează pământul, cresc păsări de curte şi se ocupă de procesarea laptelui în microferma de lângă Timișoara în care au investit toate resursele de care dispun. Fără experienţă în agricultură, Adriana a învăţat totul pe parcurs. Informaţiile şi le-a luat direct de la sursă, în sensul că s-a inspirat de la producători din Italia, care sunt renumiţi pentru calitatea şi diversitatea brânzeturilor.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Blonda la volan

Blonda la volan
Un polițist oprește o blondă pentru viteză: Detalii