Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

SUBVENȚII APIA 2021! SPRIJIN CUPLAT DOAR PENTRU BOVINE ADULTE! AJUTOR COVID 19 PENTRU TINERET BOVIN!

Publicat: 10 februarie 2021 - 22:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SPRIJINUL CUPLAT BOVINE, NOI CONDIȚII! Crescătorii de bovine de carne au solicitat astăzi ministrului agriculturii, Adrian Oros, eliminarea, pentru anul acesta și anul viitor, a tineretului bovin metis și rasă pură de la plata sprijinului cuplat zootehnic (SCZ). Astfel, SCZ ar urma să se acorde în sectorul carne doar pentru bovinele adulte. Crescătorii susțin că astfel ar fi salvate efectivele matcă și s-ar stopa scăderea vertiginoasă a cuantumului subvenției pe cap de animal.

Crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din România, a participat la discuțiile de astăzi cu ministrul agriculturii. Președintele ACBCR a estimat la cât va ajunge SCZ bovine de carne anul acesta, sub 150 de euro/cap de animal, iar în 2022 ar putea ajunge la 70 de euro/cap de animal.

În ce privește SCZ (sprijinul cuplat zootehnic n.r.) mă refer strict la vaca de carne, unde am avut discuții anterior cu cei de la Aberdeen Angus, noi împreună avem cam 90-95% din tot ce înseamnă vacă de carne în România, avem o oarecare abordare comună, în sensul că la noi, scăderea a fost foarte, foarte mare, chiar dramatică, anul acesta cuantumul sprijinului cuplat la vaca de carne este 185 de euro. Am făcut o estimare, pentru 2021, cuantumul subvenției pe cap de vacă ar scădea sub 150 de euro, în 2022, am ajunge la 70-80 de euro/cap, ținând cont de ritmul de creștere a numărului de capete la plată, pe care-l putem deja prognoza, pentru că știm ce avem în registrul genealogic în momentul actual.

Și atunci, am cerut să se modifice pentru acești doi ani de tranziție, 2021-2022. Noi, în prima fază, am cerut suplimentarea sumei pentru plata sprijinului cuplat la bovine carne cu 10 milioane de euro ca să se ajungă cât de cât la un cuantum rezonabil, 250 de euro - 300 de euro pe cap de bovină. Ca să ajungem la acest cuantum, ar mai fi fost nevoie de 10 milioane de euro, bani pe care nu are de unde să-i pună minister, în condițiile în care e vorba de bani europeni, suma e fixă, procentul maxim. Poate va mai rămâne ceva, de ici, de colo, câteva sute de mii de euro pe care să-i transfere la vaca de carne. Avem acceptul colegilor de la vaca de lapte și de la celelalte sectoare, în special asociațiile de văcari, dacă s-ar mai găsi ceva bani în plus la alte măsuri, care să nu fie utilizați, să fie transferați la vaca de carne, dar nu știm în ce măsură se vor găsi bani sau nu.

Noi am propus să se elimine de la plată pentru cei doi ani de tranziție tineretul metis, chiar tineretul rasă pură, în ideea să menținem în viață vaca. Adică, în acești doi ani, grei pentru noi, ar fi bine să reușim să menținem efectivele matcă, vacile de reproducție să nu plece la abator.

Pentru tineretul bovin se va acorda în toamnă sau în cursul anului un sprijin pentru Covid 19, cum s-a acordat și anul trecut, a aprobat deja Bruxelles-ul acordarea acestui ajutor. Noi am propus ca, în cazul în care de la sprijinul cuplat se elimină anul acesta de la plată tineretul rasă pură și metis, acest tineret să intre pentru un eventual, dorit și așteptat, sprijin pe Covid 19. Anul trecut, ajutorul Covid 19 s-a dat doar pentru bovine adulte, de la 24 de luni în sus, au intrat doar femelele, practic doar vacile sau junincile.

Acum, noi am propus ca pe sprijin Covid 19 să intre tot ce înseamnă tineret peste 6 luni și atunci s-ar îndrepta cumva nedreptatea, să zicem așa, pentru cei care au tineret, ar lua sprijin pe Covid 19 și s-ar compensa cumva. Dar trebuie să așteptăm să vedem cum arată cifrele pentru Ministerul Agriculturii în bugetul de stat pentru anul 2021. Pentru că ajutorul Covid 19 este un ajutor de stat, se acordă de la bugetul de stat. Noi am discutat astăzi fără să avem cifrele pe masă, să vedem cum arată bugetul.

Au fost vreo 5-6 propuneri, una dintre propunerile făcută de colegii de la celelalte asociații, să se renunțe la pragul maxim de 250 de capete (prag maxim pentru acordarea sprijinului cuplat zootehnic la bovine n.r.). Dacă ministerul își va asuma și se poate, noi ne supunem, fiind în minoritate, ne supunem majorității. Dar nu știm dacă ministerul va accepta atâta timp cât pe notificarea inițială, am spus că fermele care beneficiază de sprijin cuplat zootehnic sunt cele între 10 capete de bovine și 250 de capete de bovine, de ce ar accepta acum ministerul să modificăm, a declarat crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, exclusiv pentru AGROINFO.

Pentru anul 2020, a intrat la plata sprijinului cuplat zootehnic și tineretul bovin metisat cu rase de carne sau din rasă pură.

Ministerul Agriculturii trebuie să notifice Comisiei Europene toate schimbările făcute în modul de acordare a sprijinului cuplat zootehnic până la data de 19 februarie 2021.

Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFOhttps://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html

 

 

Vizualizat: 5807 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Șef unitate Comisia Europeană: Sacrificarea animalelor în ferme!

Șef unitate Comisia Europeană: Sacrificarea animalelor în ferme!

14 mai 2021 - 08:03

Eric Thévenard, șef de unitate în cadrul Comisiei Europene – Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară, a propus la ședința Comisiei de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului, Bruxelles, ca animalele să fie sacrificate în ferme și apoi transportate la abator pentru tratarea carcasei. Este un compromis bun pentru a avea și partea de igienă și partea de bunăstare a animalelor, a spus funcționarul CE. Agroinfo a obținut transcriptul ședinței.

Șeful APIA: Suma virată de Comisia Europeană pentru plata subvențiilor fermierilor români!

Șeful APIA: Suma virată de Comisia Europeană pentru plata subvențiilor fermierilor români!

14 mai 2021 - 07:16

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat suma rambursată de Comisia Europeană României pentru plățile făcute către fermieri.

Oficial APIA! Banii care au ajuns în conturile fermierilor până la data de 10 mai 2021

Oficial APIA! Banii care au ajuns în conturile fermierilor până la data de 10 mai 2021

13 mai 2021 - 10:29

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat miercuri suma care a ajuns în conturile fermierilor români, crescătorilor de animale, beneficiari de subvenții europene și ajutoare de stat, începând din data de 16 octombrie 2020 până la data de 10 mai 2021.

Șeful APIA: Suma autorizată pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii până la data de 12 mai 2021!

Șeful APIA: Suma autorizată pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii până la data de 12 mai 2021!

13 mai 2021 - 09:58

Plata subvențiilor APIA 2020! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat miercuri, 12 mai 2021, suma care este transferată către conturile fermierilor, crescătorilor de animale care au solicitat anul trecut ajutoarele naționale tranzitorii, subvenție plătită de la bugetul de stat.

Planul Comisiei Europene pentru fermieri!

Planul Comisiei Europene pentru fermieri!

13 mai 2021 - 08:55

Comisia Europeană a adoptat pe 12 mai 2021 Planul de acțiune al UE „Către reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului” un rezultat esențial al Pactului verde european și principalul subiect al Săptămânii verzi a UE din acest an, anunță comunicatul transmis de Comisia Europeană către Agroinfo.

Disperare mare în rândul fermierilor români!

Disperare mare în rândul fermierilor români!

13 mai 2021 - 08:35

Fermierii români îl somează, într-o scrisoare deschisă, pe ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, să găsească 2,6 miliarde de euro pentru implementarea strategiei privind managementul apei, care tocmai a fost exclusă din Programul Național de Redresare și Reziliență Economică (PNRR) după negocierile cu Bruxelles-ul. Scrisoarea Alianței pentru Cooperare și Agricultură:

Fermele de porci sunt puse la pământ, urmează fermele de păsări!

Fermele de porci sunt puse la pământ, urmează fermele de păsări!

13 mai 2021 - 08:10

Pesta porcină africană a decimat fermele mari de creștere a porcilor din România, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros. De la fermele de porci, pericolul a tracut acum la fermele de păsări. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a depistat trei noi focare de gripă aviară după ce săptămâna trecută era unul singur, într-o fermă din Mureș. ANSVSA a impus interdicții și imediat s-a declanșat o avalanșă de amenzi aplicate fermierilor, transportatorilor.

Ministrul Oros: Lista sumelor care vor fi transferate anul acesta fermierilor, crescătorilor de animale!

Ministrul Oros: Lista sumelor care vor fi transferate anul acesta fermierilor, crescătorilor de animale!

13 mai 2021 - 07:41

Suma alocată pentru plata subvențiilor agricole pentru anii de tranziție, 2021-2022, este de 3 miliarde de euro, la care se adaugă bani de la bugetul național pentru plata ajutoarele din agricultură care sunt finanțate de stat. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a prezentat miercuri, lista subvențiilor APIA și a ajutoarelor de stat de care beneficiază fermierii, crescătorii de animale și sumele care vor ajunge în conturile acestora.

Avertisment! Străinii vor deține 7 milioane ha din terenul arabil al României!

Avertisment! Străinii vor deține 7 milioane ha din terenul arabil al României!

12 mai 2021 - 14:32

Federația Națională PRO AGRO avertizează că străinii vor deține, până-n 2030, 7 milioane de hectare din cele 9,4 milioane de hectare de teren arabil pe care le are România. Apelul fermierilor către parlamentari a fost transmis astăzi de PRO AGRO către Agroinfo.

Mesaj urgent APIA pentru fermieri!

Mesaj urgent APIA pentru fermieri!

12 mai 2021 - 13:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește tuturor beneficiarilor că data de 17 mai 2021, reprezintă ultima zi de primire, fără penalități, a Cererilor unice de plată în cadrul Campaniei 2021.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
KRONE BiG Pack – Randament și densitate! Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii