SPRIJINUL CUPLAT BOVINE, NOI CONDIȚII! Crescătorii de bovine de carne au solicitat astăzi ministrului agriculturii, Adrian Oros, eliminarea, pentru anul acesta și anul viitor, a tineretului bovin metis și rasă pură de la plata sprijinului cuplat zootehnic (SCZ). Astfel, SCZ ar urma să se acorde în sectorul carne doar pentru bovinele adulte. Crescătorii susțin că astfel ar fi salvate efectivele matcă și s-ar stopa scăderea vertiginoasă a cuantumului subvenției pe cap de animal.
Crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din România, a participat la discuțiile de astăzi cu ministrul agriculturii. Președintele ACBCR a estimat la cât va ajunge SCZ bovine de carne anul acesta, sub 150 de euro/cap de animal, iar în 2022 ar putea ajunge la 70 de euro/cap de animal.
În ce privește SCZ (sprijinul cuplat zootehnic n.r.) mă refer strict la vaca de carne, unde am avut discuții anterior cu cei de la Aberdeen Angus, noi împreună avem cam 90-95% din tot ce înseamnă vacă de carne în România, avem o oarecare abordare comună, în sensul că la noi, scăderea a fost foarte, foarte mare, chiar dramatică, anul acesta cuantumul sprijinului cuplat la vaca de carne este 185 de euro. Am făcut o estimare, pentru 2021, cuantumul subvenției pe cap de vacă ar scădea sub 150 de euro, în 2022, am ajunge la 70-80 de euro/cap, ținând cont de ritmul de creștere a numărului de capete la plată, pe care-l putem deja prognoza, pentru că știm ce avem în registrul genealogic în momentul actual.
Și atunci, am cerut să se modifice pentru acești doi ani de tranziție, 2021-2022. Noi, în prima fază, am cerut suplimentarea sumei pentru plata sprijinului cuplat la bovine carne cu 10 milioane de euro ca să se ajungă cât de cât la un cuantum rezonabil, 250 de euro - 300 de euro pe cap de bovină. Ca să ajungem la acest cuantum, ar mai fi fost nevoie de 10 milioane de euro, bani pe care nu are de unde să-i pună minister, în condițiile în care e vorba de bani europeni, suma e fixă, procentul maxim. Poate va mai rămâne ceva, de ici, de colo, câteva sute de mii de euro pe care să-i transfere la vaca de carne. Avem acceptul colegilor de la vaca de lapte și de la celelalte sectoare, în special asociațiile de văcari, dacă s-ar mai găsi ceva bani în plus la alte măsuri, care să nu fie utilizați, să fie transferați la vaca de carne, dar nu știm în ce măsură se vor găsi bani sau nu.
Noi am propus să se elimine de la plată pentru cei doi ani de tranziție tineretul metis, chiar tineretul rasă pură, în ideea să menținem în viață vaca. Adică, în acești doi ani, grei pentru noi, ar fi bine să reușim să menținem efectivele matcă, vacile de reproducție să nu plece la abator.
Pentru tineretul bovin se va acorda în toamnă sau în cursul anului un sprijin pentru Covid 19, cum s-a acordat și anul trecut, a aprobat deja Bruxelles-ul acordarea acestui ajutor. Noi am propus ca, în cazul în care de la sprijinul cuplat se elimină anul acesta de la plată tineretul rasă pură și metis, acest tineret să intre pentru un eventual, dorit și așteptat, sprijin pe Covid 19. Anul trecut, ajutorul Covid 19 s-a dat doar pentru bovine adulte, de la 24 de luni în sus, au intrat doar femelele, practic doar vacile sau junincile.
Acum, noi am propus ca pe sprijin Covid 19 să intre tot ce înseamnă tineret peste 6 luni și atunci s-ar îndrepta cumva nedreptatea, să zicem așa, pentru cei care au tineret, ar lua sprijin pe Covid 19 și s-ar compensa cumva. Dar trebuie să așteptăm să vedem cum arată cifrele pentru Ministerul Agriculturii în bugetul de stat pentru anul 2021. Pentru că ajutorul Covid 19 este un ajutor de stat, se acordă de la bugetul de stat. Noi am discutat astăzi fără să avem cifrele pe masă, să vedem cum arată bugetul.
Au fost vreo 5-6 propuneri, una dintre propunerile făcută de colegii de la celelalte asociații, să se renunțe la pragul maxim de 250 de capete (prag maxim pentru acordarea sprijinului cuplat zootehnic la bovine n.r.). Dacă ministerul își va asuma și se poate, noi ne supunem, fiind în minoritate, ne supunem majorității. Dar nu știm dacă ministerul va accepta atâta timp cât pe notificarea inițială, am spus că fermele care beneficiază de sprijin cuplat zootehnic sunt cele între 10 capete de bovine și 250 de capete de bovine, de ce ar accepta acum ministerul să modificăm, a declarat crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, exclusiv pentru AGROINFO.
Pentru anul 2020, a intrat la plata sprijinului cuplat zootehnic și tineretul bovin metisat cu rase de carne sau din rasă pură.
Ministerul Agriculturii trebuie să notifice Comisiei Europene toate schimbările făcute în modul de acordare a sprijinului cuplat zootehnic până la data de 19 februarie 2021.
Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFO: https://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html