KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

SUBVENȚII APIA 2021! SPRIJIN CUPLAT DOAR PENTRU BOVINE ADULTE! AJUTOR COVID 19 PENTRU TINERET BOVIN!

Publicat: 10 februarie 2021 - 22:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SPRIJINUL CUPLAT BOVINE, NOI CONDIȚII! Crescătorii de bovine de carne au solicitat astăzi ministrului agriculturii, Adrian Oros, eliminarea, pentru anul acesta și anul viitor, a tineretului bovin metis și rasă pură de la plata sprijinului cuplat zootehnic (SCZ). Astfel, SCZ ar urma să se acorde în sectorul carne doar pentru bovinele adulte. Crescătorii susțin că astfel ar fi salvate efectivele matcă și s-ar stopa scăderea vertiginoasă a cuantumului subvenției pe cap de animal.

Crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din România, a participat la discuțiile de astăzi cu ministrul agriculturii. Președintele ACBCR a estimat la cât va ajunge SCZ bovine de carne anul acesta, sub 150 de euro/cap de animal, iar în 2022 ar putea ajunge la 70 de euro/cap de animal.

În ce privește SCZ (sprijinul cuplat zootehnic n.r.) mă refer strict la vaca de carne, unde am avut discuții anterior cu cei de la Aberdeen Angus, noi împreună avem cam 90-95% din tot ce înseamnă vacă de carne în România, avem o oarecare abordare comună, în sensul că la noi, scăderea a fost foarte, foarte mare, chiar dramatică, anul acesta cuantumul sprijinului cuplat la vaca de carne este 185 de euro. Am făcut o estimare, pentru 2021, cuantumul subvenției pe cap de vacă ar scădea sub 150 de euro, în 2022, am ajunge la 70-80 de euro/cap, ținând cont de ritmul de creștere a numărului de capete la plată, pe care-l putem deja prognoza, pentru că știm ce avem în registrul genealogic în momentul actual.

Și atunci, am cerut să se modifice pentru acești doi ani de tranziție, 2021-2022. Noi, în prima fază, am cerut suplimentarea sumei pentru plata sprijinului cuplat la bovine carne cu 10 milioane de euro ca să se ajungă cât de cât la un cuantum rezonabil, 250 de euro - 300 de euro pe cap de bovină. Ca să ajungem la acest cuantum, ar mai fi fost nevoie de 10 milioane de euro, bani pe care nu are de unde să-i pună minister, în condițiile în care e vorba de bani europeni, suma e fixă, procentul maxim. Poate va mai rămâne ceva, de ici, de colo, câteva sute de mii de euro pe care să-i transfere la vaca de carne. Avem acceptul colegilor de la vaca de lapte și de la celelalte sectoare, în special asociațiile de văcari, dacă s-ar mai găsi ceva bani în plus la alte măsuri, care să nu fie utilizați, să fie transferați la vaca de carne, dar nu știm în ce măsură se vor găsi bani sau nu.

Noi am propus să se elimine de la plată pentru cei doi ani de tranziție tineretul metis, chiar tineretul rasă pură, în ideea să menținem în viață vaca. Adică, în acești doi ani, grei pentru noi, ar fi bine să reușim să menținem efectivele matcă, vacile de reproducție să nu plece la abator.

Pentru tineretul bovin se va acorda în toamnă sau în cursul anului un sprijin pentru Covid 19, cum s-a acordat și anul trecut, a aprobat deja Bruxelles-ul acordarea acestui ajutor. Noi am propus ca, în cazul în care de la sprijinul cuplat se elimină anul acesta de la plată tineretul rasă pură și metis, acest tineret să intre pentru un eventual, dorit și așteptat, sprijin pe Covid 19. Anul trecut, ajutorul Covid 19 s-a dat doar pentru bovine adulte, de la 24 de luni în sus, au intrat doar femelele, practic doar vacile sau junincile.

Acum, noi am propus ca pe sprijin Covid 19 să intre tot ce înseamnă tineret peste 6 luni și atunci s-ar îndrepta cumva nedreptatea, să zicem așa, pentru cei care au tineret, ar lua sprijin pe Covid 19 și s-ar compensa cumva. Dar trebuie să așteptăm să vedem cum arată cifrele pentru Ministerul Agriculturii în bugetul de stat pentru anul 2021. Pentru că ajutorul Covid 19 este un ajutor de stat, se acordă de la bugetul de stat. Noi am discutat astăzi fără să avem cifrele pe masă, să vedem cum arată bugetul.

Au fost vreo 5-6 propuneri, una dintre propunerile făcută de colegii de la celelalte asociații, să se renunțe la pragul maxim de 250 de capete (prag maxim pentru acordarea sprijinului cuplat zootehnic la bovine n.r.). Dacă ministerul își va asuma și se poate, noi ne supunem, fiind în minoritate, ne supunem majorității. Dar nu știm dacă ministerul va accepta atâta timp cât pe notificarea inițială, am spus că fermele care beneficiază de sprijin cuplat zootehnic sunt cele între 10 capete de bovine și 250 de capete de bovine, de ce ar accepta acum ministerul să modificăm, a declarat crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, exclusiv pentru AGROINFO.

Pentru anul 2020, a intrat la plata sprijinului cuplat zootehnic și tineretul bovin metisat cu rase de carne sau din rasă pură.

Ministerul Agriculturii trebuie să notifice Comisiei Europene toate schimbările făcute în modul de acordare a sprijinului cuplat zootehnic până la data de 19 februarie 2021.

Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFOhttps://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html

 

 

Vizualizat: 7204 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

30 iulie 2021 - 20:01

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Bihor. Șeful MADR le-a spus care este suma alocată pentru plata subvențiilor APIA pentru anii 2021 și 2022, dar și suma pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

30 iulie 2021 - 16:17

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la Oradea, că tinerii fermieri care muncesc prin țări străine sunt așteptați în țară ca să preia gospodăriile bunicilor sau pe ale părinților și să le consolideze ca ferme. Ajutorul financiar pe care-l primesc tinerii care au decis să revină în România este de maxim 50.000 de euro/fermier, sprijin pentru instalarea tânărului fermier, componenta diaspora. Până acum, 160 de tineri români din diaspora vor beneficia de acest ajutor.

Banii transferați în conturile fermelor mici!

Banii transferați în conturile fermelor mici!

30 iulie 2021 - 11:13

Peste 244 de milioane de euro transferate în conturile fermierilor mici! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță că până la această dată cele mai multe proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR 2020, au fost cele pentru dezvoltarea fermelor mici.

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

30 iulie 2021 - 10:39

Banii pentru această subvenție APIA trebuie alocați la rectificarea bugetară! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara plata ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în trimestrul 2 al acestui an după rectificarea bugetară. Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat joi că va aloca mai mulți bani pentru plata subvenției la motorina folosită în agricultură.

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

30 iulie 2021 - 09:52

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat, joi, că vrea să elimine subvențiile agricole moștenite de la Dragnea. Sunt ajutoare de minimis lansate pe vremea fostului ministru al agriculturii, Petre Daea, pentru cultivatorii de usturoi, dar și pentru crescătorii de animale.

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

30 iulie 2021 - 09:20

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că a început să efectueze plățile aferente ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, perioada 01.01 – 31.03.2021 (trimestrul I/2021), în conformitate cu prevederile HG nr.1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

30 iulie 2021 - 07:45

Ministerul Agriculturii a publicat, joi, 29 iulie 2021, lista subvențiilor de care beneficiază un fermier român care cultivă legume.

Primar: Animalele lăsate nesupravegheate sunt confiscate!

Primar: Animalele lăsate nesupravegheate sunt confiscate!

30 iulie 2021 - 07:18

Consiliul Local Florești, Cluj, a adoptat, joi, la propunerea primarului Bogdan Pivariu, o hotărâre prin care animalele nesupravegheate, găsite pe raza comunei, sunt confiscate.

Fermierilor români li se face loc în piețe!

Fermierilor români li se face loc în piețe!

29 iulie 2021 - 20:33

Reprezentanții Asociației Administratorilor de Piețe din România vin în sprijinul producătorilor agricoli și îi asigură că în piețele agroalimentare sunt spații de vânzare destinate acestora unde să-și poată valorifica producția proprie. Este important atât pentru producător cât și pentru consumator ca produsul românesc să ajungă pe tarabele din piețe, să fie comercializat și fermierii să nu mai fie nevoiți să-și arunce marfa, anunță un comunicat al Asociației Administratorilor de Piețe, transmis Agroinfo.

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

29 iulie 2021 - 17:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a efectuat până în prezent plăți în valoare de 7,56 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbție a fondurilor europene de 80%. Menționăm că valoarea plăților efectuate în conturilor beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) este aferentă atât proiectelor de investiții, cât și plăților directe pentru agromediu și climă, anunță AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

SMS pentru PISI...

SMS pentru PISI...
SMS: „Bună pisi! Ce faci? Ce zici dacă ne vedem în seara asta? Iau acum o sticlă de vin... apartamentul este al nostru!”. Detalii