SUBVENȚII BOVINE! Cei care nu mai au nicio vacă nu vor mai primi anul acesta ajutorul național tranzitoriu de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) chiar dacă au avut vaci la data de referință! Decizia s-a luat astăzi la Ministerul Agriculturii, în urma discuțiilor pe care ministrul agriculturii, Adrian Oros, le-a avut cu crescătorii de bovine.
Chiar dacă data de referință pentru ANT bovine rămâne, pentru cei doi ani de tranziție 2021-2022, 31 ianuarie 2013, banii nu vor mai fi încasați de cei care nu mai au nicio vacă în bătătură.
Crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România, ACBCR, a participat la discuțiile de astăzi de la Ministerul Agriculturii despre acordarea celor două subvenții pentru fermele de creștere a bovinelor, ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat zootehnic.
ANT-ul poate să se acorde, în continuare, cu data de referință 31 ianuarie 2013, asta și-n 2021 și-n 2022. Din ce știm noi, sunt exploatații care au fost eligibile la 31 ianuarie 2013, dar care, în acest moment, nu mai au nicio vacă, absolut nicio vacă! Astea, credem noi, că ar putea fi eliminate de la plată. Și atunci, s-ar face o oarecare dreptate, în sensul că aceste exploatații să nu mai primească bani. Acum, exploatații care au avut 100 de capete de vaci la data de referință și mai au acum 10 capete, vor primi banii pentru 100 de vaci, din păcate, aici nu se mai poate face nimic. Am solicitat să se facă verificările de rigoare, să vedem. Adică, cel care nu mai are nicio vacă în bătătură, chiar nu mai merită să ia banii, a declarat crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din România, exclusiv pentru AGROINFO.
Dumitru Grigorean a adăugat că prin luarea acestei decizii, de excludere de la plata subvenției la bovine, a celor care nu mai au nicio vacă se repară oarecum din nedreptatea făcută crescătorilor români de bovine.
Ar fi, poate și simbolic, un lucru pe care fermierii l-ar aprecia, plus că s-ar putea să fie o creștere undeva de 13% (a sumei destinată celor care au vaci n.r.) din ce am calculat noi. Fermierul care vede că e greu și foarte greu e încurajat un pic pentru că vede că se mișcă lucrurile, a adăugat președintele ACBCR.
Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFO: https://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html