Amenințarea care planează asupra fermelor de creștere a animalelor din România este interzicerea exportului de animale vii, restricții aspre la transportul animalelor. Crescătorii de oi se bazează mult pe acest export de animale vii, iar interzicerea lui ar duce la dispariția multor ferme. România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului și a transportului animalelor vii! Spune categoric ministrul interimar al agriculturii, Adrian Oros.
"Aceste preocupări stranii ale unora din Parlamentul European pot afecta grav crescătorii de animale români!
Sunt de acord cu faptul că toate condițiile de bunăstare animală, inclusiv cele din timpul transportului trebuie respectate, de toate țările membre.
România are o legislație actualizată, care prevede monitorizarea respectarii condițiilor de bunăstare in timpul transportului (Reg.1/2005) până la destinatie. Suntem singura țara europeană care avem o asemenea reglementare. Legea 150/2020, a cărui inițiator sunt, prevede prezența obligatorie la bord a personalului medical veterinar care sa monitorizeze starea de sănătate si condițiile de bunăstare a animalelor, să ofere asistență medicală daca este nevoie și sa completeze un raport zilnic si unul la finalul transportului.
De asemenea, cred că acolo unde este posibil și există cerere, este mai rentabil din punct de vedere economic să se exporte carcase și carne procesată.
Se creează locuri de muncă și se corectează balanța comercială.
De aceea, cred că verificarea strictă a respectării condițiilor de bunăstare animală de către transportator prin autoritățile competente este soluția, și nu interzicerea exportului de animale vii, care ar afecta grav fermierii romani.
Resping total o asemenea idee care a fost inițiată în Parlamentul European, iar acum își caută susținători. Mă bazez pe o abordare echilibrată a Consiliului AgriFish!" A subliniat ministrul interimar al agriculturii pe pagina sa Facebook.
Potrivit informațiilor furnizate exclusiv pentru Agroinfo de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ANSVSA, în cursul anilor 2019 și 2020, precum și-n perioada 01.01 - 31.03.2021, România a exportat un număr total de 3.84.8929 de ovine, în 14 țări terțe: Bosnia&Herțegovina, Serbia, Albania, Iran, Kuweit, Israel, lordania, Libia, Liban, Arabia Saudită, Georgia, Oman, Emiratele Arabe, Qatar.
Interzicerea exportului de ovine vii lovește puternic în crescătorii români de animale, pentru care acest export este o gură de oxigen. Este un lucru știut că țările arabe preferă să cumpere animale vii. În ultimul timp, la Bruxelles, se discută tot mai mult de interdicții la transportul animalelor vii, unele propuneri fiind chiar aberante. AICI AVEȚI DEZBATERILE DIN SĂPTĂMÂNA ASTA DIN PARLAMENTUL EUROPEAN!