Adama
Vinasa Rompak

Document ANSVSA: Lista țărilor unde se exportă ACUM ovine din fermele românești! Noi piețe deschise!

Publicat: 09 octombrie 2021 - 07:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Asociația Profesională a Ciobanilor din România (APC) a solicitat Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informații despre exportul de ovine și lista țărilor unde se exportă ovine din fermele românești. Undă verde la exportul de ovine românești, confirmă ANSVSA. Mai mult, sunt deschise noi piețe pentru crescătorii de oi din România.

"Ca să scadă prețul, samsarii lansează tot felul de zvonuri, de știri false că exportul de ovine vii din fermele românești este închis. Am cerut ANSVSA să ne comunice dacă sunt probleme cu exportul de ovine vii și să ne dea lista țărilor unde putem exporta. Vreau să le spun oierilor, colegilor mei, că exportul de ovine vii nu este închis, suspendat. Nici vorbă de așa ceva. Samsarii fac zvonurile ca să ne dea prețuri mici, de bătaie de joc. Pentru că mulți dintre ciobani, când aud un zvon din ăsta, intră în panică și vând oile la prețul dat de samsar. Nu intrați în panică, exportul e deschis, ne-a confirmat președintele ANSVSA, dr. Robert Chioveanu, chiar se negociază noi piețe de desfacere unde vor putea exporta oierii din România", a declarat Gheorghe Dănulețiu, APC, cunoscutul Ghiță Ciobanul, exclusiv pentru Agroinfo

ghita ciobanul_b

Ghiță Ciobanul ne-a transmis documentul ANSVSA, exclusiv pentru Agroinfo, cu lista țărilor în care se exportă oi din fermele românești și negocierile pentru noi piețe de desfacere. 

ansvsa-apc_b

Iată ce spune ANSVSA: 

În cursul anilor 2019 și 2020, precum și-n perioada 01.01 - 31.03.2021, România a exportat un număr total de 3.84.8929 de ovine, în 14 țări terțe: Bosnia&Herțegovina, Serbia, Albania, Iran, Kuweit, Israel, lordania, Libia, Liban, Arabia Saudită, Georgia, Oman, Emiratele Arabe, Qatar, conform datelor prezentate în tabelul de mai jos.

ansvsa-tari-terte_bansvsa-apc-doi_b

De asemenea, România a expediat în 11 state membre ale Uniunii Europene, în cadrul schimburilor comerciale intraunionale, în cursul anilor 2019, 2020 și-n perioada 01.01 - 27.05.2021, un număr total de 2.248.046 de ovine vii: 

Austria, Bulgaria, Cipru, Croatia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Slovenia, Ungaria - 1.141.717 de ovine vii în anul 2019;
Austria, Bul garia, Croatia , Franta, Germania, Grecia, Italia, Ungaria - 737.689 de ovine vii în anul 2020;
Austria, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Ungaria - 368.640 de ovine vii, în perioada 2021 (01.01 - 7.05.2021)

În urma negocierilor bilaterale oficiale au fost agreate certificate sanitare veterinare în baza cărora se derulează exporturile de came de ovine în: Emiratele Arabe Unite, lordania Qatar, Iran, Libia, Liban, Bosnia-Herțegovina, Macedonia de Nord, Moldova,

De asemenea, se pot derula exporturi de came de ovine în baza certificatelor sanitare veterinare obținute de operatorii economici, aprobate de către Autoritățile Veterinare Centrale ale țărilor terțe în: Oman, Kuwait, Bahrain, Singapore, Sri Lanka.

În vederea deschiderii de noi piețe pentru exportul cărnii de ovine, ANSVSA continuă negocierile cu autoritățile veterinare din țările terțe, pentru agrearea pe cale oficială a certificatelor sanitare veterinare de export carne de ovine, în principal cu cele din:

⦁ Regatul Arabiei Saudite - pentru exportul de came de ovine și produse din carne de ovine
⦁ Republica lslamică Iran - pentru exportul de carne congelată de ovine.

De asemenea, în luna martie 2021, în vederea inițierii oficiale a negocierilor privind exporturile de carne de ovine și produse din carne de ovine, ANSVSA a solicitat sprijinul Ambasadelor României în următoarele țări terțe:

Republica Arabă Egipt - pentru exportul de carne de ovine și produse din carne de ovine
Regatul Bahrain - pentru exportul de carne de ovine și produse din carne de ovine

Statul Kuwait - pentru exportul de came de ovine și produse din came de ovine

Sultanatul Oman - pentru exportul de carne de ovine și produse din carne de ovine
Republica Araba Siriană - pentru exportul de carne de ovine și produse din carne de ovine."

Pentru ca exportul de ovine vii în țările arabe să se deruleze în condiții de bunăstare a animalelor, ANSVSA a încheiat un protocol de colaborare cu Autoritatea Navală Română, 1n vederea punerii 1n aplicare a dispozitiilor ordinului comun nr. 128/1.669/ 2020.

"În cursul anului trecut, a fost adoptată Legea nr. 150/2020 privind protecția animalelor destinate exportului în țări terțe, fiind astfel mai strict reglementate condițiile de protecțiie a animalelor în cazul exporturilor către țări terțe, inclusiv pentru transportul animalelor vii pe cale maritimă.

Reprezentanții ANSVSA au făcut parte din subgrupul de lucru care și-a desfășurat activitatea la Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara și servicii specifice de la Camera Deputaților și au a contribuit la finalizarea Legii nr. 150/2020 privind protecția animalelor destinate exportului în țări terțe.

Prin această lege s-a reglementat prezența medicului veterinar abilitat de ANSVSA la bordul navelor care transportă animate vii, în cazul călătoriilor navale care depășesc 10 zile, efectuate în perioadele în care temperatura exterioară la îmbarcare este de 35 grade Celsius.

Mai mult, această lege prevede ca obligativitate creșterea cu cel putin 15% a suprafeței alocate fiecărui animal în cazul exporturilor realizate pe cale navală, în perioadele în care se 1nregistrează temperaturi exterioare ridicate.

ANSVSA a încheiat un protocol de colaborare cu Autoritatea Navală Română, în vederea punerii în aplicare a dispozițiilor ordinului comun nr. 128/1.669/ 2020.

În vederea aprobării normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 150/2020 privind protecția animalelor destinate exportului în țări terțe, ANSVSA a emis Ordinul nr. 60/2021, prin care sunt reglementate și alte măsuri suplimentare , fiind luați în considerare factorii de risc care pot afecta bunăstarea animalelor pe durata transportului naval, inclusiv condițiile meteorologice.

De asemenea, prin modificările aduse la HG nr. 98412005 pdvind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, cu modificările și completările ulterioare, au fost înăsprite și detaliate sancțiunile pentru încălcarea normelor sanitar-veterinare sub acest aspect", se arată în documentul ANSVSA. 


 

Vizualizat: 6513 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii