Adama
Agreena
AGRICOVER

Document ANSVSA: Lista țărilor unde se exportă ACUM ovine din fermele românești! Noi piețe deschise!

Publicat: 09 octombrie 2021 - 07:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Asociația Profesională a Ciobanilor din România (APC) a solicitat Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informații despre exportul de ovine și lista țărilor unde se exportă ovine din fermele românești. Undă verde la exportul de ovine românești, confirmă ANSVSA. Mai mult, sunt deschise noi piețe pentru crescătorii de oi din România.

"Ca să scadă prețul, samsarii lansează tot felul de zvonuri, de știri false că exportul de ovine vii din fermele românești este închis. Am cerut ANSVSA să ne comunice dacă sunt probleme cu exportul de ovine vii și să ne dea lista țărilor unde putem exporta. Vreau să le spun oierilor, colegilor mei, că exportul de ovine vii nu este închis, suspendat. Nici vorbă de așa ceva. Samsarii fac zvonurile ca să ne dea prețuri mici, de bătaie de joc. Pentru că mulți dintre ciobani, când aud un zvon din ăsta, intră în panică și vând oile la prețul dat de samsar. Nu intrați în panică, exportul e deschis, ne-a confirmat președintele ANSVSA, dr. Robert Chioveanu, chiar se negociază noi piețe de desfacere unde vor putea exporta oierii din România", a declarat Gheorghe Dănulețiu, APC, cunoscutul Ghiță Ciobanul, exclusiv pentru Agroinfo

ghita ciobanul_b

Ghiță Ciobanul ne-a transmis documentul ANSVSA, exclusiv pentru Agroinfo, cu lista țărilor în care se exportă oi din fermele românești și negocierile pentru noi piețe de desfacere. 

ansvsa-apc_b

Iată ce spune ANSVSA: 

În cursul anilor 2019 și 2020, precum și-n perioada 01.01 - 31.03.2021, România a exportat un număr total de 3.84.8929 de ovine, în 14 țări terțe: Bosnia&Herțegovina, Serbia, Albania, Iran, Kuweit, Israel, lordania, Libia, Liban, Arabia Saudită, Georgia, Oman, Emiratele Arabe, Qatar, conform datelor prezentate în tabelul de mai jos.

ansvsa-tari-terte_bansvsa-apc-doi_b

De asemenea, România a expediat în 11 state membre ale Uniunii Europene, în cadrul schimburilor comerciale intraunionale, în cursul anilor 2019, 2020 și-n perioada 01.01 - 27.05.2021, un număr total de 2.248.046 de ovine vii: 

Austria, Bulgaria, Cipru, Croatia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Slovenia, Ungaria - 1.141.717 de ovine vii în anul 2019;
Austria, Bul garia, Croatia , Franta, Germania, Grecia, Italia, Ungaria - 737.689 de ovine vii în anul 2020;
Austria, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Ungaria - 368.640 de ovine vii, în perioada 2021 (01.01 - 7.05.2021)

În urma negocierilor bilaterale oficiale au fost agreate certificate sanitare veterinare în baza cărora se derulează exporturile de came de ovine în: Emiratele Arabe Unite, lordania Qatar, Iran, Libia, Liban, Bosnia-Herțegovina, Macedonia de Nord, Moldova,

De asemenea, se pot derula exporturi de came de ovine în baza certificatelor sanitare veterinare obținute de operatorii economici, aprobate de către Autoritățile Veterinare Centrale ale țărilor terțe în: Oman, Kuwait, Bahrain, Singapore, Sri Lanka.

În vederea deschiderii de noi piețe pentru exportul cărnii de ovine, ANSVSA continuă negocierile cu autoritățile veterinare din țările terțe, pentru agrearea pe cale oficială a certificatelor sanitare veterinare de export carne de ovine, în principal cu cele din:

⦁ Regatul Arabiei Saudite - pentru exportul de came de ovine și produse din carne de ovine
⦁ Republica lslamică Iran - pentru exportul de carne congelată de ovine.

De asemenea, în luna martie 2021, în vederea inițierii oficiale a negocierilor privind exporturile de carne de ovine și produse din carne de ovine, ANSVSA a solicitat sprijinul Ambasadelor României în următoarele țări terțe:

Republica Arabă Egipt - pentru exportul de carne de ovine și produse din carne de ovine
Regatul Bahrain - pentru exportul de carne de ovine și produse din carne de ovine

Statul Kuwait - pentru exportul de came de ovine și produse din came de ovine

Sultanatul Oman - pentru exportul de carne de ovine și produse din carne de ovine
Republica Araba Siriană - pentru exportul de carne de ovine și produse din carne de ovine."

Pentru ca exportul de ovine vii în țările arabe să se deruleze în condiții de bunăstare a animalelor, ANSVSA a încheiat un protocol de colaborare cu Autoritatea Navală Română, 1n vederea punerii 1n aplicare a dispozitiilor ordinului comun nr. 128/1.669/ 2020.

"În cursul anului trecut, a fost adoptată Legea nr. 150/2020 privind protecția animalelor destinate exportului în țări terțe, fiind astfel mai strict reglementate condițiile de protecțiie a animalelor în cazul exporturilor către țări terțe, inclusiv pentru transportul animalelor vii pe cale maritimă.

Reprezentanții ANSVSA au făcut parte din subgrupul de lucru care și-a desfășurat activitatea la Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara și servicii specifice de la Camera Deputaților și au a contribuit la finalizarea Legii nr. 150/2020 privind protecția animalelor destinate exportului în țări terțe.

Prin această lege s-a reglementat prezența medicului veterinar abilitat de ANSVSA la bordul navelor care transportă animate vii, în cazul călătoriilor navale care depășesc 10 zile, efectuate în perioadele în care temperatura exterioară la îmbarcare este de 35 grade Celsius.

Mai mult, această lege prevede ca obligativitate creșterea cu cel putin 15% a suprafeței alocate fiecărui animal în cazul exporturilor realizate pe cale navală, în perioadele în care se 1nregistrează temperaturi exterioare ridicate.

ANSVSA a încheiat un protocol de colaborare cu Autoritatea Navală Română, în vederea punerii în aplicare a dispozițiilor ordinului comun nr. 128/1.669/ 2020.

În vederea aprobării normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 150/2020 privind protecția animalelor destinate exportului în țări terțe, ANSVSA a emis Ordinul nr. 60/2021, prin care sunt reglementate și alte măsuri suplimentare , fiind luați în considerare factorii de risc care pot afecta bunăstarea animalelor pe durata transportului naval, inclusiv condițiile meteorologice.

De asemenea, prin modificările aduse la HG nr. 98412005 pdvind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, cu modificările și completările ulterioare, au fost înăsprite și detaliate sancțiunile pentru încălcarea normelor sanitar-veterinare sub acest aspect", se arată în documentul ANSVSA. 


 

Vizualizat: 6261 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți pe hectar și cap animal făcute ASTĂZI de APIA!

Plăți pe hectar și cap animal făcute ASTĂZI de APIA!

23 iulie 2024 - 19:48

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 22 -23.07.2024, plăți pentru anul de cerere 2023 în sumă totală 41.510.946,31 lei (8.381.184,55 euro).

Comunicat APIA ACUM: Bani în plus anul ăsta pentru crescătorii de animale!

Comunicat APIA ACUM: Bani în plus anul ăsta pentru crescătorii de animale!

23 iulie 2024 - 11:59

Crescătorii de animale beneficiază anul acesta de subvenții suplimentare. APIA a transmis astăzi către Agroinfo precizări privind încasarea sumelor de bani aferente acestui an. 

Șef APIA: Crotaliile la plata subvențiilor APIA pe cap animal pentru acest an!

Șef APIA: Crotaliile la plata subvențiilor APIA pe cap animal pentru acest an!

23 iulie 2024 - 08:48

Crescătorii de animale care solicită subvențiile APIA pe cap animal pentru acest an, ajutorul național tranzitoriu, ANT, și sprijinul cuplat pentru venit zootehnic, SCVZ, trebuie să fie atenți să aibă animalele crotaliate corect. Inspectorii APIA verifică acest lucru, spune directorul executiv APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

Ministrul agriculturii: Nou ajutor financiar fermieri, crescători animale!

Ministrul agriculturii: Nou ajutor financiar fermieri, crescători animale!

23 iulie 2024 - 07:31

Un nou ajutor financiar pentru fermieri anunțat de ministrul agriculturii Florin Barbu.

Premier în Cehia, fermier în România!

Premier în Cehia, fermier în România!

22 iulie 2024 - 21:34

Andrej Babiš, fost premier ceh, a captat atenţia publică în a doua parte a anului 2023, când a preluat pachetul majoritar de acţiuni (65%) al comerciantului de cereale East Grain din judeţul Cluj. Şi, tot în acelaşi an, a devenit, prin Agrofert, conglomeratul său de afaceri, unicul acţionar al distribuitorului de îngrăşăminte LAT Nitrogen Romania.

Autorizație temporară pentru neonicotinoide!

Autorizație temporară pentru neonicotinoide!

22 iulie 2024 - 21:10

Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă.

Video! Scandal mare în oieritul din România! Exportul de ovine blocat?!

Video! Scandal mare în oieritul din România! Exportul de ovine blocat?!

22 iulie 2024 - 07:51

Oieritul din România e pus pe jar în urma anunțului făcut de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) despre identificarea unui focar de pestă a micilor rumegătoare. Crescătorii de ovine sunt revoltați și vor să protesteze la București. Pe lângă gazarea a mii de miei, făcută deja de ANSVSA, vestea vine și cu blocarea exportului de ovine vii, deci pierderi uriașe pentru crescători.

MADR lămuriri privind verificările făcute la fermieri!

MADR lămuriri privind verificările făcute la fermieri!

22 iulie 2024 - 06:13

Având în vedere apariția în spațiul public a unor informații legate de modul în care se efectuează controalele pentru determinarea reziduurilor de pesticide în legume si fructe, MADR face următoarele precizări:

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

20 iulie 2024 - 08:54

Comisia Europeană aprobă suplimentarea bugetului și modificarea unei scheme de ajutor de stat din România pentru sprijinirea micilor fermieri, producători de tomate și usturoi, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

20 iulie 2024 - 07:53

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 15 – 18.07.2024, plăți în suma totală de 60.916.552,77 lei (12.293.703,23 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), cofinantare din FEGA (BN2), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Prin Londra

Prin Londra
Doi prieteni, un englez şi un chinez, se plimbau împreună prin Londra şi se bucurau de privelişte: Detalii