Schemele de plată pe suprafață care intră în calculul pe hectar al subvenției APIA pășune, cuantumul estimat pentru fiecare, pentru acest an, sunt precizate în Planul Național Strategic 2023-2027. De la calculul sumei pe hectar a fost exclusă fosta plată pe înverzire, anul trecut intra și aceasta în suma plătită pentru pășuni, actuala eco-schemă Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil (PD-04).
Așadar, pentru acest an, din suma APIA pe hectar pentru pășuni se scade valoarea pe hectar a eco-schemei PD 04, fosta plată pe înverzire, adică 56,28 euro/ha, conform informațiilor furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Ministrul agriculturii Florin Barbu a declarat, la Agro TV, săptămâna trecută, că subvenția APIA la pășune scade anul acesta cu circa 60 de euro pentru că s-a mărit suprafața de pășune solicitată la plată. Poate că s-au înmulțit cererile la APIA pentru pășune, însă trebuie precizat că pășunea nu are o alocare separată. Plata APIA pe suprafață, atât arabil, cât și pășune, se face prin împărțirea sumei alocate pentru plata din acest an la numărul de hectare eligibile.
Scăderea cuantumului pe hectar pentru pășune e determinată, mai degrabă, de excluderea pășunilor de la eco-schema care înlocuiește plata pe înverzire. Suma cu care scade cuantumul la hectarul de pășune corespunde cu valoarea pe hectar planificată pentru acest an pentru eco-schemă, adică 56,28 euro pe hectar.
Ce plăți directe pe suprafață intră în calcularea cuantumului pe hectar la pășune?
În condițiile în care fermierii, crescătorii de animale nu au angajamente agro-mediu și climă, în calculul sumei pe hectar pentru pășuni intră:
Plata de bază pe suprafață, BISS, cu un cuantum estimat în PNS, pentru acest an, de 96,47 euro/ha
Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității, CRISS (fosta plată redistributivă) cu un cuantum estimat în PNS de 50,61 euro/ha.
Deci, cuantumul estimat pe hectarul de pășune al subvenției APIA, 147,08 euro/ha, în condițiile în care fermierii beneficiază doar de cele două scheme de plată pe suprafață.
La acest cuantum, se poate adăuga plata tineri fermieri, în cazul în care beneficiați de această plată. Cuantumul estimat de PNS pentru acest an pentru tineri fermieri este de 46 euro/ha, adăugat la plățile anterioare pe suprafață, crește cuantumul pe hectarul de pășune la 193,08 euro/ha.
De asemenea, valoarea subvenției pe pășune mai poate crește dacă fermierul a accesat eco-schema Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici, gospodăriile tradiționale. Adăugăm la subvenția pe hectarul de pășune și cuantumul estimat de PNS pentru această eco-schemă, 76 euro/ha și rezultă suma de 269,08 euro/ha pentru pășune.
Important să știți că aceste valori pe hectar sunt estimate în Planul Național Strategic, sumele pot suferi modificări în funcție de numărul de hectare eligibile la plată pentru acest an, pot să crească sau să scadă.