Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Calcul cuantum hectar subvenția APIA pășune pentru acest an!

Publicat: 04 octombrie 2023 - 07:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Schemele de plată pe suprafață care intră în calculul pe hectar al subvenției APIA pășune, cuantumul estimat pentru fiecare, pentru acest an, sunt precizate în Planul Național Strategic 2023-2027. De la calculul sumei pe hectar a fost exclusă fosta plată pe înverzire, anul trecut intra și aceasta în suma plătită pentru pășuni, actuala eco-schemă Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil (PD-04).

Așadar, pentru acest an, din suma APIA pe hectar pentru pășuni se scade valoarea pe hectar a eco-schemei PD 04, fosta plată pe înverzire, adică 56,28 euro/ha, conform informațiilor furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Ministrul agriculturii Florin Barbu a declarat, la Agro TV, săptămâna trecută, că subvenția APIA la pășune scade anul acesta cu circa 60 de euro pentru că s-a mărit suprafața de pășune solicitată la plată. Poate că s-au înmulțit cererile la APIA pentru pășune, însă trebuie precizat că pășunea nu are o alocare separată. Plata APIA pe suprafață, atât arabil, cât și pășune, se face prin împărțirea sumei alocate pentru plata din acest an la numărul de hectare eligibile.

Scăderea cuantumului pe hectar pentru pășune e determinată, mai degrabă, de excluderea pășunilor de la eco-schema care înlocuiește plata pe înverzire. Suma cu care scade cuantumul la hectarul de pășune corespunde cu valoarea pe hectar planificată pentru acest an pentru eco-schemă, adică 56,28 euro pe hectar.

colaj-pajisti_b

Ce plăți directe pe suprafață intră în calcularea cuantumului pe hectar la pășune?

În condițiile în care fermierii, crescătorii de animale nu au angajamente agro-mediu și climă, în calculul sumei pe hectar pentru pășuni intră:

Plata de bază pe suprafață, BISS, cu un cuantum estimat în PNS, pentru acest an, de 96,47 euro/ha
Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității, CRISS (fosta plată redistributivă) cu un cuantum estimat în PNS de 50,61 euro/ha.

Deci, cuantumul estimat pe hectarul de pășune al subvenției APIA, 147,08 euro/ha, în condițiile în care fermierii beneficiază doar de cele două scheme de plată pe suprafață. 

La acest cuantum, se poate adăuga plata tineri fermieri, în cazul în care beneficiați de această plată. Cuantumul estimat de PNS pentru acest an pentru tineri fermieri este de 46 euro/ha, adăugat la plățile anterioare pe suprafață, crește cuantumul pe hectarul de pășune la 193,08 euro/ha.
De asemenea, valoarea subvenției pe pășune mai poate crește dacă fermierul a accesat eco-schema Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici, gospodăriile tradiționale. Adăugăm la subvenția pe hectarul de pășune și cuantumul estimat de PNS pentru această eco-schemă, 76 euro/ha și rezultă suma de 269,08 euro/ha pentru pășune. 

Important să știți că aceste valori pe hectar sunt estimate în Planul Național Strategic, sumele pot suferi modificări în funcție de numărul de hectare eligibile la plată pentru acest an, pot să crească sau să scadă.

Vizualizat: 14525 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Modificări ACUM în Parlament permis de conducere tractor!

Modificări ACUM în Parlament permis de conducere tractor!

05 decembrie 2023 - 19:30

Plenul Senatului a eliminat, luni, în plen, prin adoptarea unei propuneri legislative, obligativitatea deţinerii pentru conducătorii de tractoare agricole sau forestiere a unui carnet de conducere corespunzător categoriei, fiind suficient, pe drumurile publice, permisul de conducere pentru alte categorii.

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ghid solicitant investiții în sectorul zootehnic și în procesare!

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ghid solicitant investiții în sectorul zootehnic și în procesare!

05 decembrie 2023 - 13:38

În vederea lansării sesiunilor de primire a cererilor de finanțare pentru investiții în sectorul zootehnic și în unități de procesare a produselor agricole și pomicole, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în data de 4 decembrie 2023 versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru DR-20 Investiții în sectorul zootehnic și pentru DR-22 Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole. 

Lansare nouă sesiune bani europeni pentru ferme! Anunț făcut ASTĂZI de Ministerul Agriculturii!

Lansare nouă sesiune bani europeni pentru ferme! Anunț făcut ASTĂZI de Ministerul Agriculturii!

05 decembrie 2023 - 12:11

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, că lansează din 20 decembrie 2023 sesiunea de depunere proiecte în cadrul Intervenției DR 22 - „Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole”, Plan Național Strategic 2023-2027.

Anunț MADR ASTĂZI! Lansare ajutor 300.000 euro/crescător pentru achiziție utilaje agricole!

Anunț MADR ASTĂZI! Lansare ajutor 300.000 euro/crescător pentru achiziție utilaje agricole!

05 decembrie 2023 - 11:48

MADR anunță astăzi lansarea Intervenției DR 20 - „Investiții în sectorul zootehnic” în data de 20 decembrie 2023 sesiunea de finanțare pentru Intervenția DR 20 - „Investiții în sectorul zootehnic” din cadrul PS PAC 2023-2027. 

Subvenția APIA motorină pentru apicultori! Acte, termen cerere!

Subvenția APIA motorină pentru apicultori! Acte, termen cerere!

05 decembrie 2023 - 07:43

Apicultorii care vor să beneficieze anul viitor de ajutorul de stat la motorină trebuie să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 31 decembrie 2023 cererea de acord pentru finanțare. Actele de care au nevoie apicultorii pentru acordul de finanțare și pentru cererea de plată.

Corteva Agriscience lansează biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România

Corteva Agriscience lansează biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România

05 decembrie 2023 - 07:08

Produsul din categoria Produse Biologice se adaptează la nevoile de nutriție ale plantelor și contribuie la maximizarea sustenabilă a potențialului recoltei.

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

04 decembrie 2023 - 17:38

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 15 decembrie 2023 inclusiv, se depun, la Centrele judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2024, cereri avizate de către ANZ.

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

04 decembrie 2023 - 16:47

Ministerul Agriculturii a postat astăzi, 4 decembrie,  pe site-ul www.madr.ro, secțiunea „Transparență decizională”, proiectul de Hotărâre pentru modificarea HG nr.393/2023 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de usturoi", precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia în anul 2023.

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

04 decembrie 2023 - 16:05

Fermierii, crescătorii de animale care sunt persoane fizice beneficiază anul viitor de ajutorul de stat APIA acordat prin reducerea accizei la motorina folosită în agricultură. Ce condiție trebuie să îndeplinească aceștia în 2024 ca să ia subvenția APIA la motorină?

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

04 decembrie 2023 - 15:34

Vechi crescător de vaci din Șicula, județul Arad, Aurel Nieș, îi dă o replică usturătoare ministrului agriculturii, Florin Barbu, prin intermediul Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii