Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Subvenția APIA mici fermieri, gospodării tradiționale! Condiții, acte necesare!

Publicat: 18 aprilie 2023 - 09:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Micii fermieri, crescători animale și gospodăriile țărănești beneficiază, începând cu acest an, de o subvenție APIA denumită eco-schema Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici, respectiv gospodăriile tradiţionale (intervenţia PD-05). Agroinfo a obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informații despre această subvenție.

Eco-schema se adresează fermelor de mici dimensiuni, respectiv gospodăriile tradiționale, majoritare în cadrul fermelor înscrise în IACS, definite la art. 1 alin. (1) lit. n) din OMADR nr. 80/2023 ca exploataţia de maximum 10 ha teren agricol (arabil, pajişte şi culturi permanente), în cadrul căreia fermierul deţine şi un efectiv de animale din speciile ovine, caprine, bovine, bubaline, ecvidee, cuprins între 0,3-1 UVM/ha, înscrise în Baza naţională de date a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autorităţii Naţionale pentru Zootehnie (ANZ), după caz, pentru o perioadă de minimum 6 luni calendaristice, în anul de cerere.

Pentru a beneficia de acest sprijin, fermierii trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate:

a) fermierul este beneficiar BISS (plata de bază pe suprafață);
b) dimensiunea exploataţiei agricole este de minimum 1 ha şi maximum 10 ha teren agricol, respectiv teren arabil - TA, pajişte permanentă - PP, culturi permanente - CP, cu parcele de minimum de 0,3 ha TA sau PP şi/sau de minimum 0,1 ha pentru CP.

De asemenea, fermierii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii generale obligatorii:

a) să deţină un efectiv de animale din speciile ovine, caprine, bovine, bubaline, ecvidee cuprins între 0,3-1 UVM/ha, înscrise în Baza naţională de date a ANSVSA şi ANZ, după caz, pentru o perioadă de minimum 6 luni calendaristice, respectiv perioada aprilie-septembrie a anului de cerere;
şi
b) în cazul în care fermierul exploatează teren arabil, trebuie să cultive pe cel puţin 10% din suprafaţa declarată plante leguminoase, fixatoare de azot, care sunt bogate în proteină vegetală, conform practicilor fitotehnice şi de tehnologie agricolă, în vederea îmbunătăţirii calităţii solului cu nutrienţi naturali, precum specii proteaginoase/leguminoase prevăzute în anexa nr. 12 la Ordinul MADR nr. 80/2023, iar pe restul suprafeţei de teren arabil să cultive, după caz, cel puţin una din speciile de plante care intră în alcătuirea raţiilor furajere, prevăzute în anexa nr. 13 la Ordinul MADR nr. 80/2023 sau cu pajişte temporară în teren arabil;
sau
c) să exploateze o pajişte permanentă.

taran-la-fan_b

Condiţiile generale obligatorii se cumulează cu una din următoarele condiţii specifice, la alegerea fermierului, astfel:

A. - să planteze anual, în teren arabil sau pe pajişte temporară în teren arabil/pajişte permanentă, la nivel de exploataţie, cel puţin 2 arbori pe ha, din speciile prevăzute în anexa nr. 14 la Ordinul MADR nr. 80/2023. În cazul fermierilor care deţin suprafeţe de pajişti permanente se aplică această condiție.
B. - să păstreze terenul acoperit în perioada 15 iunie – 15 octombrie în proporție de cel puțin 85%, din suprafața arabilă a exploatației, cu culturi agricole sau cu miriștea rămasă după recoltare sau culturi secundare sau culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou înființate; timpul necesar pentru pregătirea terenului și înființarea noii culturi este de cel mult 2 săptămâni;
- în cazul culturilor permanente, să păstreze terenul acoperit în perioada 15 iunie – 15 octombrie în proporție de cel puțin 75% prin acoperirea minimă a solului cu fâșii înierbate între rânduri, mulci sau resturi vegetale.

Fermierul care solicită eco-schema PD-05 trebuie să completeze în cererea de plată codurile de exploatație proprii sau ale membrilor gospodăriei tradiţionale în campul (48) pentru a se putea verifica atât perioada de detinere pentru aceste animale, cât și îndeplinirea UVM/ha. În cazul în care fermierul omite completarea câmpului (48) cu codurile exploataţiilor zootehnice deţinute sau le completează eronat, se pot face modificări ale
câmpului 48 (modificarea codurilor de exploataţie zootehnică/CNP sau adăugarea de noi coduri de exploataţie/CNP) prin Formularul M1.1 - SCHIMBAREA DATELOR DESPRE SECTORUL ZOOTEHNIC 2023, până la data limită de depunere a cererii de plată cu penalizări.

Având in vedere ca perioada minimă de deținere a animalelor in gospodarie este cuprinsă între lunile aprilie-septembrie, fermierul trebuie să se asigure că are înscrise în exploatație în Baza naţională de date a ANSVSA şi ANZ, începând cu 1 aprilie, numărul de animale cuprins între minim 0,3 UVM/ha si maxim 1 UVM/ha la nivelul întregii exploatații agricole.

Deținerea efectivului de animale din speciile ovine, caprine, bovine, bubaline, ecvidee inscrise în Baza naţională de date a ANSVSA şi ANZ este obligatorie până la 30 septembrie.

În cazul în care fermierul exploatează teren arabil regăsește în formularul II.C. Eco-schema PD-05- Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) – 2023 - CONDIȚIA GENERALĂ OBLIGATORIE 2 – PONDERE plante leguminoase, fixatoare azot şi plante furajere sau pajiște temporară (dacă fermierul exploatează teren arabil) toate codurile de cultură din formularul II. A - DECLARAŢIE DE SUPRAFAŢĂ a cererii de plată. Acest formular va fi completat cu culturile și codurile aferente prevăzute în Tabelul nr. 13 Plante care intră în calcul la îndeplinirea CONDIȚIEI OBLIGATORII culturi în TA a eco-schemei PD-05 - Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) din Anexa 2 INSTRUCŢIUNI DE COMPLETARE A FORMULARULUI DE CERERE DE PLATĂ 2023 a OMADR nr. 83/2023. 
În aplicaţia IPA-Online, formularul II.C. Eco-schema PD-05- Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) – 2023 - CONDIȚIA GENERALĂ OBLIGATORIE 2 – PONDERE plante leguminoase, fixatoare azot şi plante furajere sau pajiște temporară (dacă fermierul exploatează teren arabil) este afişat la accesarea Eco-schemei voluntare PD-05 și va avea, după caz, mesaje de atenționare referitoarea la respectarea sau nerespectarea condiției obligatorii.

Dacă fermierul are în exploatare pajiști permanente sau culturi permanente, codurile acestora se regăsesc în tabelul II. A - DECLARAŢIE DE SUPRAFAŢĂ din cererea de plată, alături de culturile din terenul arabil, dacă fermierul utilizează și teren arabil. Parcelele cu aceste culturi trebuie să aibă dimensiunile de minim 0,3 ha pentru culturile în teren arabil (TA), minim 0,3 ha pentru parcelele de pajiști permanente (PP) şi minim 0,1 ha pentru culturile permanente (CP) pentru a fi luate în calcul la eco-schema PD-05.

Fermierii care optează pentru această eco-schemă nu pot accesa Eco-schema PD – 06 Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști.

Vizualizat: 6546 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

28 septembrie 2023 - 15:55

„Am demonstrat că Țurcana poate să ajungă la exemplare de 128 kg şi peste 130 de kg la adulţi, iar mieii de anul acesta m-au surprins chiar şi pe mine. Cel mai greu l-am avut la 87 de kg!” Spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, Dumitru Andreşoi, considerat oierul cu cea mai mare turmă din România.

Fermierii, la președintele României!

Fermierii, la președintele României!

28 septembrie 2023 - 10:13

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, Forumul APPR și Clubul Fermierilor Români s-au întâlnit marți cu consilierii președintelui României.

Comunicat APIA ASTĂZI: Bani virați ACUM în conturile crescătorilor de vaci!

Comunicat APIA ASTĂZI: Bani virați ACUM în conturile crescătorilor de vaci!

28 septembrie 2023 - 10:04

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Ministrul Barbu: Subvenția APIA mare, circa 20 euro/ovină, se va plăti pentru toate ovinele din România!

Ministrul Barbu: Subvenția APIA mare, circa 20 euro/ovină, se va plăti pentru toate ovinele din România!

28 septembrie 2023 - 08:29

"Chiar au fost eliminate toate condițiile pentru SCZ. SCZ-ul se va plăti către toate animalele ovine din România," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, marți seara, la Agro TV.  Sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, sau subvenția APIA mare, cum îi spun oierii, are un cuantum indicativ pentru acest an de 20 euro/cap ovină conform Planului Național Strategic 2023-2027. 

Adio ANT la oi și vaci: M-am săturat să-mi spună toată lumea că se încasează bani pe crotalii!

Adio ANT la oi și vaci: M-am săturat să-mi spună toată lumea că se încasează bani pe crotalii!

27 septembrie 2023 - 16:14

Ajutorul național tranzitoriu, ANT, sau subvenția APIA mică, așa cum îi spun crescătorii de animale, este cea mai populară subvenție, se achită de la bugetul de stat și o iau aproape toți crescătorii. Din 2024, adio ANT pe cap de oaie și pe cap de vacă de carne, a anunțat marți seara ministrul agriculturii Florin Barbu, la Agro TV. Șeful MADR este sătul să tot audă că banii veniți de la bugetul de stat se dau pe crotaliile din pungă.

Ministrul Barbu: Am luat decizia să-i conving eu pe oieri prin măsuri dure să facem asta!

Ministrul Barbu: Am luat decizia să-i conving eu pe oieri prin măsuri dure să facem asta!

27 septembrie 2023 - 15:40

Ministrul agriculturii Florin Barbu plănuiește construirea unui centru foarte mare pentru abatorizarea și procesarea cărnii de oaie din România. Proiectul va fi derulat prin Programul Investalim, care are o alocare de 600 milioane de euro. Pentru centrul de abatorizare și procesare carne de oaie, statul contribuie cu 70%, iar crescătorii de ovine, asociațiile acestora vor contribui cu 30%. În cazul în care nu vor, șeful MADR spune că este hotărât să-i forțeze pe oieri.

Calendar plăți APIA în octombrie 2023!

Calendar plăți APIA în octombrie 2023!

27 septembrie 2023 - 07:16

Atenție la termenele stabilite de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru plata mai multor subvenții agricole aferente acestui an. Ce termene APIA sunt în octombrie 2023?

Veste pentru fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr!

Veste pentru fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr!

27 septembrie 2023 - 06:52

Fabrica de zahăr din Luduş, preluată în primăvară de la grupul francez Tereos de doi antreprenori români, reîncepe producţia până la sfârşitul acestei luni, după ce a preluat deja primele transporturi de sfeclă de zahăr de la cultivatori, scrie Agerpres.

Comunicat Agenția Domeniilor Statului: Redevențe terenuri agricole!

Comunicat Agenția Domeniilor Statului: Redevențe terenuri agricole!

27 septembrie 2023 - 06:05

Agenția Domeniilor Statului înregistrează un nivel de încasare a redevențelor de peste 98% în trimestrul II al anului 2023. Rata aferentă acestui trimestru reprezintă, de regulă, 20% din valoarea anuală a redevenței ce trebuie plătită pentru contractele de concesiune și arendă încheiate pentru terenurile proprietate de stat date în exploatare.

Prognoza agrometeorologică 27 septembrie - 3 octombrie 2023!

Prognoza agrometeorologică 27 septembrie - 3 octombrie 2023!

26 septembrie 2023 - 20:25

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologică pentru perioada 27 septembrie - 3 octombrie 2023.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Nedumerire...

Nedumerire...
Un beţiv strigă: Detalii