REEXAMINARE. Două legi privind acordarea de ajutoare de stat crescătorilor de suine şi crescătorilor de păsări au fost trimise Parlamentului spre reexaminare de către preşedintele Klaus Iohannis.
Legea pentru aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie instituie o schemă de ajutor de stat pentru implementarea Programului multianual de susţinere a activităţii de reproducţie în sectorul creşterii suinelor, pentru fermierii care desfăşoară activităţi de reproducţie sau creştere ori îngrăşare a suinelor, prin investiţii pentru realizarea de locuri noi de cazare în ferme de reproducţie noi sau în ferme de reproducţie aflate în activitate ori în ferme aflate în conservare, precum şi de stimulare a asocierii în cooperative.
Valoarea totală a ajutorului de stat este de 360 de milioane de euro și se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Detalii AICI: LEGE pentru UN NOU AJUTOR de STAT pentru CRESCĂTORII de ANIMALE!
Legea privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol instituie o schemă de ajutor de stat pentru investiţii în locuri de cazare în ferme de păsări.
Detalii AICI: NOU SPRIJIN de 300 MILIOANE de EURO pentru FERMIERII ROMÂNI!
Principala critică adusă celor două legi de către şeful statului este că, potrivit art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, ajutorul de stat nou, supus obligaţiei de notificare, poate fi adoptat şi acordat numai după autorizarea acestuia de către Comisia Europeană sau după ce acesta este considerat a fi fost autorizat în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (6) din Regulamentul (CE) nr. 659/1999.
Preşedintele Klaus Iohannis mai arată şi că cele două legi ar intra în vigoare la trei zile de la publicare, întrucât nu prevăd un termen în acest sens. Şeful statului precizează şi că cele două acte normative stipulează că, în situaţia în care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat conţine prevederi noi sau diferite faţă de schema notificată, prevederile schemei de ajutor de stat se completează şi/sau se modifică în mod corespunzător.
Aceste dispoziţii, ce pun în evidenţă faptul că la data adoptări legii nu fuseseră epuizate procedurile legale obligatorii de acordare a ajutorului de stat, impun reanalizarea de către Parlament a actului normativ transmis la promulgare, în scopul evitării consecinţelor negative - atât pentru statul român, cât şi pentru beneficiari - ce ar putea fi generate de neîndeplinirea acestor obligaţii procedurale, explică preşedintele Iohannis.