NOU AJUTOR DE STAT, DIN 2018. Senatul a adoptat, pe 14 noiembrie 2017, propunerea legislativă privind programul de susţinere a crescătorilor care deţin exploataţii de păsări sau care doresc să înfiinţeze ferme avicole.
„Programul de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol” este destinat fermelor de reproducţie, staţiilor de incubaţie şi fermelor de creştere, inclusiv pentru prima populare. AGROINFO v-a prezentat, pe larg, BENEFICIARII AJUTORULUI DE STAT, CHELTUIELILE ELIGIBILE şi MODALITATEA DE ACCESARE A SPRIJINULUI, încă de când proiectul se afla în dezbatere publică în Senat. Detalii AICI: AJUTOR de STAT de 300 MILIOANE EURO!
Programul urmează să se desfăşoare în perioada 2018 - 2020, valoarea totală a ajutorului fiind de 300 de milioane de euro, sumă ce va fi asigurată de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii.
În 2016, România a importat 34% din necesarul intern de consum de carne de pasăre, 9,2% din consumul intern de ouă şi 22,4% din necesarul anual de ouă de incubaţie, arată iniţiatorii proiectului, în expunerea de motive.
În cifre, importurile din sectorul avicol, în anul 2016, se evidenţiază astfel: import carne şi preparate din carne de pasăre: 150.000 tone; import ouă de consum: 138 milioane bucăţi; import ouă de incubaţie: 47 milioane bucăţi.
Tot în 2016, producţiile din sectorului avicol din România au fost următoarele:
- producţia industrială totală de carne în viu: 469.000 tone;
- producţia industrială de carne echivalent carcasă: 336.000 tone;
- producţia industrială totală de ouă consum: 1.487 milioane ouă;
- producţia industrială de ouă de incubaţie: 210 milioane ouă.
Senatul este prima Cameră sesizată. Decizia finală privind aplicarea Programului de susţinere din sectorul avicol va fi luată de Camera Deputaţilor. Potrivit propunerii legislative, schema de ajutor de stat va fi implementată după primirea acordului Comisiei Europene.