KWS+
Reclama header after big part 2

LEGE pentru UN NOU AJUTOR de STAT pentru CRESCĂTORII de ANIMALE!

Publicat: 26 septembrie 2017 - 17:34
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

FERMIERII VOR BENEFICIA DE UN NOU PROGRAM DE SPRIJIN! Un proiect de lege care prevede instituirea unei noi scheme de ajutor de stat pentru crescătorii de animale se află în dezbatere la Senatul României. Propunerea legislativă a fost inițiată de parlamentari PSD și ALDE. Cine va beneficia de acest nou program de sprijin și cum poate fi accesat acest ajutor?

Proiectul de lege are ca scop instituirea unei noi scheme de ajutor de stat prin Programul de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție.

BENEFICIARII AJUTORULUI

- crescătorii de suine, persoane juridice și/sau PFA, II, IF, care desfășoară activități de reproducție, creștere sau îngrășare a suinelor și care dețin exploatații autorizate/înregistrate sanitar veterinar
- persoane juridice și/sau PFA, II, IF, care desfășoară activități de reproducție sau de creșetere, îngrășare a suinelor în exploatații de porcine aflate în conservare.

Ajutorul se acordă o singură dată, pentru un crescător, pentru realizarea a maximum 4000 de locuri noi de cazare pentru reproducție sau pentru investiții în maximum 4000 de locuri de cazare existente. Crescătorii de suine trebuie să dețină suprafața de teren necesară investițiilor Beneficiarii ajutorului nu pot accesa simultan sprijin și prin PNDR 2014-2020 pentru aceleași măsuri.

Cheltuielile eligibile necesare investițiilor sunt:

- construcția locurilor de cazare
- achiziționarea, inclusiv prin leasing, de utilaje și echipamente de furajare, adăpare, microclimat, evacuarea și tratarea dejecțiilor, inclusiv costurile generale legate în mod direct de aceste cheltuieli
- costuri cu serviciile respectiv elaborarea de studii de fezabilitate, studii de mediu, proiecte de construcție, servicii de arhitectură și consultanță
- achiziția sau producția de animale de reproducție pentru prima populare.

Nivelul ajutorului de stat pentru cheltuielile eligibile este de maximum 40% din costul standard. Nivelul ajutorului poate fi majorat cu câte 20 de puncte procentuale din costul standard, fără a depăși 90 de puncte procentuale din costul standard pentru:

- tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cei cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Programul de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție
- investițiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale cu alte constrângeri specifice
- cooperative.

Odată cu data intrării în vigoare a legii, beneficiarii vor putea să depună cerere de înscriere în program la direcțiile de agricultură județene, pe raza cărora sunt înființate fermele de reproducție.

DOCUMENTE ATAȘATE CERERII

- împuternicire/procură notarială și o copie a BI/CI al/a reprezentantului legal
- copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului precum și o copie a BI/CI al/a împuternicitului persoană fizică, după caz
- copie act constitutiv
- dovadă cont activ bancă/trezorerie
- pentru terenurile pe care se realizează investiția, documente care atestă dreptul de proprietate, administrare, uz, uzufruct, superficie, servitude sau altele, dobândit prin act autentic notarial, certificate de moștenitor, act administrativ de restituire, hotărâre judecătorească, lege
- plan cadastral
- copie de pe autorizația/înregistrarea sanitară veterinară pentru exploatațiile în activitate sau aviz sanitar veterinar pentru exploatațiile în conservare.

După înscrierea în program, beneficiarii depun cerere de finanțare la direcțiile județene pentru agricultură, însoțită de următoarele documente:

- studiu de fezabilitate pentru investiția solicitată
- extras de carte funciară și ridicare topografică pentru terenul pe care se realizează investiția
- certificat de urbanism.

Direcțiile pentru agricultură vor efectua controale la fața locului în termen de 7 zile lucrătoare de la înregistrarea cererii. Abia după finalizarea verificărilor, direcțiile pentru agricultură aprobă suma necesară realizării investiției și un avans per loc de cazare.

Pentru acordarea avansului, beneficiarii trebuie să depună următoarele documente:

- autorizația de construcție, cu excepția fermierilor care solicită acest ajutor pentru exploatații în conservare și care trebuie să facă dovada proprietății
- studiu geotehnic
- aviz sanitar veterinar
- aviz de mediu
- aviz emis de Direcția de Sănătate Publică Județeană
- declarație pe propria răspundere că nu a accesat prin PNDR 2014-2020 pentru aceleași măsuri.

După acordarea avansului, beneficiarii justifică utilizarea acestuia până la data de 31 decembrie a anului în care a fost acordat, prin facturi fiscale, însoțite de documentele care atestă plata contravalorii acestora care să fie conforme cu investițiile, realizate până la acel moment, și care se încadrează în tipurile de cheltuieli eligibile. Decontarea următoarelor cheltuieli efectuate pentru finalizarea investiției se face pe baza documentelor de plată și a facturilor atașate graficului de lucrări, iar în cazul populării cu animale de reproducție pe baza facturii și a documentelor de plată ce atestă achiziționarea acestora sau pe baza documentelor de mișcare emise de beneficiar din care să rezulte că animalele de reproducție au fost obținute în exploatația proprie, până la finalizarea investiției.

În termen de 3 zile de la încasarea avansului, beneficiarii ajutorului marchează investiția cu o placă indicator de dimensiuni minime de 150 cm lungime și 200 cm lățime, confecționată dintr-un material rezistent și amplasată într-un loc ușor vizibil, pe care se inscripționează: investiție beneficiară a Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, conform cererii nr.

Termenul maxim de realizare a investițiilor este de un an și 6 luni de la încasarea avansului, cu posibilitatea prelungirii acestuia cu încă 6 luni, la solicitarea beneficiarului.

Beneficiarii ajutorului trebuie să desfășoare activitatea de reproducție a suinelor minim 10 ani de la finalizarea investiției.Transferul sau vânzarea investiției realizate prin program se va face cu preluarea obligației de menținere a activității de reproducției până la sfârșitul perioadei de 10 ani, cu condiția notificării direcției pentru agricultură și a depunerii documentelor aferente acestei acțiuni.

Direcțiile pentru agricultură vor verifica anual fermierii care beneficiază de acest ajutor, iar controalele se vor face până la data de 15 noiembrie a fiecărui an.


Valoarea totală a ajutorului de stat este de 360 de milioane de euro și se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Programul de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție se desfășoară în perioada 2017-2020. Bugetele anuale sunt aprobate prin hotărâri de Guvern. În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Guvernul, la propunerea MADR, adoptă normele metodologice.  Acest ajutor de stat trebuie notificat la Comisia Europeană, iar în cazul în care Comisia va stabili prevederi noi față de schema notificată, aceasta va fi modificată sau completată.

IMPORTANT! Acesta este un proiect de lege aflat în dezbatere la Senatul României, legea va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.Vizualizat: 6199 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MINISTRUL OROS: SUMA ALOCATĂ ÎN 2021-2022 pentru PLATA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

MINISTRUL OROS: SUMA ALOCATĂ ÎN 2021-2022 pentru PLATA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

17 ianuarie 2021 - 09:27

BANI PENTRU FERMIERI! Ministerul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că România dispune de 6,61 miliarde de euro pentru anii de tranziție 2021-2022, bani noi pentru măsuri vechi de sprijin a fermierilor români. Șeful de la Agricultură a mai spus că acestei sume i se vor adăuga bani de la bugetul național pentru continuarea anul acesta a unor programe de minimis destinate fermierilor.

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

16 ianuarie 2021 - 08:35

COMUNICAT. Pandemia a venit cu noi provocări în toate domeniile de activitate economică, însă niciuna nu a împiedicat dezvoltarea fermei bio&co, ba chiar a stimulat creșterea cu 25% a productivității și a crescut numărul locurilor de muncă bazate pe modelul inserției sociale.

PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA OVINE ȘI CAPRINE!

PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA OVINE ȘI CAPRINE!

15 ianuarie 2021 - 08:50

MESAJE DE LA FERMIERI. Mai mulți crescători de ovine ne întreabă dacă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata sprijinului cuplat la ovine și caprine, aferent anului de cerere 2020. AGROINFO nu lasă fără răspuns nicio întrebare primită de la fermieri. Vă spunem în ce stadiu se află, în acest moment, plata acestei subvenții cuvenită crescătorilor de animale.

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

15 ianuarie 2021 - 06:25

SUBVENȚII AGRICULTURĂ. Noile subvenții, eco-schemele, vor fi introduse atât în sectorul vegetal, cât și-n zootehnie. Crescătorii de animale pot obține bani pentru a reduce emisiile de metan provenite de la animale, iar fermierii din sectorul vegetal, pentru a extinde agricultura ecologică, a anunțat joi Comisia Europeană.

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

14 ianuarie 2021 - 18:46

SENTINȚĂ DEFINITIVĂ. Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL şi fost şef al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani și 6 luni de închisoar, consideră că este nevinovat şi anunţă că a părăsit România şi că se află în altă ţară, unde a cerut statut de refugiat politic.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

14 ianuarie 2021 - 18:12

COMUNICAT. O delegație din partea Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal(U.N.C.S.V.) a avut azi, 14 ianuarie 2021, o întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii, Adrian Oros și  echipa tehnică cu responsabilități pe sectorul cooperativelor, informează UNCSV într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

14 ianuarie 2021 - 13:30

SUBVENȚII PLĂTITE DOAR CELOR CARE AU ANIMALE ȘI CELOR CARE LUCREAZĂ PĂMÂNTUL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că se lucrează intens la finalizarea unei baze reale de date cu numărul de animale din România, pentru care se vor plăti anul acesta subvenții APIA. De asemenea, șeful de la Agricultură a mai anunțat că subvențiile pe hectar de anul acesta vor ajunge doar la cei care lucrează pământul.

SUBVENȚIA APIA PENTRU OVINE DE CARE BENEFICIAZĂ CRESCĂTORII ROMÂNI DE OI ȘI-N ANUL 2021!

SUBVENȚIA APIA PENTRU OVINE DE CARE BENEFICIAZĂ CRESCĂTORII ROMÂNI DE OI ȘI-N ANUL 2021!

14 ianuarie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! Un crescător de ovine ne-a întrebat, printr-un mesaj transmis către AGROINFO, care este subvenția de care beneficiază în anul 2021 de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru cele 80 de oi pe care le deține. AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile esențiale cu ajutorul cărora puteți obține subvenții APIA în acest an.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

14 ianuarie 2021 - 10:09

Caracteristici meteorologice. În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului în general normal, după care, vremea va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

PÉTER TAMÁS NAGY, despre PROPUNEREA DE A REVENI în MADR: PREFER SĂ RĂMÂN FERMIER!

PÉTER TAMÁS NAGY, despre PROPUNEREA DE A REVENI în MADR: PREFER SĂ RĂMÂN FERMIER!

13 ianuarie 2021 - 23:53

Péter Tamás Nagy, pe care UDMR l-ar vrea pe postul de secretar de stat în MADR, a declarat, pentru AGROINFO, că a refuzat propunerea iniţială, dar ar putea accepta un compromis, cu anumite condiţii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Sugubetu
|
09. 27, 2017. Wednesday 09:35
Tot pentru cei...MARI ?Tot cu dedicatie?
Cum sa ramana tinerii in tara si mai ales la tara? Cu ce sa inceapa sa faca ceva?
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016.

„Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone.

Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Drum ciudat

Drum ciudat
De acasă de la mine până la primul bar fac doar 10 minute. Detalii