FERMIERII VOR BENEFICIA DE UN NOU PROGRAM DE SPRIJIN! Un proiect de lege care prevede instituirea unei noi scheme de ajutor de stat pentru crescătorii de animale se află în dezbatere la Senatul României. Propunerea legislativă a fost inițiată de parlamentari PSD și ALDE. Cine va beneficia de acest nou program de sprijin și cum poate fi accesat acest ajutor?
Proiectul de lege are ca scop instituirea unei noi scheme de ajutor de stat prin Programul de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție.
BENEFICIARII AJUTORULUI
- crescătorii de suine, persoane juridice și/sau PFA, II, IF, care desfășoară activități de reproducție, creștere sau îngrășare a suinelor și care dețin exploatații autorizate/înregistrate sanitar veterinar
- persoane juridice și/sau PFA, II, IF, care desfășoară activități de reproducție sau de creșetere, îngrășare a suinelor în exploatații de porcine aflate în conservare.
Ajutorul se acordă o singură dată, pentru un crescător, pentru realizarea a maximum 4000 de locuri noi de cazare pentru reproducție sau pentru investiții în maximum 4000 de locuri de cazare existente. Crescătorii de suine trebuie să dețină suprafața de teren necesară investițiilor Beneficiarii ajutorului nu pot accesa simultan sprijin și prin PNDR 2014-2020 pentru aceleași măsuri.
Cheltuielile eligibile necesare investițiilor sunt:
- construcția locurilor de cazare
- achiziționarea, inclusiv prin leasing, de utilaje și echipamente de furajare, adăpare, microclimat, evacuarea și tratarea dejecțiilor, inclusiv costurile generale legate în mod direct de aceste cheltuieli
- costuri cu serviciile respectiv elaborarea de studii de fezabilitate, studii de mediu, proiecte de construcție, servicii de arhitectură și consultanță
- achiziția sau producția de animale de reproducție pentru prima populare.
Nivelul ajutorului de stat pentru cheltuielile eligibile este de maximum 40% din costul standard. Nivelul ajutorului poate fi majorat cu câte 20 de puncte procentuale din costul standard, fără a depăși 90 de puncte procentuale din costul standard pentru:
- tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cei cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Programul de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție
- investițiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale cu alte constrângeri specifice
- cooperative.
Odată cu data intrării în vigoare a legii, beneficiarii vor putea să depună cerere de înscriere în program la direcțiile de agricultură județene, pe raza cărora sunt înființate fermele de reproducție.
DOCUMENTE ATAȘATE CERERII
- împuternicire/procură notarială și o copie a BI/CI al/a reprezentantului legal
- copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului precum și o copie a BI/CI al/a împuternicitului persoană fizică, după caz
- copie act constitutiv
- dovadă cont activ bancă/trezorerie
- pentru terenurile pe care se realizează investiția, documente care atestă dreptul de proprietate, administrare, uz, uzufruct, superficie, servitude sau altele, dobândit prin act autentic notarial, certificate de moștenitor, act administrativ de restituire, hotărâre judecătorească, lege
- plan cadastral
- copie de pe autorizația/înregistrarea sanitară veterinară pentru exploatațiile în activitate sau aviz sanitar veterinar pentru exploatațiile în conservare.
După înscrierea în program, beneficiarii depun cerere de finanțare la direcțiile județene pentru agricultură, însoțită de următoarele documente:
- studiu de fezabilitate pentru investiția solicitată
- extras de carte funciară și ridicare topografică pentru terenul pe care se realizează investiția
- certificat de urbanism.
Direcțiile pentru agricultură vor efectua controale la fața locului în termen de 7 zile lucrătoare de la înregistrarea cererii. Abia după finalizarea verificărilor, direcțiile pentru agricultură aprobă suma necesară realizării investiției și un avans per loc de cazare.
Pentru acordarea avansului, beneficiarii trebuie să depună următoarele documente:
- autorizația de construcție, cu excepția fermierilor care solicită acest ajutor pentru exploatații în conservare și care trebuie să facă dovada proprietății
- studiu geotehnic
- aviz sanitar veterinar
- aviz de mediu
- aviz emis de Direcția de Sănătate Publică Județeană
- declarație pe propria răspundere că nu a accesat prin PNDR 2014-2020 pentru aceleași măsuri.
După acordarea avansului, beneficiarii justifică utilizarea acestuia până la data de 31 decembrie a anului în care a fost acordat, prin facturi fiscale, însoțite de documentele care atestă plata contravalorii acestora care să fie conforme cu investițiile, realizate până la acel moment, și care se încadrează în tipurile de cheltuieli eligibile. Decontarea următoarelor cheltuieli efectuate pentru finalizarea investiției se face pe baza documentelor de plată și a facturilor atașate graficului de lucrări, iar în cazul populării cu animale de reproducție pe baza facturii și a documentelor de plată ce atestă achiziționarea acestora sau pe baza documentelor de mișcare emise de beneficiar din care să rezulte că animalele de reproducție au fost obținute în exploatația proprie, până la finalizarea investiției.
În termen de 3 zile de la încasarea avansului, beneficiarii ajutorului marchează investiția cu o placă indicator de dimensiuni minime de 150 cm lungime și 200 cm lățime, confecționată dintr-un material rezistent și amplasată într-un loc ușor vizibil, pe care se inscripționează: investiție beneficiară a Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, conform cererii nr.
Termenul maxim de realizare a investițiilor este de un an și 6 luni de la încasarea avansului, cu posibilitatea prelungirii acestuia cu încă 6 luni, la solicitarea beneficiarului.
Beneficiarii ajutorului trebuie să desfășoare activitatea de reproducție a suinelor minim 10 ani de la finalizarea investiției.Transferul sau vânzarea investiției realizate prin program se va face cu preluarea obligației de menținere a activității de reproducției până la sfârșitul perioadei de 10 ani, cu condiția notificării direcției pentru agricultură și a depunerii documentelor aferente acestei acțiuni.
Direcțiile pentru agricultură vor verifica anual fermierii care beneficiază de acest ajutor, iar controalele se vor face până la data de 15 noiembrie a fiecărui an.
Valoarea totală a ajutorului de stat este de 360 de milioane de euro și se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Programul de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție se desfășoară în perioada 2017-2020. Bugetele anuale sunt aprobate prin hotărâri de Guvern. În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Guvernul, la propunerea MADR, adoptă normele metodologice. Acest ajutor de stat trebuie notificat la Comisia Europeană, iar în cazul în care Comisia va stabili prevederi noi față de schema notificată, aceasta va fi modificată sau completată.
IMPORTANT! Acesta este un proiect de lege aflat în dezbatere la Senatul României, legea va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.