Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

LEGE pentru UN NOU AJUTOR de STAT pentru CRESCĂTORII de ANIMALE!

Publicat: 26 septembrie 2017 - 17:34
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

FERMIERII VOR BENEFICIA DE UN NOU PROGRAM DE SPRIJIN! Un proiect de lege care prevede instituirea unei noi scheme de ajutor de stat pentru crescătorii de animale se află în dezbatere la Senatul României. Propunerea legislativă a fost inițiată de parlamentari PSD și ALDE. Cine va beneficia de acest nou program de sprijin și cum poate fi accesat acest ajutor?

Proiectul de lege are ca scop instituirea unei noi scheme de ajutor de stat prin Programul de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție.

BENEFICIARII AJUTORULUI

- crescătorii de suine, persoane juridice și/sau PFA, II, IF, care desfășoară activități de reproducție, creștere sau îngrășare a suinelor și care dețin exploatații autorizate/înregistrate sanitar veterinar
- persoane juridice și/sau PFA, II, IF, care desfășoară activități de reproducție sau de creșetere, îngrășare a suinelor în exploatații de porcine aflate în conservare.

Ajutorul se acordă o singură dată, pentru un crescător, pentru realizarea a maximum 4000 de locuri noi de cazare pentru reproducție sau pentru investiții în maximum 4000 de locuri de cazare existente. Crescătorii de suine trebuie să dețină suprafața de teren necesară investițiilor Beneficiarii ajutorului nu pot accesa simultan sprijin și prin PNDR 2014-2020 pentru aceleași măsuri.

Cheltuielile eligibile necesare investițiilor sunt:

- construcția locurilor de cazare
- achiziționarea, inclusiv prin leasing, de utilaje și echipamente de furajare, adăpare, microclimat, evacuarea și tratarea dejecțiilor, inclusiv costurile generale legate în mod direct de aceste cheltuieli
- costuri cu serviciile respectiv elaborarea de studii de fezabilitate, studii de mediu, proiecte de construcție, servicii de arhitectură și consultanță
- achiziția sau producția de animale de reproducție pentru prima populare.

Nivelul ajutorului de stat pentru cheltuielile eligibile este de maximum 40% din costul standard. Nivelul ajutorului poate fi majorat cu câte 20 de puncte procentuale din costul standard, fără a depăși 90 de puncte procentuale din costul standard pentru:

- tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cei cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Programul de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție
- investițiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale cu alte constrângeri specifice
- cooperative.

Odată cu data intrării în vigoare a legii, beneficiarii vor putea să depună cerere de înscriere în program la direcțiile de agricultură județene, pe raza cărora sunt înființate fermele de reproducție.

DOCUMENTE ATAȘATE CERERII

- împuternicire/procură notarială și o copie a BI/CI al/a reprezentantului legal
- copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului precum și o copie a BI/CI al/a împuternicitului persoană fizică, după caz
- copie act constitutiv
- dovadă cont activ bancă/trezorerie
- pentru terenurile pe care se realizează investiția, documente care atestă dreptul de proprietate, administrare, uz, uzufruct, superficie, servitude sau altele, dobândit prin act autentic notarial, certificate de moștenitor, act administrativ de restituire, hotărâre judecătorească, lege
- plan cadastral
- copie de pe autorizația/înregistrarea sanitară veterinară pentru exploatațiile în activitate sau aviz sanitar veterinar pentru exploatațiile în conservare.

După înscrierea în program, beneficiarii depun cerere de finanțare la direcțiile județene pentru agricultură, însoțită de următoarele documente:

- studiu de fezabilitate pentru investiția solicitată
- extras de carte funciară și ridicare topografică pentru terenul pe care se realizează investiția
- certificat de urbanism.

Direcțiile pentru agricultură vor efectua controale la fața locului în termen de 7 zile lucrătoare de la înregistrarea cererii. Abia după finalizarea verificărilor, direcțiile pentru agricultură aprobă suma necesară realizării investiției și un avans per loc de cazare.

Pentru acordarea avansului, beneficiarii trebuie să depună următoarele documente:

- autorizația de construcție, cu excepția fermierilor care solicită acest ajutor pentru exploatații în conservare și care trebuie să facă dovada proprietății
- studiu geotehnic
- aviz sanitar veterinar
- aviz de mediu
- aviz emis de Direcția de Sănătate Publică Județeană
- declarație pe propria răspundere că nu a accesat prin PNDR 2014-2020 pentru aceleași măsuri.

După acordarea avansului, beneficiarii justifică utilizarea acestuia până la data de 31 decembrie a anului în care a fost acordat, prin facturi fiscale, însoțite de documentele care atestă plata contravalorii acestora care să fie conforme cu investițiile, realizate până la acel moment, și care se încadrează în tipurile de cheltuieli eligibile. Decontarea următoarelor cheltuieli efectuate pentru finalizarea investiției se face pe baza documentelor de plată și a facturilor atașate graficului de lucrări, iar în cazul populării cu animale de reproducție pe baza facturii și a documentelor de plată ce atestă achiziționarea acestora sau pe baza documentelor de mișcare emise de beneficiar din care să rezulte că animalele de reproducție au fost obținute în exploatația proprie, până la finalizarea investiției.

În termen de 3 zile de la încasarea avansului, beneficiarii ajutorului marchează investiția cu o placă indicator de dimensiuni minime de 150 cm lungime și 200 cm lățime, confecționată dintr-un material rezistent și amplasată într-un loc ușor vizibil, pe care se inscripționează: investiție beneficiară a Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, conform cererii nr.

Termenul maxim de realizare a investițiilor este de un an și 6 luni de la încasarea avansului, cu posibilitatea prelungirii acestuia cu încă 6 luni, la solicitarea beneficiarului.

Beneficiarii ajutorului trebuie să desfășoare activitatea de reproducție a suinelor minim 10 ani de la finalizarea investiției.Transferul sau vânzarea investiției realizate prin program se va face cu preluarea obligației de menținere a activității de reproducției până la sfârșitul perioadei de 10 ani, cu condiția notificării direcției pentru agricultură și a depunerii documentelor aferente acestei acțiuni.

Direcțiile pentru agricultură vor verifica anual fermierii care beneficiază de acest ajutor, iar controalele se vor face până la data de 15 noiembrie a fiecărui an.


Valoarea totală a ajutorului de stat este de 360 de milioane de euro și se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Programul de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție se desfășoară în perioada 2017-2020. Bugetele anuale sunt aprobate prin hotărâri de Guvern. În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Guvernul, la propunerea MADR, adoptă normele metodologice.  Acest ajutor de stat trebuie notificat la Comisia Europeană, iar în cazul în care Comisia va stabili prevederi noi față de schema notificată, aceasta va fi modificată sau completată.

IMPORTANT! Acesta este un proiect de lege aflat în dezbatere la Senatul României, legea va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.Vizualizat: 6176 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

NOILE SUBVENȚII APIA! MESAJ URGENT MADR PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

NOILE SUBVENȚII APIA! MESAJ URGENT MADR PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

27 septembrie 2020 - 20:10

COMUNICAT MADR AJUTOARE EXCEPȚIONALE! Ministerul Agriculturii anunță crescătorii de animale care beneficiază de ajutoarele excepționale acordate în contextul crizei sanitare că mai au doar două zile la dispoziție pentru depunerea cererii la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

SUBVENȚII APIA PĂȘUNE ILEGALE! PRIMAR, VICEPRIMAR ȘI PREȘEDINTE ASOCIAȚIE ȘI-AU ÎMPĂRȚIT ÎNTRE EI BANII DE LA APIA!

SUBVENȚII APIA PĂȘUNE ILEGALE! PRIMAR, VICEPRIMAR ȘI PREȘEDINTE ASOCIAȚIE ȘI-AU ÎMPĂRȚIT ÎNTRE EI BANII DE LA APIA!

27 septembrie 2020 - 08:49

ANCHETA DNA. Un milion de lei, subvenții pentru pășune încasate de la APIA pe acte false, și-au împărțit între ei primarul, viceprimarul comunei Râșca, județul Suceava și președintele Asociației Crescătorilor de Animale Gospodarul Râșca. Cei mai mulți bani ar fi intrat în buzunarele primarului și ale viceprimarului, susține un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție. Cei trei au fost trimiși în judecată.

 

MESAJ DISPERAT CĂTRE GUVERN: FERMIERII ROMÂNI SUNT ÎN PRAGUL FALIMENTULUI!

MESAJ DISPERAT CĂTRE GUVERN: FERMIERII ROMÂNI SUNT ÎN PRAGUL FALIMENTULUI!

27 septembrie 2020 - 07:56

APEL FERMIERI. Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită Domnului Premier Ludovic ORBAN, să dispună măsurile legale urgente, care se impun, pentru ca OUG privind declararea stării de calamitate și OUG pentru amânarea ratelor să fie aprobate în următoarea ședință de Guvern, este mesajul disperat al fermierilor români către Guvern.

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

25 septembrie 2020 - 16:44

50 HECTARE TEREN PENTRU TINERII FERMIERI! Guvernul a adoptat în ședința de joi seara, 24 septembrie 2020, hotărârea prin care tinerii fermieri beneficiază de 50 de hectare de teren agricol, concesionat de la stat, anunță un comunicat MADR, transmis pentru AGROINFO.

PLĂȚI APIA! HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN!

PLĂȚI APIA! HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN!

25 septembrie 2020 - 13:23

COMUNICAT. În ședința Guvernului din data de 24 septembrie 2020, a fost adoptată Hotărârea privind stabilirea valorii ajutorului financiar în avans pentru depozitarea privată a untului, laptelui praf degresat și a anumitor brânzeturi. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va efectua plata acestor ajutoare în termen de trei luni de la încheierea perioadei de depozitare, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii, transmis pentru AGROINFO.

MASCAȚII LA UN OIER ACASĂ! AU RIDICAT CROTALII!

MASCAȚII LA UN OIER ACASĂ! AU RIDICAT CROTALII!

25 septembrie 2020 - 12:47

PERCHEZIȚIE LA UN CRESCĂTOR DE OVINE! Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Botoșani au descins miercuri, 23 septembrie 2020, la imobilele unui crescător de animale din comuna Bălușeni. În urma percheziției, au fost ridicate crotalii noi și uzate. Oierul este bănuit de evaziune fiscală.

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

25 septembrie 2020 - 11:41

PREA MULTE FERME DE SUBZISTENȚĂ! O prioritate a Ministerului Agriculturii, pentru perioada următoare, este: ferme mai puține, dar mai puternice. Din 840.000 de ferme (câte au depus anul acesta cererea pentru subvenții la APIA n.r.), 750.000 sunt ferme de subzistență. Noi trebuie să grăbim procesul de comasare, să avem ferme mai puține, ca număr, dar mult mai puternice, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros.

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

25 septembrie 2020 - 09:12

ESTE AMENINȚATĂ INDEPENDENȚA ALIMENTARĂ A ROMÂNIEI. Asociația Fermierilor din România atrage atenția că situația generată de secetă este una extrem de gravă, numărul fermierilor, dar și suprafețele afectate fiind de natură a prefigura un dezastru economic, care finalmente poate pune în pericol independența alimentară a României, susține AFR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

25 septembrie 2020 - 08:39

VIN BANII DE LA APIA! Transfer de bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) către conturile fermierilor români! Anunțul pe care l-a făcut joi seara ministrul agriculturii, Adrian Oros: banii intră în conturile fermierilor începând de astăzi, 25 septembrie 2020.

APICULTORI, VERIFICAȚI-VĂ CONTURILE!

APICULTORI, VERIFICAȚI-VĂ CONTURILE!

24 septembrie 2020 - 20:25

PLATA AJUTORULUI DE MINIMIS! Consilierul personal al ministrului agriculturii, apicultorul Marian Irinei, cunoscut pe Facebook ca Marian Stuparul Oltean, a anunțat astăzi că are semnale de la apicultori din toată țara că a început plata ajutorului de minimis de 25 de lei/familia de albine.
Banii au ajuns deja la mai mulți apicultori.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Sugubetu
|
09. 27, 2017. Wednesday 09:35
Tot pentru cei...MARI ?Tot cu dedicatie?
Cum sa ramana tinerii in tara si mai ales la tara? Cu ce sa inceapa sa faca ceva?
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Testimonial Austral® Plus - Nagy Iuhasz Mihai

Testimonial Austral® Plus - Nagy Iuhasz Mihai

Austral® Plus este un produs complex pentru tratamentul semințelor de cereale ce conține două substanțe active care se completează reciproc (teflutrin – cu efect insecticid și fludioxonil – acțiune fungică). Oferă spectru larg de acțiune împotriva dăunătorilor și bolilor la cereale păioase.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Pisica neagră

Pisica neagră
Un copil întreabă la radio: Detalii