Crescătorii de animale din România vor beneficia de o nouă subvenție APIA, încadrată în lista eco-schemelor, subvenția pentru paie, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis Agroinfo. De asemenea, de anul viitor, ministrul agriculturii Florin Barbu a anunțat că va fi introdusă o plată directă de 600 euro/pajiște de stuf Delta Dunării.
La discuțiile pe care le-a avut cu crescătorii de vaci de lapte și de carne, ministrul agriculturii Florin Barbu a anunțat noua schemă pentru bunăstare, respectiv o ecoschemă pentru cantitatea de paie necesară bunăstării animalelor. De asemenea, ministrul le-a explicat că, pentru obținerea ANT bovine (ajutorului național tranzitoriu), de anul acesta, condiția care trebuie respectată este să dețină cel puțin 3 animale adulte de minimum 16 luni în fermă. În ce privește vacile cu vârsta mai mare de 10 ani, pentru acestea nu va mai fi acordată subvenție
Foto Timisland
Ministrul Barbu a prezentat, pe scurt, formele de sprijin pregătite de MADR pentru anul 2024, precum și modificările legislative din cadrul Planului Strategic. Astfel, ministrul a detaliat forma de sprijin cuplat pentru sectorul de porumb pentru siloz, prin care se va acorda o subvenție de circa 300 euro/hectar pentru sectorul bovin (carne și lapte) pentru o încărcătură de 3 animale pe hectar, asigurându-se menținerea acestei culturi importante în furajarea animalelor.
În ceea ce privește sprijinul pentru crescătorii de animale din zonele defavorizate, ministrul agriculturii a precizat că, din anul 2025, se are în vedere să se acorde, pentru vaca de carne, o plată directă de 600 euro/pajiște de stuf în Delta Dunării, prin Planul Strategic.
Așa cum v-a informat deja Agroinfo, într-o suită de articole cu informații la zi, bine punctate, ministrul agriculturii Florin Barbu a avut, în ultimele zile, un maraton de întâlniri, discuții la Ministerul Agriculturii, cu fermierii din vegetal:
Cu crescătorii de ovine/caprine:
Cu crescătorii de vaci de lapte și carne:
Cu crescătorii de porci și păsări: