O subvenție pentru tunsul oilor, condițiile de acordare a sprijinului cuplat și a ajutorului național tranzitoriu în sectorul zootehnic, aspecte legate de COP (controlul oficial al producțiilor) și atribuirea pășunilor fiecărui crescător de oi/capre se numără între măsurile pe care Ministerul Agriculturii le anunță pentru sectorul oi/capre, în urma discuțiilor de astăzi cu reprezentanții crescătorilor. MADR a transmis un comunicat pentru Agroinfo.
Fermierii reprezentativi din sectorul ovine și caprine au participat luni, 15 ianuarie 2024, la întâlnirea cu ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Ionuț Barbu, la sediul instituției, organizată pentru prezentarea măsurilor de sprijin aferente anului 2024 precum și pentru identificarea soluțiilor la problemele pe care le întâmpină acest sector.
Ministrul le-a solicitat participanților să prezinte dificultățile pe care le întâmpină, pentru a fi analizate de departamentele cu atribuții din cadrul MADR. La nivelul ministerului vor fi create grupuri de lucru tematice pe specii de animale, pentru a definitiva cadrul legislativ aferent acordării subvențiilor agricole în anul 2024 până în luna martie, în conformitate cu legislația în vigoare, tocmai pentru a sprijini fermierii în vederea accesării sumelor disponibile.
În deschiderea întâlnirii, ministrul Florin Barbu a declarat că sectorul zootehnic este unul din principalele motoarele ale agriculturii, subliniind că zootehnia aduce materia primă de care are nevoie procesarea și contribuie la dezvoltarea acestui segment. Totodată, oficialul MADR le-a transmis crescătorilor de ovine că, datorită bugetului generos alocat în acest an pentru agricultură, fermierii sectorul zootehnic vor beneficia în continuare de subvenții și linii de finanțare în PNS dedicate modernizării fermelor.
Între temele de discuție s-au aflat fondurile disponibile pentru anul 2024 care vor merge către sectorul de ovine-caprine, pagubele produse de animalele sălbatice crescătorilor de ovine-caprine, posibilitatea de a acorda o subvenție pentru tunsul oilor, condițiile de acordare a sprijinului cuplat și a ajutorului național tranzitoriu în sectorul zootehnic, aspecte legate de COP (controlul oficial al producțiilor) etc. De asemenea, s-a ridicat problema că nu toți fermierii sunt afiliați unor organizații, precum și modul în care se concesionează în prezent pășunile. În această privință, ministrul a explicat că este în pregătire un soft pentru, ca pe viitor, concesionarea pășunilor de către primării să se facă raportat la încărcătura de animale pe hectar, tocmai pentru a nu mai exista problema concesionării în mai multe părți.
Ministrul i-a asigurat ca vor avea la dispoziție toate fondurile de care au nevoie, pornind de la sumele prevăzute în PNS pentru proiectele de investiții (achiziție de utilaje, tineri fermieri etc.), sprijinul pentru acciza la motorină, ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat în sectorul zootehnic. De asemenea, ministrul a explicat că până la finalul lunii ianuarie 2024 vor fi disponibile noi instrumente de creditare – Creditul fermierului și Creditul agricol. Totodată, ministrul Barbu s-a arat dispus pentru a rezolva problema pagubelor provocate de animalele sălbatice, împreună cu reprezentanții Ministerului Mediului, fiind o problemă care generează pierderi însemnate crescătorilor de animale.
La rândul lor, reprezentanții asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine au transmis la finalul discuțiilor că sunt mulțumiți de măsurile propuse de ministru, de bugetul alocat sectorului de ovine și de măsurile de sprijin care vizează acest segment, ținând să menționeze că partea de colectare a lânii, una dintre problemele importante cu care se confruntă această categorie de fermieri a fost deja deblocată. Reamintim că la Făgețelu din județul Olt urmează a fi inaugurată o fabrică de prelucrare a lânii, printr-o schemă de ajutor de stat destinată investițiilor din industria prelucrătoare.