SCHEMĂ DE AJUTOR NEACCESATĂ. Niciun procesator din România nu a accesat schema pentru acordarea unui ajutor pentru depozitarea privată a anumitor produse agroalimentare, intrată în vigoare în 7 mai, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Alba, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.
"Există din 7 mai schema de stocare privată, pe care toţi cei care au stocuri pot să o acceseze. Din ştiinţa mea, nu a accesat niciun procesator din România, deşi am primit semnale că sunt stocuri foarte mari pentru carnea de vită, pentru carnea de pasăre, pentru produsele lactate", a spus ministrul Adrian Oros, citat de Agerpres.
Comisia Europeană a adoptat o serie de acte normative legate de depozitarea privată a anumitor produse agroalimentare, precum carnea de bovină, carnea de capră şi oaie, unt, lapte praf şi brânzeturi, perioada de depunere a cererilor fiind deschisă începând cu data de 7 mai. Fondurile alocate României pentru astfel de măsuri sunt de 931.000 de euro.
AGROINFO a anunțat, în premieră, cuantumul subvenției pentru depozitarea privată a cărnii de vită și a cărnii de oaie și capră. Pentru carne de vită se pot încasa de la APIA următoarele sume: 1.008 euro/tonă pentru o perioadă de depozitare de 90 de zile; 1.033 euro/tonă pentru 120 de zile și 1.058 euro/tonă pentru 150 de zile. VEZI DETALII AICI: SUBVENȚIA APIA DE 1.000 DE EURO PENTRU CARNEA DE VITĂ!
Cuantumul ajutorului pentru depozitarea privată a cărnii de oaie și capră este de 866 euro/tonă pentru perioada de depozitare de 90 de zile; 89 euro/tonă pentru 120 de zile și 915 euro/tonă pentru 150 de zile. VEZI DETALII AICI: CÂT ESTE SUBVENȚIA pentru DEPOZITAREA CĂRNII DE OAIE ȘI CAPRĂ ȘI CINE BENEFICIAZĂ DE BANI!
"Acum două săptămâni, Comisia Europeană ne-a comunicat că acolo unde este posibil se poate finanţa stocarea privată, la produse lactate: unt, lapte praf şi diferite brânzeturi, caşcaval sau la carne. Noi am fost foarte bucuroşi de această modalitate de a ajuta cumva atât procesatorii, dar şi fermierii indirect, dar sigur suma alocată României a fost şi este de 931.000 de euro, o sumă în opinia noastră destul de mică. Sigur că fermierii şi procesatorii cunosc această măsură, cunosc comunicarea Comisiei şi vreau să le transmit că ne gândim să utilizăm şi această sumă, chiar dacă este mică, şi să găsim o modalitate pentru a compensa stocarea privată", a declarat, în 5 mai, ministrul Adrian Oros.