OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat vineri, 8 mai 2020, că pot fi depuse cererile pentru o subvenție nouă, depozitarea privată a cărnii de vită, un ajutor instituit de Comisia Europeană în condițiile crizei sanitare. AGROINFO vă pune la dispoziție cuantumul subvenției și condițiile de acordare.
Subvenția pentru depozitarea privată a cărnii de vită se acordă în baza Regulamentului 2020/596 al Comisiei Europene, în vigoare din data de 5 mai 2020. Comisia Europeană susține că este nevoie de această nouă subvenție pentru că, din pricina restricțiilor impuse de criza sanitară, vânzările la carne de vită au scăzut drastic.
Ca urmare a restricțiilor extinse de circulație puse în aplicare în statele membre ca răspuns la actuala pandemie de COVID-19, au fost grav afectate vânzările anumitor categorii de produse din carne de vită, cum ar fi sferturile posterioare destinate obținerii de bucăți de carne pentru friptură, către industria hotelieră și de catering. Industria hotelieră și de catering reprezintă aproximativ 70 % din cererea internă a Uniunii de bucăți de carne pentru friptură obținute din sferturi posterioare. Prin urmare, sferturile posterioare sunt în prezent reorientate către fabricarea altor produse din carne de vită și, prin urmare, prețurile au scăzut deja.
Ca urmare a modificării modelului de consum al cărnii de vită, s-a înregistrat o scădere bruscă a cererii pentru anumite produse din carne de vită. Sectorul cărnii de vită se confruntă, așadar, cu o perturbare a pieței, cauzată de un dezechilibru între cerere și ofertă.
Acest lucru are un impact negativ semnificativ asupra marjelor din sector și compromite viabilitatea financiară a fermierilor din Uniune. În absența unor măsuri împotriva acestei perturbări a pieței, este de așteptat ca prețurile produselor din carne de vită din Uniune să scadă și această presiune în sensul scăderii prețurilor este probabil să continue.
Restricțiile extinse de circulație au afectat, de asemenea, disponibilitatea forței de muncă în abatoare și în sectorul de prelucrare a alimentelor și au redus capacitățile sectoarelor transportului și logisticii.
Dificultățile actuale, și în special dezechilibrul dintre cerere și ofertă de pe piața cărnii de vită, pot fi atenuate prin depozitarea sferturilor posterioare pentru obținerea produselor care ar fi fost destinate în principal sectorului hotelier și de catering.
Pentru a reduce actualul dezechilibru dintre cerere și ofertă, care la rândul său exercită o presiune în sensul scăderii prețurilor tuturor produselor din carne de vită, și pentru a atenua aceste condiții dificile de piață, este oportun să se acorde ajutor pentru depozitarea privată a cărnii proaspete sau refrigerate de bovine cu vârsta de opt luni sau mai mult, precizează Regulamentul UE.
Pentru a beneficia de ajutor, carnea trebuie să fie de calitate sănătoasă și adecvată pentru comercializare. Ajutorul se acordă numai pentru cantitățile de carne proaspătă sau refrigerată de bovine cu vârsta de opt luni sau mai mult care nu au fost încă depozitate. Cantitatea minimă eligibilă pentru fiecare cerere este de 10 tone. Depunerea cererilor a început la APIA pe data de 7 mai 2020. Ajutorul poate fi acordat numai pentru o perioadă de depozitare de 90, 120 sau 150 de zile.
Cuantumul subvenției
Sferturi posterioare separate: partea posterioară a semicarcasei, care conține toate oasele, precum și pulpa și vrăbioara anterior, cu minimum trei coaste întregi sau tăiate, cu sau fără jaret și cu sau fără fleică - 1.008 euro/tonă pentru o perioadă de depozitare de 90 de zile; 1.033 euro/tonă pentru 120 de zile și 1.058 euro/tonă pentru 150 de zile.
REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/596 AL COMISIEI
CITEȘTE ȘI: CÂT ESTE SUBVENȚIA pentru DEPOZITAREA CĂRNII DE OAIE ȘI CAPRĂ ȘI CINE BENEFICIAZĂ DE BANI!