OFICIAL. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a comunicat vineri, 8 mai 2020, că se pot depune cereri pentru obținerea ajutorului pentru depozitarea privată a cărnii de oaie și capră. AGROINFO vă pune la dispoziție cuantumul acestui ajutor și condițiile care trebuie îndeplinite pentru obținerea banilor.
Acest ajutor este acordat în baza Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2020/595 al Comisiei Europene din 30 aprilie 2020, publicat în Jurnalul Oficial UE pe data de 4 mai 2020. În vigoare din data de 5 mai 2020. Care sunt argumentele Comisiei pentru acordarea ajutorului?
Din cauza actualei pandemii de COVID-19 și a restricțiilor importante de circulație instituite în statele membre, impactul asupra vânzărilor de anumite categorii de produse din carne de oaie și de capră, cum ar fi carcasele de miel și de capră cu vârsta mai mică de 12 luni, către industria ospitalității și a cateringului, a fost semnificativ.
În consecință, s-a constatat o scădere abruptă a cererii pentru anumite produse din carne de oaie și de capră. Prin urmare, sectorul cărnii de oaie și de capră se confruntă cu o perturbare a pieței din cauza dezechilibrului între cerere și ofertă. Acest fapt are un impact negativ semnificativ asupra marjelor din sector și compromite viabilitatea financiară a agricultorilor din Uniune. În absența unor măsuri împotriva acestei perturbări, se preconizează că prețurile la produsele din carne de oaie și de capră din Uniune vor scădea și este posibil ca presiunea descendentă să continue.
Actualul dezechilibru dintre cerere și ofertă pe piețele de carne de oaie și de capră poate fi atenuat prin depozitarea carcaselor de ovine și de caprine cu vârsta mai mică de 12 luni, majoritate lor fiind destinată industriei ospitalității și a cateringului.
Restricțiile importante de circulație instituite în statele membre pentru combaterea actualei pandemii de COVID-19 au afectat și disponibilitatea forței de muncă în abatoare și în unitățile de prelucrare a produselor alimentare și au redus capacitățile de transport și cele logistice.
Pentru a atenua aceste condiții dificile de piață și, în special pentru a reduce dezechilibrul dintre cerere și ofertă, care exercită o presiune descendentă asupra tuturor prețurilor la produsele din carne de oaie și de capră, precum și pentru a atenua acele condiții dificile de piață, este oportun să se acorde ajutoare pentru depozitarea de carne proaspătă și refrigerată de ovine și de caprine cu vârsta mai mică de 12 luni, precizează Regulamentul UE.
Ajutorul se acordă numai pentru cantitățile de carne proaspătă sau refrigerată care nu au fost încă depozitate. Depunerea cererilor de ajutor a început la APIA pe data de 7 mai 2020. Cantitatea minimă eligibilă pentru fiecare cerere este de 5 tone. La depunerea unei cereri de ajutor pentru produsele eligibile pentru ajutor, valoarea garanției necesare în conformitate cu articolul 4 litera (b) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1238 este de 100 EUR/tonă. Ajutoarele pot fi acordate numai pentru o perioadă de depozitare de 90, 120 sau 150 de zile.
Cuantumul ajutorului pentru depozitarea privată a cărnii de oaie și capră:
Carcase sau semicarcase de miel/capră cu vârsta mai mică de 12 luni, proaspete sau refrigerate - 866 euro/tonă pentru perioada de depozitare de 90 de zile; 89 euro/tonă pentru 120 de zile și 915 euro/tonă pentru 150 de zile.
REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/595 AL COMISIEI