OIERII AMENINȚĂ CU PROTESTE! Prețul la kilogramul de miel în viu este de batjocură, 9 lei/kg! Samsarii ne forțează să le dăm gratis lâna oilor! Iarna a fost secetoasă și am cheltuit cu hrana oilor de am ajuns fără bani în buzunar! Primarii ne pretind chirii de 700 de lei pe hectarul de pășune! Am ajuns de batjocura Guvernului, a ministrului agriculturii, ne spune revoltat Ionică Sterp, unul dintre oierii care s-au încumetat să se plângă direct la Bruxelles, la instituțiile europene.
Noi, oierii din România, am ajuns de batjocura ministrului agriculturii și a Guvernului! Domnule ministru Petre Daea, unde sunt contractele de export promise?! Unde sunt alea 800.000 de ovine pentru care ne-ați anunțat că ați încheiat contract pentru export în țările arabe?! Ce se întâmplă cu exportul de miei în Iordania?! Aflăm de prin presă că doamna prim-ministru Viorica Dăncilă a stricat relația cu Iordania și cu alte țări arabe. Unde e sprijinul pe care l-ați promis ciobanilor din România, domnule ministru Daea?! Unde sunt contractele de export ovine cu care ați zis că ne scoateți din necazuri?!
Oierii sunt apăsați de necazuri. Iarna asta a fost secetă, am cheltuit cu hrana oilor de parca ar fi fost o iarnă și jumătate. Astăzi, în Bihor, mieii noștri se cumpără la un preț de nimic, 9 lei pe kilogramul de miel în viu. Pe oile reformă abia primim 2,5 lei/kg. Samsarii nu ne dau pace. Vin la fermele noastre și ne forțează să le dăm gratis lâna oilor. "Voi luați subvenție pe lână! Îți dau adeverință să duci la direcția agricolă ca să iei subvenția și tu dai la mine gratis lâna oilor. " Așa ne spun! Pentru leul ăla pe care-l primim ajutor de minimis pe kilogramul de lână, samsarii vor lâna gratis, nu mai vor să dea bani pe ea.
Care sunt centrele de colectare a lânii, domnule ministru?! Ați fost în Mărginimea Sibiului să vedeți unde se vinde lâna. Tot Sibiul este blocat, centrele de colectare a lânii nu mai cumpără lână pentru că nu mai au unde să o depoziteze!
Subvenția pe oaie pe care o primim majoritatea crescătorilor de oi din România e doar 20 de lei pe cap de ovină. Suntem batjocura baronilor locali. Primarii ne cer o chirie de 700 de lei pe hectarul de pășune. Voi primiți subvenții! Asta ne aruncă primarii în față. Am ajuns să fim doar un filtru prin care trec banii primiți de la Europa direct în buzunarele primăriilor.
Mă scol la 3 și jumătate, în puterea nopții, și eu și nevastă-mea, ca să mulgem 400 de oi și punem capul pe pernă la miezul nopții. Dacă nu am face brânză, falimentul ne-ar mânca, cu tot cu subvenția pe ovină, ajutorul național tranzitoriu de 20 de lei/cap de ovină, și cu tot cu leul pe kilogramul de lână.
Acum, aflăm că este interzis să ne vindem mieii în târguri și piețe. Păi, și asta ne-ați luat-o?! Am zis că ne mai scoatem un ban, înainte de Paște, cu vânzarea mieilor în piață. Nu mai avem voie să facem nici asta! VEZI DETALII AICI: LOVITURĂ PENTRU OIERII ROMÂNI: INTERZISĂ VÂNZAREA MIEILOR ÎN TÂRGURI ȘI PIEȚE!
Cât să mai tăcem?! La os ne-au ajuns necazurile și suntem gata să venim în București, la Ministerul Agriculturii, să ne cerem drepturile noastre și să vă cerem să vă țineți promisiunile făcute ciobanilor din România, domnule ministru Petre Daea, spune revoltat crescătorul de ovine Ionică Sterp din Bihor, pentru AGROINFO.
În februarie 2019, ministrul agriculturii Petre Daea a anunțat, printr-un comunicat, că din România vor pleca spre Iran 800.000 de ovine.
Discuțiile între oamenii de afaceri români și companiile din Iran interesate de o astfel de colaborare se află într-un stadiu foarte avansat, iar în termen de șase luni, agenții economici din Romania vor trimite la export în Iran un efectiv de aproximativ 800.000 ovine, dintre care 200.000 vor fi trimise în țara de destinație de o societate comercială din București, iar restul de către o companie din județul Timiș, anunța comunicatul Ministerului Agriculturii.
Negocierile, probabil, s-au împotmolit pe undeva, în urma anunțului premierului României de a muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat la sfârșitul lui martie că regele Iordaniei și-a anulat vizita în România pentru că ”s-a simțit personal jignit de abordarea doamnei prim-ministru la acel congres din SUA”. Președintele a afirmat că una dintre puținele constante din politica externă a României a fost relația foarte bună cu lumea arabă. În așa condiții, greu de spus cum vor decurge contractele pentru export ovine.
În 2017, crescătorii de ovine Ionică Sterp, Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, din Sibiu, și Dan Petrescu din Argeș, au mers până la Bruxelles, în inima Europei, denunțând instituțiilor europene fraudele cu subvenția europeană din oierit. A fost o premieră pentru România. AGROINFO a fost singura publicație din România care i-a însoțit pe oieri până la instituțiile europene din Bruxelles, Parlamentul European, Comisia Europeană, OLAF. CITEȘTE DETALII AICI: PREMIERĂ pentru FERMIERII ROMÂNI! CIOBANII ASCULTAȚI la BRUXELLES, la DG AGRI unde se NEGOCIAZĂ SUBVENȚIILE APIA!
Cei trei oieri, în Parlamentul European, la Bruxelles, discutând cu europarlamentarii români Monica Macovei și Daniel Buda
Anul trecut, pe 10 octombrie, cei trei oieri, cărora li s-au alăturat și alți crescători de oi, Alexandru Ciocaș din Bihor, Ioan Suciu din Făgăraș, au pichetat Ministerul Agriculturii. I-au tulburat liniștea ministrului Petre Daea, aducându-i doi berbeci chiar în curtea ministerului, chiar sub ferestrele cabinetului său și l-au făcut să întârzie la inaugurarea Zilei Produsului Românesc, zi de care e atât de mândru șeful de la Agricultură. Atunci au cerut să se schimbe legea pășunilor, să se termine cu certificatele de origine false pentru berbeci, să se împartă corect cea mai mare subvenție din oierit, sprijinul cuplat, a cărui valoare pe cap de oaie, pentru anul 2018, este de cca 15 euro.