KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

SCANDALUL SUBVENȚIILOR MARI din OIERIT! OIERII ROMÂNI CER INTERVENȚIA BRUXELLES-ULUI!

Publicat: 25 octombrie 2017 - 07:05
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DECIȘI SĂ SPUNĂ TOTUL COMISIEI EUROPENE! În timp ce Ministerul Agriculturii lansează campania Alege Oaia, oierii adevărați, așa cum își spun, se pregătesc să meargă la Bruxelles, la Comisia Europeană, să dezvăluie ce se întâmplă cu subvenția europeană cea mai mare din oierit, sprijinul cuplat. Ghiță Ciobanul, Dan Petrescu și Ionică Sterp, cei trei crescători de ovine care i-au dezvăluit și ministrului agriculturii, Petre Daea, cum sunt fraudați banii europeni și cei ai bugetului de stat, sunt de neoprit!

După ce au depus plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA), memorii la Președintele României, la prim-ministrul Mihai Tudose, fermierii Gheorghe Dănulețiu (Ghiță Ciobanul) din Sibiu, Dan Petrescu, din Argeș și Ionică Sterp din Bihor au decis să meargă la Bruxelles.

Oierii sunt hotărâți să ceară intervenția Comisiei Europene după ce au văzut că în România bat la uși închise. Ei spun că degeaba au arătat ministrului agriculturii cum sunt învârtite afacerile în oierit, cum sunt îndesați banii europeni doar în anumite buzunare, până acum nu au văzut niciun fel de reacție din partea Ministerului Agriculturii. Pe scurt, nu s-a mișcat nimic! Lucrurile merg așa înainte.

colaj-oieri_b

Am vorbit deja cu o casă de avocatură, ne face petiția pentru Comisia Europeană, am luat legătură și cu europarlamentarii români, Daniel Buda, care este în Comisia de agricultură din Parlamentul European, Cătălin Ivan, care am înțeles că se ocupă de probleme juridice și Laurențiu Rebega. Alături de noi, la Bruxelles vin și alți oieri supărați pe tot ce se întâmplă cu subvenția mare la oaie și cu ajutoarele de minimis, care nu știm cum au fost acordate băieților deștepți din oierit, spune fermierul Dan Petrescu.

Sprijinul cuplat la ovine, subvenția europeană a cărei valoare pentru 2017 este de aproximativ 23 de euro/cap de animal, se acordă berbecilor de rasă, înscriși în registrele genealogice. Diferența dintre această subvenție de care beneficiază un număr mic de oieri și ajutorul național tranzitoriu (ANTZ), subvenție acordată de la bugetul de stat, de care beneficiază mai toți oierii români, este uriașă. ANTZ are o valoare de aproximativ 20 de lei/cap de animal. 

Ministerul Agriculturii și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au decis, pentru prima oară, ca avansul la subvențiile cuvente pe 2017 să fie plătit  anul acesta și crescătorilor de ovine și/sau caprine. Avansul de 70% este acordat din sprijinul cuplat la ovine și caprine. Oierii primesc în avans 16 euro/cap de animal. Firește, banii sunt încasați doar de fermierii care au ovinele în registrele genealogice, fapt care a declanșat între oierii din România o adevărată revoltă. Crescătorii de ovine ne-au asaltat cu mesaje în care ne cereau să le spunem de ce nu primesc avans și cei care încasează doar ANTZ. Nu mai punem la socoteală mesajele sau comentariile în care crescătorii de ovine acuzau Ministerul Agriculturii că se dau banii, cu prioritate, din nou, băieților deștepți din oierit.

Este ciudat, dar în România nu prea se mai știe care e berbec de rasă. Crescătorul de ovine Dan Petrescu dezvăluie un lucru uluitor. În țara noastră nu există un laborator unde să se analizeze ADN-ul berbecului și care să stabilească cu certitudine care e animal de rasă și care nu.

Ministrul agriculturii, Petre Daea, mi-a spus acum că a alocat două milioane de euro să se facă un laborator unde să fie confirmată, prin analize de sânge, rasa. Întrebarea este: cum s-a dat până acum sprijinul cuplat? Cine a stabilit că berbecii ăștia sunt de rasă și cărei rase aparțin?! Acuză fermierul Dan Petrescu.

De sprijinul cuplat la ovine beneficiază aproximativ un milion de oi din cele aproape 11 milioane de oi care sunt în România. Legarea acestei subvenții de registrele genealogice stârnește furia multor oieri, mai ales că este suspectă eliberarea certificatelor de origine pe bandă rulantă pentru berbeci care nu ar avea nicio rasă, dar ei, în scripte, sunt toți de rasă. Cu ajutoarele de minimis, acordate de Ministerul Agriculturii, pentru achiziționarea berbecilor de rasă, s-a îtâmplat la fel. Au înflorit afacerile băieților deștepți din oierit de câte ori s-a dat acest ajutor de stat. Între oieri circulă istorii cu berbeci reformă sau cu berbeci de 45 de kilograme vânduți pe post de berbeci de rasă. În plângerea de la DNA și-n memoriile depuse, cei trei oieri acuză și Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și de Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în sporirea pe hârtie a numărului de oi.  Un alt capăt de acuzare este atribuirea prin licitații trucate a pășunilor.

Dosarul deschis la DNA, în urma plângerii depusă de oieri, este instrumentat de Serviciul Teritorial DNA Pitești. Lucrurile au început să se miște destul de repede. Luni, 23 octombrie, Dan Petrescu a fost chemat de procurorul care anchetează afacerile din oierit. Două ore a durat audierea.

Mi-a cerut să aduc toate actele pe care le am, răspunsurile primite de la Ministerul Agriculturii la toate sesizările făcute de noi, actele pentru licitația care a fost la Primăria Curtea de Argeș și pentru care s-a cerut anulare. Știți că la licitație s-a scos o pășune montană. După ce 10 ani am avut contract cu primăria pentru această pășune, licitația s-a adjudecat în favoarea cuiva care nici măcar nu poate asigura încărcătura cu animale, așa cum prevede legea, spune Dan Petrescu.

Ghiță Ciobanul, Dan Petrescu și Ionică Sterp spun că vin joi la București! Vor veni chiar la INDAGRA, unde, după deschiderea oficială a târgului făcută de ministrul agriculturii, în zona unde sunt expuse ovinele, în jurul prânzului vor răspunde la întrebările jurnaliștilor despre tot ce au de gând să facă până se face curățenie în oieritul din România.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV! SCANDALUL OIERILOR BUBUIE LA DNA! PLÂNGEREA OIERILOR pe MASA PROCURORILOR!

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV! NEMULŢUMIREA lui GHIŢĂ CIOBANUL la DNA! Ce RĂSPUNDE unul dintre „BĂIEŢII DEŞTEPŢI” acuzaţi?

Vizualizat: 11141 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Anunț șeful APIA: Plata ajutoarelor pentru fermieri!

Anunț șeful APIA: Plata ajutoarelor pentru fermieri!

19 iunie 2021 - 07:44

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a avut vineri, 18 iunie 2021, o videoconferință cu șefii centrelor județene APIA pentru plata noilor ajutoare de minimis aprobate de către Guvern în ședința din această săptămână și pentru finalizarea plăților directe aferente campaniei 2020 până la data de 30 iunie. Șeful APIA a atras atenția că trebuie respectate termenele de plată.

Nou Ordin Ministerul Agriculturii!

Nou Ordin Ministerul Agriculturii!

19 iunie 2021 - 07:00

Ministerul Agriculturii a publicat, pe site-ul oficial, un proiect de ordin prin care anunță înființarea Registrului național al rețetelor consacrate precum și Registrul național al produselor atestate.

Să dispară diferențele la plata subvențiilor din agricultură!

Să dispară diferențele la plata subvențiilor din agricultură!

18 iunie 2021 - 08:58

Diferențe majore între subvențiile pe care le încasează fermierii din Estul Europei, aici se includ și fermierii români, și fermierii din Vestul Europei. Fermierii din Polonia și Lituania au depus petiții la Parlamentul European în care se plâng că primesc în continuare subvenții la hectar sub media UE. În Parlamentul European s-a dezbătut miercuri, 16 iunie 2021, această petiție prin care fermierii din Estul Europei cer să aibă subvenții la fel de mari ca fermierii din Vestul Europei.

Subvenție directă pe familia de albine! 15 miliarde euro pe an pentru polenizatori!

Subvenție directă pe familia de albine! 15 miliarde euro pe an pentru polenizatori!

18 iunie 2021 - 08:23

O subvenție directă pentru apicultori, așa cum există pentru fermieri, ar da o gură de oxigen apiculturii în condițiile în care albina e tot mai amenințată cu dispariția. Ajutoarele pe care le primesc în acest moment apicultorii prin Program Național Apicol nu sunt suficiente, spun mulți dintre apicultori. Pe lângă un ajutor financiar, albinele și alți polenizatori trebuie protejați prin reducerea folosirii pesticidelor.

Ministrul Mediului: Vorbim de mii de animale din gospodării/ferme ucise! Se schimbă legea!

Ministrul Mediului: Vorbim de mii de animale din gospodării/ferme ucise! Se schimbă legea!

17 iunie 2021 - 20:19

Un nou proiect de ordonanță de urgență se pregătește la Ministerul Mediului care va schimba legea cu privire la atacurile sălbăticiunilor. Numărul apelurilor la 112 din cauza urşilor a crescut de 10 ori în ultimii 5 ani, a declarat, joi, Barna Tanczos, ministrul Mediului, și mii de animale din gospodării, ferme au fost ucise de sălbăticiuni.

Cum propune un crescător de animale să se dea subvențiile APIA!

Cum propune un crescător de animale să se dea subvențiile APIA!

17 iunie 2021 - 19:00

Un crescător de animale propune să se schimbe modul de acordare al subvențiilor din zootehnie în așa fel încât crescătorii să beneficieze de prețuri mai mari pentru munca lor și să aibă de câștigat și procesatorii. Nemulțumirile cresc în rândul crescătorilor de animale din pricina ajutoarelor mici, insuficiente, de care beneficiază și a prețurilor mici la care-și vând munca.

Din iulie, SE REDESCHID toate târgurile de animale!

Din iulie, SE REDESCHID toate târgurile de animale!

17 iunie 2021 - 16:55

Se REDESCHID toate târgurile de animale, anunță primarul din Câmpeni, județul Alba, după o întâlnire cu prim-ministrul Vasile Cîțu, care i-a dat această veste bună pentru crescătorii de animale.

Oierii chemați la întâlnire cu ministrul Oros!

Oierii chemați la întâlnire cu ministrul Oros!

17 iunie 2021 - 12:47

Crescătorii de ovine, fermierii, sunt chemați să-și spună problemele, necazurile la întâlnirea cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, în județul Hunedoara.

Documentul care pune frână exportului de animale vii din România!

Documentul care pune frână exportului de animale vii din România!

17 iunie 2021 - 11:54

ONG-urile cer din nou interzicerea exportului de animale vii. Un raport publicat astăzi susține că vapoarele pentru export de animale vii sunt cea mai periculoasă flotă din lume. Doar 5 din cele 78 de vapoare certificate de UE sunt construite pentru transportul animalelor. Inclusiv Comisia Europeană avertizează că vapoarele autorizate în România expun animalele la riscuri deosebite pe durata călătoriei spre țări terțe, susține un comunicat transmis astăzi de Animals International.

Cum să ajungă un crescător de vaci sau de oi la ajutoare europene cu așa condiții aberante?!

Cum să ajungă un crescător de vaci sau de oi la ajutoare europene cu așa condiții aberante?!

17 iunie 2021 - 10:42

Condiții aberante și hârțogărie pentru obținerea ajutoarelor europene de către crescătorii de animale din România! Ministerul Agriculturii, factorii de decizie, au stabilit așa condiții aberante în ghidurile pentru ajutoarele europene încât un crescător de vaci sau de oi nu poate să ajungă la bani. În plus, deloc neglijabil, are nevoie de o căruță de acte, de hârțoage după care să umble până i se rup pingelele.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Astăzi vă facem cunoștință cu Bianca Szekely, evaluator de daune Agra Asigurări. Bianca activează în domeniul horticulturii și al peisagisticii de 16 ani. Agra Asigurări caută și alți ingineri agronomi, fermieri sau tineri absolvenți de studii agricole care să se alăture echipei lor de evaluatori

Aplică acum: www.agraasigurari.ro/carieraevaluatoridaune/.

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Bancul zilei

Răzbunare...

Răzbunare...
Soţul: De câte ori ne certăm tu eşti foarte calmă. Cum reuşeşti? Detalii