DECIȘI SĂ SPUNĂ TOTUL COMISIEI EUROPENE! În timp ce Ministerul Agriculturii lansează campania Alege Oaia, oierii adevărați, așa cum își spun, se pregătesc să meargă la Bruxelles, la Comisia Europeană, să dezvăluie ce se întâmplă cu subvenția europeană cea mai mare din oierit, sprijinul cuplat. Ghiță Ciobanul, Dan Petrescu și Ionică Sterp, cei trei crescători de ovine care i-au dezvăluit și ministrului agriculturii, Petre Daea, cum sunt fraudați banii europeni și cei ai bugetului de stat, sunt de neoprit!
După ce au depus plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA), memorii la Președintele României, la prim-ministrul Mihai Tudose, fermierii Gheorghe Dănulețiu (Ghiță Ciobanul) din Sibiu, Dan Petrescu, din Argeș și Ionică Sterp din Bihor au decis să meargă la Bruxelles.
Oierii sunt hotărâți să ceară intervenția Comisiei Europene după ce au văzut că în România bat la uși închise. Ei spun că degeaba au arătat ministrului agriculturii cum sunt învârtite afacerile în oierit, cum sunt îndesați banii europeni doar în anumite buzunare, până acum nu au văzut niciun fel de reacție din partea Ministerului Agriculturii. Pe scurt, nu s-a mișcat nimic! Lucrurile merg așa înainte.
Am vorbit deja cu o casă de avocatură, ne face petiția pentru Comisia Europeană, am luat legătură și cu europarlamentarii români, Daniel Buda, care este în Comisia de agricultură din Parlamentul European, Cătălin Ivan, care am înțeles că se ocupă de probleme juridice și Laurențiu Rebega. Alături de noi, la Bruxelles vin și alți oieri supărați pe tot ce se întâmplă cu subvenția mare la oaie și cu ajutoarele de minimis, care nu știm cum au fost acordate băieților deștepți din oierit, spune fermierul Dan Petrescu.
Sprijinul cuplat la ovine, subvenția europeană a cărei valoare pentru 2017 este de aproximativ 23 de euro/cap de animal, se acordă berbecilor de rasă, înscriși în registrele genealogice. Diferența dintre această subvenție de care beneficiază un număr mic de oieri și ajutorul național tranzitoriu (ANTZ), subvenție acordată de la bugetul de stat, de care beneficiază mai toți oierii români, este uriașă. ANTZ are o valoare de aproximativ 20 de lei/cap de animal.
Ministerul Agriculturii și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au decis, pentru prima oară, ca avansul la subvențiile cuvente pe 2017 să fie plătit anul acesta și crescătorilor de ovine și/sau caprine. Avansul de 70% este acordat din sprijinul cuplat la ovine și caprine. Oierii primesc în avans 16 euro/cap de animal. Firește, banii sunt încasați doar de fermierii care au ovinele în registrele genealogice, fapt care a declanșat între oierii din România o adevărată revoltă. Crescătorii de ovine ne-au asaltat cu mesaje în care ne cereau să le spunem de ce nu primesc avans și cei care încasează doar ANTZ. Nu mai punem la socoteală mesajele sau comentariile în care crescătorii de ovine acuzau Ministerul Agriculturii că se dau banii, cu prioritate, din nou, băieților deștepți din oierit.
Este ciudat, dar în România nu prea se mai știe care e berbec de rasă. Crescătorul de ovine Dan Petrescu dezvăluie un lucru uluitor. În țara noastră nu există un laborator unde să se analizeze ADN-ul berbecului și care să stabilească cu certitudine care e animal de rasă și care nu.
Ministrul agriculturii, Petre Daea, mi-a spus acum că a alocat două milioane de euro să se facă un laborator unde să fie confirmată, prin analize de sânge, rasa. Întrebarea este: cum s-a dat până acum sprijinul cuplat? Cine a stabilit că berbecii ăștia sunt de rasă și cărei rase aparțin?! Acuză fermierul Dan Petrescu.
De sprijinul cuplat la ovine beneficiază aproximativ un milion de oi din cele aproape 11 milioane de oi care sunt în România. Legarea acestei subvenții de registrele genealogice stârnește furia multor oieri, mai ales că este suspectă eliberarea certificatelor de origine pe bandă rulantă pentru berbeci care nu ar avea nicio rasă, dar ei, în scripte, sunt toți de rasă. Cu ajutoarele de minimis, acordate de Ministerul Agriculturii, pentru achiziționarea berbecilor de rasă, s-a îtâmplat la fel. Au înflorit afacerile băieților deștepți din oierit de câte ori s-a dat acest ajutor de stat. Între oieri circulă istorii cu berbeci reformă sau cu berbeci de 45 de kilograme vânduți pe post de berbeci de rasă. În plângerea de la DNA și-n memoriile depuse, cei trei oieri acuză și Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și de Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în sporirea pe hârtie a numărului de oi. Un alt capăt de acuzare este atribuirea prin licitații trucate a pășunilor.
Dosarul deschis la DNA, în urma plângerii depusă de oieri, este instrumentat de Serviciul Teritorial DNA Pitești. Lucrurile au început să se miște destul de repede. Luni, 23 octombrie, Dan Petrescu a fost chemat de procurorul care anchetează afacerile din oierit. Două ore a durat audierea.
Mi-a cerut să aduc toate actele pe care le am, răspunsurile primite de la Ministerul Agriculturii la toate sesizările făcute de noi, actele pentru licitația care a fost la Primăria Curtea de Argeș și pentru care s-a cerut anulare. Știți că la licitație s-a scos o pășune montană. După ce 10 ani am avut contract cu primăria pentru această pășune, licitația s-a adjudecat în favoarea cuiva care nici măcar nu poate asigura încărcătura cu animale, așa cum prevede legea, spune Dan Petrescu.
Ghiță Ciobanul, Dan Petrescu și Ionică Sterp spun că vin joi la București! Vor veni chiar la INDAGRA, unde, după deschiderea oficială a târgului făcută de ministrul agriculturii, în zona unde sunt expuse ovinele, în jurul prânzului vor răspunde la întrebările jurnaliștilor despre tot ce au de gând să facă până se face curățenie în oieritul din România.
CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV! SCANDALUL OIERILOR BUBUIE LA DNA! PLÂNGEREA OIERILOR pe MASA PROCURORILOR!